Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Το Brexit άρχισε από το 1980

Ολοταχώς προς το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Brexit άρχισε από το 1980

Ο χρόνος για το Brexit μετρά πλέον αντίστροφα. Το αποτέλεσμα - σαρωτική νίκη των Συντηρητικών - δεν επιτρέπει αμφιβολίες για τη βούληση των πολιτών. Μας αρέσει ή όχι, όσες επιφυλάξεις και εάν έχουμε.

Αρκετοί πιστεύουν πως η μεγάλη έξοδος του "Νησιού" άρχισε με το "καταστροφικό" δημοψήφισμα του Κάμερον, διότι, τάχα μου, επέτρεψε στις αντιευρωπαϊκές και κατ' επέκταση ξενοφοβικές - λαϊκίστικες δυνάμεις να βγουν μπροστά και να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Μύθοι και θρύλοι ανθρώπων που δεν θέλουν να δουν τι συνέβη. Το Brexit ξεκίνησε τη δεκαετία του 80! Συνεχίστηκε τα προηγούμενα χρόνια και απλώς εξερράγη τώρα. Είναι η απόδειξη της φράσης πως δεν μπορείς να αγνοείς κάτι διότι απλούστατα θα το βρεις μπροστά σου.

Ας ξεκινήσουμε από κάπου.

Ένα λοιπόν:

Δεν είναι υπερβολή εάν πούμε πως η Βρετανία ιστορικά ήταν πάντα με το ένα πόδι εντός ΕΕ, με το άλλο εκτός. Ακροβατούσε, χωρίς να αποφασίζει όμως τι θα κάνει. Η οικονομία ήταν δυνατή, οι μετανάστες δεν έρχονταν τόσο πολύ και όσοι έρχονταν προσαρμόζονταν στον τρόπο ζωής, η ανεργία ήταν σχετικά χαμηλά και βέβαια υπήρχαν τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Πολλά επιδόματα, πολύ καλό κοινωνικό σύστημα και σύστημα υγείας. Το κοινωνικό κράτος της Βρετανίας ήταν προς μίμηση.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτή η εικόνα.

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, στην καθημερινότητα της Βρετανίας, ακόμα και μεταξύ φοιτητών, έβλεπες να επαναλαμβάνεται το "We are British" ή το "It's the british way". Έμοιαζε αφελές, απλοϊκό. Όμως, συνοδευόταν πολλές φορές με μία ανασφάλεια, "μη γίνουμε κάτι άλλο".

Ο αγγλικός κινηματογράφος, πάντα ρηξικέλευθος, περιέγραψε έστω δειλά κάποια πράγματα.

Στην ταινια blinded by the light, η οποία διαδραματιζεται στο Λούτον το 1987 παρακαλώ! Περιγράφονται τα προβλήματα των μεταναστών και δη των Πακιστανών. Τότε, έκλεισε εργοστάσιο της Τζένεραλ Μότορς και οι Άγγλοι εργάτες - τοπικές κοινωνίες επιτέθηκαν στους Πακιστανούς.

Δύο:

Σε ένα κατεξοχήν ταξικό σύστημα, όπως το βρετανικό, οι κοινωνικές ανισότητες μοιραία εντείνονται, γίνονται πιο ξεκάθαρες. Η όποια ελπίδα των "μικρομεσαίων" και της "εργατικής τάξης" να ανέβει λίγο παραπάνω, χανόταν οριστικά λόγω της κρίσης. Το όποιο κοινωνικό δίκτυ προστασίας υπήρχε, εξαφανιζόταν. Το κάποτε περίφημο βρετανικό ΕΣΥ κατέρρεε μέρα με τη μέρα. Δουλειές χάνονταν, βιομηχανίες και βιοτεχνίες έκλειναν. Συγχρόνως το χάσμα μεταξύ φτωχών και άρχουσας τάξης μεγάλωνε. Όπως και το χάσμα μεταξύ πρωτεύουσας και επαρχίας. Το Λονδίνο ζούσε σε... άλλους ρυθμούς. Το CITY του Λονδίνου, το οικονομικό επίκεντρο των εφοπλιστών και των μεγάλων εταιρειών, ζούσε περίπου όπως "Ο Λύκος της Wall Street". Ακριβά αυτοκίνητα, εντυπωσιακές συνοδοί, ξέφρενα πάρτι. Το Λονδίνο ήταν ένας άλλος κόσμος (και είναι), ενώ το Μίντλεσμπρο ας πούμε ο φτωχός συγγενής που έβλεπε να μην ακολουθεί αλλά και να μην τον θέλουν! Η βρετανική επαρχία (και όχι μόνο) άρχισε να νιώθει απόκληρος.

Τρία:

Με τη Θάτσερ στο τιμόνι οι Βρετανοί πέτυχαν μία αιματηρή μεν πραγματική ανάπτυξη δε. Κυρίως για το 1/3, αλλά και άλλο ένα κομμάτι, αρκετά μεγάλο, ήλπιζε. Έβλεπε κάτι μπροστά του. Όσοι ακολούθησαν τη Θάτσερ πέτυχαν να "δαιμονοποιήσουν" τους "παρίες" που δε συμμετείχαν στην κοινή προσπάθεια, να τους καταστήσουν ανίκανους, περιθωριακούς και άλλα. Ακόμα και έτσι όμως, η ελπίδα παρέμενε εκεί για τους περισσότερους. Οι λίγοι ήταν στην άκρη. Αυτό διαλύθηκε τα τελευταία χρόνια. Χάθηκε κάθε όραμα και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα άλλοθι. Οι ευθύνες έπεσαν εύκολα στους ξένους που έπαιρναν τις δουλειές. Που μείωναν τα εργατικά χέρια. Που ήταν φτηνοί και χτύπαγαν τον ανταγωνισμό.

Τέσσερα:

Σε όλο αυτό το χαμό το πολιτικό σύστημα ΔΕΝ είχε απάντηση. Αντίθετα, έδειχνε να κωφεύει. Βολεμένο με τους φτηνούς εργάτες, τα κέρδη των λίγων που στήριζαν τα κόμματα και σίγουρο πως θα είχε πάντα την ψήφο των πολιτών - θα τους έλεγχε - δεν έδωσε σημασία στους φόβους τους, στην ανασφάλειά τους, στην αγωνία τους. Υποβάθμισε τις αντιδράσεις τους, υποτίμησε τον Φάρατζ και τον Τζόνσον. "ΠΑΛΙΑΤΣΟ" έλεγαν τον Τζόνσον! "Ακροδεξιοί" και "ρατσιστές" όλοι συλλήβδην, αλλά ουσιαστικά καμία απάντηση στα αδιέξοδα! Σε μία δική του πραγματικότητα το πολιτικό σύστημα απολάμβανε την ψεύτικη εικόνα που το ίδιο είχε φτιάξει. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν το δημοψήφισμα, σχεδόν όλος ο βρετανικός Τύπος έβλεπε επικράτηση της παραμονής στην ΕΕ.

Πέντε:

Η ιστορία διδάσκει, αλλά ποιος τη διαβάζει σωστά τελικά; Το κόμμα της Θάτσερ και ο "παλιάτσος" Τζόνσον ψηφίστηκαν από τα παιδιά των ανθρακωρύχων! Αυτούς που οδήγησε η Θάτσερ και οι Συντηρητικοί στη φτώχεια και στην απόγνωση. Στη σειρά Cracker, τη δεκαετία του 90, σε ένα επεισόδιο, ο δολοφόνος είναι παιδί της Εργατικής Τάξης που δεν πήγε στον παράδεισο. Μέλος ο ίδιος των Εργατικών και συνδικαλιστής, "ξεφεύγει", ξυρίζεται και τα βάζει με τους Πακιστανούς. Φωνάζει "Packi out"! Η σοσιαλδημοκρατία πρόδωσε, ο όποιος αριστερός λόγος πήγε περίπατο. WORKING CLASS ALONE! Απαίδευτη, αμόρφωτη, χωρίς κανείς να τη θέλει και να την ακούει. Και εκδικείται. Τα αδιέξοδά της τα κάνει αναζήτηση πατριωτικών αισθημάτων. Τα μετατρέπει σε ανάγκη εθνικής συνείδησης. Φωνάζει, είμαι κι εγώ εδώ, είμαι Βρετανός, όχι ξένος. Δεν ανήκω στα διεφθαρμένα ΜΜΕ, τους "βρώμικους" δημοσιογράφους και την αλαζονία τους, στα οικονομικά κέντρα, το σύστημα. Η Εργατική τάξη του Newcastle και του Liverpool πετάει τα "χαοτικά" "Fuck the system" και μοιραία στρέφεται στον εθνικισμό.

Όταν σε αγνοούν, όταν νιώθεις ανεπιθύμητος και κουβαλάς θυμό μέσα σου, όταν ψάχνεις ρόλο στη ζωή σου και έχεις "αυτοκρατορική ιστορία" το πιο πιθανό είναι να στραφείς στον εθνικισμό.

Έξι:

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, υπάρχουν άνθρωποι που ονειρεύονται την Πόλη και την Αγιά Σοφιά. Που λένε είμαστε απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Φανταστείτε τι συμβαίνει με τους κατοίκους μίας χώρας όπου ήταν αυτοκρατορία που "ο ήλιος δεν έδυε ποτέ". Που διαφέντευε τον κόσμο. Που κέρδισε δύο πολέμους με βαρύ φόρο αίματος. Και όλα αυτά μάξιμουν έναν αιώνα πριν. Είναι βαριά και πρόσφατη η κληρονομιά.

Επτά:

Παρατηρείται την τελευταία περίοδο ένα φαινόμενο ο κόσμος να γυρίζει, υποτίθεται, στις "ρίζες του", να επιστρέφει σε έναν πολιτισμό και μια κουλτούρα, υποτίθεται, του κάθε λαού. Δεν είναι δύσκολο να το δούμε. Η επικράτηση είτε απροκάλυπτα εθνικιστών είτε σχεδών εθνικιστών στους προεδρικούς και πρωθυπουργικούς θώκους είναι δεδομένη. Στις ΗΠΑ έλεγαν "make USA proud again". Στη Βραζιλία το ίδιο. Γιατί στην κάποτε Μεγάλη Βρετανία να μην ίσχυε το αντίστοιχο; Πολλοί λαοί αναζητούν μία μεγάλη Αγγλία, μία μεγάλη, Βραζιλία, μία μεγάλη Αυστρία. Ειδικά ως προς την περίπτωση της Βρετανίας, χωρίς να νιώθει υποχείριο του Βερολίνου, μίας αόρατης ΕΕ και μίας παγκοσμιοποίησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ 07 Οκτ 2025 | 18:54

Φλοριάν Μπινάι: Ο Αλβανός "Ζελένσκι" που κατεβαίνει για δήμαρχος στα Τίρανα - Κωμικός που μιμείται τον Ράμα

Ο Μπίναϊ ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχο Τιράνων

ΒΡΕΤΑΝΙΑ 03 Οκτ 2025 | 13:30

Γυναίκα για πρώτη φορά η νέα Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας - Πρώην νοσοκόμα, θα ορκίσει τον επόμενο βασιλιά

Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται αρχιεπίσκοπος από τότε που επετράπη στις γυναίκες να γίνουν επίσκοποι, δηλαδή από το 2014.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 02 Οκτ 2025 | 15:29

Δούκας: Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων - Δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

"Εχουμε έναν κοινό στόχο με τον Νίκο Ανδρουλάκη - Θέλουμε πολιτική αλλαγή", τόνισε με τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Χάρης Δούκας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 02 Οκτ 2025 | 14:41

Μάντσεστερ: Η στιγμή που σκοτώνουν τον δράστη - "Κάντε πίσω, έχει βόμβα..." - Δύο νεκροί έξω από συναγωγή τη μέρα του Γιομ Κιπούρ

Πρώτες εικόνες του δράστη της επίθεσης έξω από συναγωγή στο Μάντσεστερ - Ενδέχεται να είχε πάνω του ζώνη με εκρηκτικά - Η στιγμή που εξουδετερώνεται από αστυνομικά πυρά και πέφτει νεκρός

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 02 Οκτ 2025 | 12:58

Μάντσεστερ: Επίθεση σε συναγωγή με 4 τραυματίες - Εξουδετερώθηκε ο δράστης, εξετάζεται ενδεχόμενο τρομοκρατίας

Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ η εβραϊκή κοινότητα γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ και έξω από τη συναγωγή υπήρχε αρκετός κόσμος - Εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατίας

ΣΑΛΟΣ 01 Οκτ 2025 | 23:24

Ο δικηγόρος του πρίγκιπα Χάρι κατηγορεί την Daily Mail ότι κατασκόπευε τον αδελφό του

Ο Χάρι και άλλες επτά διασημότητες, μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής Έλτον Τζον και η ηθοποιός Λιζ Χάρλεϊ, έχουν εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη με τον Associated Newspaper (ANL), τον εκδοτικό οίκο στον οποίο ανήκει η Daily Mail

ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ 01 Οκτ 2025 | 18:05

Σάλος στη Βρετανία: Ποινές κάθειρξης 174 ετών σε επτά άνδρες που εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά ανήλικες

Οι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι τον Ιούνιο για συνολικά 50 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και 30 βιασμούς, τους οποίους διέπραξαν μεταξύ 2001-2006

ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ 27 Σεπ 2025 | 11:43

Σε έκθεση μόδας το υπέροχο νυφικό της Ελισάβετ - Χρειάστηκαν 350 μοδίστρες και 10.000 μαργαριτάρια - Πόσο θα κόστιζε σήμερα

Πώς φτιάχτηκε το κομψό σατέν φόρεμα που φόρεσε στον γάμο της η Ελισάβετ το 1947 - Τα περίτεχνα κεντήματά του σύμβολα ελπίδας για τη νέα εποχή και τη μελλοντική βασιλεία της νεαρής πριγκίπισσας

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 26 Σεπ 2025 | 11:45

Φυλακή ο Σαρκοζί: Το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο της Libération- Σε VIP κελί με τηλεόραση και τηλέφωνο επί πληρωμή

Σωφρονιστικά καταστήματα που πιθανώς θα φιλοξενήσουν τον Σαρκοζί ήδη κάνουν προετοιμασίες - Η Libération τον έβαλε "στη στενή" με το πρωτοσέλιδό της

ΣΥΛΛΗΨΗ 24 Σεπ 2025 | 17:08

Βρετανία: Ένας 40χρονος συνελήφθη για την κυβερνοεπίθεση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές ο άντρας συνελήφθη την Τρίτη με την υποψία αδικημάτων που ορίζει ο νόμος για την κακή χρήση υπολογιστών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη με περιοριστικούς όρους.

ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 23 Σεπ 2025 | 20:52

Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ επισκέφθηκαν το Σάουθπορτ, όπου δολοφονήθηκαν τρία κορίτσια [εικόνες]

Το πριγκιπικό ζεύγος, που έχει τρία παιδιά, ξεναγήθηκε σε μια παιδική χαρά που φτιάχτηκε σε ένα σχολείο στη μνήμη δύο μαθητριών που σκοτώθηκαν

ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΕΙ 23 Σεπ 2025 | 20:40

Βρετανία: Καταδίκη αιτούντος άσυλο για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη

Τα περιστατικά συνέβησαν στις 7 και 8 Ιουλίου, κοντά στο ξενοδοχείο Bell, όπου διέμενε ως φιλοξενούμενος του κρατικού προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 22 Σεπ 2025 | 11:03

Τι σημαίνει η αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού Κράτους και γιατί έγινε τώρα - Θα δώσει μάχη ο Νετανιάχου στον ΟΗΕ

Μιλώντας για "ένα Παλαιστινιακό Κράτος" και όχι για "το" - Τι πραγματικά μπορεί να γίνει αυτή την εβδομάδα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

ΨΕΜΜΑΤΑ 21 Σεπ 2025 | 18:10

Νέο βασιλικό σκάνδαλο: Τα ψέματα της Φέργκι για τον Επστάιν - Τον αποκήρυξε δημόσια αλλά σε email τον αποκαλούσε "υπέρτατο φίλο"

Ήταν φίλη με τον Επστάιν, της έδωσε χρήματα επειδή είχε χρέη αλλά, όταν αυτό αποκαλύφθηκε, τον αποκήρυξε - Μόνο που στα κρυφά του έγραψε ότι το έκανε για "να σώσει τη φήμη της".

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ 21 Σεπ 2025 | 16:26

Μπαράζ αναγνωρίσεων του Παλαιστινιακού Κράτους από Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία - "Θα το παλέψουμε στον ΟΗΕ" απαντά ο Νετανιάχου

Τα τρία κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας κάνουν λόγο για ένα "ασφαλές και προστατευμένο Ισραήλ δίπλα σε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος" - "Θα δώσουμε μάχη στον ΟΗΕ" απαντά ο Νετανιάχου

«ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ» 20 Σεπ 2025 | 18:43

Πρώτες εκτιμήσεις ειδικών για το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια μετά την κυβερνοεπίθεση: Θα πάρει μέρες να επανέλθουν πλήρως

Πρώτες εκτιμήσεις ειδικών στις αερομεταφορές για την κυβερνοεπίθεση στα αεροδρόμια - Η Collins Aerospace έχει στο παρελθόν γίνει στόχος Ρώσων χάκερ

ΝΕΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 19 Σεπ 2025 | 23:59

Βρετανία: Η ΜΙ6 ψάχνει τους νέους "Τζέιμς Μποντ" στο dark web

"Η ψηφιακή πύλη μας είναι ανοικτή για εσάς", δήλωσε ο επικεφαλής της MI6 Ρίτσαρντ Μουρ, παρουσιάζοντας αυτήν την ασφαλή πλατφόρμα, που ονομάζεται "Silent Courrier"

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ 19 Σεπ 2025 | 19:11

Απίστευτο: Πώς ένα δαχτυλίδι και μια πρόταση γάμου παραλίγο να στερήσουν τη ζωή σε μια νέα κοπέλα [βίντεο]

Η 23χρονη Ιόνα δέχτηκε την πρόταση γάμου μετά από οκτώ μήνες σχέσης με τον Τζέικομπ Μπουγλιαρέλο - Ο 20χρονος γονάτισε σε ένα ιταλικό εστιατόριο στην πόλη Κρου και έκανε την πρόταση, με την νεαρή να λέει "ναι".

ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ 18 Σεπ 2025 | 23:07

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μικρή υποχώρηση για τη ΝΔ, σημαντική η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ - Μικρός ο αντίκτυπος της ΔΕΘ

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, η δημοσκόπηση καταγράφει μικρή υποχώρηση στην πρόθεση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία που βρίσκεται στο 21,8% ενώ τον Ιούνιο ήταν στο 22,2%

ΤΙ ΕΙΠΕ 18 Σεπ 2025 | 18:36

Νέα γκάφα Τραμπ: Μπέρδεψε την Αρμενία με την Αλβανία - "Με απογοήτευσε πολύ ο Πούτιν" [βίντεο]

Τραμπ και Στάρμερ υπέγραψαν συμφωνία 250 δισ. λιρών για επενδύσεις στην τεχνολογία και συζήτησαν για τους δασμούς στον χάλυβα και για φλέγοντα ζητήματα όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 18 Σεπ 2025 | 14:30

Επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία: Ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Στάρμερ στο εξοχικό, η Μελάνια με την Κέιτ στο Ουίνδσορ

Ο Τραμπ συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία με τον Κιρ Στάρμερ - Διαφορετικό πρόγραμμα με τη Μελάνια

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ 18 Σεπ 2025 | 08:49

Βασιλικό δείπνο προς τιμήν των Τραμπ στο κάστρο του Ουίνδσορ - Οι εμφανίσεις, το τραπέζι 47 μέτρων και το μενού [εικόνες]

Βασιλικό δείπνο στο ζεύγος Τραμπ από τον Βασιλιά Κάρολο - Οι 160 προσκεκλημένοι, τα χρυσά μαχαιροπίρουνα, οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των κυριών.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ TIMES 18 Σεπ 2025 | 07:41

Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης μετά την ιστορική επίσκεψη Τραμπ

Ο Στάρμερ προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι θα αναλάβει δράση εκτός εάν το Ισραήλ λάβει μέτρα για την ανακούφιση των δεινών στη Γάζα και καταλήξει σε εκεχειρία.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Σεπ 2025 | 07:32

Βαθιά ανάσα στη ΝΔ για το σχεδόν 30% στις δημοσκοπήσεις - Μητσοτάκης: "Το ΠΑΣΟΚ ο σημαντικότερος αντίπαλος"

Παρά τη δημοσκοπική φθορά φαίνεται ότι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η ΝΔ κρατά τις δυνάμεις της.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΜΙΛΑ 17 Σεπ 2025 | 23:10

Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στη Βρετανία: Λαμπρή υποδοχή, στρατιωτικές επιδείξεις και… διαδηλώσεις [εικόνες]

Η Βρετανία τίμησε τον Ντόναλντ Τραμπ με την παραδοσιακή στρατιωτική τελετή Beating Retreat, στην οποία έλαβαν μέρος μουσικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Σεπ 2025 | 20:38

Παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για θεραπεία: Κάποια σε κρίσιμη κατάσταση

Η βρετανική κυβέρνηση έκανε λόγο για μια "σύνθετη ανθρωπιστική επιχείρηση" που οργανώθηκε από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.

ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ 17 Σεπ 2025 | 18:23

Βασιλική οικογένεια: Το φιλί της Κέιτ στο Κάρολο που έσπασε το αυστηρό πρωτόκολλο [εικόνες]

Η Κέιτ Μίντλετον παραβίασε το βασιλικό πρωτόκολλο των δημόσιων εκδηλώσεων στοργής με την κίνησή της να φιλήσει τον Βασιλιά Κάρολο στο μάγουλο κατά τη διάρκεια της κηδείας της Δούκισσας του Κεντ

ΔΕΝ ΥΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΙ 17 Σεπ 2025 | 17:11

Τραμπ και Μελάνια έσπασαν το πρωτόκολλο με το που πάτησαν στο γρασίδι του Γουίνδσορ: Τα σφάλματα του προεδρικού ζεύγους

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ παραβίασαν το βασιλικό πρωτόκολλο αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, το Παλάτι δεν πρόκειται να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 17 Σεπ 2025 | 15:00

Με ελικόπτερο στο Γουίνδσορ ο Τραμπ και η Μελάνια, την κρατούσε από το χέρι - Τους υποδέχτηκαν Γουίλιαμ και Κέιτ

Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ που έφτασε με ελικόπτερο, αρχικά υποδέχθηκε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η πριγκίπισσα της Ουαλίας

ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 17 Σεπ 2025 | 12:00

Επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία: Υποδοχή με φωτογραφίες του με τον παιδόφιλο Επστάιν στο κάστρο του Ουίνδσορ

Με μία ακτιβιστική ενέργεια "υποδέχθηκαν" τον Τραμπ στη Βρετανία - Προβολή των φωτογραφιών του με τον Επστάιν στους τοίχους του Ουίνδσορ - Έγιναν συλλήψεις.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 17 Σεπ 2025 | 11:34

Διήμερη επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία με στόχο συμφωνίες πολλών δισ.

Για το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία καθώς είχαν επισκεφθεί τη χώρα και το 2019.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ 17 Σεπ 2025 | 07:12

Τα μηνύματα από την προσχώρηση Λοβέρδου στη ΝΔ - "Διεύρυνση με στόχο την αυτοδυναμία"

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η διεύρυνση είναι η απάντηση στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από μία αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΟΥΕΣΤΜΙΝΣΤΕΡ 16 Σεπ 2025 | 20:22

Κηδεία Δούκισσας του Κεντ: Το πρωτόκολλο που έσπασε ο βασιλιάς Κάρολος και τα χαμόγελα του πρίγκιπα Άντριου που δεν άρεσαν [εικόνες]

Ο Κάρολος έγινε ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που παρέστη σε καθολική κηδεία μετά από 4 αιώνες - Η σοβαρή και πένθιμη εμφάνιση της Κέιτ και ο πρίγκιπας Άντριου που χαμογελούσε συνεχώς

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ 16 Σεπ 2025 | 16:13

Κηδεία Δούκισσας του Κεντ: Απούσα λόγω ιγμορίτιδας η βασίλισσα Καμίλα

Η Καμίλα ίχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί με τον βασιλιά και τα μέλη της οικογένειάς τους στην κηδεία στον καθεδρικό ναό του Γουέστμινστερ του Λονδίνου για τη Δούκισσα του Κεντ που πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου.

ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ 15 Σεπ 2025 | 21:47

Reuters: Συμφωνίες άνω των 10 δισ. δολαρίων θα ανακοινωθούν κατά την επίσκεψη του Τραμπ στο Λονδίνο

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αναμένεται να υπογράψουν εμπορική συμφωνία που εδράζεται σε τρεις πυλώνες

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 15 Σεπ 2025 | 20:29

Σάλος σε Γαλλία και Βρετανία: Χάκερ έκλεψαν στοιχεία πελατών από τους οίκους Gucci, Balenciaga και McQueen

Η επίθεση φαίνεται να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου που πλήττει πολυτελείς μάρκες και καταστήματα φέτος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ 15 Σεπ 2025 | 20:13

Βρετανία: 14 χρόνια κάθειρξη στην αριστοκράτισσα και τον σύντροφό της για τη δολοφονία του μωρού τους

Η ανακάλυψη ενός πλακούντα στο αυτοκίνητο που είχαν εγκαταλείψει στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου, κοντά στο Μάντσεστερ, θορύβησε την αστυνομία που άρχισε να τους ψάχνει σε όλη τη χώρα

«ΟΠΩΣ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ» 15 Σεπ 2025 | 17:54

Το μεγάλο comeback του άσωτου... πρίγκιπα Χάρι αλά Νταϊάνα: "Δεν έβγαλα τα άπλυτά μου στη φόρα" - Τι λέει για τη Μέγκαν

Ο πρίγκιπας Χάρι κάνει μια ολική επαναφορά - Δηλώνει ότι θέλει να περνά περισσότερο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι ο πατέρας του

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 15 Σεπ 2025 | 13:59

Εξαφάνιση Μαντλίν ΜακΚάν: Γιατί ο Γερμανός βασικός ύποπτος αρνείται να μιλήσει στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου

Δύο διαφορετικά νομικά συστήματα - της Βρετανίας και της Γερμανίας - αντιμετωπίζουν διαφορετικά τον νούμερο 1 ύποπτο στην πιο πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης παιδιού στα χρονικά

PORTA POTTY 15 Σεπ 2025 | 12:44

Αποκαλύψεις BBC για τον διοργανωτή των νοσηρών πάρτι στο Ντουμπάι - Οι γυναίκες μετατρέπονταν σε ανθρώπινες τουαλέτες

Το BBC αποκαλύπτει έναν από τους διακινητές των γυναικών που εξωθούνται στη συμμετοχή τους στα νοσηρά πάρτι "porta potty" στο Ντουμπάι.

ΜΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΕΝΟ 12 Σεπ 2025 | 11:15

Η επιστροφή του πρίγκιπα Χάρι στην ενεργό δράση: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία μετά το τσάι με τον πατέρα του

Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας - Η επίσκεψη φαίνεται να σηματοδοτεί, έστω ατύπως, την επιστροφή του στα βασιλικά καθήκοντα

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.