Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα...

Αν πριν ένα χρόνο κάποιος μας έλεγε πως τους επόμενους 12 μήνες θα περάσουμε το 1/10 από αυτά που μας συνέβησαν θα λέγαμε πως είναι "τρελός".

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Το μόνο θετικό γεγονός που έχει συμβεί μέχρι τώρα το 2020 είναι πως παρά:

- Το κλείδωμα της οικονομίας επί δίμηνο,

-Την κατάρρευση της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι κατά 70-80%,

-Τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ένταση με την Τουρκία, που κράτησε για δύο μήνες σχεδόν όλες τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων σε "κόκκινο" συναγερμό,

-Και τις υβριδικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα μέσω μεταναστευτικών ροών,

τα ελλείμματα παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα της "ένδοξης" περιόδου του 2009 επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή όταν η χώρα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία...

Θα μου πείτε, "μηδένα προ του τέλους μακάριζε...". Απομένουν ακόμη τρεις μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Μην αποκλείεις τίποτα!

Για όσους δεν θυμούνται το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε ξεπεράσει τα 36 δισ. ευρώ (πάνω από 15% του ΑΕΠ) από το οποίο τα 24 δισ. ευρώ ήταν πρωτογενές έλλειμμα.

Φέτος στο επτάμηνο το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν στα 11,651 δισ. ευρώ με το πρωτογενές να φτάνει τα 8,199 δισ. ευρώ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί μέχρι τέλος του έτους καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19 είναι ήδη εδώ, νωρίτερα αλλά και ισχυρότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Αν πριν ένα χρόνο κάποιος μας έλεγε πως τους επόμενους 12 μήνες θα περάσουμε το 1/10 από αυτά που μας συνέβησαν τους τελευταίους θα λέγαμε πως είναι "τρελός" και καταστροφολόγος...

Με βάση τα σενάρια των ειδικών λοιπόν, οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Καθώς εκτιμάται πως ο ιός πλέον έχει αποκτήσει ευρεία διασπορά στον πληθυσμό, η έλευση του Φθινοπώρου τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πυροδοτήσει έκρηξη των νοσούντων, με τα νοσοκομεία να υπόκεινται "έμφραγμα" εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας...

Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις του λοιμωξιολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου, μέλους της αρμόδιας επιτροπής για τον κορονοϊό κ. Ν. Σύψα.

"Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει.

Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό."

Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει "άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου".

Προειδοποίησε δε πως "το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας - το lockdown". Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική "για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει".

Είναι προφανές πως η κατάσταση έχει ξεφύγει... άσχετα με τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν πλέον.

Αρκετοί ασκούν κριτική πως η τουριστική οικονομία δεν έπρεπε να ανοίξει καθόλου το Καλοκαίρι και πως ενδεχομένως θα έπρεπε ήδη να είχαμε μπει σε δεύτερο οριζόντιο "κλείδωμα".

Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι η καλύτερη απόφαση από άποψη κόστους και οφέλους σε συνάρτηση και με τον ανθρωπισμό που καθιστά σε μια ανθρώπινη κοινωνία την συνύπαρξη βιώσιμη και την ίδια δυναμικό στοιχείο της ιστορικής και όχι απλά της φυσικής εξέλιξης.

Το πιθανότερο είναι πως τα πράγματα για την οικονομία φέτος και του χρόνου θα πάνε πολύ χειρότερα από το 2009. Για την παγκόσμια οικονομία το τοπίο μετά την επιδημία θα θυμίζει εκείνο μετά από ένα μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο με καταστρεπτικά όπλα τα οποία δεν έθιξαν τις υποδομές.

Πεποίθηση της στήλης είναι πως μετά την επιδημία οι συνέπειες που θα έχει υποστεί η οικονομία θα είναι από τα πράγματα που θα μας απασχολούν λιγότερο...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Οκτ 2020 | 10:15

Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν...

Η "ψυχρή" αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας, κατέδειξε κάποια από τα δυνατά, αλλά και τα αδύναμα σημεία της κάθε πλευράς...

14 Οκτ 2020 | 09:33

Ο Ερντογάν στα βήματα του Σαντάμ...

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ερντογάν όποιος και αν είναι, συνεχίζει να υλοποιείται.

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.

12 Οκτ 2020 | 10:34

Η "Χρυσή Αυγή" και το φως στο τούνελ...

Η καταδίκη της "Χρυσής Αυγής" ως εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί σταθμό για την ελληνική δικαιοσύνη και τη μεταπολιτευτική μας δημοκρατία.

08 Οκτ 2020 | 09:18

Το "εθνικόν τυφέκιον", ο Γερμανός και ο Αμερικάνος...

Αυτό που έκανε τα Windows αυτό που είναι σήμερα, είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

07 Οκτ 2020 | 11:07

Η Τουρκία είναι ξανά στο στόχαστρο...

Παρά τις αντιρρήσεις των χωρών που την υποστηρίζουν, η Τουρκία μπαίνει όλο και βαθύτερα στο στόχαστρο της Δύσης και όχι μόνο.

06 Οκτ 2020 | 14:03

Ένα κλικ αισιοδοξίας...

Στο 7,1% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2021 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ "COVID -19” 05 Οκτ 2020 | 08:19

Ο Τραμπ ως αδύναμος κρίκος...

Πριν από ένα χρόνο ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις επικείμενες εκλογές.

26 Οκτ 2020 | 13:31

Ο Ερντογάν στην παγίδα...

Μέχρι σήμερα για τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας η στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ήταν κατευναστική.

16 Οκτ 2020 | 11:49

Το "παράθυρο" ευκαιρίας του Ερντογάν...

Μετά την κρίση του 2008 έχουμε εισέλθει στη φάση της εκτύπωσης χρήματος και των αρνητικών επιτοκίων.

15 Οκτ 2020 | 10:15

Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν...

Η "ψυχρή" αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας, κατέδειξε κάποια από τα δυνατά, αλλά και τα αδύναμα σημεία της κάθε πλευράς...

14 Οκτ 2020 | 09:33

Ο Ερντογάν στα βήματα του Σαντάμ...

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ερντογάν όποιος και αν είναι, συνεχίζει να υλοποιείται.

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.