Τι θα ρωτούσα τον κ.Τσίπρα

«Θα ήθελα να κάνω μια κουβέντα ιδεολογικού και ιστορικού χαρακτήρα».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι θα ρωτούσα τον κ.Τσίπρα

Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να κάνω ως δημοσιογράφος μια συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα σε κάποια εφημερίδα ή ηλεκτρονικό μέσον. Δεν θα τον ρωτούσα για κανένα θέμα της επικαιρότητας. Θα ήθελα να κάνω μια κουβέντα ιδεολογικού και ιστορικού χαρακτήρα.

Θα τον ρωτούσα “αν θεωρεί τον εαυτό του μαρξιστή”, “ποιό θεωρεί το καλύτερο σύστημα στο οποίο έχει ζήσει ο άνθρωπος”, “αν εκτιμά πως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν είχε κερδίσει η αριστερά στον εμφύλιο”, “αν πιστεύει στη φιλελεύθερη δημοκρατία”, τη γνώμη του για τον “υπαρκτό” και για πρόσωπα που σημάδεψαν την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία, για τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα, την άποψή του για την επιχειρηματικότητα και το κέρδος.

Πιστεύω ότι μέσα από τις απαντήσεις σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις, κάποιοι θα μπορούσαν να αντιληφθούν καλύτερα τις απόψεις του ανθρώπου που μας κυβερνά, να καταλάβουν γιατί συνέβησαν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια και γιατί η Ελλάδα με αυτή την κυβέρνηση θα μένει προσκολλημένη στο παρελθόν. Ο κ.Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στον πυρήνα των απόψεών τους, δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με αυτό που χαρακτήριζε την ανανεωτική αριστερά και την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Αν ζούσαν ο Λ.Κύρκος και ο Μ. Παπαγιαννάκης ή θα είχαν αποχωρήσει ή θα είχαν διαγραφεί από το κόμμα.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων δεν έχει να κάνει μόνο με διαφορές στην ιστορική αποτίμηση της συγκεκριμένης περιόδου. Έχει να κάνει και με αντιλήψεις του σήμερα. Ο τρόπος σκέψης καθορίζει και τον τρόπο άσκησης πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εδώ και χρόνια στο όνομα της μιας και μοναδικής αλήθειας και θεωρεί όσους δεν την ενστερνίζονται γερμανοτσολιάδες, υποστηρικτές του Σόιμπλε και υπονομευτές της χώρας. Οι βιαιοπραγίες και οι προπηλακισμοί στα χρόνια της αντιπολίτευσης και το ύφος αντιμετώπισης των πολιτικών αντιπάλων στα χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση, στη σταλινική παράδοση παραπέμπουν κι όχι σε φιλελεύθερες δημοκρατίες. Και με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες και την αντιπολίτευση. “Έχουμε την κυβέρνηση, δεν έχουμε την εξουσία” επαναλαμβάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας στην ολοκληρωτική άποψη ότι η μόνη εξουσία πρέπει να είναι η δική τους.

Δεν πιστεύουν σε κανένα θεσμό (εμπόδια τούς θεωρεί ο πρωθυπουργός) και καμιά διάκριση των εξουσιών. Θέλουν τον πλήρη έλεγχο της δικαιοσύνης και το επιχειρούν με κάθε τρόπο. Ακόμη και με το διασυρμό δικαστικών, μέσω δημοσιοποίησης στοιχείων της προσωπικής τους ζωής. Θεωρούν ως τα μόνα αξιόπιστα ΜΜΕ εκείνα που αναπαράγουν την κυβερνητική γραμμή. Στοχοποιούν μη αρεστούς δημοσιογράφους. Προσπάθησαν να στήσουν δικό τους σύστημα με τις άδειες. Υπουργοί δηλώνουν ότι “την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης την εγγυάται το κράτος”.

Οι απόψεις που υποστηρίζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι περιθωριακές, έχουν ευρύ ακροατήριο στη χώρα. Γι΄αυτό τα στελέχη του θεωρούν ότι όχι μόνο δεν έχουν κόστος όταν τις υποστηρίζουν, αλλά κερδίζουν κιόλας (φυσικά υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ανανεωτικές απόψεις και κρατούν αποστάσεις από όλα αυτά). Στήνουν εμφυλιοπολεμικό κλίμα, επιχειρώντας να καπηλευτούν ιστορικές μνήμες της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Η αναγκαστική στροφή στην οικονομία δεν άλλαξε τον τρόπο σκέψης του βασικού πυρήνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Προσαρμόστηκαν για να διατηρήσουν την εξουσία που είναι και ο μοναδικός τους στόχος. Θα ήθελαν να την ασκούν με απόλυτο τρόπο, αλλά (δυστυχώς γι΄αυτούς κι ευτυχώς για τη χώρα) υπάρχουν περιορισμοί λόγω του ευρωπαϊκού πλαισίου. Συγκυβερνούν με τους ΑΝΕΛ με τους οποίους υποτίθεται ότι έχουν χαώδεις διαφορές, όμως η εξουσία, η συνομωσιολογία και ο λαϊκισμός είναι περισσότερο ισχυροί ενοποιητικοί παράγοντες από την ιδεολογία. Μην ξεχνάμε ότι και οι νομενκλατούρες στο ανατολικό μπλοκ στο όνομα της εργατικής τάξης και του λαού κυβερνούσαν.

Ακούς πολύ συχνά να λέγεται: “τι περιμένατε αυτή είναι η αριστερά, δεν υπάρχει άλλη”. Με την απλουστευτική αυτή άποψη που εκπορεύεται από στελέχη της δεξιάς, επιχειρείται να μπουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Δείχνουν να ξεχνούν την σκληρή κριτική στον σταλινισμό από σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, τους αγώνες για την κατοχύρωση κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, τη μάχη κατά των ολοκληρωτικών ιδεών. Δεν είναι το ίδιο ο Λ. Κύρκος με τον Π. Πολάκη, ούτε ο Τσαουσέσκου με τον Μπερλιγκουέρ.

Το αίτημα για μια καλύτερη κοινωνία με μεγαλύτερη ισότητα και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, ακόμη και ουτοπικών, θα υπάρχει πάντα. Αλίμονο αν δεν υπήρχε. Όπως έλεγε ο Πασκάλ “Οι άνθρωποι σχηματίζουν τις πεποιθήσεις τους με βάση όχι τις αποδείξεις, αλλά με βάση αυτό που τους γοητεύει”. Από αυτό μέχρι την υποστήριξη αυταρχικών καθεστώτων, την υιοθέτηση αποτυχημένων μοντέλων και την υιοθέτηση παρωχημένων συνταγών στο όνομα της προόδου, όπως κάνουν οι σημερινοί κυβερνώντες, η απόσταση είναι μεγάλη.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΕΜΕΙΣ;" 09 Μαϊ 2021 | 12:35

Αλέξης Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο"

"Το πρόβλημα με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι ανήκει στη Δεξιά. Είναι ότι υπερασπίζεται με σθένος τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο} τονίζει ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην Καθημερινή".

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 09 Μαϊ 2021 | 08:53

Φωτιά στο Μάτι: Οι αποκαλύψεις για τους νεκρούς που έκρυβαν και η σιωπή Τσίπρα

Διάλογοι φωτιά στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες για την τραγωδία στο Μάτι - Ποιοι γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών όταν ο Αλέξης Τσίπρας έφτανε στο συντονιστικό.

08 Μαϊ 2021 | 11:20

Πατέντα η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς, το θέμα δεν είναι αν πρώτος πρότεινε την άρση της πατέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας. Ούτως ή άλλως πρώτος το πρότεινε ο Η. Μόσιαλος.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 07 Μαϊ 2021 | 15:39

Μουσεία ανοιχτά από 14 Μαΐου και θερινά σινεμά από τις 21 αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι

Το άνοιγμα των μουσείων από τις 14 Μαΐου και το άνοιγμα των θερινών σινεμά από τις 21 Μαΐου εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Μαϊ 2021 | 12:53

Τσίπρας: Ιστορική τομή η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "ιστορική τομή" την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο - "Θέατρο σκιών" το ποιος μίλησε πρώτος για τις πατέντες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ 06 Μαϊ 2021 | 23:37

Μεϊμαράκης για τα γεγονότα του 2015: "Καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση - Ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα"

"Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση όπως κάποιοι θέλουν να λένε, γιατί εμείς παρασύραμε τον Τσίπρα - Αυτός έκανε την κωλοτούμπα" τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμάράκης

REUNION 06 Μαϊ 2021 | 16:51

ΠΑΣΟΚ για πάντα: Ο Τσίπρας διαδήλωσε αγκαλιά με Τζουμάκα, Ξενογιαννακοπούλου και Σπίρτζη

Μαζί με στελέχη από το βαθύ ΠΑΣΟΚ διαδήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 06 Μαϊ 2021 | 13:09

Αρση της πατέντας των εμβολίων του κορονοϊού: Ποιος το πρότεινε πρώτος, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας;

Νέα κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και χαμός στα social media για το ποιος πρότεινε πρώτος την άρση της πατέντας των εμβολίων.

ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 06 Μαϊ 2021 | 12:44

Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά: "Η κατάργηση του 8ωρου μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές"

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει μέρος σε αυτή

ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 06 Μαϊ 2021 | 11:20

ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία για τους Podemos και την αποχώρηση Ιγκλέσιας - Ψάχνουν διέξοδο στον... Μπάιντεν

Στυφή επίγευση άφησαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα εκλογικά αποτελέσματα της Μαδρίτης με τους Podemos. Προσπάθεια Τσίπρα για ρελάνς μέσω Biden

ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 06 Μαϊ 2021 | 07:45

Επιχείρηση "Ελευθερία": Το κρυφό χαρτί του Μητσοτάκη με τους εμβολιασμούς - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πάτησαν "γκάζι" οι εμβολιασμοί καθώς πραγματοποιήθηκαν 100.000 μέσα σε μία ημέρα. Θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ. στο τέλος Μαΐου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 06 Μαϊ 2021 | 06:45

Τσίπρας μετά την δήλωση των ΗΠΑ για τις πατέντες των εμβολίων: Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τα κέρδη των πολυεθνικών

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι "δεν κατανοεί ότι οι καιροί αλλάζουν".

06 Μαϊ 2021 | 06:30

Η "εξάτμιση" του Αλέξη...

Εκτός από τις ελεύθερες εκλογές που εξασφαλίζουν την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία, οι δημοκρατίες χαρακτηρίζονται από διασπορά της εξουσίας σε αυτονομημένες εστίες οι οποίες διαθέτουν δικό τους ανεξάρτητο θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο.