Τα στοιχήματα της κάλπης

Τι κρίνεται την Κυριακή των ευρωεκλογών.

SHARE THIS
0
SHARES

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 4,5 χρόνια, οι πολίτες στην Ελλάδα προσέρχονται σε κάλπες για να στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα, διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των κομματικών επιτελείων. 

Απομένουν λίγες ώρες για τις ευρωεκλογές της Κυριακής, όπου θα αποδειχτεί αν η δημοσκοπικά παγιωμένη εικόνα της τελευταίας διετίας αποτυπωθεί στα εκλογικά αποτελέσματα ή αν ο αριθμός των αναποφάσιστων επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα και οδηγήσει σε εκπλήξεις, όπως π.χ. στην Ολλανδία. 

Τα στοιχήματα για το κάθε κόμμα είναι αρκετά διαφορετικά και από την έκβασή τους πιθανόν και να κριθεί το αν οι εθνικές εκλογές θα στηθούν ακόμη και στο τέλος Ιουνίου. 

Η δημοσκοπικά προπορευόμενη ΝΔ πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική δυναμική να αναδειχθεί πρώτη δύναμη τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις επερχόμενες εθνικές κάλπες. Το στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, αν θεωρήσει κανείς τη νίκη της ως ένα πιθανό ενδεχόμενο, είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με άλλα λόγια το εύρος της νίκης. 

Οι μεγαλεπίβολες διαφορές που κατέγραφαν τα γκάλοπ το προηγούμενο διάστημα εξανεμίστηκαν, ενώ αρκετά επικοινωνιακά φάουλ φαίνεται να έδωσαν λαβή για αντεπίθεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. 

Μια νίκη με μεγάλη διαφορά είναι η καλύτερη εκδοχή για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον αντίποδα, μια νίκη με μικρή διαφορά είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμη και εκ των έσω. Θα εξαρτηθούν από πολλά:

Αν η ΝΔ ξεπεράσει το 28% των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, αν θα υπερβεί το ψυχολογικό κατώφλι του 30%, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε απόσταση που θα μετατρέπει σε ντέρμπι τις εθνικές εκλογές, τι ποσοστό θα αποσπάσουν τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, πόσο θα αποδώσουν τα ανοίγματα σε στελέχη και ψηφοφόρους των ΚΙΝΑΛ - Ποταμιού. 

Άλλωστε, εφόσον η θέση της ΝΔ είναι ότι εκλογές αποτελούν «δημοψήφισμα», μια μικρή διαφορά αδυνατίζει καίρια το βασικό της επιχείρημα. 

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί αντεπίθεση και αναστροφή του κλίματος, με όπλο τις παροχές (13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ, κλπ) και υποσχέσεις για νέες ελαφρύνσεις. Όπως κάθε κυβέρνηση, όποιος κρατάει το «πορτοφόλι»  ακόμη και ενός χρεοκοπημένου κράτους, διαθέτει ένα πλεονέκτημα. 

Μια διαχειρίσιμη ήττα λίγων μονάδων θα είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο για το κυβερνών κόμμα, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα για μια ακόμη πιο σκληρή μάχη στις νέες και καθοριστικότερες κάλπες των εθνικών εκλογών. Μια μεγάλη διαφορά θα φέρει όμως σε δύσκολη θέση το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία, ενδεικτική για την τάση ενόψει των νέων εκλογών.  

Στο Κίνημα Αλλαγής ο στόχος είναι η τρίτη θέση και η εκλογή τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτών. Ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με διψήφιο ποσοστό ή τρεις ευρωβουλευτές θα βάλει το ΚΙΝΑΛ σε τροχιά ανόδου. Ένα μέτριο αποτέλεσμα θα παγιώσει την εικόνα ενός μικρού κόμματος με δευτερεύοντα πολιτικό ρόλο, ενώ ένα κακό αποτέλεσμα με ποσοστό μικρότερο του Σεπτεμβρίου 2015 (6,3%) θα φέρει νέες εσωκομματικές γκρίνιες. 

Οι κάλπες κρύβουν στοιχήματα και για τα μικρότερα κόμματα. Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων θα διαπιστώσουν αν έχουν ακόμη αρκετά ερείσματα στην κοινωνία για να συνεχίσουν αυτόνομα ή αν θα προχωρήσουν σε άλλες συμμαχίες. 

Στον αστερισμό της ακροδεξιάς θα καταγραφεί ποιος διαθέτει σήμερα την εκλογική πρωτοκαθεδρία, δημιουργώντας νέες συνθήκες για μια πιθανή σύμπραξη ενόψεων εθνικών εκλογών (ΛΑΟΣ, Ελληνική Λύση, Νέα Δεξιά, κλπ).

Το ίδιο θα συμβεί και στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπου τα σχήματα που θα κατέβουν και για την ώρα αρνούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους, θα μετρηθούν στο πραγματικό τους μέγεθος (ΛΑΕ, ΜΕΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ). 

Κατά συνέπεια, η κάλπη κρύβει τα κρίσιμα στοιχήματα για κάθε πολιτικό χώρο, τα οποία θα διαμορφώσουν και τις συνθήκες για την επερχόμενη και καθοριστική μάχη των εθνικών εκλογών.

Αρκεί τα μηνύματα να ερμηνευτούν σωστά, για να μην βρεθούν οι μονομάχοι μπροστά σε νέες εκπλήξεις... 

 

 

 

                                                                      ------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook