Το δόγμα Ορμπάν και οι Χιμπατζήδες...

Οι πλούσιες οικονομικά και προηγμένες τεχνολογικά χώρες της Δυτικής Ευρώπης τάχθηκαν ομοθυμαδόν εναντίον της Ουγγαρίας και οι φτωχές χώρες της Ανατολής και των Βαλκανίων υπέρ ή τήρησαν "πονηρές" αποστάσεις

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση του χάρτη με τις χώρες της Ε.Ε. που καταδίκασαν την ουγγρική νομοθεσία η οποία κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων (anti LGBTQ Law) και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της "προστασίας των παιδιών", είναι η "γεωγραφία" των χωρών που υποστήριξαν την πρωτοβουλία του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Τούτο πριν η Ελλάδα αλλάξει στρατόπεδο και ο κ. Βαρβιτσιώτης αφήσει στα "κρύα του λουτρού" το συντηρητικό δεξιόστροφο κοινό της Ν.Δ.

Στον χάρτη παρατηρείται μια σαφής διαίρεση μεταξύ δυτικών και ανατολικών χωρών της Ευρώπης. Σχεδόν όλες οι χώρες που βρέθηκαν στον συνασπισμό της "Σοβιετίας" μετά τον πόλεμο τάχθηκαν υπέρ των μέτρων της Ουγγαρίας, η κοινωνία της οποίας φαίνεται να αναζητά αυτοπροσδιορισμό και ταυτοποίηση από ένα μοντέλο με ισχυρότερο ρόλο των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών.

Το δόγμα Ορμπάν και οι Χιμπατζήδες...

Ενδιαφέρον έχει επίσης αν συγκρίνει κάποιος το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της μιας ομάδας και της άλλης. Οι πλούσιες οικονομικά και προηγμένες τεχνολογικά χώρες της Δυτικής Ευρώπης τάχθηκαν ομοθυμαδόν εναντίον της Ουγγαρίας και οι φτωχές χώρες της Ανατολής και των Βαλκανίων υπέρ ή τήρησαν "πονηρές" αποστάσεις καθώς οι πλούσιες χώρες ρυθμίζουν και τις ροές των ταμείων σύγκλισης...

Πριν μερικές δεκαετίες τα άτομα των οποίων η σεξουαλική συμπεριφορά "παρέκκλινε" από τον μέσο όρο δεν στιγματίζονταν και χλευάζονταν απλώς, αλλά συνήθως τιμωρούνταν και σωματικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αλαν Τιούρινγκ λαμπρού βρετανού επιστήμονα που συνέβαλε όσο λίγοι στη νίκη των συμμάχων στον Β’ Π.Π. και θεωρείται ο πατέρας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Προς τιμήν του ο Στηβ Τζομπς έκανε σήμα κατατεθέν της Apple το δαγκωμένο μήλο, αφού ο Τιούρινγκ αυτοκτόνησε δαγκώνοντας ένα δηλητηριασμένο μήλο.

Σήμερα κανένας στις προηγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου δεν διανοείται να υποστηρίξει πως οι άνθρωποι με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις είναι "άρρωστοι" ή πρέπει να τιμωρούνται.

Φαίνεται πως υπάρχει μια διαφωνία στο αν θα πρέπει να κρύβονται και αν η επιλογή τους να μην κρύβουν τις προτιμήσεις τους συνιστά προπαγάνδα και προσπάθεια διάδοσης αυτών.

Οι υποστηρικτές πρωτοβουλιών όπως αυτή της Ουγγαρίας θεωρούν πως η προβολή στα μέσα ενημέρωσης, τον κινηματογράφο κλπ. περιπτώσεων με ΛΟΑΤΚΙ συμπεριφορές, είναι δυσανάλογα συχνότερη από το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν αυτές οι ομάδες στο σύνολο του πληθυσμού και πως αυτό βοηθά στον πολλαπλασιασμό παρόμοιων συμπεριφορών.

Όμως δεν υπάρχει κάποια απόδειξη γι' αυτό.

Όσοι ανησυχούν για την υπογεννητικότητα και πως κάποια φαινόμενα κοινωνικής παρακμής της Δύσης πηγάζουν από την αύξηση της ανεκτικότητας της κοινωνίας σε ιδιαίτερες συμπεριφορές, θα πρέπει να κοιτάξουν το θέμα συνολικότερα.

Η "παρακμή" του διαφωτισμού...

Νομίζω πως η απαρχή όλων των "δεινών" που ενδεχομένως για κάποιους ταυτοποιούν κάποιες ενδείξεις παρακμής των προηγμένων κοινωνιών πηγάζουν από τον Διαφωτισμό που ανέδειξε τον Ανθρωπισμό σαν βασικό άξονα της κοινωνικής συγκρότησης. Ο Διαφωτισμός και ο Ανθρωπισμός αποτελούν τη βάση στη οποία δομήθηκε η ευημερία, η πρόοδος και η υπεροχή της Δύσης και του πολιτισμού της.

Ο Ανθρωπισμός υποστηρίζει πως το κέντρο του σύμπαντος είναι ο άνθρωπος και όλα από την κοινωνία, την οικονομία, μέχρι και την τεχνολογία πρέπει να λειτουργούν με έναν τρόπο που θα ικανοποιούν τις επιθυμίες του.

Κατά συνέπεια ό,τι ικανοποιεί το άτομο είναι ηθικά αποδεκτό και η κοινωνία οφείλει να βρει τον τρόπο που θα το κάνει προσιτό. Ο διαφωτισμός και ο ανθρωπισμός αποτελούν τον πυρήνα του Φιλελευθερισμού βασική αρχή του οποίου είναι η ελευθερία της επιλογής.

Πριν την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό και τον Ανθρωπισμό, στις φεουδαρχικές κοινωνίες, όταν τον ρόλο του συνεκτικού ιστού έπαιζε η Θρησκεία, ο άνθρωπος υπάρχει για να λατρεύει, να δοξολογεί τον Θεό και να διαδίδει τον λόγο του.

Ο Διαφωτισμός έφερε τον άνθρωπο στο κέντρο του σύμπαντος και μαζί με αυτόν τις επιθυμίες, τα πάθη και τις αντιφάσεις του. Η τεχνολογική και οικονομική έκρηξη που ακολούθησε είναι συνέπεια αυτής της τεκτονικής μετατόπισης.

Τούτο γιατί η μετατόπιση του ανθρώπου στο κέντρο του σύμπαντος είχε σαν συνέπεια την αναζήτηση αποτελεσματικότερων μορφών κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.

Οι άνθρωποι συνεργάζονται αποτελεσματικότερα από Χιμπατζήδες και αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι οδηγούν αυτοκίνητα ή πάνε στο φεγγάρι και οι Χιμπατζήδες όχι, γράφει ο Γιουβάλ Χαράρι στο Homo Deus.

Κατά την ίδια έννοια οι κοινωνίες και οι οικονομίες που συνεργάζονται αποτελεσματικότερα είναι πιο προηγμένες και πλούσιες από τις κοινωνίες που δεν το επιτυγχάνουν.

Οι κοινωνίες και οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης είναι πιο προηγμένες και πλούσιες από αυτές της Ανατολικής και αυτές από εκείνες του ισλαμικού τόξου και της Ανιμιστικής Αφρικής.

Κατά συνέπεια η οικονομική και τεχνολογική πρόοδος και ισχύς μιας κοινωνίας δεν είναι άμοιρη του τρόπου που χειρίζεται και ζητήματα ταπεινά και προσωπικά κατά μια επιφανειακή ανάγνωση.

Τα φαινόμενα παρακμής των προηγμένων κοινωνιών άπτονται περισσότερο της νωθρότητας που επιφέρει η ευημερία και το αίσθημα της απόλυτης ασφάλειας. Η μονομερής διόγκωση της υλικής πλευράς του ανθρωπισμού φαίνεται πως οδηγεί σε έναν άκρατο φιληδονισμό.

Η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε ένα σημείο που χρειάζεται να επινοήσει κάποιες ηθικές και πνευματικές σταθερές οι οποίες θα μπορούν να εξισορροπήσουν και να διαχειριστούν το βάρος της εκρηκτικής τεχνολογικής προόδου. Κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό με προσπάθειες αναβίωσης όσων έχουν απομείνει από τις παραδοσιακές θρησκείες ή ιδεολογίες όπως ο εθνικισμός και ο κομμουνισμός.

Είναι φανερό πως οι απαντήσεις αυτές δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των κοινωνιών.

Όταν οι ιστορικές εποχές αλλάζουν απαιτούν νέα υπαρξιακά αφηγήματα. Όσο αυτά θα καθυστερούν θα βλέπουμε τέτοιες σποραδικές αντιπαραθέσεις.

Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης προσπάθησε να επαναφέρει σε ισχύ μια θρησκεία και τις αξίες ενός πολιτισμού ο οποίος δεν μπορούσε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στον κόσμο ο οποίος αναδυόταν...

Έτσι από το εγχείρημά του δεν απέμεινε τίποτα... Το ίδιο θα συμβεί και με τον Ορμπάν και το Τραμπ...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ 18 Ιουλ 2021 | 09:10

Μακραίνει η μακάβρια λίστα στη δυτική Ευρώπη: Πάνω από 183 οι νεκροί - Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Εκατοντάδες οι τραυματίες από τις πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Ευρώπη - Φόβοι για αύξηση των νεκρών.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 17 Ιουλ 2021 | 15:59

Εκατόμβη νεκρών σε όλη την Κεντρική Ευρώπη - Πάνω από 150 τα θύματα σε Γερμανία και Βέλγιο, στο "κόκκινο" η Ολλανδία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Γερμανία και οι "Κάτω Χώρες", που συνεχίζουν να μετρούν θύματα και υλικές ζημιές, απόρροια των πλέον φονικών πλημμύρων του 21ου αιώνα, στην Ευρώπη.

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 17 Ιουλ 2021 | 09:26

Φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη: Εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι - Εικόνες σοκ από τη θεομηνία

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη - Στον τόπο της καταστροφής η Μερκελ.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 17 Ιουλ 2021 | 00:02

Φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη: Ξεπέρασαν τους 120 οι νεκροί - Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι [εικόνες]

Οι πλημμύρες έπληξαν ιδιαίτερα τη Γερμανία που μετρά τους περισσότερους νεκρούς - Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιουλ 2021 | 10:19

Η Ελλάδα και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος στην ΕΕ υστερούν στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Τα αμιγώς ηλεκτρικά μπαταρία και τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν το 10,5% όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην ΕΕ πέρυσι.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΧ 06 Ιουλ 2021 | 14:20

Η Γερμανία ανοίγει τα σύνορα στους εμβολιασμένους Βρετανούς: Ανοίγει ο δρόμος και για την Ελλάδα

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως πλέον θα δέχεται εμβολιασμένους Βρετανούς ταξιδιώτες χωρίς να τους υποχρεώνει να μπαίνουν σε καραντίνα

ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 02 Ιουλ 2021 | 18:19

Ξεφεύγει ο κορονοϊός: 30% αυξήθηκε η διασπορά στην Ευρώπη σε μία μόλις εβδομάδα

Ανοδική η πορεία του κορονοϊού σχεδόν σε όλο τον κόσμο σε μία εβδομάδα. Ισπανία και Βρετανία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη.

ΠΕΝΤΕ ΧΩΡΕΣ 30 Ιουν 2021 | 08:31

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ με τους περισσότερους φορτιστές - Η θέση της Ελλάδας

Το 70% όλων των σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών ευτοκινήτων της ΕΕ συγκεντρώνονται σε τρεις μόνο χώρες της Ευρώπης.

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ 29 Ιουν 2021 | 13:06

Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους των ΛΟΑΤΚΙ+: Αντιδημοκρατικός και αντιπαραγωγικός ο κοινωνικός αποκλεισμός

Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε την έκθεση της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρό της, Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο, και τα μέλη της.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ 29 Ιουν 2021 | 11:02

Ανοιχτή επιστολή οροθετικών στην Κεραμέως - Καταγγέλλουν στιγματισμό μέσω σχολικού βιβλίου

Ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας, Θετική Φωνή, για το θέμα της σεξουαλικής υγείας.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 28 Ιουν 2021 | 13:13

Τα ΕΛΤΑ στηρίζουν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με σειρά γραμματόσημων: Στα κάγκελα η "Δημοκρατία"

"Τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας ξεφτίλισαν τα ΕΛΤΑ", αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Δημοκρατία"

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ 28 Ιουν 2021 | 11:02

Γυναικοκτονίες: Ραγδαία αύξηση μετά το lockdown - Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα δολοφονείται μια γυναίκα κάθε 3 μέρες

Αύξηση στις γυναικοκτονίες μετά την άρση των lockdown, στην Ευρώπη - Οι "κωδικές" φράσεις που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να γλιτώσουν.

ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ CNN PRIMA 28 Ιουν 2021 | 07:29

Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν χαρακτήρισε "αηδιαστικά" τα διεμφυλικά άτομα

"Αν υποβληθείς σε επέμβαση αλλαγής φύλου, ουσιαστικά διαπράττεις το αδίκημα του αυτοτραυματισμού. Κάθε χειρουργείο είναι επικίνδυνο και για μένα αυτά τα διεμφυλικά άτομα είναι αηδιαστικά", είπε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Prima.