Τι κάνουμε με τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν;

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Μανόλης Καψής

Ότι κάτι δεν πάει καλά με τους υγειονομικούς και τον εμβολιασμό τους θα μπορούσε να το υποψιαστεί κανείς μόνο και μόνο ακούγοντας τον συνδικαλιστή του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα. Εκεί όπου σημειώθηκαν δεκάδες κρούσματα του ιού και μάλιστα μια νοσηλεύτρια που νόσησε κόλλησε και το παιδί της. Νοσηλεύεται ακόμα στη ΜΕΘ.

Ο κ. συνδικαλιστής, αφού μας είπε ότι το ποσοστό στο νοσοκομείο του των εμβολιασθέντων υγειονομικών είναι στο 50% και δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα νοσοκομεία (η αλήθεια είναι ότι στον "Άγιο Ανδρέα" το ποσοστό είναι 44%), αφού "εξήγησε" ότι η πλατφόρμα άνοιξε και έκλεισε πολύ γρήγορα και οι συνάδελφοί του δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση να εμβολιαστούν -και πάλι ψέματα, η πλατφόρμα ουσιαστικά δεν έκλεισε ποτέ-, αφού μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν αρνητές του εμβολίου, απλώς οι "διαδικασίες" δεν επέτρεψαν στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να κάνουν την αίτηση… μας εξήγησε ότι ούτε ο ίδιος έχει κάνει το εμβόλιο, γιατί είχε βήχα. Τώρα γιατί ο βήχας δεν του επέτρεψε να κάνει το εμβόλιο και τι βήχας είναι αυτός που κρατάει έναν μήνα -τόσος καιρός έχει περάσει από τότε που άνοιξαν οι διαδικασίες για τους υγειονομικούς- θα ρωτήσουμε τους ειδικούς.

Αλλωστε, όπως γράφαμε και στο παρελθόν ("Πώς κατασκευάζεται ένα fake news", Capital.gr, 16 Δεκεμβρίου) το ότι κάτι δεν πάει καλά με το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και την πανδημία, ήταν σαφές και από τον σάλο (που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ) για την ΕΔΕ σε βάρος γιατρών στον "Άγιο Σάββα". Όπου ναι μεν η "Αυγή" υποστήριζε ότι στέλνουν στο Πειθαρχικό γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό "επειδή νόσησαν"… αλλά όπως αποδείχθηκε η αιτία ήταν άλλη. Διαταχθηκε ΕΔΕ, επειδή όπως κατήγγειλαν άλλοι εργαζόμενοι, "επιδεικτικά συγκεκριμένα άτομα δεν εφάρμοζαν τα απαιτούμενα μέτρα όπως μάσκες παντού και αποστάσεις!". Ούτε εμβόλιο ούτε μάσκες;

Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα και το παραδέχθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. "Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις", σχολίασε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ χαρακτήρισε "δυσάρεστη έκπληξη" τα όσα συνέβησαν στην Πάτρα. Μόνο που τα όσα συμβαίνουν στην Πάτρα συμβαίνουν και αλλού, ενώ όπως φαίνεται υπάρχει και παρελθόν. Οι Έλληνες γιατροί έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και στην κοινή γρίπη.

Τι συμβαίνει; Ποια είναι η εξήγηση; Το ερώτημα δύσκολα απαντάται. Άγνοια, φόβος, ψεκασμένες θεωρίες, αδιαφορία λόγω της εξοικείωσης με την αρρώστια; Άγνωστο. Πιθανώς όλα αυτά μαζί. Τουλάχιστον είναι ενθαρρυντικό ότι το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιαστεί, είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων.

Τι μπορεί να γίνει; Όλοι οι νομικοί συμφωνούν ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν προβλέπεται, αφού θα συνιστούσε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Όπως σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, είναι προφανές ότι "κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να εμβολιαστεί εάν αρνείται για σοβαρούς λογούς συνείδησης". Η έμφαση ήταν στο "σοβαρούς λόγους".

Αλλά πρόσθεσε: Η Πολιτεία όμως "οφείλει να απαγορεύσει στον συγκεκριμένο γιατρό -που δεν έχει εμβολιαστεί- να βλέπει ασθενείς και να τον εντάξει σε άλλη υπηρεσία, χωρίς επαφή με ασθενείς". Πολύ ωραία. Και τι δουλειά θα κάνει ένας γιατρός που δεν θα βλέπει ασθενείς; (Apropos στις Ηνωμένες Πολιτείες ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι υποχρεωτικός για τους γιατρούς στα νοσοκομεία και υποθέτω ότι εκεί όσοι αρνούνται, δεν βρίσκουν δουλειά σε άλλη υπηρεσία.)

Σε φάση όξυνσης της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι τελείως απίθανο να αρχίσει το υπουργείο Υγείας μια αντιπαράθεση με τους υγειονομικούς για το αν έκαναν ή όχι το εμβόλιο και να τίθενται σε απομόνωση οι γιατροί και το προσωπικό που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν θα λειτουργεί πολύ απλά το σύστημα.

Αλλά ενδεχομένως υπάρχει λύση. Θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε εμείς. Να αρνούμαστε για παράδειγμα να μας εξετάσει γιατρός, αν δεν έχει εμβολιαστεί. Δεν είναι άλλωστε παράλογο η Ευρώπη να συζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν, και να μην μπορούν οι ασθενείς να διασφαλίσουν ότι οι γιατροί που θα τους εξετάζουν, δεν έχουν λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την προστασία τους; Θα δεχόμασταν ποτέ να μας εξετάσει γιατρός χωρίς να φοράει μάσκα;

Δεν είναι παράλογο στην Ευρώπη να συζητείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακόμα και για άλλες δραστηριότητες εκτός των ταξιδιών -π.χ. για τις αθλητικές διοργανώσεις- και να μην είναι απαιτητό για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας;

Πριν βιαστούμε να απαντήσουμε πάντως, να ρωτήσουμε για καλό και για κακό και τον συνδικαλιστή της ΠΟΕΔΗΝ. Θα του έχει περάσει πια ο βήχας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΛΑΘΟΣ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ 26 Φεβ 2021 | 09:09

Λάθος και στα μαθηματικά από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή - Το καρφί της Μιράντας Ξαφά: "Και τελείωσε Πολυτεχνείο!"

Δηκτικό σχόλιο της οικονομολόγου και πρώην στελέχους του ΔΝΤ, Μιράντας Ξαφά, που εξήγησε ότι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας για τις ποινές είναι λάθος βάσει μαθηματικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 26 Φεβ 2021 | 08:48

Σε ρόλο... Μπαρμπαρίγου η Παγώνη: Την Τσικνοπέμπτη ψήνουμε στο μπαλκόνι - Το Πάσχα δεν θα είναι όπως πέρυσι

"Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων", είπε η κ. Παγώνη.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 26 Φεβ 2021 | 07:46

Οι γεμάτες ΜΕΘ και η "έκρηξη" των μεταλλάξεων φέρνουν παράταση του lockdown στην Αττική

Τα δεδομένα που θα εξετάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη σημερινή συνεδρίαση. Για δύο εβδομάδες ακόμη παράταση το ισχυρότερο σενάριο, αργή η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Φεβ 2021 | 07:27

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Κερδίζει και την Μέρκελ η πρόταση Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο της Συνόδου

Τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των "27" και οι επιφυλάξεις Μακρόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 26 Φεβ 2021 | 07:06

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται αρκετές εβδομάδες μπροστά στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Οι ΗΠΑ βρίσκονται "αρκετές εβδομάδες μπροστά" όσον αφορά το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού.

ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΣΤΟΤΟΠΟ 26 Φεβ 2021 | 06:32

Υμνοι γερμανικού Τύπου για Ελλάδα: Πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος

"Η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Φεβ 2021 | 23:17

Ιρλανδία: Ισχυρές οι πρώτες ενδείξεις ότι τα εμβόλια έχουν αποτέλεσμα - Έπεσαν απότομα τα κρούσματα

Η Ιρλανδία έχει εμβολιάσει έως τώρα περίπου 360.000 κατοίκους της χώρας των 4,9 εκατομμυρίων.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 25 Φεβ 2021 | 18:17

Κορονοϊός: Συναγερμός για την αύξηση νέων κρουσμάτων στην Αττική που "έγραψε" 880 - Οι περιοχές που "καίνε"

Σήμερα Πέμπτη στην Αττική ανακοινώθηκαν 880 νέα κρούσματα από τα 1.784 σε όλη τη χώρα - Αύξηση των μεταλλάξεων - Πού προσδιορίζονται

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Φεβ 2021 | 18:06

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί - 39 θάνατοι, 1.784 νέα κρούσματα σήμερα και 367 διασωληνωμένοι

Συνολικά 6.410 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία - Πάνω από 50.000 τεστ κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΤΟΣ ΕΕ 25 Φεβ 2021 | 16:45

DW: Θα εισαχθεί πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού; Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Άλλα θέματα η παράδοση εμβολίων και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΤΑΝ Η 16Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 25 Φεβ 2021 | 14:19

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για εμβολιασμούς εκτός σειράς σε Ιδρύματα

Στο επίκεντρο της έρευνας της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης θα βρεθούν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες εμβολιάστηκαν 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση.

Η ΜΙΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΧΕΙ ΑΦΙΕΡΩΘΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ 25 Φεβ 2021 | 13:45

Πόσα θέματα για τον Κουφοντίνα χωράνε στην εφημερίδα "Αυγή"; - Όλα…

Η εφημερίδα Αυγή έχει αφιερώσει σχεδόν τη μισή της ύλη, στην ηλεκτρονική της έκδοση στο θέμα Κουφοντίνα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ 25 Φεβ 2021 | 13:25

Συναγερμός στη Πάτρα: 50 κρούσματα κορονοϊού στη Κιβωτό της Αγάπης

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στην "Κιβωτό της Αγάπης" στην Πάτρα, 17 κρούσματα κορονοϊού στο προσωπικό, 33 στους τροφίμους του Ιδρύματος