Τίποτα δεν είναι "τζάμπα", ειδικά τα εμβόλια...

Κανείς δεν αντιλέγει πως μια πανδημία αποτελεί μια έκτακτη συνθήκη και στις έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται έκτακτες αποφάσεις.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Τα εμβόλια, ο "τζάμπας" και η απόλυτη καταστροφή...

"Η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή, ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη" έγραψε πριν λίγες μέρες σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως "δεν κατανοεί ότι οι καιροί αλλάζουν".


Η κίνηση του κ. Τσίπρα αποτελεί ρελάνς της σχετικής απαίτησης τον περασμένο Ιανουάριο από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση των πατεντών των διαφόρων εμβολίων που κυκλοφορούν.

Ας αναλογιστούμε όμως τα μεγέθη και τη δυνητική επιρροή τους... Μια πρωτοβουλία από την Ελλάδα για την άρση των δικαιωμάτων αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εμβολίων από τις εταιρείες που τα ανέπτυξαν ισοδυναμεί, τηρουμένων των αναλογιών, με μια πολιτική απόφαση του Δήμου "Άνω- Κωλοπετινίτσας" με την οποία ανακηρύσσεται σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.

Οι παλαιότεροι ενθυμούνται τις διάφορες πρωτοβουλίες των χειραγωγούμενων από την KGB Επιτροπών Ειρήνης που ζητούσαν αποπυρηνικοποίηση των Δυτικών χωρών προκειμένου να εξασφαλίσουν την επικράτηση της Σοβιετίας σε σχέση με τα πυρηνικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Αν το αίτημα της άρσης των πατεντών αφορούσε μόνο τον κ. Τσίπρα δεν θα αποτελούσε παρά μια γραφική κίνηση εντυπωσιασμού ανάλογη αυτής του κ. Καμμένου που αντί να εμβολιαστεί στη γειτονιά του ανέλαβε τα έξοδα και το ρίσκο να πετάξει μέχρι τη Σερβία και να φωτογραφηθεί πως εμβολιάζεται με το ρωσικό εμβόλιο.

Το ζήτημα της άρσης των πατεντών των εμβολίων έλαβε διαστάσεις όταν πριν λίγες μέρες το ζήτησε, υπό προϋποθέσεις, ο ίδιος πρόεδρος Μπάιντεν.

"Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

Μάλιστα, η απόφαση της Προεδρίας Μπάιντεν να προτείνει την αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορονοϊού χαιρετίσθηκε και από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ως "μνημειώδης στιγμή στη μάχη κατά του Covid-19" και ταυτοχρόνως "ισχυρό παράδειγμα της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων υγείας".

Ο κ. Γκεμπρεγεσούς είναι ο ίδιος που πέρυσι τον Χειμώνα όταν ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα σε συνέργεια με το κινέζικο καθεστώς "αποκοίμιζε" τη Δύση για τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις ευθύνες της Κίνας για την καθυστέρηση της πρόληψης με αποτέλεσμα τη διασπορά της επιδημίας.

Η ουσιαστικότερη απάντηση στην επιδημία, η οποία έχει στοιχήσει μέχρι στιγμής εκατομμύρια θανάτους και τεράστιες οικονομικές ζημιές, ήταν η ταχύτητα με την οποία οι δυτικές δημοκρατίες σε συνεργασία και συντονισμό με τις φαρμακευτικές εταιρείες κατάφεραν να αναπτύξουν τα εμβόλια μέσα σε λίγους μήνες, όταν αντίστοιχες διαδικασίες συνήθως διαρκούν χρόνια.

Εμβόλια έχουν αναπτύξει και κινέζικες και ρωσικές εταιρείες αλλά για κάποιους λόγους που παραμένουν άγνωστοι δεν τα έχουν υποβάλει για εξέταση από οργανισμούς όπως η FDA και ο EMA προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους ώστε να κυκλοφορήσουν στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Κανείς δεν αντιλέγει πως μια πανδημία αποτελεί μια έκτακτη συνθήκη και στις έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται έκτακτες αποφάσεις. Σε περιόδους πολέμου ακόμη και οι χώρες που διατηρούν τις αγορές τους ελεύθερες, βάζουν δελτίο στα τρόφιμα, επιτάσσουν βιομηχανίες στις οποίες εξασφαλίζουν πρώτες ύλες προκειμένου να πετύχουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πανδημία αποτελεί μια έκτακτη κατάσταση ανάλογη με αυτή ενός μεγάλου πολέμου καθώς εφοδιαστικές αλυσίδες τινάχτηκαν στον αέρα και εκατομμύρια άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αν υποθέσουμε πως κάποιος με πραξικοπηματικό τρόπο που μοιάζει με δήμευση περιουσίας, αύριο το πρωί αποφασίζει ότι κατάσχονται και απελευθερώνονται όλες οι πατέντες. Θα έχουμε καταφέρει μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν εμβολιαστεί περί τα 7 δισ. άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη έτσι ώστε να επιτευχθεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας που θα ανακόψει και θα συντρίψει τον "Covid-19";

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια ώστε να μεταφερθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία σε χιλιάδες φαρμακευτικές εταιρείες σε αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αρχίσουν να παράγουν υψηλής πιστοποίησης εμβόλια.

Αν υποθέσουμε πως εν τω μεταξύ καθώς η επιδημία καλπάζει στις αναπτυσσόμενες και τις υπανάπτυκτες χώρες, προκύψει κάποια μετάλλαξη που δεν αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια και η επιδημία επανέλθει στη Δύση δριμύτερη, οι εταιρείες θα έχουν κίνητρα να κινηθούν με την ίδια ταχύτητα να αναπτύξουν τα απαιτούμενα νέα εμβόλια;

Αν δεν το πράξουν, γιατί θα υπολογίσουν πως δεν θα καταφέρουν να αποσβέσουν το κόστος της έρευνας και να αποκομίσουν τα κέρδη που θα προϋπολογίσουν, μήπως οι συνέπειες που θα προκύψουν θα είναι ακόμη τραγικότερες;

Χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία ή η Κίνα ανακοινώνουν όποια στοιχεία θέλουν σε σχέση με τους θανάτους και τον έλεγχο της επιδημίας εντός τους ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους. Σε τέτοια καθεστώτα και μεγέθη πληθυσμών η ανθρώπινη ζωή έχει μικρότερη αξία και κανείς ποτέ μπορεί να πληροφορηθεί την απώλεια μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στις δυτικές δημοκρατίες όμως υπάρχουν θεσμοί και ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν τα στοιχεία. Ένα δεύτερο κύμα, το ίδιο φονικό με το πρώτο, θα μπορούσε να γονατίσει τη Δύση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν από τη μια πλευρά φαίνεται να πιέζεται από ισχυρή και ανεύθυνη εσωκομματική αριστερίστικη αντιπολίτευση στο Δημοκρατικό Κόμμα και από την άλλη να προσπαθεί να παίξει στον διεθνή ανταγωνισμό της "διπλωματίας των εμβολίων" στον οποίο η Δύση φαίνεται πως έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Κίνα και τη Ρωσία.

Τούτο όμως εκτός από ανεύθυνο μοιάζει να είναι και ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Η πρόταση που έγινε πέρυσι από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας κ. Μόσιαλο η Ευρώπη να αγοράσει τα δικαιώματα από τις εταιρείες και να τα απελευθερώσει μοιάζει περισσότερο ρεαλιστική και αποτελεσματική. Με τον τρόπο αυτό και η παραγωγή εμβολίων θα αυξηθεί αλλά και οι εταιρείες θα έχουν τα κίνητρα ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν νέες παραλλαγές για τυχούσες μεταλλάξεις...

Η λογική της δήμευσης των περιουσιών για το κοινό καλό όπου εφαρμόστηκε δεν είχε αίσια αποτελέσματα.

2) Μια πρόταση για τη μείωση της εγκληματικότητας...

Καλημέρα κ. Στούπα,

Διαβάζοντας το άρθρο σας "Έγκλημα και αυτοάμυνα...." με αφορμή το φρικτό έγκλημα εναντίον της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά, καταθέτω μια απλή πρακτική πρόταση που ισχύει στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Κεμπέκ.

Το καλοκαίρι του 2015 είχα επισκεφθεί το Μόντρεαλ και είχα φιλοξενηθεί για ένα βράδυ σε ένα φιλικό σπίτι σε μια περιοχή που κατοικούσαν κυρίως άνθρωποι μεσαίας τάξης και μεσαίου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου (κάτι αντίστοιχο με τα Γλυκά Νερά). Το δωμάτιο που μου παραχώρησαν να κοιμηθώ ήταν στο ισόγειο και έξω από το παράθυρο ήταν ο κήπος που επικοινωνούσε με τον δημόσιο περιβάλλοντα χώρο χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μέσο προφύλαξης όπως υψηλός φράχτης, κάγκελα, κτλ.. Μου έδειξαν το δωμάτιο και είχαν το παράθυρο ανοικτό. Μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να το κλείσω γιατί ήταν μια αρκετά ζεστή νύχτα και όταν τους έθεσα το θέμα ασφάλειας μήπως μπει κανένας ληστής μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τον εξής λόγο.

Αρκετά χρόνια πριν στο Μόντρεαλ γινόντουσαν πάρα πολλές ληστείες μέσα σε σπίτια με αποτέλεσμα κάποιες φορές μοιραία να γίνουν και κάποια εγκλήματα μέσα στα σπίτια εναντίον των ιδιοκτητών, που ήταν μέσα όταν γίνονταν οι ληστείες. Η κοινή γνώμη είχε θορυβηθεί και υπήρχε μεγάλη αναστάτωση όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα τώρα.

Το θέμα που είπαν λύθηκε με τον απλό τρόπο όταν τροποποιήθηκε η νομοθεσία περί διαρρήξεων ως εξής:


Αν συλλαμβάνονταν οι διαρρήκτες επειδή είχαν ληστέψει ένα σπίτι στο οποίο δεν βρίσκονταν μέσα οι ιδιοκτήτες κατά την ώρα της ληστείας η ποινή ήταν διαχειρίσιμη και στα πλαίσια της ποινής που ήδη υπήρχε στη νομοθεσία. Αν όμως συλλαμβάνονταν οι διαρρήκτες επειδή είχαν ληστέψει ένα σπίτι στο οποίο οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν μέσα κατά τη διάρκεια την ληστείας τότε η ποινή ήταν υπερβολικά μεγάλη ξεπερνώντας ακόμα και τα 10 έτη φυλάκισης. Και αυτή η ποινή ίσχυε ασχέτως εάν είχε διαπραχθεί έγκλημα ή βιαιοπραγία εναντίον των ιδιοκτητών κατά τη διάρκεια της ληστείας! Ως αποτέλεσμα αυτής της τροποποίησης στη νομοθεσία μου είπαν ότι πλέον οι διαρρήκτες είναι παρά πολύ προσεκτικοί πριν επιχειρήσουν μια διάρρηξη και φροντίζουν από μόνοι τους τουλάχιστον να μην μπαίνουν σε σπίτια τη στιγμή που είναι μέσα οι ιδιοκτήτες. Με άλλα λόγια μου είπαν ότι οι διαρρήξεις σε σπίτια τη στιγμή που δεν είναι μέσα οι ιδιοκτήτες συνεχίζονταν ακάθεκτες αλλά είχαν σχεδόν εκλείψει οι διαρρήξεις σε σπίτια τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν μέσα! Οι ίδιοι οι διαρρήκτες φρόντιζαν να αποφεύγουν να διαρρήξουν σπίτια τη στιγμή που ήταν μέσα οι ιδιοκτήτες τους γιατί γνώριζαν ότι σε περίπτωση σύλληψης τους οι ποινή θα ήταν δυσβάσταχτη! Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή οι νομοθέτες ανάγκασαν νομοθετικά τους διαρρήκτες να αυτοπεριορίζονται!!

Κάποιες φορές απλές πρακτικές ίσως μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουμε σε φιλοσοφικές και ατέρμονες συζητήσεις και αντιδικίες κενού περιεχομένου την στιγμή που χάνονται τόσο άδικα ανθρώπινες ζωές.

Συγχαρητήρια για την αρθρογραφία σας.

Παρακαλώ αν δημοσιεύσετε το κείμενο δεν θα ήθελα να αναφερθεί το όνομά μου.

Σας χαιρετώ

Β. Κ.

3) 10 μέτρα για εγκληματικότητα...

Αγαπητέ Κώστα

Πολύ καλό άρθρο, ζυγισμένες οι απόψεις σου περί νόμιμης οπλοκατοχής.

Διαφωνώ παρόλα αυτά με την παράθεση της μελέτης εγκληματικότητας όσον αφορά την ισχύ της στην σημερινή εποχή.

Η μελέτη περιλαμβάνει έτη μέχρι το 2001, δηλ. μια 20ετια πριν. Από τότε έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα.

Τυχαίνει και παραβρίσκομαι σε δικαστήρια ποινικά σχετικά τακτικά. Τα "πινάκια", δηλ. το πρόγραμμα των δικών ανά αίθουσα, είναι γεμάτα από ονόματα ξένων, πολλές φορές με πολλαπλά ονόματα και επίθετα ο καθένας καθώς χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα.

Κατά τη γνώμη μου, την τελευταία 20ετια έχει αυξηθεί σαφώς η αναλογία αλλοδαπών ως προς Έλληνες παρατατικούς/εγκληματίες.

Θεωρώ δε ότι είναι πολύ ψηλά πλέον στην κατάταξη οι Γεωργιανοί, πάντα οι Αλβανοί και ακολουθούν άλλοι Βαλκάνιοι, Ασιάτες και Αφρικανοί.

Κατά τη γνώμη μου απαιτούνται τα ακόλουθα μέτρα σε ορίζοντα 10ετιας ώστε να μειωθεί το έγκλημα.

Απαγόρευση λειτουργίας κινητών τηλεφώνων αν δεν υπάρχει ταυτοποίηση του κάτοχου. Θα βρεθούν τρόποι εφαρμογής. Όλοι οι κλέφτες και δολοφόνοι χρησιμοποιούν "πακιστανικά καρτοτηλέφωνα".

Ενίσχυση αριθμού δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, αιθουσών δικαστηρίων, δικαστική αστυνομία.

Έλεγχος λειτουργίας των δικαστηρίων ώστε να δικάζονται σύντομα οι υποθέσεις. Ανώτατα όρια τελεσιδικίας υποθέσεων ανάλογα με την κατηγορία.

Αύξηση δυναμικότητας φυλακών και μοντέρνοι τρόποι αντιμετώπισης των γνωστών προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία τους.

Αύξηση του πραγματικού χρόνου έκτισης ποινής.

Αύξηση ποινής σε περίπτωση επανάληψης του εγκλήματος. Στις ΗΠΑ έχω διαβάσει έχεις 2 ευκαιρίες, στην τρίτη πας ισόβια ακόμη και για παράνομη στάθμευση. Δεν μπορεί ο τύπος που χθες συνελήφθη έχοντας κάνει 102 κλοπές να κυκλοφορεί έξω ελεύθερος. Δεν μπορούν στυγνοί δολοφόνοι να βγαίνουν έξω σε λίγα χρόνια ώστε να ξαναεγκληματισουν. Τα 20 χρόνια πρέπει να είναι γι’ αυτούς 20 χρόνια.

Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των αστυνομικών αρχών με μέσα και με Best practices από υπηρεσίες του εξωτερικού.

Δημιουργία βάσης δεδομένων γενετικού υλικού από όλους τους ξένους εισερχομένους στην χώρα από χώρες που υπάρχει υψηλή παραβατικότητα και από όλους τους Έλληνες που συνδέονται με παραβάσεις του ποινικού κώδικα.

Συμφωνία με χώρες από τις οποίες δεχόμαστε επισκέπτες για την έκδοση υπηκόων τους μετά από καταδικαστική απόφαση στην Ελλάδα. Δεν μπορούν πχ οι Γεωργιανοί να εγκληματούν, να φεύγουν σαν κύριοι και μετα να εξαφανίζονται στην πατρίδα τους και κάνεις να μην τους ενοχλεί.

Αποζημίωση πολιτών που έπεσαν θύματα εγκλημάτων ζωής η ζωής από την περιουσία των θυτών τους η των οικογενειών τους η από το κράτος.

Φιλικά

Κώστας Καζανης

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ 15 Ιουν 2021 | 11:53

Ανάλυση ΕΚΠΑ: Αυτές είναι οι σπάνιες παρενέργειες μυοκαρδίτιδας που προκαλούν τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Εμβόλια με τεχνολογία mRNA, όπως τη Pfizer, μπορεί να ευθύνονται για λίγες παρενέργειες και σπάνια προβλήματα καρδιάς.

"ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ" 15 Ιουν 2021 | 11:08

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ξεπεράσαμε τους 300 εκατ. εμβολιασμούς στην ΕΕ

"Έχουμε περάσει τα 300 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ. Κάθε μέρα πλησιάζουμε τον στόχο μας", σημείωνει στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 15 Ιουν 2021 | 10:55

Κικίλιας για εμβόλιο AstraZeneca: Χιλιάδες Ελληνες έχουν προστατευθεί, να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις νέες συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. "Χιλιάδες Ελληνες έχουν προστατευτεί από τον κορονοϊό με το εμβόλιο της AstraZeneca", τόνισε.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 15 Ιουν 2021 | 10:36

Ινδική μετάλλαξη: Προστασία 33% με μια δόση Pfizer, 88% μετά τη δεύτερη

Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός, δηλαδή και οι δύο δόσεις, προστατεύουν από την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού.

"ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ" 15 Ιουν 2021 | 10:12

Επιμένει ο Γεωργιάδης: Ασφαλώς είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός - Οι επιστήμονες αποφασίζουν για το AstraZeneca

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως μία επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο που αρνείται να εμβολιαστεί εάν αυτός εργάζεται σε κρίσιμο πόστο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 15 Ιουν 2021 | 10:05

Πορτοσάλτε: Είχε δίκιο ο Τσίπρας για το "ξεστοκάρισμα" του AstraZeneca - Τον δικαίωσε η κυβέρνηση

Έκπληξη με τις δηλώσεις του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ Άρη Πορτοσάλτε που υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε δίκιο στις επισημάνσεις του για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca.

"ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΟ ASTRAZENECA" 15 Ιουν 2021 | 09:31

Θεμιστοκλέους: Όσοι έχουν νοσήσει, να ακυρώσουν μόνοι τους τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 15 Ιουν 2021 | 09:05

Ζαούτης: Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλάσιο από το εμβόλιο

"Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο", αναφέρει ο Θεοκλής Ζαούτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 15 Ιουν 2021 | 08:53

Παγώνη για AstraZeneca: Να δοθούν διευκρινίσεις και σαφείς οδηγίες για τη δεύτερη δόση

Η Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

15 Ιουν 2021 | 08:49

Άστους να χαίρονται…

H κυρίαρχη άποψη είναι πως η παρούσα "έκρηξη" του πληθωρισμού διεθνώς είναι προσωρινή, τονίζει ο Κώστας Στούπας.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ 15 Ιουν 2021 | 08:35

Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Δε συστήνεται δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο

Για τον προβληματισμό που προκαλεί η νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 15 Ιουν 2021 | 08:20

Κορονοϊός: Μια τρίτη δόση εμβολίου μπορεί να ενισχύσει την προστασία των μεταμοσχευμένων

Όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, πιθανώς θα χρειαστούν μια επιπρόσθετη τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου Covid-19.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 15 Ιουν 2021 | 08:16

Βατόπουλος: Γιατί αποφασίσαμε να σταματήσουμε το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000, αναφέρει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.