Follow us

Τι ακολουθεί τον πόλεμο Ιράν Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η Χαμάς στη Γάζα και οι Χούθι στην Υεμένη αποτελούν δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και χειραγωγούνται από το Ιράν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Τι ακολουθεί τον πόλεμο Ιράν Ισραήλ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει να είναι πιο κρίσιμη απ’ ότι τα πρωτοσέλιδα την αξιολογούν. Ο νέος κύκλος κλιμάκωσης της έντασης ξεκίνησε όταν πριν λίγες μέρες το Ισραήλ έπληξε το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, με πέντε νεκρούς. Στόχος ήταν η δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί.

Ο Ζαχεντί δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος που εξοντώνεται από ισραηλινές δυνάμεις. Το Ισραηλ αντιδρά στην περικύκλωση που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια το Ιράν σε βάρος του. Το Ιράν ελέγχει ή ενισχύει δυνάμεις στο Λίβανο, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Υεμένη κλπ οι οποίες επιχειρούν συστηματικά εναντίον ισραηλινών στόχων.

Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η Χαμάς στη Γάζα και οι Χούθι στην Υεμένη αποτελούν δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και χειραγωγούνται από το Ιράν. Ο πόλεμος στην περιοχή έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια απλά τώρα φαίνεται πως κλιμακώνεται σε σημείο που θα μπορούσε να αλλάξει χαρακτηριστικά και συμπαρασύρει και άλλους απειλώντας να εξελιχθεί σε μια διεθνή ανάφλεξη.

Για να αντιληφθούμε τις προθέσεις των εμπλεκομένων αλλά και όσων δυνητικά θα μπορούσαν να εμπλακούν πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή και να επισημάνουμε τη διαφορά αυτής της κλιμάκωσης της έντασης με παλαιότερες που περιορίστηκαν σε τοπικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν του Δυτικούς πως ματαιοπονούν καθώς προσπαθούν να σώσουν τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Οι ενέργειές τους είχε πει τον Ιούλιο του 2019, θυμίζουν τις μάταιες προσπάθειες "κατευνασμού" των ναζί τη δεκαετία του 1930 και ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να αφυπνιστεί "υπερβολικά αργά".

Το Ισραήλ πιστεύει πως το Ιράν συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και αυτό το θεωρεί υπαρξιακή απειλή για την επιβίωσή του.

Κατά καιρούς το Ισραήλ έχει πλήξει στόχους και πρόσωπα εντός του Ιράν που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή πιστεύουν πως όσο το Ιράν πλησιάζει το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα τόσο το Ισραήλ θα εντείνει τις προσπάθειες να τα καταστρέψει και να συμπαρασύρει και άλλους στο πλευρό του.

Θεωρείται πολύ πιθανό λοιπόν το Ισραήλ να απαντήσει με απρόβλεπτα μεγάλη ισχύ στα πλήγματα του Ιράν. Η προχθεσινή εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων, ήταν η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Αυτό έχει σημασία γιατί νομιμοποιεί το Ισραήλ να απαντήσει ευθέως.

Πολλοί πιστεύουν πως όπως και με τον πρώτο και δεύτερο πόλεμο στο Κόλπο ή το πόλεμο Ιραν-Ιρακ, ή την επιχείρηση εναντίον του ισλαμικού κράτους, μια αντιπαράθεση στη περιοχή θα μείνει εκτός των ορίων της περιοχής. Τούτο δεν είναι το ίδιο πιθανό όπως συνέβη παλαιότερα γιατί οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Το Καλοκαίρι του 1990 το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε και κατέλαβε το Κουβέιτ. Λίγους μήνες αργότερα οι ΗΠΑ επικεφαλής 39 χωρών με το πράσινο φως από τον ΟΗΕ με τη επιχείρηση Ασπίδα της Ερήμου επιτέθηκαν εναντίον του Ιράκ και απελευθέρωσαν το Κουβέιτ.

Το 1990 όμως οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική υπερδύναμη, η ΕΣΣΔ ήταν υπό διάλυση και η Κίνα οικονομικά και στρατιωτικά ανύπαρκτη. Το ίδιο ισχύει και κατά την περίοδο του δεύτερου πολέμου στον κόλπο όπου οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τον Σαντάμ.

Σήμερα οι ΗΠΑ χρεώνονται τις αποτυχίες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και προσπαθούν να περιορίσουν την εμπλοκή τους στις διεθνείς εξελίξεις. Η απόσυρση των ΗΠΑ από πολλές διακεκαυμένες ζώνες του πλανήτη έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλές μεσαίες χώρες να διεκδικούν των ρόλο περιφερειακών δυνάμεων. Η Τουρκία και το Ιράν είναι μεταξύ αυτών που προσπαθούν να επεκτείνουν τη ζώνη επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, η Ρωσία διεκδικεί να ανακτήσει την επιρροή στις περιοχές που εξουσίαζε η ΕΣΣΔ παρά τη θέληση των λαών των περιοχών αυτών που αλληθωρίζουν προς τη Δύση για βοήθεια. Η Κίνα αναδύεται επίσης σαν παγκόσμια οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη που αμφισβητεί από τις ΗΠΑ το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα και από τις δυτικές δημοκρατίες το ρόλο του υποδείγματος για ισχύ και ευημερία.

Οι δυνάμεις αυτές σταδιακά απαιτούν την αναθεώρηση του διεθνούς status quo. Το Ιράν, όπως και η Τουρκία συνιστούν μέλη του πυρήνα των αναθεωρητικών δυνάμεων.

Μια κλιμάκωση της εμπλοκής μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ- η ηγεσία του οποίου θεωρεί πως πρέπει να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα- θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους σε αλυσιδωτή έκρηξη. Το 2024 δεν είναι 1990, θα μπορούσε εύκολα ο πλανήτης να πάρει φωτιά.

Η πρώτη απευθείας (χωρίς μεσολαβητές) επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ νομιμοποιεί το τελευταίο να απαντήσει και του δίνει την ευκαιρία να εξουδετερώσει την απειλή να γίνει πυρηνική δύναμη.

Το Ιράν και οι υποστηρικτές του υπολογίζουν πως οι διχασμένες ΗΠΑ θα αποφύγουν να εμπλακούν σε μια διευρυμένη τοπική αντιπαράθεση.

Η Ρωσία ελπίζει δημιουργηθεί μια ευνοϊκή συγκυρίας να ενισχύσει τις θέσεις στην Ουκρανία.

Η Κίνα ελπίζει πως το άνοιγμα πολλών μετώπων αποδυναμώνει τη Δύση και καθιστά την Ταΐβάν περισσότερο ευάλωτη.

Οι επόμενες μέρες πρέπει να θεωρούνται κρίσιμες

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ 27 Μαϊ 2024 | 20:29

Ισραήλ: "Τραγικό δυστύχημα" χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους

"Στη Ράφα έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους, αλλά παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα", είπε ο Νετανιάχου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 27 Μαϊ 2024 | 20:20

Πρέσβης Ισραήλ στην Αθήνα: "Ήλπιζα πως ο Κασσελάκης θα καταδίκαζε τις θηριωδίες της Χαμάς"

"Εάν θέλετε να συνεισφέρετε, πρέπει να μιλήσετε και με τις δύο πλευρές, θα πρέπει να μιλήσετε με ειλικρίνεια και στις δύο πλευρές" είπε ο Νόαμ Κατς.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 27 Μαϊ 2024 | 15:34

Ο Ερντογάν έριξε ανάθεμα στον Νετανιάχου: Είναι Φαραώ και ο Θεός θα τον καταστρέψει- Για τη Γάζα

Ο Νετανιάχου είναι Φαραώ και έχει συμμορία δολοφόνων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 27 Μαϊ 2024 | 15:29

Έξαλλος με τον Νετανιάχου για τη Ράφα ο διάσημος παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν: "Σταμάτα το αυτό τώρα"

Το αιχμηρό σχόλιο του Πιρς Μόργκαν για τον Νετανιάχου μετά τα χτυπήματα στη Ράφα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 27 Μαϊ 2024 | 07:52

Σφυροκόπημα στη Ράφα: Σφαγή αμάχων καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι - "Ήταν πλήγμα σε τρομοκράτες", λέει το Ισραήλ

Σύμφωνα με ισραηλινές, στόχος της επίθεσης ήταν δυο αξιωματούχοι της Χαμάς, ο Γιασίν Ραμπία και ο Χαλέντ Ναγκάρ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 26 Μαϊ 2024 | 19:21

Στην Βηθλεέμ ο Κασσελάκης: "Θα πιέσουμε για να αναγνωρίσει η Ελλάδα Παλαιστινιακό κράτος"

Για προώθηση της λύσης των δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ 26 Μαϊ 2024 | 18:37

Συγκλονίζει το μήνυμα ομήρου της Χαμάς στην αδελφή της: "Αν δεν τα καταφέρω, προστάτεψε τους γονείς μας"

Η 19χρονη Καρίνα έπεσε στα χέρια της Χαμάς κατά την επίθέση της 7ης Οκτωβρίου.

ΕΠΙΘΕΣΗ 26 Μαϊ 2024 | 15:01
ΒΕΡΟΛΙΝΟ 25 Μαϊ 2024 | 23:31

Τρομακτική αποκάλυψη της Welt: Η Χαμάς σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία

Στόχοι φαίνεται πως ήταν η πρεσβεία του Ισραήλ στο Βερολίνο και η αμερικανική βάση στο Ραμστάιν, που είναι η μεγαλύτερη των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ 25 Μαϊ 2024 | 10:42

Η Χαμάς προκαλεί φρίκη: Πατέρας και γιος ομολογούν πως βίασαν Ισραηλινή και μετά την εκτέλεσαν

Δύο μέλη της Χαμάς ομολογούν με ανατριχιαστικό τρόπο τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν μία γυναίκα από το κιμπούτς Νιρ Οζ.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ 25 Μαϊ 2024 | 08:54

Γάζα: Τις σορούς άλλων τριών ομήρων που είχε απαγάγει η Χαμάς ανέσυρε ο ισραηλινός στρατός - Ο ένας ήταν ο φίλος της Σάνι Λουκ

Η σορός ενός εκ των τριών ομήρων ανήκει στον φίλο της Σάνι Λουκ, της κοπέλας που έγινε σύμβολο της βαναυσότητας με την οποία συμπεριφέρθηκε η Χαμάς στα θύματά της

24 Μαϊ 2024 | 18:45

Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια στη συντριβή του ελικοπτέρου όπου επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί

Δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις πυροβολισμού ή κάτι παρόμοιου, στα συντρίμμια του ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη σε μια περιοχή με μεγάλο υψόμετρο.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 24 Μαϊ 2024 | 17:03

Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα της Γάζας.