
Το σπουδαιότερο συμπέρασμα από την ευρω-τουρκική συνάντηση κορυφής της Βάρνας είναι ότι "ευρωπαϊκο-ποιήθηκαν" τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος, λόγω της άκρατης επιθετικότητας του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι κάτι που πάντοτε επιδιώκουν οι Έλληνες πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών, ωστόσο σπάνια - πολύ σπάνια "βγαίνει".
Αυτή τη φορά, όμως, η συγκυρία ήταν κατάλληλη. Η Ευρώπη είχε μαζέψει πολλά στον "σουλτάνο" και εκείνος είχε ξεπεράσει τα όρια πολλές φορές μέσα στους τελευταίους μήνες. Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι το κερασάκι στην τεράστια τούρτα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταπάτησης της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Από την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος που απέτυχε στη γείτονα, ο Ερντογάν πέρασε αυτομάτως στο άλλο άκρο και έχασε τάχιστα το δίκιο που του αναγνώρισαν οι Ευρωπαίοι - με βάση τα δημοκρατικά αντανακλαστικά που ξυπνά κάθε εκτροπή στον δυτικό Πολιτισμό.
Διαβάζοντας όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δηλαδή την ευθεία προτροπή να "επανεξεταστεί" η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τις ανησυχίες που κατέγραψαν για το Αιγαίο οι Γιούνκερ-Τουσκ και την καθαρή θέση υπέρ των δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει λόγους να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της Βάρνας. Δεν θα μπορούσε να ζητήσει τίποτα περισσότερο από την πλήρη στήριξη που ήδη έλαβε από την Ευρώπη.
Εάν δικαιωθεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που εξέφρασε "ελπίδα" για θετική εξέλιξη πριν από το Πάσχα στο θέμα των δύο στρατιωτικών, τότε θα πρόκειται για διπλωματική επιτυχία. Και θα την πιστωθούν ο Αλέξης Τσίπρας με το Νίκο Κοτζιά. Γιατί επέμειναν προσπαθώντας να "ευρωπαϊκο-ποιήσουν" αυτό το θέμα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σηκώσει το τηλέφωνο και να συνεννοηθεί με τον Ερντογάν. Οι επόμενες δέκα ημέρες, μέχρι την Ανάσταση, θα αποδείξουν ποιός έκανε την σωστότερη εκτίμηση.
Σε πρώτο χρόνο, ο Ερντογάν "τα άκουσε" και δεν αντέδρασε. Σε δεύτερο χρόνο, θα δούμε πως θα αντιδράσει στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών, στο Αιγαίο, στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο προσφυγικό.
Ένας "σουλτάνος" υπό πίεση, είναι μία ασυνήθιστη - και απρόβλεπτη κατάσταση. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, κάπου πρέπει να κάνει πίσω.
------
Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr