Follow us

Τέμπη: Η ντροπή της Εξεταστικής

Η μόνη ελπίδα είναι η έρευνα που συνεχίζεται από τη Δικαιοσύνη να καταλήξει σύντομα σε στέρεα συμπεράσματα και να αποδώσει τις ευθύνες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Λίγες ώρες μετά την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών, ο εφέτης ανακριτής προχωράει σε παραγγελίες για νέες έρευνες σε σχέση με τις συνθήκες του δυστυχήματος, ώστε να απαντηθούν οι αιτιάσεις των συγγενών και να φωτιστούν τα σημεία εκείνα της υπόθεση που προκαλούν ερωτηματικά. Πώς εξηγείται η έκρηξη; Γιατί βρέθηκε ξυλόλιο στο σημείο του δυστυχήματος; Υπήρχε στα βαγόνια μήπως εύφλεκτο υλικό που δεν είχε δηλωθεί; Γινόταν λαθρεμπόριο; Γιατί τα βίντεο από τη φόρτωση και την πορεία του τρένου πριν από τη σύγκρουση έχουν σβηστεί; Κρύβεται κάτι; Ο εφέτης ανακριτής δεν θέλει λέει να αφήσει τίποτα αναπάντητο.

Παρά ταύτα η κοινή γνώμη δυσπιστεί (επιεικώς) και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα μάθουμε όλη την αλήθεια. Ακόμα λιγότεροι πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Είναι η παραδοσιακή δυσπιστία των Ελλήνων προς το δημόσιο, τις δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος; Είναι μια μεταμφιεσμένη δυσφορία και οργή προς την κυβέρνηση, στην οποία προφανώς χρεώνεται η πολιτική ευθύνη για την τραγωδία; Είναι η παραδοσιακή τάση μας να αναζητούμε πολύπλοκες και σκοτεινές ερμηνείες, έως και συνωμοσίες, σε υποθέσεις που έχουν πιθανώς απλές και εύλογες απαντήσεις; Είναι η πικρή πείρα από τις υποθέσεις του παρελθόντος; (Ακόμα αναμένουμε την πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι…και έχουν περάσει έκτοτε 6 χρόνια.)

Ο εφέτης ανακριτής που έχει προχωρήσει τις έρευνες με μεγάλη ταχύτητα (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα) και έχει ασκήσει 34 ποινικές διώξεις (αλλά όχι φυσικά εναντίον πολιτικών προσώπων), θα ορίσει νέο εμπειρογνώμονα για να λύσει τη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των ειδικών σε σχέση με την έκρηξη, θα προσφύγει δε σε εξειδικευμένα εργαστήρια για να δουν τα κομμάτια των βίντεο που έχουν σβηστεί. Να υποθέσουμε ότι οι απαντήσεις που θα λάβει θα δώσουν τέλος στην αμφισβήτηση; Απίθανο. Τελείως απίθανο.

Και είναι απίθανο, γιατί υπάρχουν δυο δεδομένα που η κυβέρνηση (τουλάχιστον) υποτίμησε. Το ένα είναι η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές και το δεύτερο είναι η λειτουργία της εξεταστικής Επιτροπής.

Η υποψηφιότητα Καραμανλή προκάλεσε την κοινή γνώμη, αφού ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τις ευθύνες του μέσω της κάλπης. Αν αυτή ήταν η πρόθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών, η προσπάθεια απέτυχε. Παταγωδώς, Η παραμονή του στο Κοινοβούλιο όχι μόνο δεν του προσφέρει κάλυψη, αλλά τον βάζει διαρκώς στο κάδρο και τον θέτει μονίμως στο στόχαστρο. Και η κυβέρνηση κουβαλάει τη ρετσινιά ότι υποχώρησε μπροστά στην απαίτηση του γόνου της οικογενείας Καραμανλή, ότι του προσφέρει πολιτική- τουλάχιστον- κάλυψη και ότι αδιαφορεί για τις αντιδράσεις. Ακόμα και η τυπική του δήλωση για την επέτειο, δήλωση που εξέφραζε την οδύνη του, αντιμετωπίστηκε από πολλούς με εχθρότητα. Πόσο μάλλον που για μία ακόμα φορά ο κ. Καραμανλής παρουσίαζε την (αυτονόητη) παραίτησή του από υπουργός, ως τη γενναία εκείνη κίνηση που δείχνει σπάνιο πολιτικό θάρρος και απαντά στην απαίτηση για ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί.

Εξίσου προκλητική, αν όχι διπλά προκλητική, ήταν η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής. Και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση προσήλθε με διάθεση να πολιτικοποιήσει την έρευνα, το γεγονός ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν βγάλει ήδη καταδικαστικό πόρισμα πριν καν ξεκινήσουν να συνεδριάζουν, δεν συνιστά επαρκή δικαιολογία, για την ελαφρότητα (ή θα έπρεπε να μιλήσουμε για κυνισμό) με την οποία αντιμετώπισε τις εργασίες της Επιτροπής η κυβερνητική πλειοψηφία. Κρίσιμοι μάρτυρες αγνοήθηκαν, όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, δεν δόθηκε καν χρόνος να μελετηθεί η δικογραφία του εφέτη ανακριτή της Λάρισας. Η πρόθεση δεν ήταν να γίνει έρευνα, αλλά να τελειώνει η "δουλειά" το συντομότερο δυνατόν. Να φύγει από την επικαιρότητα.

Αυτή η αίσθηση της ατιμωρησίας που ενισχύει η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή και η προστασία του από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αυτή η αίσθηση της ατιμωρησίας που ενισχύεται και μεγαλώνει από το φιάσκο της Εξεταστικής, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται αυτή η μεγάλη δυσπιστία του κόσμου για την έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την τοξικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης, την εργαλειοποίηση της υπόθεσης από την αντιπολίτευση και τον κανιβαλισμό των social media, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Καθώς στο τέλος υποσκάπτει και αυτά τα θεμέλια της Δημοκρατίας, αφού τροφοδοτεί μια αντίληψη ενός κράτους στην υπηρεσία των ελίτ που βρίσκονται υπεράνω του νόμου και υπό προστασία. Ταυτόχρονα τροφοδοτεί έναν νέο αντισυστημισμό και μια κουλτούρα "νεοαγανακτισμένων", που αποδίδουν στο σύστημα την ευθύνη για τους νεκρούς.

Η μόνη ελπίδα είναι η έρευνα που συνεχίζεται από τη Δικαιοσύνη να καταλήξει σύντομα σε στέρεα συμπεράσματα και να αποδώσει τις ευθύνες. Να ξεκαθαρίσει τα σκοτεινά σημεία. Και εφόσον προκύπτουν και ενδείξεις ποινικής ευθύνης των δυο υπουργών- Καραμανλή και Σπίρτζη- να στείλει τη δικογραφία πίσω στη Βουλή και να συσταθεί Προανακριτική για τα περαιτέρω. Τα περαιτέρω, που δεν είναι αρμοδιότητα ούτε των βουλευτών, ούτε των διαδηλωτών. Είναι των δικαστών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 19 Απρ 2024 | 17:51

Τέμπη: Απερρίφθη η προσφυγή Αγοραστού να μη συσχετιστεί η ποινική δίωξη για το μπάζωμα με την κύρια υπόθεση

Ο τέως περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση

ΠΑΣΟΚ 19 Απρ 2024 | 13:07

Μιλένα Αποστολάκη για Τέμπη: Η χθεσινή παρέμβαση του Αρείου Πάγου αναδεικνύει την κυβερνητική συγκάληψη

Τι αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την χθεσινή παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τη μηνυτήρια αναφορά συγγενών των θυμάτων για το μπάζωμα των Τεμπών.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ 19 Απρ 2024 | 12:43

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο με τα μπάζα - Εξετάζεται αν ανήκουν σε ζώα ή άνθρωπο

Υπολείμματα οστών εντοπίστηκαν στις έρευνες στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν 500 κυβικά χώματος από τα Τέμπη.

18 Απρ 2024 | 16:40

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος εισαγγελέως που έβαλε στο αρχείο μήνυση για το μπάζωμα από συγγενείς θυμάτων

Η μήνυση των συγγενών σχετικά με το μπάζωμα στα Τέμπη, αλλά η συγκεκριμένη εισαγγελέας εξέδωσε απορριπτική διάταξη και την έκρινε και ως αβάσιμη.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ; 17 Απρ 2024 | 13:03

Πατέρας των κοριτσιών που χάθηκαν στα Τέμπη καταγγέλλει: Οι πυροσβέστες δεν πλησιάζανε τα βαγόνια, άφησαν να καούν τα παιδιά μας

Ο Νίκος Πλακιάς καταγγέλλει ότι επειδή οι πυροσβέστες ήξεραν για την ύπαρξη του αγωγού φυσικού αερίου στο σημείο της τραγωδίας, δεν πλησιάζανε τα τρένα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 17 Απρ 2024 | 10:41

Τέμπη: "Ο σταθμάρχης ήταν με ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα" - Περίεργη καταγγελία από τον Νίκο Πλακιά

Σε μια καταγγελία που προκαλεί αίσθηση προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 15 Απρ 2024 | 16:39

Τέμπη: Καρυστιανού και Ασλανίδης διαψεύδουν τις φήμες για υποψηφιότητα στις εκλογές - "Δεν ανεχόμαστε καμία πολιτική εκμετάλλευση"

"Η θέση "να κατέβουμε στην πολιτική για να βοηθήσουμε την υπόθεσή μας" δε μας εκφράζει καθόλου" αναφέρουν Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 15 Απρ 2024 | 08:19

Πατέρας μαθητή μετά την αποβολή όσων ήθελαν να τραγουδήσουν για τα Τέμπη: "Τι νόημα έχουν όσα τους διδάσκετε όταν τους φιμώνετε"

Δημόσια απάντηση στους καθηγητές του 15ου Λυκείου Αθηνών, έδωσε εκ νέου ένας πατέρας μαθητή, μετά την ανακοίνωση των διδασκόντων του σχολείου για την αποβολή δύο παιδιών.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ 11 Απρ 2024 | 18:29

Καρυστιανού: Να μας πει η εισαγγελέας γιατί ψάχνουμε ακόμα υπολείμματα των νεκρών παιδιών μας - Μας κάνει και μάθημα ηθικής

Νέα τοποθέτηση από τη Μαρία Καρυστιανού - Διαψεύδουν την Γεωργία Αδειλίνη συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη: "Eίπατε να ανάβουμε κεράκι στην εκκλησία"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 11 Απρ 2024 | 17:55

Οπαδοί του ΠΑΟΚ έξω από την Ευρωβουλή με πανό για τα Τέμπη: "57 δολοφονημένες ψυχές ψάχνουν δικαιοσύνη"

Περίπου 600-700 οπαδοί πήγαν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των οικογενειών των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 11 Απρ 2024 | 09:01

Μητσοτάκης για Τέμπη: Θεωρίες συνωμοσίας το μπάζωμα - Καμία κυβερνητική ανάμειξη στο μοντάρισμα των ηχητικών

Στη συνέντευξή του στο "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ 11 Απρ 2024 | 08:53

Μετά την Καρυστιανού και ο Νίκος Πλακιάς "καρφώνει" την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: "Είπατε να ανάβουμε και κανένα κεράκι..."

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, πως ποτέ δεν παρέπεμψε συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών για παρηγοριά στην εκκλησία.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 11 Απρ 2024 | 08:23

Συγκίνησαν οι μαθητές στον Τύρναβο Λάρισας - Φύτεψαν 57 ελιές για κάθε ένα από τα θύματα των Τεμπών [εικόνες]

Ο Δήμος Τυρνάβου, ύστερα από πρόταση του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου παραχώρησε μια έκταση για να φυτευτούν 57 δενδρύλλια ελιάς.