Τι κρίνεται σήμερα

Θα δημιουργηθούν νέα πολιτικά δεδομένα και ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

SHARE THIS
0
SHARES

Από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, για  δώδεκα ώρες περίπου, στα εκλογικά τμήματα η Ελλάδα αναστενάζει. Και όπως είναι φυσικό την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Με οποιοδήποτε αποτέλεσμα το πολιτικό τοπίο θα πάρει νέες αποχρώσεις, καθώς είναι  η πρώτη φορά που στήθηκε κάλπη μετά τις διπλές εκλογές του 2012.   

Το πρώτο που κρίνεται σήμερα είναι αν η σημερινή αναμέτρηση έχει χαρακτήρα ενδιάμεσης αξιολόγησης της κυβερνητικής πολιτικής

Αυτή η διαπίστωση υποδηλώνει ότι τα ζητούμενα σε ότι αφορά το χαρακτήρα των πολιτικών εξελίξεων, είναι πολύ συγκεκριμένα: 

Το πρώτο που κρίνεται σήμερα είναι η απάντηση στο ερώτημα αν η σημερινή αναμέτρηση έχει χαρακτήρα ενδιάμεσης αξιολόγησης της κυβερνητικής πολιτικής. Αν θα προκύψει στήριξη, ή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, με τη σχετικότητα που μπορεί να υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η αν θα πρόκειται δηλαδή για αποτέλεσμα που θα ερμηνευτεί ως οριστική και μη αναστρέψιμη αποδοκιμασία της κυβέρνησης, που θα συνεχιστεί χωρίς αναστροφή εφεξής.

Ταυτόχρονα, το ίδιο στοίχημα ισχύει και για την αξιωματική αντιπολίτευση της οποίας η πολιτική επίσης μπορεί να στηριχτεί ή να αποδοκιμαστεί σήμερα. Το παράδοξο είναι ότι την απάντηση ίσως να μην τη μάθουμε σήμερα, αν το αποτέλεσμα είναι αμφίσημο και επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Και το χειρότερο θα είναι να υπάρχει απάντηση αλλά να μην τη βλέπουν οι πολιτικές δυνάμεις.

Εκ παραλλήλου, σήμερα κρίνεται αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ή αν θα παραταθεί ο βίος της σημερινής Βουλής - τουλάχιστον ως την προεδρική εκλογή της προσεχούς άνοιξης. Δεν μιλάμε για τα διλήμματα και τις υποκρυπτόμενες απειλές που θέτουν οι επικεφαλής των δυο κυβερνητικών κομμάτων. 

Αυτό είναι ένα προεκλογικό τρικ. Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν αύριο σε βάρος της κυβέρνησης - όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.  Ισως μάλιστα να αλλάξουν και υπέρ της,  αν κριθεί από την πρόβλεψη για την αναμενόμενη στο εξής συμπολιτευτική συμπεριφορά του κόμματος Λοβέρδου που έχει δυο έδρες. Μιλάμε για το πραγματικό μήνυμα της κάλπης: αν δηλαδή οι πολίτες  δηλαδή θα εκφράσουν την πρόθεση τους να διαμορφώσουν  νέους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων.

 Από μόνες τους οι σημερινές εκλογές θέτουν τους κανόνες μέχρι την επόμενη αναμέτρηση

Στην  άλλη όψη του ίδιου  νομίσματος βρίσκεται ένα στοιχείο συνδεδεμένο  με την εσωτερική κατάσταση των κομμάτων  και αφορά εξ ίσου και την κυβερνητική πλευρά και την αντιπολίτευση. Με απλά λόγια το αποτέλεσμα μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τις καρέκλες αρκετών αρχηγών στα κόμματα τους. Μπορεί δηλαδή από το βράδυ να εκκινήσουν σε κάποια κόμματα διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας. 

Σημαίνει αυτό πρόωρες εκλογές; Οχι απαραίτητα. Αν το πρόβλημα υπάρχει στην αντιπολίτευση, έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα. Αν τεθεί σε κάποιο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όλα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα αυτής της Βουλής να δώσει μια κυβέρνηση με τα ίδια κόμματα - ίσως και κάποια μικρότερα - αλλά όχι απαραιτήτως με τους ίδιους αρχηγούς – ίσως και όχι με  τον ίδιο πρωθυπουργό.

Προς το παρόν αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Από το βράδυ όμως τα νέα πολιτικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν από τις επιλογές των πολιτών στην αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, θα θέτουν νέα ερωτήματα που θα ζητούν νέες απαντήσεις.

Από αυτές τις απαντήσεις θα κριθεί η ωριμότητα του πολιτικού συστήματος - όχι από το αποτέλεσμα. Γιατί οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική μέθοδος εκκαθάρισης πολιτικών διαφορών. Συνεπώς από μόνες τους οι σημερινές εκλογές θέτουν τους κανόνες μέχρι την επόμενη αναμέτρηση.  Αυτοί οι κανόνες κρίνονται και θα τους ξέρουμε το βράδυ. Το θέμα είναι να τους σεβαστούν όλοι από αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook