Follow us

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου πως περί τα τέλη του πρώτου μήνα θα είχαμε αποκλιμάκωση της πανδημίας αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...
Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου πως περί τα τέλη του πρώτου μήνα θα είχαμε αποκλιμάκωση της πανδημίας αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

Οι απώλειες που αποδίδονται στον "Covid-19" αντί να αποκλιμακωθούν παρουσιάζουν κλιμάκωση.

Την Παρασκευή που πέρασε ο μέσος όρος των απωλειών του 7ημέρου αυξήθηκε στις 93 έναντι 66 στις αρχές του μήνα. Υπενθυμίζουμε πως το επίπεδο περί τις 100 απώλειες την ημέρα αποτελεί την κορυφή των τριών κυμάτων που έχουν προηγηθεί.

Τούτο καθιστά δύσκολη τη μείωση των περιορισμών που έχουν τεθεί από την αρχή του χρόνου υπό τον φόβο της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η μετάλλαξη "Όμικρον".

Υπενθυμίζεται πως στον κλάδο της εστίασης π.χ. από την 30η Δεκεμβρίου 2021 έχουν τεθεί μέτρα περιορισμού τα οποία την περασμένη εβδομάδα πήραν παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Τα βασικότερα από τα μέτρα αυτά προβλέπουν, τα καταστήματα της εστίασης να λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, απαγορεύουν τη μουσική στην εστίαση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο διασποράς, δεν επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, αλλά μόνο καθήμενοι και στα τραπέζια επιτρέπονται έως έξι άτομα...

Υπάρχουν κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης. Με μια ενδεχόμενη παράτασή τους, η οποία με βάση τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας θεωρείται πολύ πιθανή, θα πληγούν ακόμη περισσότερο.

Παρά ταύτα όμως καθώς οι περιορισμοί αυξάνουν τις συμπεριφορές κοινωνικών συναναστροφών μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν κατά την περίοδο υποχώρησης της πανδημίας από την Άνοιξη μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο τουλάχιστον, αναμένεται έκρηξη της ζήτησης για όσα ήταν υπό περιορισμό τον Χειμώνα.

Τούτο για χώρες η οικονομία των οποίων βασίζεται στον τουρισμό και την ψυχαγωγία όπως η Ελλάδα είναι θετικό μεν συγκυριακά αλλά τα χάσματα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που δημιουργούν τα κατά περιόδους και περιστάσεις μέτρα αυξάνουν τις πληθωριστικές εξάρσεις.

Αν παρακολουθήσει κάποιος τους ειδικούς θα καταλάβει πως κάθε εκτίμηση περί οριστικής απαλλαγής από την πανδημία από το επόμενο Φθινόπωρο είναι πρόωρη. Τούτο γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης που θα επιβάλλει εκούσια ή ακούσια νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και του χρόνου.

Τέτοιου είδους εκτιμήσεις έχουν τις ανάλογες αναβλητικές συνέπειες στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Στις συνέπειες αυτές θα πρέπει προστεθούν και οι υπόλοιπες που δημιουργούν εξελίξεις όπως:

- Οι προσδοκίες λήψης μέτρων για την ανάσχεση του ανοδικού ρυθμού του πληθωρισμού,

- Η ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

- Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, της Κίνας με την Ταιβάν αλλά και αυτές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,


- Η ανάγκη περιορισμών στην "αχαλίνωτη" νομισματική πολιτική,

- Η ανάγκη συμμαζέματος των δημοσιονομικών εκτροχιασμών, και

- Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που ενδέχεται να δυσκολέψουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων λόγω απώλειας της ισχνής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο...

Όλα αυτά συντείνουν πως το 2022 σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπολογίζεται σαν μια χρονιά επιστροφής στην προ του 2019 κανονικότητα.

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

2) FANGMAN
Οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών της "Νέας Οικονομίας" που οδηγούσαν την "κούρσα" των χρηματιστηρίων τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε φάση υποχώρησης.

Την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα καθοριστικό ρόλο θα παίξουν για τη συνέχεια τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν εταιρείες όπως η Apple, η Tesla, η Microsoft κλπ.

Μια συνέχιση της διόρθωσης των χρηματιστηρίων σε αυτήν την φάση υψηλής συμμετοχής μικρών ιδιωτών και υψηλής μόχλευσης των μετοχικών χαρτοφυλακίων θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες πανικού και ανεξέλεγκτων ρευστοποιήσεων...

3) Επιλογή μεταξύ σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου σε στεγαστικό δάνειο
Καλησπέρα κύριε Στούπα,

Ονομάζομαι Παρ. Ανδρεας και είμαι φανατικός αναγνώστης των άρθρων σας. Θα ήθελα τη γνώμη σας σε μια αγορά που πρόκειται να κάνω με τη σύζυγό μου, θα προχωρήσουμε σε αγορά κατοικίας με τα 2/3 του τιμήματος με δανειοδότηση (το υπόλοιπο 1/3 είναι από οικογενειακές οικονομίες). Το ερώτημα είναι, το σταθερό επιτόκιο είναι μονόδρομος; Κατά τη γνώμη σας είναι μεγάλο το ρίσκο για στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο;

Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων!!

Απάντηση: Κατ’ αρχήν εξαρτάται από το premium που σαν ζητάνε για το σταθερό επιτόκιο. Με βάση τη διαφορά και τη διάρκεια του δανείου θα πρέπει να υπολογίσετε το ένα και το άλλο σενάριο. Σε γενικές γραμμές τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αν θα έχει διάρκεια και ένταση ο πληθωρισμός η επιπλέον διαφορά που θα καταβάλλεται με την άνοδο σε κάποιο κυμαινόμενο να αντισταθμίζεται από την άνοδο της αξίας του ακινήτου. Με σταθερό επιτόκιο θα κερδίζετε. Σε περίπτωση ύφεσης και αποπληθωρισμού (ένα πιθανό σενάριο) η αξία του ακινήτου μπορεί να πέσει κάτω από την αξία αγοράς...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

05 Μαϊ 2022 | 07:35

Πληρώστε περισσότερα...

"Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους" δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, "Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο".

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.

03 Μαϊ 2022 | 06:59

Αρτέμη, ζεις, εσύ μας οδηγείς...

Η προσφυγή της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατανοητή. Τη δουλειά τους κοιτάνε οι άνθρωποι...

27 Απρ 2022 | 08:00

Η αναβάθμιση και το "σαπάκι" της "Θεσσαλικής"...

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s από τη βαθμίδα ΒΒ σε ΒΒ+, με σταθερό outlook έφερε τη χώρα μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Τούτο αναμφίβολα αποτελεί θετική εξέλιξη…

26 Απρ 2022 | 09:14

Ο Μακρόν και η έλευση του Χειμώνα...

Πανηγυρίστε λοιπόν τη νίκη Μακρόν ως τις τελευταίες "λιακάδες" του Φθινοπώρου γιατί ο "Χειμώνας Έρχεται"...

20 Απρ 2022 | 08:10

Η επερχόμενη αταξία...

Οι σκηνές από τη Σανγκάη και άλλες πόλεις της Κίνας είναι τουλάχιστον εφιαλτικές και θυμίζουν δυστοπικό σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

19 Απρ 2022 | 08:54

Δυσοίωνα τα μηνύματα...

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία δεν είναι αυτό που συμβαίνει αλλά οι επιπτώσεις που επιτρέπουμε να έχει πάνω μας...

18 Απρ 2022 | 07:49

Πώς ο Αλέξης στηρίζει Κυριάκο…

Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να επαναλάβει την επιτυχημένη συνταγή που τον έφερε στην εξουσία το 2015.

16 Μαϊ 2022 | 08:45

Η επάνοδος των χρεοκοπιών...

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπως και αρκετοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές πως επίκειται ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω των απειλητικών διαθέσεων του πληθωρισμού.

11 Μαϊ 2022 | 08:18

Προσοχή με τις επιδοτήσεις...

Πρόσφατα άκουσα για την περίπτωση ζεύγους συνταξιούχων που εξεπλάγη δυσάρεστα όταν είδε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού πριν μερικούς μήνες.

09 Μαϊ 2022 | 07:18

Τα χειρότερα πίσω;

H διεθνής χρηματιστηριακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη διαθέτει πολλές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα για ένα οικονομικό κραχ με απροσδιόριστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

05 Μαϊ 2022 | 07:35

Πληρώστε περισσότερα...

"Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους" δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, "Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο".

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.