Το μεγαλύτερο κόμμα...

Δεν αποτελεί καμμιά έκπληξη το γεγονός πως το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε έναν από τους τομείς... αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Το μεγαλύτερο κόμμα...

Δεν αποτελεί καμμιά έκπληξη το γεγονός πως το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε έναν από τους τομείς... αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πρόσφατος ανασχηματισμός να αφορούσε κυρίως στο πέρασμα της "καυτής πατάτας" των εκκρεμών συντάξεων στον κ. Κ. Χατζηδάκη (ο οποίος κατάφερε την αδιανόητη μέχρι πέρυσι διάσωση της ΔΕΗ από τη βεβαιότητα μιας χρεοκοπίας)...

Ο ΕΦΚΑ όμως για όποιον είχε την ατυχία να τον επισκεφθεί ή να συνδιαλλαγεί μαζί του δεν είναι ΔΕΗ του 2019, είναι ΔΕΗ του... 1990. Ήτοι, ένας από τους πλέον σκληρούς πυρήνες του πελατειακού βαθέος κράτους.

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων κατά την περασμένη δεκαετία ήταν επιδερμική και προσχηματική. Τα μυριάδες διαφορετικά ταμεία έχουν αλλάξει μόνο ταμπέλες και τίποτα άλλο...

Οι εκκρεμείς συντάξεις λοιπόν συνολικά υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 300.000 και το πρόβλημα έγκειται πως κάποιος αν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να χρειαστεί να περιμένει και 2-3 χρόνια μέχρι να του καταβληθεί η πρώτη σύνταξη.

Κατά το ρεπορτάζ του Capital.gr στον e-ΕΦΚΑ μόνο έχουν συσσωρευτεί περί τις 282.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Από αυτές οι 161.000 αφορούν αιτήσεις για κύριες συντάξεις, οι 123.000 για επικουρικές συντάξεις.

"Σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των ταμείων, η πρώτη 'ταχύτητα' του σχεδίου εκκαθάρισης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων προβλέπει την υλοποίηση ήδη δρομολογημένων μέτρων για την επιτάχυνση της έκδοσης σύνταξης (μπόνους στους υπαλλήλους, ψηφιακός μηχανισμός αίτησης -έκδοσης συντάξεων).

Στη δεύτερη 'ταχύτητα' του ίδιου σχεδίου βρίσκεται η επιλογή των ταμείων να δώσουν ειδικά φέτος έμφαση στην έκδοση νέων κύριων και όχι επικουρικών συντάξεων.

Στην τρίτη 'ταχύτητα', εφόσον οι δύο προαναφερθείσες 'ταχύτητες' δεν φέρουν τα δέοντα αποτελέσματα, βρίσκεται η αύξηση του πλήθους των προσωρινών συντάξεων, όπως προβλέπουν εισηγήσεις ορισμένων στελεχών...

Σημειώνεται πως η μείωση των εκκρεμών συντάξεων αποτελεί τη βασικότερη προτεραιότητα και της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος κατά την παραλαβή των καθηκόντων του 'στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων'".

Βλέπε: Όλο το σχέδιο για την εξόφληση 282.000 εκκρεμών συντάξεων

Προκειμένου να έχει κάποιος μια πλήρη εικόνα σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΗΔΙΚΑ τον Δεκέμβρη του 2020 το σύνολο των συνταξιούχων ανερχόταν στα 2,480 εκατ. οπότε οι 300 περίπου χιλιάδες των συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του συνόλου.

Βλέπε: Μηνιαία απεικόνιση συνταξιοδοτικών παροχών…

Τα 2,480 εκατ. των συνταξιούχων τον Δεκέμβρη έλαβαν περί τα 4,4 εκατ. συντάξεις οι οποίες αφορούσαν μια μηνιαία δαπάνη περί τα 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία επί 12 μήνες μας κάνουν ένα ετήσιο συνταξιοδοτικό κόστος λίγο πάνω από τα 27,5 δισ. ευρώ.

Η προσθήκη των 300 χιλ. περίπου εκκρεμών συντάξεων θα ανεβάσει την ετήσια δαπάνη εγγύτερα στα 30 δισ. ευρώ.

Μια συνταξιοδοτική δαπάνη περί τα 30 δισ. ευρώ, μετά την κατά 10% μείωση του ΑΕΠ το 2020 κοντά στα 162 δισ., αντιπροσωπεύει περί το 18% του ΑΕΠ που είναι το υψηλότερο ποσοστό στον γνωστό κόσμο και ενδεχομένως και στον άγνωστο...

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τον Δεκέμβρη που πέρασε προστέθηκαν περί τους 25.974 νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ενώ διακόπηκαν περί τις 12.743 συντάξεις.

Από τα συμπαρομαρτούντα των τελευταίων εξελίξεων λοιπόν προκύπτει πως η κυβέρνηση ανασύνταξε τις δυνάμεις της προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση στο "βουνό" των εκκρεμών συντάξεων το οποίο η ίδια και προφανώς και η κοινωνία αναγνωρίζουν σε μείζον...

Τούτα προκαλούν αισθήματα κλαυσίγελου για την "επαφή" μας ως κοινωνίας με την πραγματικότητα.

Πόσο μάλλον όταν την περασμένη εβδομάδα διάβαζα σε συνέντευξη μέλους του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής καγκελαρίας στην Handelsblatt, τη σκέψη για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ως απόρροια του πλήγματος που δέχθηκε η γερμανική οικονομία από την επιδημία...

Είναι προφανές πως εμείς ζούμε σε άλλο σύμπαν...

Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι αποτελούν το μεγαλύτερο "κόμμα" οπότε έχουν βαρύνουσα επίδραση στις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

2) Μείωση ενοικίου

Αγαπητέ κ Στούπα,

Αναγνωρίζω τον φόρτο απασχόλησης σου με τα καθημερινά αλλοπρόσαλλα που συμβαίνουν και την προσπάθεια σου επί τόσα χρόνια να διακρίνεις... και να προβάλεις τη γνώμη σου...

Μα, θα σε παρακαλούσα αν μπορούσες να μου απαντήσεις σ' αυτό που με απασχολεί...

Ελεύθερος επαγγελματίας δικηγόρος απαιτεί μείωση 40% του ενοικίου της κύριας κατοικίας του, επειδή προσωρινά έχουν αναστείλει τις εργασίες τους τα δικαστήρια και ο ΚΑΔ που υπάγονται οι δικηγόροι εμπίπτει στις ευεργετικές διατάξεις... Παρακαλώ πείτε μου θεωρούνται τα δικαστήρια πληττόμενη επιχείρηση... και οι ελεύθεροι δικηγόροι ως εργαζόμενο προσωπικό σ' αυτήν; Το να έχει την έκπτωση στο μίσθωμα του γραφείου του, ως επαγγελματική στέγη, το καταλαβαίνω, όμως και έκπτωση στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του!!!

Σας ευχαριστώ

Νικόλαος Δ.

Απάντηση: Απ’ όσο γνωρίζω, περιλαμβάνεται και η μείωση ενοικίου κατοικίας για νοικοκυριά των οποίων ένα τουλάχιστον μέλος έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ 01 Μαρ 2021 | 08:48

Viral το σποτ των Ράδιο Αρβύλα για το κόμμα του Γιώργου Τράγκα: Αντε γ@@@ ρε μ@@@ [βίντεο]

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας ιδρύει το δικό του κόμμα και οι "Ράδιο Αρβύλα" δεν το άφησαν ασχολίαστο.

01 Μαρ 2021 | 08:45

Επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ...

Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως περί τα τέλη του Καλοκαιριού το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί θα είναι πάνω από το 50% και θα προσεγγίζει ίσως και το 70% που συνιστά και μέγεθος που εγγυάται ένα ισχυρό τείχος ανάσχεσης.

24 Φεβ 2021 | 08:08

Ο πόλεμος των πολιτισμών…

Μια ΜΚΟ δεν είναι παρά μια από τις εκατοντάδες ΜΚΟ και μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

23 Φεβ 2021 | 12:07

Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει...

Δεν υπάρχει μέρα που το καθεστώς της Άγκυρας δεν καταφέρεται πλέον εναντίον της Ελλάδας ή δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.

22 Φεβ 2021 | 07:38

Η "Μήδεια" και ο καπιταλισμός...

Δεν είναι παράδοξο να συμβαίνουν διακοπές ρεύματος, της κυκλοφορίας ή των συστημάτων ύδρευσης, σε μέρες που παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα.

18 Φεβ 2021 | 08:58

Μόνο 24 ώρες...

Το κύμα της κακοκαιρίας που ενέσκυψε τις τελευταίες μέρες με την ονομασία "Μήδεια" θα μείνει στη μνήμη όσων το έζησαν.

17 Φεβ 2021 | 13:05

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να μοιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό που είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος για τη Γερμανία: "Έναν γίγαντα με μυαλό παιδιού..".

8-10 ΔΙΣ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ" 16 Φεβ 2021 | 09:38

Στουρνάρας στο capital: Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ο Γιάννης Στουρνάρας προβλέπει πως από το δεύτερο φετινό τρίμηνο η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

11 Φεβ 2021 | 12:48

Ο επώδυνος συμβιβασμός με την Τουρκία... και το "Bitcoin"...

Ούτε ένα μήνα μετά την απομάκρυνση Τραμπ από την Προεδρία των ΗΠΑ η Τουρκία του Ερντογάν φαίνεται να επιχειρεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των S-400.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ 09 Φεβ 2021 | 08:58

Μιας πανδημίας μύρια έπονται

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την εμφάνιση της απειλής της πανδημίας "Covid-19" στη Δύση.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ 08 Φεβ 2021 | 12:16

Δεν είναι πλάκα: Ο Γιώργος Τράγκας ιδρύει νέο δεξιό κόμμα για "μπαρουτοκαπνισμένους" ψεκασμένους

Σε περίπου δύο εβδομάδες ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας θα ανακοινώσει τον νέο πολιτικό σχηματισμό. Φιλοδοξεί να αντλήσει ψήφους από την Νέα Δημοκρατία.

08 Φεβ 2021 | 08:16

Τουρκία και Γερμανία βγαίνουν στη σέντρα...

Ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του "θαυμαστή" αυταρχικών ηγετών όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν, Τραμπ, αλλάζει πολλές παραμέτρους.

08 Φεβ 2021 | 08:16

Περίλυπος είναι η ψυχή μου

Έσπασε το απόστημα, ήρθε στο φως το πύον! "Δεν χαίρεσαι;" θα ρωτήσετε. "Είναι περίλυπος έως σχεδόν θανάτου η ψυχή μου..." θα σάς πω.