Το τελευταίο σοκ κυοφορεί και ανατροπές

Δύο κομβικές αλλαγές τις επόμενες μέρες είναι το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού που θα αυξήσει τη χρήση εσωτερικών χώρων όπου η μετάδοση είναι πολύ ευκολότερη.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Το τελευταίο σοκ κυοφορεί και ανατροπές

Ήδη, πάνω από επτά στις δέκα ΜΕΘ-Covid σε όλη τη χώρα, και πιο συγκεκριμένα το 73%, είναι γεμάτες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων μεγαλώνει σταθερά αλλά με μικρότερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Κατά το τελευταίο 24ωρο της εβδομάδας που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 378.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη και το 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 338 (89,42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (10,58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά του ρίσκου που αναλαμβάνει κάποιος ανεμβολίαστος με προβλήματα υγείας ή άνω των 70 ετών και κάποιος πλήρως εμβολιασμένος χωρίς προβλήματα ή έστω με σοβαρά προβλήματα.

Δύο κομβικές αλλαγές τις επόμενες μέρες είναι το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού που θα αυξήσει τη χρήση εσωτερικών χώρων όπου η μετάδοση είναι πολύ ευκολότερη.

Με βάση το χαμηλό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, περί το 55%, τις επόμενες εβδομάδες λογικά η πληρότητα των ΜΕΘ-Covid θα ξεπεράσει το 100% με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις απώλειες...

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί γρίφο καθώς στις ηλικίες κάτω των 18 το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό, περί το 2,3% στην Ελλάδα και 6,5% στην Ε.Ε.

Το προηγούμενο που υπάρχει σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων αφορά το Σαν Φρανσίσκο όπου τα σχολεία άνοιξαν 16 Αυγούστου χωρίς να προκύψουν εστίες υπερματάδοσης. Βέβαια σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της πόλης το 90% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Βλέπε: San Francisco Schools Have Had No COVID-19 Outbreaks Since Classes Began Last Month

Στην Ελλάδα και την Ευρώπη όμως ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις.

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δημόσια τοποθέτηση του Christian Drosten του Γερμανού ιολόγου ο οποίος είναι επικεφαλής των συμβούλων της Γερμανικής Κυβέρνησης για τα ζητήματα της πανδημίας.

Στο τελευταίο του podcast, ο Drosten κάνει μια εντελώς νέα πρόταση για την καταπολέμηση του τέταρτου κύματος.

Συνιστά όλοι οι άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού να μολυνθούν σκόπιμα από τον ιό, προκειμένου να συσσωρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αντισώματα.

"Θέλω να έχω ασυλία και στη συνέχεια, θέλω σίγουρα να έχω την πρώτη γενική λοίμωξη και τη δεύτερη και την τρίτη κάποια στιγμή", εξήγησε ο επιστήμονας. Αυτό θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρό από άλλα εμβόλια...

Βλέπε: Wie gefährlich ist die vierte Welle?

Η άποψη αυτή είναι ρηξικέλευθη και αποκλίνει της μέχρι τώρα στρατηγικής της όσο το δυνατόν "ισοπέδωσης" της καμπύλης νόσησης, προκειμένου να μην "φρακάρει" και καταρρεύσει το σύστημα Υγείας.

Βέβαια υπάρχουν δύο νέα δεδομένα στη Γερμανία, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπερνά το 62% και το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καλά οργανωμένο και έχει σημαντικά περιθώρια αντοχών.

Καθώς στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας μεταξύ των χωρών, αν η πρόταση του Γερμανού ιολόγου γίνει αποδεκτή είναι πιθανό να υιοθετηθεί και από τις περισσότερες χώρες.

Τούτο θα επιτάχυνε τις εξελίξεις και θα ενέτεινε την ένταση του σοκ του τέταρτου και τελευταίου κύματος...

2) Απαράδεκτη αδικία...
Κε Στούπα,


Έχετε το προνόμιο, λόγω της ιδιότητός σας, να έχετε δημόσιο βήμα και παράλληλα έχετε την υποχρέωση όχι μόνο να αναδεικνύετε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος αλλά και να προτείνετε λύσεις με την ελπίδα να εισακουσθείτε κάποια στιγμή από ευήκοα πολιτικά ώτα.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω την προκλητικά άνιση από την Πολιτεία μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε βάρος βέβαια των δεύτερων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη μονιμότητα, τις πολύ καλές εργασιακές συνθήκες, την ανυπαρξία αξιολόγησης και οποιουδήποτε ελέγχου παραγωγικότητας, το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι που στο δημόσιο μεταφράζεται σε δικαίωμα στην αεργία, τα πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα σε πλήρη μισθό στην περίοδο της καραντίνας όταν οι άλλοι καλούνταν να επιβιώσουν με 534 ευρώ, τις αργίες τους, τις "μαϊμού" υπερωρίες τους και κυρίως τον μισθό τους που είναι 30% περίπου υψηλότερος από τους αντίστοιχους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα! Δεν θα αναφέρω τα επικρατούντα αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα για λόγους οικονομίας.

Η λύση κατά την άποψή μου είναι μία!

Πάγωμα επ' αόριστον των μισθών στον δημόσιο τομέα και παράλληλα γενναίες ετήσιες αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να αντιστραφεί το ισοζύγιο και να γίνουν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα 30% υψηλότεροι από του δημοσίου!

Αυτοί που επισείουν τον κίνδυνο της απώλειας της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, λόγω αυξημένου εργατικού κόστους και της απώλειας θέσεων εργασίας, να αναλογισθούν το κέρδος που θα προκύψει μακροπρόθεσμα στη μακροοικονομία από την αύξηση της κατανάλωσης των νέων ανθρώπων και από τη μείωση της δαπάνης για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου!

Το δημόσιο πρέπει να πάψει να είναι ελκυστικό σε τέτοιο βαθμό που η επιδίωξη διορισμού στο δημόσιο να είναι για κάθε εργαζόμενο η τελευταία επιλογή, όπως συμβαίνει στις οικονομικά προηγμένες χώρες!

Απάντηση: Δεν διαφωνώ για την κατάφωρη αδικία σε βάρος του ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας όμως θα πρέπει να είναι διεθνώς ανταγωνιστικός. Η αύξηση των μισθών θα προκαλούσε αύξηση του κόστους παραγωγής και ακριβότερα προϊόντα. Άρα οι όποιες εξαγωγές θα εκτοπίζονταν και η αγορά θα πλημμύριζε από εισαγωγές. Με τον τρόπο αυτό θα εξαφανίζαμε και ό,τι έχει απομείνει από τον ιδιωτικό τομέα.

Όντως οι υψηλότεροι μισθοί στον δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό είναι στρεβλότητα που μαζί με τις υψηλότερες συντάξεις έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν τη χώρα σε ένα νέο σοκ ανάλογο με αυτό της περασμένης δεκαετίας.

Όμως δημόσιο και συνταξιούχοι συνιστούν ισχυρή εκλογική πλειοψηφία και καμιά κυβέρνηση δεν τολμά να τους πει την αλήθεια και να πάρει μέτρα.

Το διαφορετικό αυτήν την φορά σε σχέση με τη χρεοκοπία του 2010 είναι πως παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες και δεν είμαστε το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης και της Οικουμένης.

3) Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι...
Καλησπέρα σας, σε συνέχεια του παραπάνω άρθρου σας, κάποια σύντομα σχόλια.

Αρχικά χαίρομαι που κάποιος επιτέλους ασχολείται με το πρόβλημα έλλειψης εργατών, που παρατηρείται σε διάφορους κλάδους όπως και της μεταποίησης με την οποία απασχολούμαι.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού!

Σε αυτά να προσθέσουμε τη μαύρη εργασία, χωρίς ένσημα, που βγάζει από το παιχνίδι όσους από εμάς θέλουμε να δουλεύουμε νόμιμα.

Συνέπεια των παραπάνω είναι:

α. Η αύξηση του εργατικού κόστους που σε συνδυασμό με την αύξηση των πρώτων υλών οδηγεί σε αύξηση των τιμών.

β. Όμως ίσως χειρότερα η έλλειψη, πέραν του εξειδικευμένου προσωπικού ακόμη και των ανειδίκευτων εργατών δημιουργεί το ερώτημα ποιος είναι αυτός που στο μέλλον θα χτίζει, θα ανακαινίζει, θα βάφει, θα δουλεύει σε εργοστάσιο γενικότερα θα παράγει κάτι!

Χωρίς εργατικά χέρια οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι ίσως μεγαλύτερες και από αυτές του πληθωρισμού!

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Ν.Σ.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Σεπ 2021 | 06:50

Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία…

Ειλικρινά δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία για τη δυναμική επάνοδο της οικονομίας τους τελευταίους μήνες και κυρίως τη συνέχειά της.

22 Σεπ 2021 | 07:09

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο...

Η φράση αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν ήταν πρωθυπουργός την περίοδο της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου του 1963.

21 Σεπ 2021 | 07:03

Γιατί δεν ανακάμπτει...

Μια από τις περικοπές της ομιλίας του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, είναι αυτή που αφορά στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων.

20 Σεπ 2021 | 06:49

Είναι νωρίς για πανηγύρια...

Η εικόνα των άδειων ραφιών σε κάποια σούπερ-μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θυμίζει εποχές της αλήστου μνήμης της "Σοβιετίας", προς το παρόν είναι σποραδική και οι περισσότεροι αρμόδιοι εκτιμούν πως θα είναι παροδική.

17 Σεπ 2021 | 06:52

Απρέπειας Μπογδάνου παραλειπόμενα...

Ο πατήρ Λεπέν πριν πολλά χρόνια το είχε θέσει σε πιο ωμή αλλά και ρεαλιστική βάση: Η Δύση πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει τους πληθυσμούς εκεί που αυτοί αυξάνονται ταχύτερα.

15 Σεπ 2021 | 06:50

Τα... μυστήρια του Κυριάκου

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, μεταξύ πολλών άλλων στη ΔΕΘ, για κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές μέχρι το ποσό των 800 χιλ., προκάλεσε ποικίλες και αντιφατικές αντιδράσεις.

13 Σεπ 2021 | 07:31

Γιατί χρυσοπλήρωσαν τον ΔΕΔΔΗΕ οι Αυστραλοί…

Αναμφίβολα η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,116 δισ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

10 Σεπ 2021 | 07:15

Η μητέρα όλων των "φουσκών"...

Λίγες μέρες πριν, ένας μεγάλος τυφώνας έπληξε την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Μέχρι και το Μετρό της Νέας Υόρκης σε κάποια σημεία τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω πλημμυρών και διακοπών ηλεκτροδότησης.

09 Σεπ 2021 | 06:55

Γιατί μας εγκαταλείπουν οι μετανάστες…

Η κοινή πεποίθηση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, είναι πως η παρούσα άνοδος των τιμών είναι προσωρινή καθώς οφείλεται στις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία τόσο μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης αλλά και κυρίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

08 Σεπ 2021 | 07:21

Ενός λάθους μύρια έπονται

Ο τελευταίος ανασχηματισμός δεν είχε καμιά σχέση με τους προηγούμενους και πολύ περισσότερο με το πνεύμα και τα κριτήρια του αρχικού κυβερνητικού σχήματος το καλοκαίρι του 2019.

07 Σεπ 2021 | 06:59

Το τυρί το είδανε, την φάκα όχι

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα πολιτικών αναταράξεων, κατά αντιστοιχία με εκείνες της "Αραβικής Άνοιξης" όταν η αύξηση των τιμών των τροφίμων αποσταθεροποίησε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή...

06 Σεπ 2021 | 07:03

Πώς πανδημία και φωτιές δρομολογούν εξελίξεις...

Καίτοι το τέταρτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί κατά το επόμενο δίμηνο μέχρι τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι πλέον έχουν προετοιμαστεί για τους κινδύνους και τις πιθανές συνέπειες.