Εξουσία, λαμπερός έρωτας, "χρυσές" φωτογραφίσεις. Τουλάχιστον δημοσίως. Και τώρα ένας πολύκροτος χωρισμός. Το ζεύγος Πατούλη πρωταγωνιστεί σε ένα ακόμα ελληνικό μελόδραμα με εσάνς βραζιλιάνικου σίριαλ, από αυτά που κατέκλυζαν κάποτε τη μικρή μας οθόνη.
Και το μελόδραμα, ως γνωστόν, πουλάει στο φιλοθέαμον κοινό. Ο Γιώργος Πατούλης, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση που προέκυψε, ζήτησε με δήλωση που απέστειλε στα ΜΜΕ να προστατευθεί η ιδιωτική του ζωή. Ο περιφερειάρχης Αττικής τόνισε πως "ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να έχω εγώ καμία προσωπική ευθύνη, δεν αφορούν κανέναν άλλον, παρά μόνο την οικογένειά μου".
Με άλλα λόγια, ο μεγαλύτερος φορέας εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα μετά την κυβέρνηση επιχείρησε μάταια να κλείσει το κουτί της Πανδώρας που ο ίδιος άνοιξε. Ο πρόεδρος των γιατρών, και άνθρωπος "κλειδί" στον ιατρικό τουρισμό, θα έπρεπε να γνωρίζει το τίμημα όταν έχτιζε το πολιτικό brand "Γιώργος και Μαρίνα Πατούλη". Η συστηματική προβολή της εικόνας του επιτυχημένου και ερωτευμένου ζεύγους συνέβαλε στην πολιτική του καριέρα ενσαρκώνοντας, για κάποιους ψηφοφόρους, την ελληνική εκδοχή του American Dream.
Μόνο που τώρα η θέαση από την "κλειδαρότρυπα" δεν ενισχύει αλλά αποδομεί το δημόσιο προφίλ που φιλοτεχνήθηκε, επιμελώς, επί δεκαετίες. Ο Γιώργος Πατούλης ανήκει, επισήμως, στην κατηγορία των πολιτικών που αυτοπαγιδεύθηκαν χρησιμοποιώντας την ιδιωτική τους ζωή ως βασικό "όπλο" για την πολιτική τους επικοινωνία. Οικογενειακές και προσωπικές στιγμές δημοσιοποιούνται μέσω των ΜΜΕ και των social media για να δημιουργηθεί μια σχέση οικειότητας με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους.
Στην αρχή η επικοινωνία είναι ελεγχόμενη και αποτελεσματική, οι πολιτικοί δημοσιοποιούν ό,τι θεωρούν χρήσιμο. Αργά ή γρήγορα επέρχεται η επώδυνη αλλαγή. Η ζήτηση για λεπτομέρειες του ιδιωτικού τους βίου, αν είναι πικάντικες ακόμα καλύτερα, διογκώνεται και προσλαμβάνει ενίοτε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο εθισμένος θεατής δεν αρέσκεται σε μερικές στημένες σκηνές, αδημονεί για σκληρό reality.
Υπάρχει λόγος που ένας πολιτικός κάνει τη στρατηγική επιλογή να γίνει περισσότερο γνωστός για τα του οίκου του, παρά για το έργο του και τις ιδέες του. Αποκτά την πολυπόθητη δημοφιλία ταχύτερα και πιο εύκολα από τους αντιπάλους του.
Η λέξη-κλειδί της πολιτικής, σύμφωνα με πολλούς επικοινωνιολόγους, είναι η "εγγύτητα". Το παράδοξο είναι ότι όσο περισσότερο βιώνουμε το διαζύγιο μεταξύ του εκλογικού σώματος και της πολιτικής τάξης, τόσο περισσότεροι πολιτικοί προσπαθούν να μας αποδείξουν πόσο μοιάζουν με εμάς. Ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος.
Πού αρχίζει και πού σταματάει η ενασχόληση των πολιτών με την ιδιωτική ζωή των εκπροσώπων μας στον πολιτικό στίβο; Νομίζω ότι η γαλλική εφημερίδα "Le Monde” έθεσε τα όρια με σαφήνεια πριν μερικές δεκαετίες, σε ένα πολυσυζητημένο κύριο άρθρο της. Η ιδιωτική ζωή των πολιτικών μας απασχολεί όταν επηρεάζει την άσκηση των καθηκόντων τους ή όταν χρησιμοποιείται για την άγρα ψήφων, επισήμανε το editorial.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο γαλλικός Τύπος δεν δημοσιοποιούσε, παρότι γνώριζε εξαρχής, ότι ο τότε πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Μιτεράν είχε αποκτήσει μια κόρη εκτός γάμου. Ο επί 14 χρόνια ηγέτης της Γαλλίας δεν είχε προβάλλει ποτέ την εικόνα του κλασικού οικογενειάρχη για να κερδίσει ψήφους. Όταν το περιοδικό Paris Match αποκάλυψε την ύπαρξη της Μαζαρίν ένα χρόνο πριν τη λήξη της δεύτερης θητείας του, είχε εξασφαλίσει τη σιωπηρή συναίνεση του ισχυρού άνδρα του Μεγάρου των Ηλυσίων. Άλλες εποχές; Ίσως.
Οι πολιτικοί πληρώνουν σήμερα τον λογαριασμό από την κατάχρηση επικοινωνίας για την ιδιωτική τους σφαίρα, προκειμένου οι πολίτες να ταυτιστούν με τους εκπροσώπους τους και να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Σε μια ιδεατή Δημοκρατία η ταύτιση επιτυγχάνεται μέσω ενεργειών, την προώθηση ιδεών, τη χαρτογράφηση μιας μελλοντικής πορείας.
Κάτι ήξεραν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι που διακήρυτταν ότι "Τα εν οίκω μη εν
δήμω".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr