Τι φέρνει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Ν.Δ εισέρχεται σε μία νέα εποχή ανασυγκρότησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι φέρνει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε την εσωτερική εκλογική αναμέτρηση χωρίς να κάνει ανοίγματα προς την ακροδεξιά. Χωρίς ανοίγματα προς τη λαϊκή δεξιά. Κράτησε ένα σαφώς κεντρώο προφίλ.

Δεν αποκήρυξε τις σκληρές αποφάσεις που είχε ο ίδιος λάβει ως υπουργός των κυβερνήσεων Σαμαρά.

Δεν έδωσε υποσχέσεις.

Δεν έκανε παραχωρήσεις στον συνήθη λαϊκισμό των τελευταίων ετών.

Και προανήγγειλε σκληρή αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα, απορρίπτοντας τα συναινετικά ανοίγματα του προκατόχου του και της λεγόμενης «καραμανλικής» πτέρυγας του κόμματος, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να μην ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Υπήρξε επίσης ο μόνος από τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ που υπερψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης, ένα θεωρούμενο κόκκινο πανί για συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Υπήρξε επίσης ο μόνος από τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ που υπερψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης, ένα θεωρούμενο κόκκινο πανί για συντηρητικούς ψηφοφόρους

Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι η πλειοψηφία των οπαδών του κόμματος ενέκρινε αυτές τις πολιτικές και ο κ. Μητσοτάκης από θεωρούμενος ο σίγουρα χαμένος της αναμέτρησης έγινε ο αδιαμφισβήτητος νικητής.

Η σημερινή πορεία της Νέας Δημοκρατίας πέρασε από τους ακόλουθους σταθμούς:

Στις Ευρωεκλογές του Μαϊου 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 26,60% και η Νέα Δημοκρατία 22,71%.

Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το αποτέλεσμα ήταν 36,34% έναντι 27,81% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με 35,46% έναντι 28,10% της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος στο δημοψήφισμα του 2015 το «Όχι» του κ. Τσίπρα επικράτησε με 61,31% έναντι του 38,69% του «Ναι» του κ. Σαμαρά, γεγονός που οδήγησε τον τελευταίο και σε παραίτηση.

Είναι φανερό ότι αυτή η σταθερά εμφανιζόμενη διαφορά της τάξεως των τεσσάρων έως οκτώ μονάδων δεν έγινε δυνατόν να ανατραπεί ούτε από τον κ. Σαμαρά ούτε στη συνέχεια από τον κ. Μεϊμαράκη.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε σε όλα τα επίπεδα, βαρύνεται με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, το τραγελαφικό δημοψήφισμα, την ασυνάρτητη και καταστροφική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, την οπισθοδρόμηση της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα, τον ανερυθρίαστο νεποτισμό, τα πρόσωπα τύπου Βαρουφάκη ή Κωνσταντοπούλου και πολλά πολλά άλλα.


Ίσως διότι ο κ. Σαμαράς έστρεψε τη Νέα Δημοκρατία προς ένα είδος ακροδεξιού εθνολαϊκισμού ανάμικτο όμως και με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του μνημονίου, που οδήγησε τους οπαδούς της στη παραζάλη και το κόμμα στα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας του.

Ίσως διότι ο κ. Μεϊμαράκης προσπάθησε, στο μικρό χρονικό διάστημα που βρέθηκε στην ηγεσία, απλώς και μόνο να ισοσταθμίσει τα δεδομένα αυτά με δόσεις κλασσικής λαϊκής δεξιάς. Κατάφερε έτσι να αποτρέψει τη διάσπαση ή και τη διάλυση της Νέας Δημοκρατίας αλλά όχι και να ανεβάσει τα ποσοστά της.

Έχουμε δηλαδή δύο πολιτικές συνταγές, που για διάφορους και διαφορετικούς λόγους απορρίφθηκαν από το εκλογικό σώμα σε διαδοχικές αναμετρήσεις.

Τώρα ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τη μάχη της ηγεσίας με διαφορετική συνταγή, με το προφίλ μιάς κεντροδεξιάς φιλελεύθερης πολιτικής, που απορρίπτει τον λαϊκισμό και με το πρόσωπο ενός πολιτικού που δεν ψεύδεται και δηλώνει ανοικτά τι και ποιος είναι.

Είναι έτσι φανερό λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται σε μία νέα εποχή με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην εποχή της ανασυγκρότησης του κόμματος με κεντροδεξιό φιλελεύθερο πρόσημο.

Και στον αριστεροδεξιό εθνολαϊκισμό ο νέος πρόεδρος αντιπαραθέτει τη δική του πρόταση γιά έξοδο από τη κρίση, η οποία δεν υπόσχεται εύκολες λύσεις ούτε αποκρύπτει τις υπάρχουσες σήμερα και στο άμεσο μέλλον δυσκολίες.

Αποτελεί τη πρώτη καθαρή ήττα του ενδημικού τα τελευταία χρόνια σε όλα τα κόμματα λαϊκισμού

Το γεγονός ότι επικράτησε αυτή η πολιτική πλατφόρμα του ρεαλισμού μεταξύ των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά θετικό.

Κυρίως διότι αποτελεί τη πρώτη καθαρή ήττα του ενδημικού τα τελευταία χρόνια σε όλα τα κόμματα λαϊκισμού αλλά και διότι εμφανίζει ένα εκλογικό σώμα που δεν ανέχεται πλέον να το εξαπατούν.

Αν επικρατήσει παρόμοια λογική συνολικά στους ψηφοφόρους και άλλων κομμάτων είναι πιθανό να βρεθούμε επιτέλους στην αρχή της εξόδου από τη κρίση.

Υπό την έννοια αυτή η επικράτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα γενικότερο ενθαρρυντικό μήνυμα ότι μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή της εξόδου από τη παγίδα του γενικευμένου αριστεροδεξιού λαϊκισμού, που κατέστρεψε αυτή τη χώρα και οδήγησε στο σημερινό κατάντημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 03 Δεκ 2021 | 15:09

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΕΣΑμεΑ: Ανακοινώθηκε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα άτομα με αναπηρία

"Αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, εντός του πρώτου εξαμήνου το 2022, να κάνουμε μία συζήτηση στη Βουλή", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 13:30

Μητσοτάκης για επένδυση Amazon: Η χώρα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

"Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επένδυση της Amazon Web Services.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2021 | 11:04

Podcast Μητσοτάκη: Η συζήτησή του με την Άδα Σταματάτου, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 07:22

Εμβολιασμοί: "Κλειδώνει" η τρίτη δόση στο 4μηνο - Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ποιους

Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 18:19

Μητσοτάκης - Κεραμέως παρουσίασαν τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών:Τι αλλάζει σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

Τα νέα προγράμματα αφορούν όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο - Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:37

10 φορές πάνω τα ραντεβού για εμβολιασμό...μετά το πρόστιμο- "Τα μέτρα αποδίδουν" λέει στέλεχος του ΠΟΥ στον Μητσοτάκη

"Οι εμβολιασμοί πήγαν από 2.000 σε 20.000, άρα τα μέτρα αποδίδουν", είπε ο Χανς Κλούγκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξήρε το "πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα" της Ελλάδας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Δεκ 2021 | 10:26

Ηλιόπουλος: "Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή εμφανίστηκε ως αρνητής της πραγματικότητας και της επιστήμης"

"Αρνητή της πραγματικότητας και της επιστήμης",χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος,

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ 01 Δεκ 2021 | 19:44

Μητσοτάκης: Θέλουμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη - "Πολύ φιλική στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση" το μήνυμα Γουάτσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επενδυτή, Πρεμ Γουάτσα - Ο στόχος του πρωθυπουργού για τις επενδύσεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΗΓΕΣ 01 Δεκ 2021 | 18:07

Κορονοϊός: Στο τραπέζι να χορηγείται η 3η δόση νωρίτερα - Η πρόταση του πρωθυπουργού και το σχόλιο της Επιτροπής Εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό νωρίτερα, φαίνεται πως εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:58

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Απολύτως εσφαλμένο ότι αν είχαμε τα ποσοστά εμβολιασμού Πορτογαλίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας

"Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή