Το πώς το ξέρουμε, το πότε δεν γνωρίζουμε...

Πώς θα καταλήξει αυτή η φρενήρης ευρωστία με δανεικά που επιδεικνύει η παγκόσμια οικονομία; Αν το και "Πώς" μοιάζει βέβαιο το ζητούμενο είναι το "Πότε".

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Το πώς το ξέρουμε, το πότε δεν γνωρίζουμε...

To 2009, την περίοδο με τα περίφημα Greek Statistics, εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως το έλλειμμα είχε εκτιναχθεί πάνω από το 15% του ΑΕΠ και η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκόπησε σταδιακά τους πρώτους μήνες του 2010.

Το 2009 ήταν το αποκορύφωμα μιας περιόδου "χαλαρής" διαχείρισης που ξεκίνησε νωρίτερα με τα ελλείμματα να συμβαδίζουν και ως εκ τούτου να συγκαλύπτονται από φαινομενικά δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης...

Το 2006 π.χ. οι μεταβολές του ΑΕΠ και του δημόσιου ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ ήταν 5,6% και 5,7%, το 2007 3,2% και 6,5% αντίστοιχα και το 2008 στη σκιά της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης -0,2 και 9,8% αντίστοιχα.

Το 2009 με την κυβέρνηση Καραμανλή να αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία και τον ΓΑΠ να κερδίζει τις εκλογές με το σύνθημα "Λεφτά Υπάρχουν" το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,2% και το έλλειμμα εκτινάχθηκε πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

Αυτά που ακολούθησαν προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή θα τα θυμόμαστε για δεκαετίες καθώς η απώλεια της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα εξώθησε στο προσκήνιο κάθε "πικραμένο"…

Περιθωριακοί ακτιβιστές, γραφικοί, "πειραγμένοι" και "ψεκασμένοι" κλήθηκαν να κυβερνήσουν τη χώρα κατά τον τρόπο που "σαμάνοι" και "ξεματιάστρες" θα αναλάμβαναν τη λειτουργία ενός Συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας...

Τα θυμήθηκα όλα αυτά καθώς διάβαζα χθες τα στοιχεία για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη τα οποία σε γενικές γραμμές έχουν ως εξής: "Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναφέρει έλλειμμα προϋπολογισμού τον Μάρτιο περίπου 658 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας το σύνολο των 12 μηνών σε περίπου 4,1 τρισ. δολάρια, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 19% του ΑΕΠ….

Οι υποστηρικτές αυτής της πολιτικής λένε πως οι αυξημένες δαπάνες θα βοηθήσουν και θα διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι επικριτές θεωρούν τις δαπάνες αυτές υπερβολικές με αποτέλεσμα να δώσουν ώθηση στη ζήτηση αλλά όχι και στην προσφορά. Τούτο γιατί αν ο τομέας της προσφοράς, υπολογίζοντας πως η αύξηση της ζήτησης λόγω της άμεσης εξάρτησης από την αύξηση των κρατικών δαπανών, θα έχει ημερομηνία λήξης δεν θα ρισκάρει να επενδύσει μακροπρόθεσμα.

Με την προσθήκη του ελλείμματος των 4,1 τρισ. τον τελευταίο χρόνο το οποίο όπως είπαμε αντιστοιχεί στο 19% του ΑΕΠ το Δημόσιο Χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε το 118% του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά τον Β’ Π.Π.

Αν θυμάμαι καλά το 2008 το ελληνικό χρέος σκαρφάλωσε στο 109% του ΑΕΠ και το 2009 ξεπέρασε το 125%.

Παρατηρώ λοιπόν τα στοιχεία αυτά, συγκρίνω τις ομοιότητες και θυμάμαι τις δηλώσεις για την "ευρωστία" της ελληνικής οικονομίας το 2008 και τις αρχές του 2009.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η έκρηξη των πωλήσεων πολυτελών αυτοκινήτων παγκοσμίως στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και κατ΄ αναλογία η σύγκριση με την κατάσταση στην Ελλάδα, πριν τη χρεοκοπία όταν είχαμε φτάσει σε μια από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εισαγωγές Porsche.

Ιδού κάποια στοιχεία για το πώς κινούνται οι πωλήσεις αυτοκινήτων το 2021: "Η Mercedes στο α' τρίμηνο πούλησε πάνω από 78.000 αυτοκίνητα, παρουσιάζοντας αύξηση 16% από πέρυσι.

Η μάρκα Lexus της Toyota πήρε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τις πωλήσεις με 74.000 μονάδες στο τρίμηνο.

Η Tesla ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 185.000 οχήματα κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου, υπερδιπλάσια αυτών που πούλησε στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η Rolls-Royce ανέφερε επίσης νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων στα 116 χρόνια της ιστορίας της...

Στην Ελλάδα τη δεκαετία πριν τη χρεοκοπία οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων είχαν εκτοξευθεί μεταξύ 250-300 χιλ. τον χρόνο για να πέσουν μετά το 2010 μεταξύ 50 και 70 χιλ.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα καταλήξει αυτή η φρενήρης ευρωστία με δανεικά που επιδεικνύει η παγκόσμια οικονομία. Αν το και "Πώς" βέβαια μοιάζει βέβαιο το ζητούμενο είναι το "Πότε"...

2) Συντάξεις

κ. Στούπα καλημέρα,

Με αφορμή την επιστολή του κ. Αντωνίου σχετικά με τις συντάξεις θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω τα εξής.

Ψίχουλα παίρνουν αυτοί που πλήρωσαν "ψίχουλα'', πιστεύω ότι καθυστερούν αυτοί που έχουν πολλά ταμεία, δεν έχουν κάνει πριν καταμέτρηση, και ακόμη δεν έχουν κάνει τις εξαγορές που τους λείπουν όταν κάνουν την αίτηση.

Επειδή είμαι σχετικά νέος συνταξιούχος 2,5 χρόνια λέω λοιπόν τα εξής, όταν παραιτήθηκα από τη δουλειά μου, την ίδια μέρα έκανα την αίτηση, ήδη είχα κάνει την καταμέτρηση και τις εξαγορές (αυτές από το 2011) σε 4 μήνες βγήκε η κανονική σύνταξη και σε 7 μήνες η επικουρική, βγήκα με 12.600 ένσημα από τον ιδιωτικό τομέα. Όταν δούλευα έπαιρνα καθαρά στην τσέπη μου 100 ευρώ η σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου μου δίνει 84 ευρώ. Αυτά για τα ''ψίχουλα''.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ 12 Μαϊ 2021 | 13:43

Eαρινές προβλέψεις της Κομισιόν: Ανάπτυξη 4% φέτος και 6% το 2022 - Χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ

Ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της, σε σύγκριση με αυτές του Φεβρουαρίου.

12 Μαϊ 2021 | 09:17

Τα "σταματημένα" ρολόγια του κ. Αλέξη...

Θυμάμαι την εποχή που η "Σοβιετία" έστεκε ακόμη αγέρωχη όρθια και ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην ΚΝΕ (εντάχθηκε κατά την περίοδο της πτώσης...), τη θλίψη που με καταλάμβανε ως νεαρό αριστερό τότε, έστω και του ευρωπαϊκού δημοκρατικού δρόμου, όταν βρισκόμουν σε κάποια από τις χώρες του "Παραπετάσματος".

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 10 Μαϊ 2021 | 15:36

Καλά νέα από τους Financial Times: Διεθνείς οίκοι προβλέπουν πολύ υψηλή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα

Διεθνείς οίκοι προβλέπουν πολύ υψηλή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα σύμφωνα με τους Financial Times

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

07 Μαϊ 2021 | 06:20

Τα παράπλευρα οφέλη της Ελλάδας...

Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ενθουσιασμού παντού στον Πλανήτη πως το τέλος της επιδημίας μαζί με τις ριζοσπαστικές αποφάσεις της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν τροχιοδρομούν τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Οικονομία σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης...

06 Μαϊ 2021 | 06:30

Η "εξάτμιση" του Αλέξη...

Εκτός από τις ελεύθερες εκλογές που εξασφαλίζουν την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία, οι δημοκρατίες χαρακτηρίζονται από διασπορά της εξουσίας σε αυτονομημένες εστίες οι οποίες διαθέτουν δικό τους ανεξάρτητο θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο.

05 Μαϊ 2021 | 06:20

Τα χειρότερα είναι πίσω...

Ας μην έχουμε αυταπάτες, οι μονάδες "Εστίασης και Ψυχαγωγίας" αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της "παρασιτικής" οικονομίας μας και κατά συνέπεια και της απασχόλησης.

29 Απρ 2021 | 06:46

Μετά τη "φούσκα"...

"Δεν νομίζω ότι το bitcoin θα γίνει ένα μέσο συναλλαγών για τον κόσμο. Είναι πολύ ασταθές για να χρησιμεύσει ως μέσο συναλλαγών".

28 Απρ 2021 | 06:55

Η επέλαση της "αριστεράς"...

Η ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κόμματος των "Πρασίνων" στη Γερμανία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σημαντικές ανατροπές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και κατά συνέπεια τον κόσμο ολόκληρο.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 27 Απρ 2021 | 17:40

Handelsblatt: Το τολμηρό στοίχημα των Greekonomics - Ο Μητσοτάκης θέλει να ξεπεράσει την ύφεση με μειώσεις φόρων

Αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από την Handelsblatt, αλλά και εμφανείς επιφυλάξεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

27 Απρ 2021 | 06:57

Τα εμβόλια αποτελούν λύση, όχι πανάκεια...

Η ανάσχεση της πανδημίας στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύει πως μετά τα μέτρα "καραντίνας" που περιόρισαν την ανεξέλεγκτη έκρηξη της διασποράς, τα εμβόλια εξελίσσονται στην πλέον αποτελεσματική λύση.

26 Απρ 2021 | 06:21

Τι σημαίνει το "αρμένικο" χαστούκι στον Ερντογάν...

Το περασμένο Σάββατο στις 24 Απριλίου την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση του συμβάντος ως "Γενοκτονία"...

23 Απρ 2021 | 08:17

Το εμβόλιο θα αργήσει...

Οι "ανόητοι" δεν εμβολιάζονται αυξάνοντας το ρίσκο να πάνε σαν "το σκυλί στο αμπέλι" αν νοσήσουν πριν τα εμβόλια ή ο φυσικός κύκλος της πανδημίας καταφέρει να δημιουργήσει το απαραίτητο τείχος ανοσίας.