Follow us

Τι ψηφίσατε ρε

Πώς ερμηνεύουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οι Αμερικανοί συνάδελφοι, που υποθέτω κάτι παραπάνω ξέρουν για την Αμερική από εμάς που την ξέρουμε από το netflix;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Μανώλης Καψής

Πώς ερμηνεύουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οι Αμερικανοί συνάδελφοι, που υποθέτω κάτι παραπάνω ξέρουν για την Αμερική από εμάς που την ξέρουμε από το netflix; Ο Τραμπ κέρδισε λέει επειδή είναι μισογύνης και ρατσιστής και αυτό τελικά μάλλον αρέσει σε αυτούς τους πολλούς που τον ψηφίζουν. Ακουμπάει σε κάτι πολύ πρωτόγονο και αν και δεν σε κάνει και πολύ αισιόδοξο για την έννοια της προόδου, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Αυτή η ανάλυση - που μοιάζει βαθιά προκατειλημμένη- έχει το avantage ότι επιβεβαιώνει όλα τα κλισέ για τους ψηφοφόρους του Τραμπ, και δικαιώνει τον υποτιμητικό τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Η γνωστή ιστορία με τα σκουπίδια. Αλλά ακόμα και αν έχει μια βάση, να είναι μόνο αυτό;

Άλλοι αναλυτές για παράδειγμα, επισημαίνουν ότι η πλατφόρμα του Τραμπ για απελάσεις παράνομων μεταναστών και για μειώσεις φόρων, συν τους δασμούς στις εισαγωγές - μπορεί να πάσχει για τους φιλελεύθερους οικονομολόγους που βλέπουν τον κίνδυνο για μια νέα ύφεση και έναν εμπορικό πόλεμο προ των πυλών - αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν ένα ελκυστικό πακέτο για το μέσο ψηφοφόρο και η επιλογή του δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου ανορθολογική.

Άλλωστε η Κάμαλα Χάρις, επισημαίνουν, είχε ένα μεγάλο desavantage.

Είχε να διαχειριστεί την κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν και τα λάθη της δικής του θητείας- κυρίως τον πληθωρισμό, που ροκάνισε το εισόδημα του μέσου Αμερικανού - ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εκπροσωπούσε το νέο, το διαφορετικό και την αλλαγή. Δύσκολα το αντιμετωπίζεις αυτό στην πολιτική, είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ελλάδα, πόσο μάλλον αν κάνεις και τόσο κακή διαχείριση της κληρονομιάς, όσο έκανε η υποψήφια των Δημοκρατικών. Που έκανε την κορυφαία γκάφα όταν ρωτήθηκε αν και τι θα άλλαζε στην πολιτική Μπάιντεν και εκείνη απάντησε: "Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι να αλλάξω".

"Μα είναι δυνατόν;", εξανίσταται η άλλη πλευρά. Αυτός επιχείρησε να κλέψει τις εκλογές, να παραμείνει στον Λευκό Οίκο με τη βία, να ανατρέψει το αποτέλεσμα της κάλπης, δεν κρύβει τις αυταρχικές του τάσεις, έχει καταδικαστεί για ατιμωτικά αδικήματα (και εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες από τις οποίες θα γλυτώσει), είναι χυδαίος, προσβλητικός, διχαστικός και όλοι οι πρώην συνεργάτες του προειδοποιούν ότι είναι και επικίνδυνος και άσχετος. "Αυτόν ψηφίσατε;".

Οι διαμαρτυρίες και οι κατηγορίες είναι απολύτως κατανοητές και καθόλου υπερβολικές, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να κοιταχτούν στον καθρέπτη και να αναρωτηθούν και οι αντίπαλοι του Τραμπ: Πώς είναι δυνατόν να είναι η δική τους πρόταση για Πρόεδρο, χειρότερη (για τους ψηφοφόρους), από έναν τόσο κακό υποψήφιο, με τόσα ελαττώματα όπως ο Τραμπ; Πώς το κατάφεραν αυτό; Δεν μπορεί, κάτι δεν πάει καλά…

Και πώς κατάφερε αυτός που μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο το 21, ακόμα και επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι σχολίαζαν ότι είναι πλέον "μη εκλόγιμος", πώς τα κατάφερε να επανέλθει και να σαρώσει; Δεν μπορεί, κάτι κάνει καλά…

Και αυτό που φαίνεται ότι κάνει εξαιρετικά και είναι πολύ αποτελεσματικός, είναι να αξιοποιεί προς όφελός του, την πόλωση και τον διχασμό που επικρατούν στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Είναι αυτό που οι πανεπιστημιακοί ονόμασαν "negative partisanship” (το μετέφρασα ως αρνητική στράτευση) και είναι η τάση πολλών ανθρώπων να θεωρούν "σκουπίδια" τους οπαδούς του άλλου κόμματος. Γι' αυτό και ψηφίζουν το κόμμα που ψηφίζουν, για να τιμωρήσουν τα σκουπίδια.

Είναι μια τάση σε πολλούς ψηφοφόρους σε πολλές χώρες, που συναντάμε όλο και πιο συχνά εντός και εκτός ΗΠΑ, που έχει προφανώς πολλά πλεονεκτήματα. Αφού τους συσπειρώνει, τους κινητοποιεί και τους στέλνει στις κάλπες. Το είδαμε και την περασμένη Τρίτη. Ο πρόεδρος (πλέον) Τραμπ έκανε καμπάνια αποκαλώντας την Κάμαλα Χάρις, "σκ@@ αντιπρόεδρο, μαρξίστρια και φασίστρια" και του βγήκε.

Αυτή η στάση κάνει ζημιά όμως στη Δημοκρατία. Και είναι ο λόγος για τον οποίο η αμερικανική Δημοκρατία χαρακτηρίζεται dysfunctional. Γιατί η Δημοκρατία απαιτεί διάλογο και συμβιβασμούς, αλλιώς δεν λειτουργεί. Και όταν θεωρείς τον άλλο σκουπίδι ή μαρξιστή που θέλει να καταστρέψει τη χώρα σου, ούτε σε διάλογο μπαίνεις, ούτε κάνεις συμβιβασμούς. Παλεύεις μέχρι την τελική νίκη. Μέχρι να εξαφανίσεις τον άλλο. Και πλέον οι ψηφοφόροι δεν θεωρούν την πολιτική πεδίο συγκλίσεων για την αναζήτηση της καλύτερης λύσης, αλλά πεδίο σύγκρουσης, όπου όλα τα χτυπήματα επιτρέπονται.

Και μετά αρχίζουν τις μπουνιές, μεταφορικώς και κυριολεκτικώς… Και έτσι χάνεται κάθε εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Όπως έχει ήδη συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μεγάλη ευθύνη Τραμπ και Ρεπουμπλικάνων, αλλά όχι μόνο.

Στο αφιέρωμά του στην "αρνητική στράτευση" ή την πόλωση όπως θα λέγαμε εμείς στην Ελλάδα, το περιοδικό Economist δίνει σαν παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο και τον καταστροφικό τρόπο με τον οποίο έγινε το Brexit, γιατί τα πολιτικά κόμματα, μετά το δημοψήφισμα, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή άμυνας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου μετά τη χρεοκοπία, η αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων οδήγησε στην παράταση της κρίσης και σε νέα μνημόνια.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η μεγάλη γιορτή σταρ μπαρ της Αθήνας: Όλα όσα δε χάνονται αυτή την εβδομάδα

Η Athens Bar Week είναι εδώ και μερικά από τα πιο φημισμένα σποτ του πλανήτη καταλαμβάνουν με guests τις αθηναϊκές μπάρες. Τι θα παίξει, πότε και πού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 31 Οκτ 2025 | 07:26

Γιατί ο Τραμπ αιφνιδίασε με τις δοκιμές πυρηνικών όπλων - Αντιδράσεις από Ρωσία και Κίνα

Εντολή να ξεκινήσουν οι δοκιμές πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά, μετά από τριάντα χρόνια έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στέλνοντας μήνυμα σε Ρωσία και Κίνα.

30 Οκτ 2025 | 07:57

O Τραμπ ανακοίνωσε μείωση δασμών κατά 10% στην Κίνα - "Καταπληκτική η συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ"

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση έπειτα από έξι χρόνια στη Νότια Κορέα.

ΑΜΕΣΩΣ 30 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Τραμπ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν αμέσως οι δοκιμές πυρηνικών όπλων: "Δεν είχα άλλη επιλογή"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε εντολή να ξεκινήσουν δοκιμές πυρηνικών όπλων.

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ 26 Οκτ 2025 | 17:39

Ο Τραμπ πανηγυρίζει την ειρήνη Καμπότζης-Ταϊλάνδης χορεύοντας "Trump Dance" με Μαλαισιανούς χορευτές [βίντεο]

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός στη Μαλαισία με παραδοσιακούς χορούς

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 25 Οκτ 2025 | 22:57

Τραμπ: Δεν θα χάσω τον καιρό μου με τον Πούτιν - Νέα σύνοδος κορυφής μόνο αν υπάρχει συμφωνία για το τέλος του πολέμου

"Δεν θα χάνω τον καιρό μου. Ανέκαθεν είχα εξαιρετική σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά αυτό ήταν πολύ απογοητευτικό", ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ 24 Οκτ 2025 | 18:06

Τα "νεύρα" Τραμπ με Γαλλίδα δημοσιογράφο: "Δεν καταλαβαίνω λέξη από όσα λέτε - Από που είστε;" [βίντεο]

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενοχλήθηκε από ερώτηση Γαλλίδας δημοσιογράφου για τη Δυτική Όχθη

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 23 Οκτ 2025 | 06:22

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη συνάντηση με τον Πούτιν: "Κάνουμε καλές συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά"

Η ακύρωση της συνάντησης Τραμπ-Πούτιν, ήρθε παράλληλα με την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο νέων κυρώσεων κατά των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.

ΕΚΠΡ. ΤΥΠΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ 21 Οκτ 2025 | 08:08

"Η μάνα σου": Χυδαία απάντηση της Λέβιτ σε δημοσιογράφο που ρώτησε για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη

Μια απάντηση που δεν θα περίμενε κανείς, σίγουρα όχι από την εκπρ. Τύπου του Λευκού Οίκου, έδωσε η Κάρολαϊν Λέβιτ, σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν στη Βουδαπέστη.

ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ 21 Οκτ 2025 | 07:57

Ο Τραμπ κατεδάφισε τμήμα του Λευκού Οίκου για να φτιάξει... αίθουσα χορού - Θα χωρά 1.000 καλεσμένους [εικόνες]

Αφότου επέστρεψε στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος μεταμορφώνεται κατά τα γούστα του.

ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 16 Οκτ 2025 | 07:31

Ο Τραμπ εξετάζει χερσαία πλήγματα στη Βενεζουέλα - "Οχι στα πραξικοπήματα που υποκινούνται από τη CIA", λέει ο Μαδούρο

Το Καράκας αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απόπειρα νομιμοποίησης επιχείρησης "αλλαγής καθεστώτος".

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΝΕΣΕΤ 13 Οκτ 2025 | 16:06

Το αστείο του Τραμπ για τον γάμο της κόρης του με τον Εβραίο Τζάρεντ Κούσνερ - Γιατί άλλαξε θρησκεία η Ιβάνκα [βίντεο]

"Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα κάποιον που αγαπάει πραγματικά το Ισραήλ, το αγαπάει τόσο πολύ που άλλαξε τη θρησκεία της", είπε ο Τραμπ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 13 Οκτ 2025 | 15:28

Ομιλία Τραμπ στην Κνεσέτ: Δύο βουλευτές τον αποδοκίμασαν και αποβλήθηκαν - Η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ [βίντεο]

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ διακόπηκε από τις φωνές και τις διαμαρτυρίες δύο αριστερών μελών της Κνέσετ

"ΠΙΚΡΑΘΗΚΕ" Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 10 Οκτ 2025 | 16:24

Νόμπελ Ειρήνης 2025: Με... παράπονο η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου για τη μη βράβευση του Ντόναλντ Τραμπ

"Η Επιτροπή Νόμπελ απέδειξε ότι βάζει την πολιτική πάνω από την ειρήνη", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 08 Οκτ 2025 | 17:18

Ο Τραμπ ζήτησε να φυλακιστούν ο δήμαρχος του Σικάγο και ο κυβερνήτης του Ιλινόι

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τα δύο στελέχη των Δημοκρατικών ότι απέτυχαν α προστατεύσουν τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης

ΚΑΛΟ 07 Οκτ 2025 | 13:06

Συνάντηση Γκίλφοϊλ με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν από την άφιξή της στην Αθήνα

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, η νέα πρέσβης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ 06 Οκτ 2025 | 14:00

Χαμόγελα στο Μαξίμου, "κατήφεια" στην αντιπολίτευση μετά την παραίτηση Τσίπρα- Ετοιμος για νέο κόμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προλάβει και να κατέβει στα εκλογές του 2027 με το δικό του σχήμα

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.