Τα παράπλευρα οφέλη της Ελλάδας...

Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ενθουσιασμού παντού στον Πλανήτη πως το τέλος της επιδημίας μαζί με τις ριζοσπαστικές αποφάσεις της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν τροχιοδρομούν τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Οικονομία σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Τα παράπλευρα οφέλη της Ελλάδας...

Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ενθουσιασμού παντού στον Πλανήτη πως το τέλος της επιδημίας μαζί με τις ριζοσπαστικές αποφάσεις της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν τροχιοδρομούν τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Οικονομία σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης...

Η αλήθεια είναι πως παντού τα Μέσα Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν με μεγαλύτερη φιλική διάθεση σε σχέση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν χρειάζεται μεγάλη περίσκεψη για να καταλάβει κάποιος τους λόγους. Ο Τραμπ ήταν ασυνάρτητος στις σκέψεις, ανάγωγος στη συμπεριφορά με κυκλοθυμικές εξάρσεις οι οποίες τον καθιστούσαν απρόβλεπτο και επικίνδυνο τόσο για τον κόσμο όσο και για τις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν μοιάζει περισσότερο προβλέψιμος και επιδεικνύει αφοσίωση και σεβασμό στους δημοκρατικού θεσμούς. Η έλευση Μπάιντεν έφερε μια ανακούφιση στον κόσμο εκτός από χώρες με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Ερντογάν και ο Σι Τζινπίνγκ...

Το "Βαρετό αλλά Ριζοσπαστικό" λαμβάνει λιγότερα κλικ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το "Συναρπαστικό αλλά Ανίκανο", έγραφε την περασμένη εβδομάδα ο Εκόνομιστ "Αυτό οδηγεί πολλούς να υποτιμήσουν το μέγεθος των αλλαγών που συντελούνται...".

Η φιλική διάθεση που επιδεικνύουν τα Μέσα Ενημέρωσης αμβλύνει την προσοχή στα σχέδια οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει και έχει εξαγγείλει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ. Μια πολιτική που αυξάνει επικίνδυνα τον κίνδυνο χρεοκοπίας και αναδιανέμει πόρους σε μη αποδοτικούς κοινωνικά και οικονομικά τομείς...

Ο νέος Πρόεδρος έχει μοιράσει ήδη περί το 1,9 τρισ. δολ. μέσω ενός προγράμματος ανάσχεσης των συνεπειών της επιδημίας. Εκατοντάδες εκατομμύρια αμερικάνοι έχουν λάβει τσεκ των 1.400 δολ. ενώ Πολιτείες και Δήμοι ανά την επικράτεια έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις χωρίς να τις χρειάζονται.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 θα φτάσει στο 10,3%, το υψηλότερο που έχει υπάρξει ποτέ. Τον χρόνο που πέρασε, λόγω της κορύφωσης της επιδημίας, το έλλειμμα είχε φτάσει στο 14,9%. Όπου υπάρχει έλλειμμα δημιουργείται χρέος...

Το χρέος των ΗΠΑ το 2021 υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 102% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο μετά τον πόλεμο. Αν δεν ληφθούν μέτρα, το 2030 υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 200% και θα προσεγγίσει συγκριτικά τα ελληνικά μεγέθη.

Οι ΗΠΑ όμως δεν είναι Ελλάδα που λόγω του μικρού μεγέθους το χρέος της έχει αναληφθεί και "παγώσει" από χώρες και μηχανισμούς της Ε.Ε.

Αν χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια π.χ. το χρέος των ΗΠΑ είναι ήδη δύσκολα διαχειρίσιμο. Αν οι ΗΠΑ "συναχωθούν" οι υπόλοιποι θα πάθουν πνευμονία...

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων πολλοί χαρακτηρίζουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν ως νέο Ρούσβελτ. Το έλλειμμα της πρώτους έτους της θητείας Μπάιντεν όμως είναι υπερδιπλάσιο εκείνου της θητείας Ρούσβελτ και μεγαλύτερο από εκείνο κάθε άλλου Προέδρου.

Η ελλειμματική "αριστερή" πολιτική Μπάιντεν τρομάζει ακόμη και τους αριστερούς οικονομικούς εμπειρογνώμονες όπως ο L. Summers που διετέλεσε Υπουργός Οικονομικός του Κλίντον.

Ο Larry Summers καθηγητής του Harvard επικρίνει την οικονομική πολιτική Μπάιντεν χαρακτηρίζοντάς την ως την "λιγότερο υπεύθυνη" των τελευταίων 40 ετών.

Ο ίδιος επικρίνει και το μέγεθος αλλά και την κατεύθυνση των δημοσιονομικών πολιτικών Μπάιντεν φοβούμενος πως αυτές οδηγούν σε σημαντική υπερθέρμανση και σπατάλη πόρων.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στους FT ο Summers εξηγεί γιατί η νέα προσέγγιση μπορεί να πάει καταστροφικά λάθος.

Κατά τον Economist "Η κακή συνήθεια των Δημοκρατικών να ρίχνουν βουνά χρημάτων σε δυσλειτουργικούς τομείς της οικονομίας επανέρχεται δριμύτερη από ποτέ...".

Το πρόβλημα που κυοφορείται είναι πως μια καταστροφική οικονομική διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε άλλη μια αποτυχημένη Προεδρία στην ηγέτιδα της Δύσης, σε μια περίοδο που η εναλλακτική λύση το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τελεί υπό κατάληψη των "Τραμπικών" και απειλείται με διάλυση.

Οι επιπτώσεις για Ελλάδα...

Η πολιτική της οικονομικής μεγέθυνσης μέσω της ασύστολης δημιουργίας χρέους από τις ΗΠΑ θα παρασύρει συνολικότερα τη Δύση σε παρόμοιες πολιτικές. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί από την ενδυνάμωση των "Πρασίνων" στη Γερμανία που φαίνεται πως θα εξασφαλίσουν συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση.

Η αποδυνάμωση των CDU-CSU στη μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε. θα μεταβάλει τη στάση της Ένωσης συνολικότερα. Τούτο ενδέχεται να σημαίνει πως το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας μπορεί να αποδειχτεί το "πρώτο πιάτο" ενός μεγαλύτερου προγράμματος επενδύσεων σε έργα υποδομών σε όλη την Ε.Ε.

Για χώρες όπως η Ελλάδα που αδυνατούν να προσελκύσουν επενδύσεις τα προγράμματα αυτά αποτελούν "καύσιμο" διατήρησης του επιπέδου ζωής χωρίς βελτίωση των συνθηκών ανταγωνιστικότητας.

Η αύξηση του χρέους σε Ε.Ε. και ΗΠΑ μοιραία κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησης. Αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει σε μια διεθνή ρύθμιση των χρεών. Για χώρες με μη βιώσιμο χρέος όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία αυτό αποτελεί μια διέξοδο...

Αυτός που φοβάται λιγότερο τη βροχή είναι οι "βρεγμένοι" των κάτω ορόφων καθώς αν βραχούν οι "στεγνοί" των ρετιρέ κάποτε θα αναγκαστούν να ανάψουν τα καλοριφέρ στην πολυκατοικία...

2) Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και άλλα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας

Καλησπέρα κύριε Στούπα,


Διαβάζω τη στήλη σας χρόνια όμως σπάνια τοποθετούμαι ή επικοινωνώ μαζί σας.

Χωρίς να έχω ιδεολογικές αγκυλώσεις, θεωρώ ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία εάν δεν αλλάξει πρώτα από όλα ο μηχανισμός που θα την εφαρμόσει.

Όσο καλή πρόθεση και να έχει ο οποιοσδήποτε υπουργός, εν τέλει άπτεται στον κρατικό μηχανισμό, στον τρόπο λειτουργίας του και στο φιλότιμο των ίδιων των λειτουργών το κατά πόσο ο νόμος θα εφαρμοστεί ορθά και εάν ο πολίτης θα εξυπηρετηθεί δίκαια.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εξής ιστορία που αφορά το επίδομα κυοφορίας / λοχείας της συζύγου μου (η κόρη μας είναι τώρα 7 μηνών).

Τον περασμένο Αύγουστο που η σύζυγος μου ήταν στις αρχές του 8ου μήνα, πήγαμε στο τοπικό υποκατάστημα του πρώην ΙΚΑ για να καταθέσουμε τα χαρτιά για το επίδομα κυοφορίας, (παρεμπιπτόντως υποτίθεται ότι θα γινόταν ηλεκτρονικά μέσω του e-ΕΦΚΑ κάποια στιγμή, όμως μέχρι και τον Δεκέμβριο δεν είχε ανοίξει καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα - δεν γνωρίζω εάν σήμερα υπάρχει ηλεκτρονική διεκπεραίωση).

Ένα από τα χαρτιά που μας ζήτησαν ήταν βεβαίωση από γυναικολόγο του ΙΚΑ ότι η σύζυγος μου είναι έγκυος - παράδοξη απαίτηση δεδομένου ότι ο γυναικολόγος της είναι συμβεβλημένος με τον ΕΦΚΑ και μέχρι εκείνη τη στιγμή της είχε συνταγογραφήσει μέσω ΕΦΚΑ και συμπληρώματα και εξετάσεις - άρα ο ΕΦΚΑ δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε για την εγκυμοσύνη.

Πέραν τούτου, προσκομίσαμε όλα τα χαρτιά -ζητούσαν και αριθμό λογαριασμού της συζύγου (άλλη απορία, η ΑΑΔΕ ξέρει τους λογαριασμούς όλων μας, ο ΕΦΚΑ όχι;).

Μόλις γέννησε, λόγω covid, ανέλαβα εγώ να τακτοποιήσω τη διαδικασία για το επίδομα λοχείας. Πήρα λοιπόν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης όπως μας δόθηκε στο μαιευτήριο όπου και δόθηκε και ΑΜΚΑ στη μικρή και πήγα στο ΙΚΑ. Εκεί μου ξαναζήτησαν ΤΑ ΙΔΙΑ χαρτιά που ήθελαν και για το επίδομα κυοφορίας! Όταν διαμαρτυρήθηκα για το παράλογο της υπόθεσης η απάντηση ήταν:

"Λεφτά θα σας δώσει ο ΕΦΚΑ δεν πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα δικαιούστε;"

Από τη στιγμή που πιστοποιήθηκε ότι μία γυναίκα είναι έγκυος και μάλιστα πήρε το επίδομα κυοφορίας, δεν θα έπρεπε αυτόματα να πιστώνεται το επίδομα λοχείας εφόσον ο τοκετός ολοκληρώθηκε επιτυχώς; (Αυτό προφανώς πιστοποιείται από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της μικρής.)

ΥΓ Και μία ακόμα ιστορία:

Θυμάμαι που σχετικά συχνά αναφέρετε στις αγκυλώσεις του κρατικίστικου μοντέλου της Ελλάδας και την τακτική μέχρι πριν μερικά χρόνια το βρεφικό γάλα να πωλείται στα φαρμακεία και πόσο προοδευτικό είναι το αυτονόητο να διατίθεται και στα σούπερ μάρκετ.

Μέχρι που συνέβη το περιστατικό που θα σας περιγράψω συμφωνούσα απόλυτα με τα παραπάνω.

Πριν 2 μήνες αγοράσαμε από ένα σούπερ μάρκετ βρεφικό γάλα με ημερομηνία λήξης 6-7 μήνες αργότερα (το βρεφικό γάλα όπως έμαθα εκ των υστέρων έχει χρόνο ζωής γύρω στους 18 μήνες- επομένως η εν λόγω συσκευασία είχε περάσει 1 χρόνο σε κάποια αποθήκη).

Μόλις το ανοίξαμε και το δώσαμε στη μικρή, έπαθε κοιλιακό πρόβλημα. Για να μην έχω πάλι το ίδιο θέμα πλέον αναζητώ οπωσδήποτε συσκευασία με πολύ μακρινή ημερομηνία λήξης. Επειδή την τελευταία φορά δεν είχα βρει σε κανένα από 7 κοντινά καταστήματα συσκευασία με μακρινή ημερομηνία λήξης, απευθύνθηκα στην φαρμακοποιό της γειτονιάς μου που είναι οικογενειακή γνωστή μας.

Όπως μου εξήγησε η ίδια, τα προϊόντα που τους προμηθεύουν οι φαρμακαποθήκες τους τα αντικαθιστούν μόλις φτάσουν στο 6μηνο εκπνοής οπότε δεν υπήρχε περίπτωση το γάλα που θα μου φέρει να έχει λήξη στον επόμενο μήνα για παράδειγμα. (Κατά την αναζήτησή μου σε σούπερ μάρκετ είχα βρει συσκευασίες με λήξη στον επόμενο μήνα ή δίμηνο.)

Καλός ο ελεύθερος ανταγωνισμός κλπ. κλπ. - το ερώτημα είναι όμως ποιος μεριμνά ευαίσθητα προϊόντα όπως πχ βρεφικά γάλατα αν αποθηκεύονται σωστά (κάτω από 25 βαθμούς κελσίου - όπως επιτάσσει η συσκευασία) στις εγκαταστάσεις logistic των σούπερ μάρκετ.

Δηλαδή απελευθερώσαμε την αγορά και καλά κάναμε, όμως ελέγχει κανείς τις συνθήκες διάθεσης των προϊόντων ή απλά αφήνουμε να λειτουργεί ο νόμος της ζούγκλας; ( Υποθέτω ότι οι φαρμακαποθήκες θα διέπονται από αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας σχετικά με τις συνθήκες φύλαξης των ειδών τους) Στο κάτω κάτω το κράτος δεν πρέπει να έχει ελεγκτικό ρόλο;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώνετε να διαβάσετε το κείμενο μου και συγγνώμη εάν μακρηγόρησα.

Χ.

Παρακαλώ να μην κοινοποιηθεί κανένα στοιχείο μου σε περίπτωση δημοσίευσης του κειμένου μου.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΡΜΑΤΩΝ- ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ «ΑΕΤΟΥ» 11 Ιουν 2021 | 18:50

Αλεξανδρούπολη: Η Mηχανοκίνητη Μεραρχία "Έβρος" σε συνεκπαίδευση με Αμερικανούς και Βρετανούς [Εντυπωσιακές εικόνες]

Συνεκπαίδευση του Ελληνικού Στρατού με μονάδες των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας στην Αλεξανδρούπολη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 11 Ιουν 2021 | 18:06

"Μήνυμα" Μπάιντεν για τα Δυτ. Βαλκάνια: Κυρώσεις σε ηγέτες που δεν τηρούν τις Συμφωνίες και υπονομεύουν την ειρήνη

Η εκτελεστική εντολή που υπογράφηκε από τον Τζο Μπάιντεν θεωρείται ένδειξη της δέσμευσης του Λευκού Οίκου να τιμήσει και να εφαρμόσει τις συμφωνίες στα Βαλκάνια.

ΤΟ ADUHELM ΤΗΣ BIOGEN 11 Ιουν 2021 | 17:25

ΗΠΑ: "Φουντώνουν" οι επικρίσεις κατά της FDA για την ταχεία έγκριση του φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ

Η FDA υπερασπίσθηκε την απόφασή της με το επιχείρημα ότι η Biogen παρουσίασε ξεκάθαρες αποδείξεις του φαρμάκου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 Ιουν 2021 | 15:46

Τουρισμός: Στην "πράσινη" ταξιδιωτική λίστα της Γερμανίας το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία

Η Γερμανία βγάζει από τη λίστα επικίνδυνων ταξιδιωτικών προορισμών περιοχές της Ελλάδας

ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 11 Ιουν 2021 | 13:12

Σύνοδος G7: Ο γιος του Μπόρις και της Κάρι Τζόνσον στην αμμουδιά με τις πάνες του και την Τζιλ Μπάιντεν

Ο ξανθός γιος των νεόνυμφων Μπόρις και Κάρι Τζόνσον, Γουίλφρεντ Τζόνσον, έκλεψε την παράσταση στη Σύνοδo της G7.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ 1955 11 Ιουν 2021 | 12:17

Guinness World Records: Αυτές είναι οι πιο περίεργες φωτογραφίες από το αρχείο του

Το Guinness World Records έδωσε στη δημοσιότητα μια επιλογή των πιο εμβληματικών φωτογραφιών από τα αρχεία του.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΤO ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ 11 Ιουν 2021 | 09:12

Αδειάζουν την Τουρκία οι ΗΠΑ: Κανένας συμβιβασμός για τους S-400 - Απειλούν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει έτσι ότι κλείνει την πόρτα σε όλα τα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη παραμονή των S-400 στην Τουρκία μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης που θα έχει τεχνικό χαρακτήρα.

11 Ιουν 2021 | 06:33

Τούμπα, Καμπότζη... Ρολάν Γκαρός...

Οι σημαντικές αθλητικές διακρίσεις (όπως και άλλες διακρίσεις...) τονώνουν την αυτοπεποίθηση ενός λαού, δηλαδή της κοινότητας την οποία αφορούν.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 10 Ιουν 2021 | 03:34

"Οι ΗΠΑ επέστρεψαν": Το ηχηρό μήνυμα Μπάιντεν την πρώτη ημέρα του ταξιδιού του στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υποσχεθεί τη διανομή 500 εκατ. εμβολίων κατά της COVID-19 στις φτωχές χώρες.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ «ΕΝΑΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗ» 09 Ιουν 2021 | 23:21

Πυροβολισμοί σε στρατιωτική βάση στο Τέξας - Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί

Δύο πυροβολισμοί σημειώθηκαν απόψε σε μια στρατιωτική βάση στο Σαν Αντόνιο του Τέξας

ΓΚΑΛΟΠ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ GALLUP 09 Ιουν 2021 | 22:41

ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών υπέρ του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών που εγκρίνουν τους γάμους ομοφυλοφίλων σε σύγκριση με το 2015

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 09 Ιουν 2021 | 20:14

Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας: Νέο νομοσχέδιο στη Γερουσία - Τι αναφέρει για F-35, Σούδα και Αν. Μεσόγειο

Νέο αμυντικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας καταθέσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΘΕΑ 09 Ιουν 2021 | 16:40

Villa La Grange: Αυτή είναι υπέροχη ελβετική βίλα του 18ου αιώνα που θα συναντηθούν Μπάιντεν-Πούτιν [Εικόνες]

Με θέα τη λίμνη της Γενεύης, Μπάιντεν και Πούτιν θα συναντηθούν στην Villa La Grange της Ελβετίας