Follow us

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πιστοποιείται, με μια έγκυρη διεθνή συνθήκη η κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΘΕΟΧΑΡΗς

Το ότι η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πολλαπλά επωφελής για την πατρίδα μας είναι προφανές και αυτονόητο. Αν μη τι άλλο, διότι πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν παρόμοιες συμφωνίες ή να βελτιώσουν προηγούμενες, ενώ η Ελλάδα έχει κατακτήσει το ρόλο του προνομιακού συνομιλητή και συνεργάτη των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Επίσης, θεμελιώδης όρος είναι ότι η Συμφωνία θα αναθεωρείται ανά 5 χρόνια, με ισότιμο δικαίωμα για κάθε πλευρά να καταγγέλλει τη σύμβαση -αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Πέραν αυτού, με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, οι ΗΠΑ διευρύνουν την αμυντική στήριξη που προσφέρουν στην Ελλάδα, τόσο χρονικά όσο και χωρικά. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται τα στρατόπεδα στο Βόλο και την Αλεξανδρούπολη, καθώς και το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο. Ωστόσο, ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Σούδας, στην Κρήτη. Πρόκειται για το μοναδικό αγκυροβόλιο της Ανατολικής Μεσογείου το οποίο μπορεί να προσεγγίσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Αλλά, βέβαια, το πιο σημαντικό στοιχείο της Συμφωνίας είναι η ουσία της. Δηλαδή το γεγονός ότι πιστοποιείται, με μια έγκυρη διεθνή συνθήκη η κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή -ακόμα και αν αυτή η απειλή, ο μη γένοιτο, λάβει τη μορφή της ένοπλης επίθεσης. Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία μιας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το συγκριτικό πλεονέκτημα που αποκτά η πατρίδα μας -ακόμη και σε επίπεδο γοήτρου- σε σχέση πχ με την Τουρκία.

Οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος, πόσο μάλλον πολιτική αντιπαράθεση, στην πραγματικότητα στερείται νοήματος, ιδιαίτερα στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, με έναν πόλεμο να διεξάγεται στο ανατολικό όριο της Ευρώπης. Τις αρνητικές συνέπειές του οποίου βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Το ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της Συμφωνίας πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, οφείλεται ξεκάθαρα στην υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν η χώρα είχε μια σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση και όχι μια παράταξη που άγεται και φέρεται από έναν αμετανόητο λαϊκιστή, έναν τυχοδιώκτη πολιτικό όπως ο κ. Τσίπρας, τότε αντί για μια πολύωρη ανάλυση στη Βουλή σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας, θα είχαμε αξιοποιήσει το χρόνο μας πολύ πιο εποικοδομητικά. Διότι, όπως απέδειξε πανηγυρικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλούμενος δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ, ήταν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που υπέδειξαν σημεία στην ελληνική επικράτεια για την ανάπτυξη αμυντικών εγκαταστάσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Εκ των υστέρων, βέβαια, ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως μπορεί να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και να πλασάρει τον μπαγιάτικο αλλά ξαναζεσταμένο για την περίσταση αντι-αμερικανισμό της δεκαετίας του '80.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά με σταθερό βήμα προς την αποφασιστική ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου. Ταυτόχρονα, με διπλωματικές και οικονομικές συμμαχίες ο πρωθυπουργός πρωτοστατεί στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και την ανάδειξης της χώρας μας σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Βάσει χειροπιαστών τεκμηρίων αποδεικνύεται ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει την εθνική άμυνα της πατρίδας περισσότερο και πιο ουσιαστικά από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Κατ' αρχάς, σε λιγότερο από 3 χρόνια διακυβέρνησης έχουμε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και μια παρόμοια σύμβαση μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής με την Αλβανία ότι θα υπογράψουμε συνυποσχετικό και θα πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να λύσουμε οριστικά το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, με σειρά επιτυχιών στο διπλωματικό τομέα. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α. δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Επιστέγασμα των προσπαθειών μας, είναι η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας -και δη με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής- με τη Γαλλία. Ας μην ξεχνάμε ότι μια συμφωνία αυτού του είδους αποτελούσε ζητούμενο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Μάλιστα, το σχετικό ζήτημα είχε θέσει μετ' επιτάσεως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Είναι πασίδηλο, λοιπόν, ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η εθνική άμυνα είναι ζήτημα απόλυτης και κρίσιμης προτεραιότητας. Από την άλλη, η ανευθυνότητα και η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκθέτει πάντα όσους ασπάζονται την πολιτική της, όχι την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία, από τον Πρόεδρό της έως και το τελευταίο στέλεχος, διαπνέεται από έγνοια για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας. Είναι η μόνη παράταξη η οποία αντιλαμβάνεται ολοκληρωμένα, εις βάθος, αλλά και με προοπτική μέλλοντος, τα εθνικά μας συμφέροντα.

* Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, βουλευτής Νοτίου Τομέα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ 11 Αυγ 2022 | 16:54

Νέα αιχμή Ερντογάν: Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν - Ντονμέζ: Σε 45 - 60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση

"Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το γεωτρύπανο - Τη δουλειά μου κάνω", είπε ο Ερντογάν σε τελετή εγκαινίων

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ 11 Αυγ 2022 | 13:47

Νάσος Ηλιόπουλος: Με εντολή Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις

"Ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να σταθεί έστω ένα δευτερόλεπτο παραπάνω πρωθυπουργός" λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΤΑΙΒΑΝ» 11 Αυγ 2022 | 09:28

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο "μια χώρα, δύο συστήματα" της Κίνας - Διεξάγει νέα γυμνάσια με πραγματικά πυρά

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο "μια χώρα, δύο συστήματα", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι.

ΤΟ ΑΨΟΓΟ ΣΤΙΛ ΤΗΣ 11 Αυγ 2022 | 06:25

Μαρί Σαντάλ: Στις Σπέτσες με summer look - Το λευκό φόρεμα με το κοφτό κέντημα, το κόσμημα και οι εσπαντρίγιες

Από το Πόρτο Χέλι στις Σπέτσες με υπέροχο φόρεμα με εφαρμοστό μπούστο, ογκώδη statement μανίκια και διάτρητα κεντήματα.

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ 11 Αυγ 2022 | 06:24

Παρακολουθήσεις: Νέα τροπή στην υπόθεση – Σήμερα η κατάθεση Τέλλογλου – Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης με Ανδρουλάκη

Ο δημοσιογράφος άφησε να εννοηθεί πως το 2018 παρακολουθούσαν τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΝΤΟΓΙΑΚΟΣ 10 Αυγ 2022 | 22:24

Τάσος Τέλλογλου: Όλα τα tweets του δημοσιογράφου για τις υποκλοπές και την παρακολούθηση Μητσοτάκη

Οι αιχμές που αφήνει ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα επίμαχα tweets.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΝΤΟΓΙΑΚΟΣ 10 Αυγ 2022 | 20:25

Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Πέμπτη ο Τάσος Τέλλογλου: Έγραψε ότι παρακολουθούσαν τον Μητσοτάκη το 2018

Νέα πτυχή στην υπόθεση των υποκλοπών - Το tweet του Τέλλογλου για παρακολούθηση Μητσοτάκη - Ως μάρτυρας καλείται στον Εισαγγελέα ο δημοσιογράφος.

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 10 Αυγ 2022 | 18:45

Στηρίζει το αίτημα Ανδρουλάκη ο Αλέξης Τρίπρας για την αποστολή του φακέλου παρακολουθήσεων στην Επιτροπή Θεσμών

"Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα", τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Αυγ 2022 | 17:37

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Κοινός πολιτικός απατεώνας - Με την ΠΝΠ για την ΕΥΠ αφήνει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει

Επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Αυγ 2022 | 13:44

Ανδρουλάκης για παρακολούθηση: Δεν θα δεχθώ ενημέρωση "στο αυτί" - Δεν έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς

"Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση "στο αυτί". Δεν πρόκειται να ανεχθώ "απώλεια" ή αλλοίωση στοιχείων, λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ 10 Αυγ 2022 | 09:49

Κικίλιας: Διανύουμε μια συγκλονιστική χρονιά στον τουρισμό - Πάνω από 16.000 επισκέπτες καθημερινά στην Ακρόπολη

Η χρονιά που διανύουμε είναι συγκλονιστική για τον ελληνικό τουρισμό. ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. 16.000 τουρίστες την ημέρα στο βράχο της Ακρόπολης.

ΑΠΟ ΤΟ FBI 10 Αυγ 2022 | 07:44

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ μετά την έρευνα στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ

Η έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ έριξε χθες Τρίτη νέο σκληρό φως στον βαθύ διχασμό στις ΗΠΑ.

«ΙΣΧΥΡΟΙ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ» 10 Αυγ 2022 | 07:01

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τα πρωτόκολλα εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες τα πρωτόκολλα εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.