Follow us

Τι είναι χρεοκοπία μπαμπά;

Εάν σήμερα θεωρείτε πως η Ρωσία έχει πρόβλημα στην εξεύρεση ανταλλακτικών για την λειτουργία π.χ. των αγωγών αερίου και αυτό κατατάσσεται ως σοβαρό, περιμένετε να αρχίσουν οι πραγματικά ουσιαστικές ελλείψεις, σε λίγες εβδομάδες, αν όχι ημέρες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Από την Κυριακή το βράδυ η Ρωσία ως οικονομική οντότητα, βρίσκεται υπό καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας. Τα μεσάνυχτα της 27ης προς την 28η Ιουνίου, έληξε η περίοδος χάριτος 30 ημερών, για την απόδοση των τόκων δύο ομολόγων με ημερομηνία αποπληρωμής τοκομεριδίου την 27η Μαΐου.

Πρόκειται για πιστωτικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, το πρώτο για Ρωσικό χρέος σε ξένο νόμισμα, από το 1918. Έχει παρεμβληθεί η χρεοκοπία του 1998, αλλά τότε το Ρωσικό χρέος υπολογιζόταν στο εθνικό νόμισμα, περίπτωση η οποία έχει ριζικές νομικές διαφορές. Αυτή η δεύτερη χρεοκοπία είναι ο κύριος λόγος που η Ρωσία δανειζόταν κυρίως σε δολάρια και ευρώ, μετά την επιστροφή της στις αγορές.

Το συμβάν είναι παρεμφερές των ελληνικών ευτράπελων του 2015, όταν πληρώθηκαν υποχρεώσεις (δόση) προς το ΔΝΤ, με το… αποθεματικό που διατηρεί υποχρεωτικά κάθε χώρα σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου! Μιλώ για τότε που το τσίρκο των μαθητευόμενων μάγων της ανίερης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλ, θέλοντας να ζήσει ομαδικά τις… αυταπάτες του, κόντεψε να διαλύσει την χώρα!

Η διαφορά μεταξύ των τότε εκλεγμένων… ελληνικών τρολλ και του Ρώσου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πως ο δεύτερος γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει. Θεωρεί όμως πως αυτός, λόγω μεγέθους χώρας και πυρηνικών δυνατοτήτων, βρίσκεται στο απυρόβλητο και δεν θα υποστεί συνέπειες. Η ιστορία έχει δείξει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι όσοι αψηφούν την διεθνή κοινότητα, στο τέλος υφίστανται τις συνέπειες.

Δυστυχώς αυτές τις συνέπειες υφίστανται επίσης οι λαοί που ακολουθούν εκείνους που θεωρούν ως ηγέτες, ξεγελασμένοι από ένα επιτήδειο πλέγμα προπαγάνδας και fake news. Συνέπειες δυσανάλογες του λάθους τους, αλλά αναπόφευκτες. Όπως θα έπρεπε να έχουν μάθει οι Έλληνες από το 2015, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ακόμη στην Ψωροκώσταινα που, εσκεμμένα ή ακούσια, επιμένουν να αγνοούν τον τρόπο λειτουργίας των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας και να πιστεύουν στα νταούλια!

Γεγονός που αποδεικνύεται, από το άκουσμα όσων ευτράπελων λέγονται/γράφονται από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση της Ρωσικής χρεοκοπίας. Ορισμένοι, είτε προσποιούνται, είτε αρνούνται την λογική και δεν θέλουν να δεχθούν πως κάθε έκδοση εθνικού χρέους οποιουδήποτε φορέα, κρατικού ή ιδιωτικού, συνοδεύεται από συγκεκριμένο σετ κανόνων έκδοσης (γνωστό στην γλώσσα της αγοράς ως prospectus) οι οποίοι πιστοποιούν όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δανειζόμενος και αποδέχονται οι πιστωτές. Αυτές οι υποχρεώσεις θεωρούνται απαραβίαστες και δεν συνίστανται μόνο στα ποσά που οφείλει να πληρώσει ο δανειζόμενος σε τόκους και κεφάλαιο αλλά και σε όλες τις άλλες λεπτομέρειες που διέπουν μιαν ανάληψη οφειλής. Αφορούν τους χρόνους στους οποίους πρέπει να πληρωθούν τόκοι και κεφάλαιο, σε ποιους μπορεί να υπάρξει πρώιμη εξόφληση και με ποιες ποινές-πρόστιμα, εάν υπάρχουν, τους τρόπους με τους οποίους γίνονται οι διάφορες διαδικασίες εκκαθάρισης και πολλά άλλα.

Ένα από αυτά είναι ο ορισμός του νομίσματος ή των νομισμάτων στα οποία μπορεί να γίνουν οι πληρωμές και υπό ποιες προϋποθέσεις. Πληρωμή σε άλλο νόμισμα, πέραν εκείνων που προβλέπει το προσπέκτους, δεν μπορεί να γίνει. Διότι αυτό θα σήμαινε ότι οι δανειστές θα αναλάμβαναν επιπλέον συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος ως μην προβλεπόμενος εξ αρχής, δεν έχει τιμολογηθεί στην αρχική δημοπρασία και άρα είναι μη αποδεκτός για την συναλλαγή.

Επομένως, δανειζόμενος ο οποίος αποπειράται να πληρώσει τόκους ή κεφάλαιο με άλλο από νόμισμα πλην των συμφωνηθέντων, βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής και άρα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Πολύ δε περισσότερο όταν το νόμισμα που προσφέρει είναι εκείνο το οποίο εκδίδει ο ίδιος, δηλαδή εκείνο του οποίου καθορίζει αυτός την ισοτιμία με τα αποθεματικά νομίσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των πιστωτών εκθετικά.

Σε απλά λόγια, για την περίπτωση της Ρωσίας, δεν μπορεί ο Πούτιν να πληρώσει με ρούβλια, διότι έχει την δυνατότητα να ορίσει την ισοτιμία του ακόμη και με διάταγμα και άρα π.χ. να πληρώσει 1 ρούβλι ακόμη και για $100 εκατομμύρια δολάρια!

Οπότε, εφόσον επιμένει να πληρώσει σε ρούβλια, χρεοκοπεί. Και δεν έχει καμία σημασία εάν η αδυναμία εκπλήρωσης της υποχρέωσης, οφείλεται σε κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, σε μπλοκάρισμα κεφαλαίων στο εξωτερικό ή σε οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Ο δανειζόμενος λοιπόν, έχει την αποκλειστική ευθύνη τήρησης όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ανάληψη του χρέους, απαρέγκλιτα! Όταν δεν τις τηρεί, χρεοκοπεί.

Γεγονός που μεταφράζεται σε αποκλεισμό από τις αγορές, απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης, δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχειών μετά από δικαστικές αποφάσεις κ.ά. Με όλα όσα σημαίνουν αυτά για την παραγωγή της εκάστοτε χώρας που βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Εάν σήμερα θεωρείτε πως η Ρωσία έχει πρόβλημα στην εξεύρεση ανταλλακτικών για την λειτουργία π.χ. των αγωγών αερίου και αυτό κατατάσσεται ως σοβαρό, περιμένετε να αρχίσουν οι πραγματικά ουσιαστικές ελλείψεις, σε λίγες εβδομάδες, αν όχι ημέρες. Ελλείψεις σε βασικά ανταλλακτικά γραμμών παραγωγής, σε εξαρτήματα εργοστασίων, όπως παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, αυτοκινήτων, ανταλλακτικών ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.

Τότε θα αντιληφθούν όλοι τι σημαίνει η φράση "Αρχίζουν τα δύσκολα"! Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για τους Ρώσους πολίτες…

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 08 Αυγ 2022 | 18:40

Μόσχα για πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: Το Κίεβο κρατά την Ευρώπη όμηρο βομβαρδίζοντας τον σταθμό

Νέες κατηγορίες εναντίον του Κίεβο για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξαπέλυσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΒΓΗΚΕ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 06 Αυγ 2022 | 20:31

Ουκρανία: Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια - Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 17:14

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο θα γίνονται σε ρούβλια.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 06 Αυγ 2022 | 16:23

Ουκρανία: Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ζαπορίζια σταματησε να λειτουργεί μετά από βομβαρδισμούς - Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας

Ένας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σταμάτησε να λειτουργεί, έπειτα από βομβαρδισμούς.

ΔΗΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΟΒΑ 06 Αυγ 2022 | 11:34

Επίθεση Μόσχας στην Αθήνα: "Είμαστε εξοργισμένοι με μη φιλικές ενέργειες" για την έκδοση του Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ

"Μη φιλικές ενέργειες" αναφορικά με την έκδοση του προγραμματιστή Βίνικ, ή αλλιώς Mr. Bitcoin, προσάπτει στην Αθήνα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ 05 Αυγ 2022 | 23:48

Κενό επικοινωνίας Μακρόν και Πούτιν: Δεν μιλάνε στο τηλέφωνο εδώ και δύο μήνες - "Η Γαλλία είναι μη φιλικό κράτος"

"Μη φιλική" χώρα χαρακτήρισε τη Γαλλία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 05 Αυγ 2022 | 22:26

Συμφωνία Πούτιν και Ερντογάν: Εμπορικές συναλλαγές και συνεργασία σε ενέργεια και οικονομία

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να "ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές" μεταξύ των χωρών τους και "να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας"

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ Η ΜΟΣΧΑ 05 Αυγ 2022 | 20:11

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί 40 εκατ. ανθρώπους στην πείνα, λένε οι ΗΠΑ

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση και επιρρίπτει την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΜΕΡ 05 Αυγ 2022 | 19:45

Κομισιόν: "Δικαιολογίες της Ρωσίας τα επιχειρήματα της Gazprom σχετικά με την τουρμπίνα του Nord Stream 1"

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, τόνισε ότι καμία δέσμη κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 05 Αυγ 2022 | 17:38

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν: "Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευγνώμων στην Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου"

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις κινήσεις του για την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ 05 Αυγ 2022 | 15:12

Μηνύματα πριν το τετ-α-τετ Πούτιν - Ερντογάν: "Μην αποσταθεροποιήσετε τη Συρία - "Όχι λύση χωρίς τη Μόσχα στην Ουκρανία"

Λίγο πριν τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι, το Κρεμλίνο ζητά από την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση στη Συρία.

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ 05 Αυγ 2022 | 11:01

Ουρές στη Μόσχα για το ξεστοκάρισμα του H&M: "Θα αγοράσω ό,τι υπάρχει" λένε οι καταναλωτές - Φεύγουν οι δυτικές μάρκες

Για μια τελευταία φορά άνοιξε τις πόρτες του το σουηδικό πολυκατάστημα ένδυσης και στη Μόσχα έγινε χαμός.

ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑΛΛΑ 05 Αυγ 2022 | 07:56

FT: Η Ουκρανία θέλει η συμφωνία με τη Ρωσία για τα σιτηρά να επεκταθεί σε άλλα προϊόντα

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει η συμφωνία με τη Ρωσία για τα σιτηρά να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα, όπως τα μέταλλα.