X

Θύμωσε ο Κοτζιάς...

Η διπλωματία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται με...γινάτια

Γράφει: Κατερινα Γαλανου

Η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται με...γινάτια.

Δυστυχώς αρκετοί, και σίγουρα οι τελευταίοι χειρισμοί του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά δείχνουν να υπαγορεύονται από το ελάχιστα διπλωματικό και αποδοτικό « θύμωσε ο αγάς...».

Στην κρίση με την Αυστρία λόγω του προσφυγικού ο έλληνας υπουργός απάντησε με την πρωτοφανή ,ακατανόητη και εν τέλει άχρηστη κίνηση, να ανακαλέσει την πρέσβη μας στην Αθήνα.

Πρωτοφανής γιατί ήταν η πρώτη φορά που χώρα - μέλος της Ε.Ε ανακαλεί πρέσβη από άλλη χώρα-μέλος.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών έλυσε έτσι...διπλωματικά διαφορά. Αφού πριν σχεδόν ένα μήνα ο κ. Κοτζιάς ανακάλεσε τον πρέσβη μας στην Πράγα για δήλωση περί Grexit που έκανε ο Τσέχος πρόεδρος.

Τους...διπλωματικούς χειρισμούς στα προβλήματα που προέκυψαν με την Βιέννη ολοκλήρωσε η άρνηση της Αθήνας στο αίτημα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Λάιτνερ ήρθε σε επαφή με το Ελληνικό ΥΠΕΞ και η απάντηση του κ. Κοτζιά ήταν ότι για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη πρέπει πρώτα η Αυστρία να αποσύρει τα μέτρα στα σύνορά της.

Είναι αλήθεια πως η αυστριακή υπουργός έχει εκφράσει σκληρότατες αιτιάσεις και θέσεις κατά της Αθήνας για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό , υπεραμύνεται των μέτρων στα σύνορα και εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Ομως η ελληνική διπλωματία με την «άρνηση εισόδου» εξαντλήθηκε στα ανούσια αντίμετρα.

Ο Νίκος Κοτζιάς έχασε την ευκαιρία να «συνοδεύσει» την Αυστριακή υπουργό στην πλατεία Βικτωρίας, στο λιμάνι του Πειραιά απ' όπου δύσκολα θα μπορούσε να επαναλάβει στον τηλεοπτικό φακό τις απειλές και τις προτροπές « κλείστε τα σύνορα της Ελλάδας».

Αντί το ελληνικό ΥΠΕΞ και η κυβέρνηση να «απαγορεύει» στους πολέμιους των ανοικτών ευρωπαϊκών συνόρων να έρχονται στην Ελλάδα,θα έπρεπε να τους καλεί επισήμως να βάλουν τον «τύπο επί των ήλων».

Θα ήταν επίσης χρήσιμο ο υπουργός Εξωτερικών να συνεπικουρεί με ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το έργο του Γιάννη Μουζάλα ο οποίος ως ψύχραιμος και γνώστης έχει διαχωρίσει την Αυστρία από το μπλοκ των πρώην ανατολικών με δεδομένο ότι η Βιέννη έχει ήδη χορηγήσει άσυλο σε περίπου 100 χιλιάδες πρόσφυγες.

Φαίνεται πως για την ηγεσία του ΥΠΕΞ η Αυστρία παίζει το ρόλο του «κακού» στο προσφυγικό, όπως η Γερμανία προ ολίγων μηνών έπαιζε το ρόλο του «κακού» για τα μνημόνια.

Εν κατακλείδι ,διπλωματία χρήσιμη και αποτελεσματική με εμμονές και...γινάτια δεν γίνεται.