Το μαχαίρι και το πεπόνι

Από τη κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο στον έναν νόμο με προαπαιτούμενα.

Πάνος Λουκάκος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΟς ΛΟΥΚΑΚΟς
Το μαχαίρι και το πεπόνι

Από τη κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει την εβδομάδα αυτή στον έναν νόμο με τα πολλά πρώτα προαπαιτούμενα. Και τον Νοέμβριο έρχεται ένας ακόμη νόμος με το δεύτερο και δυσκολότερο πακέτο μέτρων.

Τα νέα προαπαιτούμενα θα ψηφιστούν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον από εκείνο που ίσχυσε από το 2010 έως τις αρχές του 2015

Τα νέα προαπαιτούμενα θα ψηφιστούν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον από εκείνο που ίσχυσε από το 2010 έως τις αρχές του 2015. Πολιτικό περιβάλλον εξ αιτίας του οποίου μετά από πέντε χρόνια μνημονίων και διεθνούς ελέγχου βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με την έκρηξη της κρίσης το 2010, την ίδια ώρα που Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος ήδη μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε ενώπιον μιάς νέας διαφορετικής πραγματικότητας, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι:

Το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκε από μία διακομματική πλειοψηφία 222 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Άρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων έχει ήδη συναινέσει στην εφαρμογή των μέτρων που αυτό προβλέπει.

Οι δραχμιστές του ΣΥΡΙΖΑ, οι επίδοξοι εισβολείς του Νομισματοκοπείου, οι υποψήφιοι χάκερς των ΑΦΜ βρίσκονται όχι μόνον εκτός της κυβερνητικής παρατάξεως αλλά ευτυχώς και εκτός Βουλής. Άρα δεν υφίσταται πλέον η εκ των έσω υπονόμευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Γιά πρώτη φορά από το 2009 οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι θα εκλέξουν κυβέρνηση γιά να εφαρμόσει τα συγκεκριμμένα και εκ των προτέρων γνωστά μέτρα του μνημονίου. Άρα ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι παραπλανήθηκε.

Οι βουλευτές της σημερινής Βουλής επίσης εξ αρχής γνώριζαν επακριβώς ποιές είναι οι ρυθμίσεις που οφείλουν να ψηφίσουν. Άρα αποδεχόμενοι τη συμμετοχή τους στις λίστες, συναποδέχθηκαν και ό,τι τούτο συνεπάγεται.

Βρίσκεται κατά τούτο ο κ. Τσίπρας σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους προκατόχους του. Και το ερώτημα πλέον είναι αν θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή τη πλεονεκτική θέση. Κυρίως αν θα μπορέσει σε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που του έδωσε το εκλογικό σώμα να επιτύχει εκεί όπου απέτυχε παταγωδώς στο πρώτο επτάμηνο: Δηλαδή να κυβερνήσει με επάρκεια και να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τις σχέσεις με τους δανειστές.

Είναι αλήθεια ότι η πείρα του πρώτου επταμήνου δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας: Από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Τσίπρας διέπραξε τραγικά λάθη στον τομέα της επιλογής συνεργατών και τραγικότερα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους σχετικούς με αυτήν χειρισμούς.

Διδάχθηκε από τα λάθη αυτά;

Τα πεπραγμένα του μετά το τραγελαφικό δημοψήφισμα του Ιουλίου δείχνουν ότι τουλάχιστον αντελήφθη ποιό είναι το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί και ποιά είναι η περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων που μπορεί να διαθέτει σήμερα μία ελληνική κυβέρνηση υπό το καθεστώς του διεθνούς ελέγχου. Και η κυβέρνηση που σχημάτισε μετεκλογικά, εκ των πραγμάτων απαλλαγμένη από τους ιδεοληπτικούς ευρωφοβικούς δραχμιστές και τους νάρκισους γραφικούς, ασφαλώς δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέα προβλήματα στον κ. Τσίπρα.

Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός κρατά σήμερα στα χέρια του και το μαχαίρι και το πεπόνι. Γιά πρώτη φορά φαίνεται να έχει ελέγξει το κόμμα του. Γιά πρώτη φορά φαίνεται να ελέγχει τη κυβέρνησή του. Γιά πρώτη φορά φαίνεται να ελέγχει τη κοινοβουλευτική διαδικασία. Και έχει τη τύχη να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από την έναρξη της κρίσης που δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με ανεύθυνη και δημαγωγική αντιπολίτευση, του είδους που ο ίδιος υπήρξε πρωταγωνιστής της στο πρόσφατο παρελθόν. Τώρα λοιπόν, υπό τις εξαιρετικά ευνοϊκές αυτές συνθήκες αλλά και αντιμέτωπος με τα σωρευμένα τεράστια προβλήματα της χώρας, καλείται να αφήσει πίσω τις ασυναρτησίες του πρώτου κυβερνητικού επταμήνου και επιτέλους να αποδείξει ότι εκτός από το να κερδίζει εκλογές γνωρίζει και να κυβερνά. Θα το επιτύχει ;

Το παρελθόν του δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Το παρόν όμως, με τους νέους συσχετισμούς, αφήνει περιθώρια ελπίδας γιά το μέλλον.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

19 Νοε 2020 | 08:40

Με αυτά τα νούμερα δεν βγαίνει τετραετία...

Μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης παρά τις όποιες διαψεύσεις και απογοητεύσεις παραμένει "μπετοναρισμένη" στην αυλή της Νέας Δημοκρατίας.

18 Νοε 2020 | 08:45

Πριν πεινάσουν... εξοπλίζονται

Όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν λήθαργο παρόμοιο με αυτό που βρίσκονταν οι Δυτικοί τη δεκαετία του ’30 απέναντι στον Χίτλερ.

18 Νοε 2020 | 08:22

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα λάθος

Όσοι επέμειναν να κάνουν πορεία, όχι απλά δεν τίμησαν το Πολυτεχνείο, αλλά προσέβαλαν τόσο τον απλό πολίτη που τηρεί τα μέτρα "φυλακισμένος" στο σπίτι του, όσο και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει.

17 Νοε 2020 | 08:16

Εμπόριο αριστεροσύνης...

Κανείς δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τα κόμματα της αριστεράς… Άλλωστε σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν έβαλαν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό.

17 Νοε 2020 | 08:15

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά του Βαρουφάκη

Γενικώς, κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν. Ούτε καν με τον εαυτό τους ορισμένοι.

16 Νοε 2020 | 08:26

Όλες οι "στραβές" στη βάρδια μας...

Το εγχείρημα καταπάτησης αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Ν.Α. Μεσόγειο έχει βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο της Δύσης.

16 Νοε 2020 | 08:25

Το V της επόμενης μέρας

Ο εφιάλτης μιας επόμενης πανδημίας θα μας ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντολογικά.

11 Νοε 2020 | 08:35

Συγκρατήστε την αχαλίνωτη αισιοδοξία...

Οι εταιρείες τώρα θα περιμένουν περί τους 2 μήνες για να διαπιστώσουν αν θα υπάρξουν τυχόν παρενέργειες σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

11 Νοε 2020 | 08:35

Ο κορονοϊός, το εμβόλιο και η Αυγή

Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης, η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο τέτοιου ύφους κομματικού καυγά;

10 Νοε 2020 | 08:27

Γιατί απέτυχε ο Τραμπ...

Ο Τραμπ ως λαϊκιστής εκμεταλλεύτηκε και αύξησε αυτό το ρεύμα απομονωτισμού των ΗΠΑ.