Το ραβασάκι της ΕΡΤ και η Ικαρία

Σαν καλοί, παλαιάς κοπής δημοσιογράφοι, οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν την αλήθεια να χαλάσει μια καλή αντιπολιτευτική ιστορία και ζητούν την κεφαλή του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, επί πίνακι.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Το αν το ραβασάκι για τα πλάνα, τις φωτό και το βίντεο από το (ατυχές, ατυχέστατο…) γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, στο σπίτι του γιατρού Στεφανάδη, τοιχοκολλήθηκε στην ΕΡΤ, δεν είναι απολύτως βέβαιο. Η εντολή ήταν, έγραφε, "δεν παίζουμε φωτογραφία αλλά ούτε και βίντεο από τη βεράντα του σπιτιού Στεφανάδη (βεράντα), Ικαρία".

Διαβάζω συναδέλφους που επιβεβαιώνουν την καταγγελία και γράφουν στα social media ότι το είδαν και αυτοί, και δεν έχω (επαρκή) λόγο να μην τους πιστέψω. Αλλά έχει σημασία;

Και οι φωτό και το βίντεο και η είδηση έπαιξαν στα δελτία της ΕΡΤ, όπως επιβεβαίωσε με τα απαραίτητα screen shot ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, συνεπώς το τι συνέβη με τo ραβασάκι είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Μάλιστα η είδηση, όπως ακριβώς και η είδηση και οι φωτό από τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, όχι απλώς έπαιξαν στην ΕΡΤ, αλλά η σχετική κάλυψη ήταν πολύ μεγαλύτερη και πληρέστερη από όλα τα ιδιωτικά κανάλια μαζί. (Με εξαίρεση το Open, όλα τα υπόλοιπα κανάλια το υποβάθμισαν και κακώς…)

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, άλλωστε, τα ίδια reflex δεν είχε δείξει η ΕΡΤ επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα, όταν όλη η χώρα βοούσε για τις διακοπές του τότε πρωθυπουργού με το κότερο της Παναγοπούλου και τις φωτογραφίες με το πούρο, και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι. Τότε το δίδυμο Ακριβοπούλου-Καψώχα ασχολούνταν με τα προβλήματα του αντιμπεριαλιστικού μετώπου και τις συνωμοσίες της δεξιάς εναντίον του λαοπρόβλητου Μαδούρο, αλλά το κότερο δεν το είχαν προσέξει. Ή κάνω λάθος;

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Σαν καλοί, παλαιάς κοπής δημοσιογράφοι, οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν την αλήθεια να χαλάσει μια καλή αντιπολιτευτική ιστορία και ζητούν την κεφαλή του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, επί πίνακι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου, "το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την πρωτοφανή λογοκρισία και την μετατροπή της ΕΡΤ σε χυδαίο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου με τα λεφτά των φορολογουμένων. Την ίδια ώρα τόσο ο πρώην διευθυντής του κ. Μητσοτάκη και νυν πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Ζούλας, όσο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κρύβονται".

Πόθεν προκύπτει "πρωτοφανής λογοκρισία", αφού το θέμα έπαιξε στην ΕΡΤ και με το παραπάνω; Πόθεν προκύπτει ότι η ΕΡΤ μετετράπη σε "χυδαίο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου", αφού και τα πλάνα έπαιξαν και οι φωτό και η είδηση; Μήπως οι σύντροφοι του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έπαθαν Σκουρλέτη;

Ενδεχομένως το πρόβλημα είναι ότι ο Κωνσταντίνος Ζούλας υπήρξε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ή μάλλον θα ήταν πρόβλημα αν η ΕΡΤ είχε δείξει σημάδια ότι έχει μετατραπεί σε χυδαίο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξιμου. Μέχρι στιγμής όμως δεν προκύπτει.

Η αυστηρότητα του Αλέξη Τσίπρα συνεπώς εκπλήσσει. Μήπως οφείλεται στην παραβίαση της δικής του κληρονομιάς στην επιλογή των στελεχών της ΕΡΤ; Μήπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαρύνεται και με το αδίκημα ότι δεν ακολούθησε τις σοφές επιλογές του πρώην επικεφαλής της "Πρώτη Φορά Αριστερά";

Ας δούμε λοιπόν ποιους είχε επιλέξει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για τη διεύθυνση της ΕΡΤ, μήπως βρούμε μια ερμηνεία για τον θυμό του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ είχε οριστεί από την κυβέρνηση Τσίπρα ο κ. Λευτέρης Αρβανίτης. Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις εκλογές του 2012, δημοσιογράφος στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ανέλαβε την ΕΡΤ ώστε να την απογειώσει. Τελικά κατέληξε στο πάνελ της Ακριβοπούλου. Σήμερα είναι γενικός συντονιστής σε όλα τα Μέσα του κόμματος της ριζοσπαστικής, με ευθύνη για την Αυγή και το Κόκκινο. Δεν τον λες και ανεξάρτητο.

Πρώην εντεταλμένος σύμβουλος στην ίδια ΕΡΤ είχε αναλάβει ο νεαρός αρθρογράφος της Αυγής, Μάρκος Βογιατζόγλου. Σήμερα είναι βοηθός του Λευτέρη Αρβανίτη στο Κόκκινο. Κανείς δεν πάει χαμένος.

Γενικός διευθυντής ενημέρωσης είχε οριστεί στην ΕΡΤ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ο δημοσιογράφος Γιάννης Σμυρλάκης. Προερχόμενος από την ΕφΣυν, σήμερα είναι επικεφαλής της διαδικτυακής τηλεόρασης που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέτω θα βρει θέση και η συνάδελφος Ακριβοπούλου στο νέο κανάλι γιατί μας έχει λείψει.

Τέλος, συντονιστής ενημέρωσης της ΕΡΤ ήταν ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδάκης. Στενός φίλος του Γιάννη Δραγασάκη, είχε αναλάβει διευθυντής της εφημερίδας Έθνος, όταν το άλλοτε συγκρότημα Μπόμπολα έκανε στροφή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με ιδιοκτήτη πλέον τον Ιβάν Σαββίδη. Σήμερα ο δημοσιογράφος είναι επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά για την ιστορία. Και για την υποκρισία του κ. Τσίπρα.

Υ.Γ.: Στο ίδιο ραβασάκι -υποτίθεται της ΕΡΤ- αναφέρεται ότι δεν πρέπει στα πλάνα του ηθοποιού Λιγνάδη να εμφανίζονται άλλα πρόσωπα. Αυτονόητο. Αν και ο ηθοποιός δεν κατηγορείται επισήμως για κάτι, είναι προφανές ότι -καθώς σε βάρος του ακούγονται σημεία και τέρατα- ο συσχετισμός του με άλλα πρόσωπα, δημιουργεί πρόβλημα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι απόπειρα προστασίας της Λίνας Μενδώνη, που τον όρισε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Υποθέτω ότι δεν θα έλεγε τα ίδια, αν η ΕΡΤ παρουσίαζε τις "ειδήσεις" για το παλαιάς κοπής αρσενικό Παύλο Χαϊκάλη, με πλάνα όπου εμφανίζεται μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Ή όχι; Υποθέτω ότι το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα θεωρούσε χτύπημα κάτω από τη ζώνη, αν η ειδησεογραφία περί τον Γιώργο Κιμούλη, ντύνονταν με πλάνα του ηθοποιού με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από την εποχή που ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός μετείχε ακόμα και στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, σε αριστερή βεβαίως κατεύθυνση. Ή από την εποχή που τον διόριζε πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος. Ή όχι;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 15 Απρ 2021 | 13:31

Αυτά είναι τα νέα υπερσύγχρονα σκάφη του Λιμενικού- Κόστισαν 55 εκατ. ευρώ [Εικόνες - Βίντεο]

Στην τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό θα παραστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ; 15 Απρ 2021 | 13:12

Αντιπολίτευση για κλάματα: Ο Μητσοτάκης παίζει τένις, ο Τσίπρας κάνει τζόκινγκ

Αντιπολίτευση και κριτική για κλάματα με φωτογραφίες από τις ώρες ανάπαυλας των πολιτικών αρχηγών.

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Απρ 2021 | 12:31

Financial Times για το σχέδιο "Ελλάδα 2.0": Είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει, λέει αξιωματούχος της ΕΕ

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Συνοδεύεται και με ένα φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργίας 180.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2026.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 15 Απρ 2021 | 10:56

Συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής με απόφαση Μητσοτάκη - Ποια είναι τα μέλη της

Στη θέση της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, τοποθετείται η καθηγήτρια Έφη Βαγενά - Μέλη της έντεκα επιστήμονες εγνωσμένου κύρους.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 15 Απρ 2021 | 07:21

Κρίσιμες συναντήσεις αλλά με μικρό καλάθι: Τι θα πει ο Δένδιας με Ερντογάν και Τσαβούσογλου στην Αγκυρα

Στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια το απόγευμα ακολουθεί το ραντεβού με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 14 Απρ 2021 | 22:14

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά στο ΕΚΑΒ

Δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πρόσφερε στο ΕΚΑΒ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Το ευχαριστώ του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΔ 14 Απρ 2021 | 18:32

Καυστικός ο Νίκος Ρωμανός: "Σύριζα" όλοι οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στα βίντεο του Τσίπρα

Ο κ. Ρωμανός σημειώνει ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν κατέβει υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοτικές εκλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Απρ 2021 | 18:27

Έκπληξη: Ο Χατζηδάκης υλοποιεί το αίτημα του ΚΚΕ για την αποζημίωση των εργατοτεχνιτών

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται από τον Κωστή Χατζηδάκη, προβλέπει ειδική ρύθμιση για την αποζημίωση των εργατοτεχνιτών που αποτελεί αίτημα του ΚΚΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ 14 Απρ 2021 | 16:36

ΕΡΤ: Σε χώρο αναψυχής για τους κατοίκους μετατρέπεται το Πάρκο Ραδιοφωνίας στο Ίλιον

Ο συγκεκριμένος χώρος της ΕΡΤ θεωρείται ραδιοτηλεoπτικά ιστορικός, καθώς εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες εκπομπές της δημόσιας ραδιοφωνίας το 1938.

"ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ" 14 Απρ 2021 | 15:09

Άρθρο Μητσοτάκη στο "Trade with Greece 2021": Χτίζουμε την πιο ευημερούσα Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του τονίζει πως χτίζουμε μια πιο ευημερούσα Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο.

"ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ" 14 Απρ 2021 | 14:43

Άρθρο Τσίπρα για την ανάκαμψη της οικονομίας - Οι προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και την ανασυγκρότηση

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην έκδοση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο. ΤΗΣ ΝΔ 14 Απρ 2021 | 13:49

Μητσοτάκης: Πρόωρο να κάνουμε τώρα εκτιμήσεις για το Πάσχα - Self test από τη Δευτέρα στους χώρους εργασίας

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για το Πάσχα, τα self test και το επικείμενο άνοιγμα.

Η ΛΙΒΥΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 14 Απρ 2021 | 12:45

Οι πρώτες "ρωγμές" στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο;- Ελλάδα και Λιβύη συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για την ΑΟΖ

Ικανοποίηση στην Αθήνα για την πρόθεση της Λιβύης να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ