Follow us

Το σαμποτάζ των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ

Τι σόι υπάλληλοι είναι αυτοί που σαμποτάρουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό του πανεπιστημίου; Να τον προστατεύουν δεν είναι η δουλειά τους; Γι΄αυτό δεν πληρώνονται;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Τα όνειρα -έλεγε το πανό- με αγώνα μένουν ζωντανά. Ποια να είναι τα όνειρα όμως; Τι ονειρεύεται ένας διοικητικός υπάλληλος του ΕΚΠΑ; Ίσως την εξήγηση την έδινε η πρόταση κάτω από το κυρίως σύνθημα του πανό, πανό που κρατούσαν υπερηφάνως έξω από τα γραφεία της διοίκησης, όπου μόλις είχαν θέσει εκτός λειτουργίας τον server του Πανεπιστημίου (σ.σ. αυτός ήταν ο αγώνας), οι υπάλληλοι του ιδρύματος. "Ελεύθερη, δημόσια παιδεία, δωρεάν" έγραφε.

Αν σας ξενίζει η σύνταξη -που υποθέτω θα έπρεπε να είναι ελεύθερη, δημόσια, δωρεάν παιδεία- μην τους παρεξηγήσετε. Ονειρεύονται οι άνθρωποι, είναι μεταξύ ύπνου και ξύπνιου δηλαδή και δικαιολογούνται να μην εκφράζονται σωστά. (Αυτή φυσικά είναι η καλή εξήγηση, υπάρχει και η άλλη που δεν θέλω να την αναφέρω).

Αλλά γιατί άραγε ονειρεύονται αυτό που ήδη υπάρχει; Και ελεύθερη και δημόσια και δωρεάν είναι η Παιδεία, δωρεάν δηλαδή για όσους σπουδάζουν, γιατί τα έξοδα τα πληρώνουμε εμείς από τους φόρους μας όπως πληρώνουμε και τους μισθούς των διοικητικών υπαλλήλων a propos. Ελεύθερη, δημόσια και "δωρεάν" λοιπόν είναι η Παιδεία (και ένα απίστευτο μπάχαλο να προσθέσουμε!) Τι στο καλό ονειρεύονται;

Υποθέτω ότι ονειρεύονται ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα καταστρέψουν αυτό το δωρεάν όνειρο που ζουν και αντιδρούν. Και έτσι αποφάσισαν να σαμποτάρουν τον server και να τον θέσουν εκτός λειτουργίας. Και όσοι φοιτητές ήθελαν να συμμετάσχουν στις τηλεξετάσεις και να μην χάσουν το εξάμηνο, "τον ήπιαν" που θα έλεγε και η Τζάκρη. Αν αυτό δεν είναι ένα πανεπιστήμιο όνειρο με υπαλλήλους όνειρο και καθηγητές όνειρο, τότε ποιο είναι πείτε μου.

Η καταδρομική επιχείρηση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ όμως είναι πολλαπλώς ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική. Όπως εξήγησε και μια καθηγήτρια του ιδρύματος, το σαμποτάζ στον server "είναι η αντίδραση στη διεξαγωγή των εξετάσεων, γιατί αυτή η λειτουργία έχει ακυρώσει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών." Δηλαδή οι φοιτητές αγωνίζονται να μην περάσουν τις εξετάσεις οι συνάδελφοί τους. Και ορισμένοι καθηγητές, όπως η κυρία, μαζί με τους υπαλλήλους, συμπαρίστανται στους φοιτητές που θέλουν να μην περάσουν τις εξετάσεις οι συνάδελφοί τους. Πολύ ωραία. Αλλά αφού το πανεπιστήμιο από μόνο του αποφάσισε να γίνουν τηλεξετάσεις, πώς γίνεται διάφοροι φιρφιρίκοι να τις σαμποτάρουν; Οι καθηγητές κάνουν τις εξετάσεις όχι οι φοιτητικές παρατάξεις, αυτοί αποφάσισαν να τις κάνουν διαδικτυακά, τελεία. Οι διοικητικοί υπάλληλοι τι ζόρι τραβάνε;

Ή να το πούμε διαφορετικά, τι σόι υπάλληλοι είναι αυτοί που σαμποτάρουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό του πανεπιστημίου; Να τον προστατεύουν δεν είναι η δουλειά τους; Γι΄αυτό δεν πληρώνονται;

Κάποιοι τελείως φιλελέ, θα μιλήσουν για παντελή έλλειψη εργασιακής ηθικής και αίσθησης καθήκοντος. Αλλοι θα μιλήσουν για σκαστό ποινικό αδίκημα που οφείλει να επισύρει αυστηρές ποινές. Αλλά θα έχουν άδικο.

Οι διοικητικοί είναι άνθρωποι των αγώνων και των ονείρων. Δεν εργάζονται. Προσφέρουν. Στους αγώνες και στα όνειρα. Και αυτό που τους δονεί είναι η "ρετσέτα" των φοιτητών, που όπως λένε, "τα εκβιαστικά μέτρα του υπουργείου, Πρυτανείας και Τμήματος, που πάνε ενάντια στις συλλογικές μας αποφάσεις και υπονομεύουν τον αγώνα μας και τις καταλήψεις, δεν θα περάσουν".

Ισως στο σημείο αυτό να αναρωτηθείτε, γιατί οι συλλογικές αποφάσεις των φοιτητών, παρεούλα με τους διοικητικούς- στο μεταξύ μιλάμε για μερικές δεκάδες, ούτε καν για εκατοντάδες ψηφοφόρους, σε σύνολο πολλών χιλιάδων φοιτητών- είναι πιο ισχυρές από τα μέτρα και τις αποφάσεις Υπουργείου, Πρυτανείας και Τμήματος. Είναι ηθικώς ανώτερες;

Το κουμπί είναι στο συλλογικές. Για την καθ΄ημάς αριστερά ότι είναι συλλογικό είναι ιερό και υπεράνω όλων. Και δυο τρεις να είναι οι συμμετέχοντες στις "συλλογικές διαδικασίες", άμα έχουμε συλλογικές αποφάσεις αυτές είναι ιερές και αυτονοήτως αποδεκτές. (Ετσι φθάσαμε και στη γνωστή μπούρδα "συλλογικότητες", όπου εννοούμε αυτό που κάποτε λέγαμε γκρουπούσκουλα ή οργανώσεις.) Και αν έχουμε συλλογικές αποφάσεις, δεν ισχύει καν ο νόμος. Υπερισχύουν οι συλλογικές. Τρομάρα μας.

Πώς αντέδρασε σε όλα αυτά το ίδιο το Πανεπιστήμιο; Διέταξε ΕΔΕ. Αυτονόητο αλλά βάζω και στοίχημα ότι κανείς δεν θα τιμωρηθεί. Και αν τιμωρηθεί, θα είναι ποινή χάδι. Δεν αλλάζει εύκολα το ελληνικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Ισως ακριβώς γιατί είναι δημόσιο και δωρεάν. Αν και ορισμένοι εμπαθείς θα πουν ότι δεν αλλάζει, γιατί ακριβώς είναι ελληνικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Μαρ 2024 | 07:59

Ο Μητσοτάκης, τα οικονομικά συμφέροντα και η μονταζιέρα

Ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο με τον μοιραίο σταθμάρχη και τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας ακούγονταν και άλλα πολλά πρόσωπα.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Μαρ 2024 | 07:04

Οι εκπλήξεις των ευρωεκλογών

Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν 58% και στις τελευταίες εθνικές 53%. Αν σε αυτές τις ευρωεκλογές ξεπεράσει η συμμετοχή το 50%, θα είναι μεγάλη επιτυχία...

19 Μαρ 2024 | 08:06

Το δικαστήριο για τον Κολωνό και η φτωχή μάνα

Η διάχυτη κοινωνική δυσπιστία για το σύστημα που εκδίδει αποφάσεις, για το σύστημα που προστατεύει τους εκλεκτούς του, δεν είναι προϊόν της επικαιρότητας.

10 Απρ 2024 | 08:02

Γιατί ζητάει εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης

Η κάλπη του Ιουνίου θα δείξει ποιο είναι και πόσο μεγάλο είναι το κοινό των νέων Αγανακτισμένων που θέλει να εκφράσει ο κ. Κασσελάκης.

03 Απρ 2024 | 07:35

Τα καινούργια ρούχα του προέδρου Κασσελάκη

Ο σημερινός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποκύπτει στη γοητεία της τοξικής αντιπαράθεσης, ενισχυμένη από την άγνοιά του, τον ναρκισσισμό του και την αμετροέπειά του.

30 Μαρ 2024 | 10:01

Η έκρηξη Κασσελάκη έμοιαζε, αλλά δεν ήταν τρολιά

Ο πρόεδρος Κασσελάκης, όσο αμφισβητείται εκ των έσω από τους παλαιούς απαρατσίκ, όσο αδυνατεί να διατυπώσει εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και συγκροτημένες προτάσεις για το αύριο της χώρας, τόσο θα υποκύπτει στον αμείλικτο κανόνα της δημοσιότητας του life style

27 Μαρ 2024 | 07:59

Ο Μητσοτάκης, τα οικονομικά συμφέροντα και η μονταζιέρα

Ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο με τον μοιραίο σταθμάρχη και τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας ακούγονταν και άλλα πολλά πρόσωπα.

23 Μαρ 2024 | 15:59

Η μεγάλη ήττα Μητσοτάκη στα Τέμπη

Αλλά το κρίσιμο ερώτημα, αυτό που προκαλεί την αντίδραση της κοινής γνώμης, μην έχουμε αμφιβολία, είναι η τύχη του Κώστα Καραμανλή.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Μαρ 2024 | 07:04

Οι εκπλήξεις των ευρωεκλογών

Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν 58% και στις τελευταίες εθνικές 53%. Αν σε αυτές τις ευρωεκλογές ξεπεράσει η συμμετοχή το 50%, θα είναι μεγάλη επιτυχία...

19 Μαρ 2024 | 08:06

Το δικαστήριο για τον Κολωνό και η φτωχή μάνα

Η διάχυτη κοινωνική δυσπιστία για το σύστημα που εκδίδει αποφάσεις, για το σύστημα που προστατεύει τους εκλεκτούς του, δεν είναι προϊόν της επικαιρότητας.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 15 Απρ 2024 | 08:49

Τι ακολουθεί τον πόλεμο Ιράν Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η Χαμάς στη Γάζα και οι Χούθι στην Υεμένη αποτελούν δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και χειραγωγούνται από το Ιράν.

15 Απρ 2024 | 08:49

Θερμοπύλες

Έχεις πλήρη επίγνωση ότι εάν αγαπάς την πατρίδα σου, πρέπει να την υπερασπίζεσαι ανά πάσα στιγμή.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Απρ 2024 | 06:27

Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια

"Εμείς πάμε στην Ευρώπη με το σύνθημα ¨Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια¨…". "Αυτό το ‘λεγε ο Παπαδόπουλος".