Το “παράπτωμα” της διαφορετικής άποψης

Όταν η κριτική σκέψη δεν ευδοκιμεί αναπαράγονται στερεότυπα και συνθήματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το “παράπτωμα” της διαφορετικής άποψης

“Mα τι είναι αυτά που λές;” Το ακούς πολύ συχνά από ανθρώπους,που συναντάς στο δρόμο, στο μετρό, στο καφενείο οι οποίοι διαφωνούν με το δημόσιο λόγο που εκφέρεις. Κι όταν εκπροσωπείς ένα μικρό κόμμα, τότε οι διαφωνίες με τις απόψεις σου, φυσικά, είναι πολύ περισσότερες από τις συμφωνίες. Αυτό το οποίο ουσιαστικά λέει ο συνομιλητής σου είναι “γιατί δεν μου λές αυτά που θέλω να ακούσω;”

Για πολλούς από αυτούς που παρακολουθούν το δημόσιο διάλογο, μια άποψη διαφορετική από τη δική τους, δεν αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, αλλά ο φορέας της είναι είτε παραπλανημένος ο ίδιος (στην καλύτερη περίπτωση), είτε υπηρετεί κάποιου είδους σκοτεινά συμφέροντα και προσπαθεί σκόπιμα να παραπλανήσει τον λαό. Η αλήθεια για σημαντική μερίδα των πολιτών είναι μία, αυτή που πιστεύουν εκείνοι, και δεν υπάρχουν ούτε αποχρώσεις, ούτε πλευρές της που επιδέχονται περισσότερες ερμηνείες.

Τα στοιχεία και οι αριθμοί σε πολλές περιπτώσεις τους είναι πράγματα αδιάφορα. Είναι υπέρ της ύπαρξης διαφορετικών κομμάτων και πολλών ΜΜΕ, αλλά με εξαίρεση το “δικό τους” κόμμα μας και τα “δικά τους” ΜΜΕ, τα υπόλοιπα είναι ταγμένα στην υπηρεσία συμφερόντων και αναπαράγουν ψεύδη. Ο ΣΚΑΙ “κάνει προπαγάνδα” και η αλήθεια λέγεται από την “Αυγή” και το “Κόκκινο”. Οι δημοσιογράφοι που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση είναι “παπαγαλάκια”, αλλά όσοι αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε κριτική, την λιβανίζουν και αναπαράγουν την κομματική γραμμή, είναι “κήρυκες της αλήθειας”.

Σε μια κοινωνία όπου η κριτική σκέψη δεν ευδοκιμεί, τα παραπάνω φαινόμενα είναι ο κανόνας. Η παπαγαλία στο σχολείο οδηγεί σε πολίτες που παπαγαλίζουν στη συνέχεια συνθήματα και τσιτάτα κι αναπαράγουν στερεότυπα. “Αυτό είναι προοδευτικό, το άλλο συντηρητικό”. Δημιουργεί άτομα που αδυνατούν να σκεφθούν, που αποφεύγουν το συστηματικό διάβασμα, που δεν διαχειρίζονται κριτικά οποιαδήποτε κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό το πώς αντιμετωπίζονται οι διαφωνίες βουλευτών και κομματικών στελεχών. Η πλειοψηφία μένει στο ότι διαφωνούν με μια κεντρική γραμμή κι ελάχιστοι συζητούν την ουσία της διαφωνίας. Οι συνθήκες αυτές βοηθούν τον οπαδισμό και την αναπαραγωγή της λογικής “άσπρο-μαύρο”, “καλοί-κακοί”, “πατριώτες-προδότες” κλπ.

Στο δημόσιο διάλογο είναι δεδομένο ότι θα εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Με άλλες συμφωνείς, με άλλες διαφωνείς. Εαν δεν αντέχεις αυτό που ακούς στην ΤV ή στο ραδιόφωνο, αντί να βρίζεις και να λοιδωρείς τους φορείς απόψεων που δεν συμφωνούν με τις δικές σου, θα ήταν αντιληπτό να χρησιμοποιήσεις, ένα ισχυρό μέσον που διαθέτεις στο σπίτι σου και λέγεται τηλεκοντρόλ. Ευτυχώς υπάρχει πλουραλισμός μέσων για να διαλέγουμε.

Θα ήταν απολύτως υγιές να παρακολουθεί κάποιος με μεγαλύτερη προσοχή τις θέσεις με τις οποίες διαφωνεί προκειμένου να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη γνώμη και να “τεστάρει” την άποψη που έχει σχηματίσει. Να δει πλευρές που δεν έχει κατά νου και προάγουν τη σκέψη του. Αυτό προϋποθέτει ότι έχει μάθει να ακούει. Ξέρετε πολλούς; Εγώ όχι!

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 08:21

Κεντροαριστερά: Αμυντικά ή επιθετικά αντανακλαστικά

Τη στιγμή που το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό ήταν παγιωμένο η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων, πέρα από το στενό ακροατήριό του.

29 Νοε 2021 | 06:59

Ζητείται ηγέτης

Πού αναζήτησε καταφύγιο ο λαός του ΠΑΣΟΚ εκτός από λίγους ορκισμένους, οι οποίοι δεν το εγκατέλειψαν ούτε στις πιο μαύρες ώρες του; Στα αριστερά και στα δεξιά του.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.

24 Νοε 2021 | 12:56

Ηθοποιός, αντιεμβολιαστής και νέος "λαϊκός ήρωας"

Ο κ. Σερβετάλης επέλεξε να τερματίσει μια καλλιτεχνική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτήν μιας θεατρικής παράστασης. Γιατί; Διότι, λέει, δεν θέλει να παίζει μόνο για εμβολιασμένους θεατές αλλά για όλους.

24 Νοε 2021 | 06:58

Οι δημοσκοπήσεις, το ΚΙΝΑΛ και ο ΓΑΠ

Αν έχουν δίκιο οι δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ, οι εσωκομματικές εκλογές εξελίσσονται σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τρίτος.

24 Νοε 2021 | 06:58

Ερντογάν, Τένγκ ή Βαρουφάκης;

Οι χθεσινές εξελίξεις με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της φθοράς της τουρκικής οικονομίας.

23 Νοε 2021 | 06:08

Επίταξη της ανοησίας χρειαζόμαστε...

Χιλιάδες εργαζόμενοι (γιατροί, νοσοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικοί...) θα απαιτηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

22 Νοε 2021 | 09:37

Στο ευρωπαϊκό φρενοκομείο

Η πανδημία θα μπορούσε εύκολα να σημαίνει την πλήρη καταστροφή, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας.

22 Νοε 2021 | 07:01

Έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε;

Τι μας μέλλεται; Θα μάς ρουφήξει η εικονική πραγματικότητα; Θα αποδειχθεί η λογική μας, η εμπιστοσύνη μας στα αυταπόδεικτα τόσο επισφαλής ως σωσίβιο όσο και μια τρύπια σαμπρέλα; Ειλικρινά δεν ξέρω. Ειλικρινά φοβάμαι.