Follow us

Το εκρηκτικό μίγμα

Από παντού έρχονται τα μηνύματα ότι η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της.

Πάνος Λουκάκος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΟς ΛΟΥΚΑΚΟς
Το εκρηκτικό μίγμα

Για τρίτη φορά αυτή τη χρονιά θα βρεθούμε πάλι τη Κυριακή μπροστά στις κάλπες. Έχουν προηγηθεί τα έξη τελευταία χρόνια τέσσερις πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις: Τον Οκτώβριο του 2009, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2015. Ο Σεπτέμβριος του 2015 είναι η πέμπτη. Σε αυτό το τόπο δηλαδή έχουμε εκλογές κατά μέσο όρο κάθε δεκατέσσερις μήνες(!!). Και χώρια οι δύο ευρωεκλογές του 2009 και του 2014 και το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015.

Αντανακλούν τα δεδομένα αυτά τη βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος και την ανικανότητα των πολιτικών ελίτ που αδυνατούν να δώσουν λύσεις στα σωρευμένα από δεκαετίες προβλήματα του τόπου.

Κύπριοι, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί αφήνουν πίσω τις δικές τους κρίσεις. Εμείς βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στο βάλτο. Και προσφεύγουμε εξακολουθητικά στις κάλπες αναζητώντας διεξόδους, που φυσικά δεν μπορεί να προκύψουν με αυτό το τρόπο, καθώς οι εκάστοτε νικητές των εκλογών σύντομα καταρρέουν υπό το βάρος της αποτυχίας τους.

Από το 2009 έως το 2011 κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ. Και απέτυχε παταγωδώς.

Από το 2012 έως το 2014 κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία. Απέτυχε και αυτή παταγωδώς.

Από τον Ιανουάριο του 2015 κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα παταγώδης αποτυχία.

Αποτέλεσμα: Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς Βενιζέλος, Κουβέλης, Καρατζαφέρης συνταξιοδοτήθηκαν. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκαν και το ΠΑΣΟΚ έγινε από κόμμα, απόκομμα. Και σήμερα ο τόπος βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από εκείνη του 2010, όταν έσκασε η βόμβα.

Αλλά εάν ο Γ. Παπανδρέου είχε αφήσει τη κυβέρνηση Καραμανλή το 2009 να πάρει αυτή τα περιοριστικά μέτρα θα ήταν ασφαλώς καλύτερες οι μετέπειτα εξελίξεις.

Εάν ο Α. Σαμαράς είχε αφήσει τη κυβέρνηση Παπαδήμου να διαχειριστεί τη κρίση ασφαλώς θα είχαν προληφθεί ορισμένα από τα επακολουθήσαντα δεινά.

Και εάν ο Α. Τσίπρας είχε αφήσει τον Σαμαρά να ολοκληρώσει τον μνημονιακό του κύκλο ασφαλώς δεν θα βρισκόμασταν στη σημερινή άθλια κατάσταση.

Φθάνουμε λοιπόν με αυτά τα προηγηθέντα στις νέες εκλογές. Εκλογές που πάλι δεν είχαν κανένα λόγο να γίνουν αφού, μετά τη μνημονιακή μετάλλαξη του Α. Τσίπρα, δημιουργήθηκε στη Βουλή μία ισχυρότατη πλειοψηφία, η οποία θα μπορούσε συναινετικά και αποτελεσματικά να κυβερνήσει, εφαρμόζοντας το τρίτο μνημόνιο, που έχει διακομματικά υπερψηφιστεί.

Γιατί όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα τη Κυριακή, ίδια εικόνα θα έχουμε: Πάλι δεν θα υπάρχει αυτοδύναμη πλειοψηφία και πάλι θα κληθούν οι δυνάμεις που υπερψήφισαν το νέο μνημόνιο να το διαχειριστούν συναινετικά είτε μετέχοντας είτε όχι στη κυβέρνηση. Και βεβαίως όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, ίδιες θα είναι οι προαποφασισμένες πολιτικές που αναγκαστικά θα ακολουθήσει όποια κυβέρνηση προκύψει.

Αυτά τα απλά τα αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Και αποστρέφει το πρόσωπό του από τα διαδραματιζόμενα και τους τηλεοπτικούς σκυλοκαβγάδες που αφορούν μόνο τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τις πολιτικές ελίτ και τη πελατεία τους.

Φτάνουμε έτσι στις κάλπες με μία πρωτοφανή αδιαφορία του εκλογικού σώματος. Με μία έντονη κόπωση που εκφράζεται και με την απόλυτη άρνησή του να συμμετέχει στις προεκλογικές διαδικασίες. Καθόλου τυχαία εκεί που παλιά γέμιζαν μεγάλες πλατείες τώρα δεν γεμίζουν ούτε μεσαίου μεγέθους αίθουσες στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Αυτή η αδιαφορία εμπεριέχει όμως απογοήτευση, οργή, αγανάκτηση, απελπισία. Είναι επικίνδυνο αυτό το δυνάμει εκρηκτικό μείγμα. Και η απειλή εκρήξεων μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν συνεχιστούν τα όσα παρακολουθούμε από το 2009. Αν το πολιτικό σύστημα δεν δώσει πάλι λύσεις. Αν κοντόφθαλμα μικροκομματικά συμφέροντα και η ανικανότητα πολιτικών ηγεσιών εμποδίσουν πάλι υπερκομματικές συνεννοήσεις, συναινέσεις και συμφωνίες χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ουδέ κάν αρχή εξόδου από τη κρίση. Αν δεν αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική του τέλους του εφιάλτη μέσα στον οποίο ζούμε τα έξη τελευταία χρόνια.

Είναι πια φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στη τελευταία ευκαιρία. Και για το πολιτικό σύστημα και για τις πολιτικές ελίτ και για τη παραμονή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά πολιτικοοικονομικά πλαίσια και για τις γενικότερες συντεταγμένες με τις οποίες ζήσαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Από παντού έρχονται τα μηνύματα ότι η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Ότι αυτοί που έχουν σηκώσει το κόστος της κρίσης δεν αντέχουν άλλο. Δίπλα σε προνομιούχες πολιτικές ελίτ που ζουν στον κόσμο τους, υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες που δεν μπορούν πια να ζήσουν στο δικό τους.

Και οι αντιδράσεις ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα πια να χάσουν αφού σταδιακά τα χάνουν όλα μπορεί να αποδειχθούν ακραίες και εξαιρετικά επικίνδυνες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Μαϊ 2022 | 07:40

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

18 Μαϊ 2022 | 07:38

Ξανά στις επάλξεις οι υπερήφανοι συνδικαλιστές

Οι συνδικαλιστές- όπως ακριβώς έκαναν και με τη δική τους αξιολόγηση- δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα χάλια μας, γιατί φυσικά όταν οι μαθητές υστερούν, προφανώς κάτι δεν πάει καλά και με τους καθηγητές που τους διδάσκουν.

17 Μαϊ 2022 | 07:43

Δύο στα τρία για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά…

Μετά από δεκαπέντε χρόνια στην ηγεσία του κόμματός του, τα μαλλιά του κάποτε νεαρού προέδρου του ΣΥΝ έχουν αρχίσει να γκριζάρουν. Για πολλούς, το ίδιο και οι απόψεις του.

16 Μαϊ 2022 | 08:45

Η επάνοδος των χρεοκοπιών...

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπως και αρκετοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές πως επίκειται ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω των απειλητικών διαθέσεων του πληθωρισμού.

16 Μαϊ 2022 | 08:44

Έχω έναν καφενέ που ακούει όλο τα ίδια

Τίποτα λάθος -για να το μεμφθείς ή να το κοροϊδέψεις- δεν βρίσκω εγώ στην κυριακάτικη ανοιχτή ψηφοφορία που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

16 Μαϊ 2022 | 08:38

Τα κόμπλεξ της μεταπολίτευσης

Η ελληνική αριστερά, όταν η ανάλυση πάσχει, ανακαλύπτει προβοκάτορες.

11 Μαϊ 2022 | 08:18

Προσοχή με τις επιδοτήσεις...

Πρόσφατα άκουσα για την περίπτωση ζεύγους συνταξιούχων που εξεπλάγη δυσάρεστα όταν είδε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού πριν μερικούς μήνες.

11 Μαϊ 2022 | 08:05

Η "κοροϊδία" με τα υπερκέρδη

Η υπόθεση βρωμούσε από την πρώτη στιγμή. Ηταν προφανές ότι στην κυβέρνηση κάτι κρύβουν. Ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει και ευκολία στα οικονομικά, προσδιόρισε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

10 Μαϊ 2022 | 11:00

Γιατί το ΠΑΣΟΚ γίνεται ξανά trendy

Το στοίχημα θα κριθεί στην κάλπη των (διπλών) εθνικών εκλογών σε μερικούς μήνες. Και εκεί τελικά θα φανεί αν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα γίνει από δικομματικό τρικομματικό.

09 Μαϊ 2022 | 07:19

Επιτόκια: η επόμενη ημέρα!

Οι Κεντρικές Τράπεζες βρέθηκαν εκτεθειμένες σε μεγαλύτερους κινδύνους απ’ ό,τι μπορούν να δεχθούν και δεν μπορούσαν να μείνουν αδρανείς, για περισσότερο χρόνο.

09 Μαϊ 2022 | 07:18

Τα χειρότερα πίσω;

H διεθνής χρηματιστηριακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη διαθέτει πολλές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα για ένα οικονομικό κραχ με απροσδιόριστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

09 Μαϊ 2022 | 07:15

Ένας Μιχάλης

Είναι πολύ ενδιαφέρον πώς οι άνθρωποι, πάντα και παντού, τείνουν να αντιλαμβάνονται την Ιστορία σαν ταινία ή σαν μυθιστόρημα, όπου δεν κυριαρχούν οι κοινωνικές συγκρούσεις και τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλά οι χαρακτήρες -τα πάθη κυρίως- των πρωταγωνιστών.

07 Μαϊ 2022 | 11:10

Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα αλλά με μπόλικο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ κυκλοφόρησε και η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που μάλλον δεν ανησυχεί όσο οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα τουλάχιστον, για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.