Το “άστρο” του Τσίπρα

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κανονικοποιηθεί πριν σβήσει το "άστρο" του Τσίπρα;

Το “άστρο” του Τσίπρα

Στην προχθεσινή γελοιογραφία τού Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή, φαίνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος να τρέχει ενθουσιασμένος πίσω από τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να του υποδείξει 6 αριθμούς του Λόττο. Ο υπαινιγμός, ξεκάθαρος: ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι, για να το πούμε ευγενικά, ένας πραγματικά τυχερός άνθρωπος. Μοιάζει να είναι όντως έτσι, εν πρώτοις. Ο άνθρωπος που έφθασε την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, που «άλλαξε» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κάνοντας το τελείως αντίθετο από αυτό που υποστήριζε ο ίδιος πριν από αυτό, που της φόρτωσε ένα τρίτο μνημόνιο χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αυτός λοιπόν όχι μόνο τις κέρδισε, αλλά τις κέρδισε χάνοντας πολύ μικρό μέρος της δύναμής του. Ποιος αμφισβητεί ότι έχει άστρο; Παρότι αμετανόητος ορθολογιστής, θα έτεινα να συμφωνήσω με αυτή τη «μαγική» θέαση του κόσμου. Μόνο που θα το έλεγα κάπως διαφορετικά. Το κύμα που έχει καβαλήσει ο Αλ. Τσίπρας και τον έχει φθάσει τόσο αναπάντεχα μακριά, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τις αναλύσεις, δεν είναι η τύχη αλλά η ιστορία. Δηλαδή, η συγκυρία.

για την επιτυχία του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε τίποτε άλλο παρά ό,τι είχαν κάνει, συν-πλην, όλα τα υπόλοιπα κόμματα ως τότε: ήταν απλώς φανατικά και ισοπεδωτικά αντιμνημονιακός

Ας θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι 3-4 μήνες πριν τις (διπλές τελικά) εκλογές του 2012 παρέμενε το μικρό κόμμα που πάντοτε ήταν. Έτσι τουλάχιστον έδειχναν ως τότε οι δημοσκοπήσεις. Κι όμως, λόγω της συγκυρίας της απόσυρσης της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων από τον κυρίαρχο ως τότε δικομματισμό, αφότου είχε αυτός αποφασίσει να στηρίξει συντεταγμένα το μνημόνιο (και παρά το αρχικό του αντάρτικο), το μικρό κόμμα της Αριστεράς, πέτυχε, χωρίς να κουνήσει καν το δάκτυλό του, να καρπωθεί μεγάλο μέρος της διάχυτης αντισυστημικότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Αντισυστημικότητα που ήταν εντέλει η αποθέωση του συστημισμού καθότι αφορούσε όλους εκείνους που παρέμεναν και παραμένουν μέσα στο προστατευτικό άρμα του κρατισμού, πρακτικά ή/και ιδεολογικά. Να το ξαναπώ: για την επιτυχία του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε τίποτε άλλο παρά ό,τι είχαν κάνει, συν-πλην, όλα τα υπόλοιπα κόμματα ως τότε: ήταν απλώς φανατικά και ισοπεδωτικά αντιμνημονιακός (δλδ υπέρ των ομάδων συμφερόντων και των προνομίων τους) καθώς και απροκάλυπτος υποστηρικτής των Αγανακτισμένων της πλατείας. Όπως δηλαδή όλοι, πλην ελαχίστων τολμηρών εξαιρέσεων. Μια συγκυρία λοιπόν, ένα κύμα της ιστορίας από αυτά που σαρώνουν κάποτε τα υποκείμενα χωρίς να τα ρωτούν για το πώς και το γιατί, έφερε ένα κόμμα από το 3%-4% σε ποσοστά άνω του 25%, σε σημείο που αρχικά να εύχονται και οι ίδιοι στο ΣΥΡΙΖΑ να μην κερδίσουν τις εκλογές του 2012, καθότι δεν ήταν διόλου έτοιμοι ακόμη να σηκώσουν ένα τέτοιο δυσβάστακτο για τους μικρούς τους ώμους βάρος. Άπαξ βέβαια και καβαλήσεις το κύμα της ιστορίας, αρκεί να περιμένεις λίγο και θα έρθει η σειρά σου. Και πράγματι, ήρθε και η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει.

Όπως είχε έρθει και του Κ. Καραμανλή του νεότερου του 2004, εφαρμόζοντας κι αυτός παρόμοια μέθοδο, με το αλήστου μνήμης κωδικό όνομα, «ώριμο φρούτο». Για τον δε ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν ως προδιαγεγραμμένο ήδη από τις ευρωβουλευτικές-αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ότι δεν θα έχανε με τίποτα. Και δεν θα έχανε ακριβώς διότι εξακολουθούσε να υπόσχεται πράγματα (πχ πρόγραμμα Θεσσαλονίκης) που καταλάβαιναν ότι ήταν ανεδαφικά ακόμη και μεγαλοστελέχη του κόμματος (Δραγασάκης, Τσακαλώτος κ.ά.). Θα έλεγε κανείς ότι η παραπάνω ερμηνεία έχει κάτι εσχατολογικό: είναι η ώρα του Τσίπρα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Δεν συμφωνώ.

Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα της κρίσης, είναι γέννημα και δημιούργημά της.

Αν η αντιπολίτευση θέλει να επιδιώξει το δικό της ραντεβού με την ιστορία, οφείλει να εργαστεί προς μία και μόνη κατεύθυνση: να συμβάλει όσο μπορεί στην επιστροφή στην κανονικότητα. Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα της κρίσης, είναι γέννημα και δημιούργημά της. Ο άκρατος λαϊκισμός του, ο ευρωσκεπτικισμός του, η υπερπολιτικοποίησή του, με τη συνεχή προσφυγή στις κάλπες, θα θολώσουν και ίσως σβήσουν τελείως όταν η χώρα θα επανέλθει στην ανακουφιστική «βαρεμάρα» του παρελθόντος. Όταν οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να ξαναχάσουν τα όσα κατάφεραν να ξαναχτίσουν μέσα στη λαίλαπα της προηγούμενης 5ετίας. Μόλις γίνει αυτό, η ιστορία θα φωνάξει τους κανονικούς συστημικούς για να διαχειριστούν την εξουσία, δεν θα έχει πλέον ανάγκη τις ρέπλικές τους. Υπό αυτή την έννοια, πολύ σοφά έχουν πράξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι έχουν στηρίξει τον Αλ. Τσίπρα στις πιρουέτες του. Είναι και προς το δικό τους συμφέρον, εκτός από το συμφέρον της χώρας. Είναι δηλαδή επιτακτικό ο ΣΥΡΙΖΑ να κανονικοποιηθεί μέσα από την τριβή του με την αμείλικτη πραγματικότητα, εκεί που οι ιδεολογίες πάνε περίπατο, εκεί που σημασία έχει η επίτευξη των στόχων, όχι τα σχήματα του Αλτουσέρ.

...πολύ σοφά έχουν πράξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι έχουν στηρίξει τον Αλ. Τσίπρα στις πιρουέτες του. Είναι και προς το δικό τους συμφέρον, εκτός από το συμφέρον της χώρας.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή: ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί να γίνει κάτι που δεν είναι και δεν θέλει να είναι, δηλαδή εκδυτικισμένη Αριστερά αναπτυγμένου κράτους, και να συνεχίσει να επιμένει ότι το «Κούγκι» είναι προτιμότερο. Που σημαίνει, νέα αδιέξοδα σε κάνα χρόνο, και πάλι εκλογές κλπ. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μόνο μια λύση, απολύτως ρεαλιστική, παρότι οι κομματικές γραφειοκρατίες αποφεύγουν συστηματικά να τη συζητούν: η συστράτευση του φιλοευρωπαϊκού μετώπου υπό μια ενιαία πολιτική σκέπη, πέρα από αρχηγισμούς και μικροκομματικά συμφέροντα. Αν θέλουν, βέβαια, η ιστορία να τους δει με συμπάθεια και να μη τους στείλει στο μεγάλο κάλαθό της…

*O Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, Διευθυντής του ΠΜΣ, «Διακυβέρνηση & Επιχειρηματικότητα», Αρχισυντάκτης της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 20 Ιαν 2022 | 10:25

"Βόμβα" Ζωής Κωνσταντοπούλου για Novartis: Εντεταλμένος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Βαξεβάνης

"Το Documento δημοσίευσε καταθέσεις μαρτύρων που δεν είχαν ακόμη δοθεί", λέει η Ζ. Κωνσταντοπούλου. "Εντεταλμένος και συνεργάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ" ο Βαξεβάνης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 19 Ιαν 2022 | 18:22

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον δικηγόρο του 27χρονου, μετά την καταγγελία για "victim blaming"

"Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για "victim blaming" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΛΑ 19 Ιαν 2022 | 12:52

Ο απίθανος τίτλος της Αυγής για τα Rafale: "Πετάνε πάνω από την Ακρόπολη, με ρεκόρ θανάτων"

Ο τίτλος της Αυγής για την άφιξη των Rafale "συνδυάζει" τα εξοπλιστικά…με την πανδημία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Ιαν 2022 | 11:53

H Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για τη δίωξη Βαξεβάνη και το άρθρο του Τσίπρα:" Αφήστε τη Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις"

Για απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, ώστε να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών, μιλά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιαν 2022 | 10:25

Δημοσκόπηση PRORATA: Επτά μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Στο 12% το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Για πρώτη φορά η ακρίβεια ξεπερνά την πανδημία και αναδεικνύεται το νούμερο 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.