Το τρίτο και χειρότερο κύμα...

Με αυτό το πιθανό σενάριο ίσως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και τις πιθανές διακοπές το ερχόμενο Καλοκαίρι και κυρίως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Το τρίτο και χειρότερο κύμα...

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, "που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας".

Πρόσθεσε δε ότι "Σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος, δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για αύξηση, οπότε τρίτο κύμα προς το παρόν δεν βλέπουμε."

Αιτιολογώντας την απόφαση για το κλείσιμο ορισμένων δραστηριοτήτων ανέφερε πως το κλείσιμο αυτών, "που σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα".

Από την άλλη πλευρά τις ίδιες περίπου μέρες διατυπώθηκε και η άλλη άποψη.

"Την εκτίμηση ότι "έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα" εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου", Νικόλαος Καπραβέλος.

"Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δεν θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας... Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις απόψεις πρέπει να βρίσκεται η πιθανή πραγματικότητα των επόμενων εβδομάδων. Άρα, με αυτό το πιθανό σενάριο θα πρέπει οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα στις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Με αυτό το πιθανό σενάριο ίσως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και τις πιθανές διακοπές το ερχόμενο Καλοκαίρι και κυρίως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα και μετά καθώς το βασικό σενάριο, εφόσον έχουν πάει όλα καλά με τα εμβόλια, προβλέπει ραγδαία αποκλιμάκωση της επιδημίας από το ‘22.

Τούτο δεν σημαίνει πως η περίοδος μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη δεν μπορεί να αποδειχτεί εφιαλτική.

Περισσότερα γι’ αυτό θα γνωρίζουμε 15 με 20 μέρες μετά τα Θεοφάνεια, δηλαδή περί την 20η με 25η Ιανουαρίου, καθώς τότε θα φανεί το μέγεθος της "ζημιάς" που προκάλεσε η ανταρσία μερίδας της εκκλησίας.

Ο συνδυασμός της χαλάρωσης των μέτρων και των συμπεριφορών τις μέρες των εορτών σε συνδυασμό με τις μαζικότερες συναθροίσεις των Θεοφανείων που επακολούθησαν ως πολλαπλασιαστές μπορεί να αποδειχτούν πολύ ισχυρότερος πομπός μετάδοσης από την εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η εκκλησία μας είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους οργανισμούς που δεν εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία προκειμένου να αποκτήσουν μια ψηφιακή δίοδο επαφής και επικοινωνίας με το κοινό τους, τόσο για την κάλυψη της παρηγορητικής ανάγκης των ανθρώπων που ταυτοποιούνται πολιτισμικά και υπαρξιακά με βάση την θρησκευτική κοσμοαντίληψη, όσο και την κάλυψη μιας περισσότερο υλικής ανάγκης, αυτής της δημιουργίας ενός ψηφιακού παγκαριού...

Παραδόξως, και προς τιμήν τους, οι θαμώνες των γηπέδων επιδεικνύουν στοιχεία ωριμότητας, υπομονής και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που εκπλήσσουν.

Αρμαγεδδών...

Η παράταση του "κλειδώματος" μέχρι τα μέσα της Άνοιξης θα ολοκληρώσει την καταστροφή σημαντικών κοινωνικών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, με τους καλλιτέχνες να βρίσκονται στη δίνη αυτού του κυκλώνα.

Αρκετοί θεωρούν τη συνεισφορά των καλλιτεχνών δευτερεύουσα στο σύστημα κάλυψης των αναγκών μιας κοινωνίας.

Μάλλον λανθάνουν καθώς η παρηγορητική διάσταση όλων των μορφών της τέχνης στις υπαρξιακές αγωνίες και ερωτήματα ακόμη και αυτών που δεν το αντιλαμβάνονται, είναι από τους σημαντικότερους συνεκτικούς δεσμούς μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Η μυσταγωγική λειτουργία της τέχνης επουλώνει πηγές και αναγεννά τους υπαρξιακούς και κοινωνικούς ιστούς με αποτελεσματικότερο τρόπο απ΄ ό,τι ενδεχομένως άλλες δραστηριότητες όπως η πίστη ή οι συνεδρίες της ψυχανάλυσης.

Εκπτώσεις...

Ο πλέον ενδιαφέρον τίτλος που διάβασα στον Τύπο το Σαββατοκύριακο, ο οποίος είναι ενδεικτικός και για το προς τα πού βαδίζουμε είναι αυτός που έλεγε: "Με κλειστά τα καταστήματα ξεκινούν οι Χειμερινές εκπτώσεις".

Τα περισσότερα καταστήματα έμειναν κλειστά ολόκληρη σχεδόν τη χειμερινή σαιζόν με τις αποθήκες γεμάτες. Θα μείνουν κλειστά και στις εκπτώσεις και θα μπούμε στην Καλοκαιρινή σαιζόν με χειμερινά στοκ...

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να είναι καταλυτικές και στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

2) Παγκόσμια χρηματιστηριακή φούσκα και Χ.Α.

Αγαπητέ κε Στούπα,

Παρακολουθώ εδώ και χρόνια την αρθρογραφία σας και πλέον δε μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να ζητήσω τη γνώμη σας πάνω στο εξής: συμφωνώ 100% με τους προβληματισμούς σας σχετικά με τη δυνητική φούσκα των παγκόσμιων χρηματιστηρίων, αλλά δεν μπορώ να δω με ακρίβεια πώς και κατά πόσο το σκάσιμό της μπορεί να επηρεάσει το Χ.Α.

Η ελληνική οικονομία έχει γίνει decoupled από την παγκόσμια εδώ και χρόνια λόγω της κρίσης και τώρα αρχίζει μια έντονη ανοδική πορεία. Ταυτόχρονα το Χ.Α. είναι λίγο πάνω από τον πάτο. Οπότε, ακόμη και αν δούμε έντονη διόρθωση στο εξωτερικό, κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει το Χ.Α.;

Τα επόμενα χρόνια, εκτός και αν γίνει κάποιος μεγάλος πόλεμος με την Τουρκία, η οικονομία θα αναπτυχθεί πολύ έντονα και οι μετοχές ξεκινάνε από πολύ χαμηλά. Άρα στην Ελλάδα, τι περιθώρια έντονης διόρθωσης υπάρχουν;

Ευχαριστώ πολύ,

Δημήτριος Αγραφιώτης

Απάντηση: Η γνώμη μου είναι πως μια διόρθωση στις διεθνείς αγορές θα έχει καταλυτική επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, γιατί οι παγκόσμιες αγορές είναι αλληλένδετες σαν ένα πελώριο σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων.

Όταν οι τιμές υποχωρούν "σπάνε" θέσεις που χρηματοδοτούνται με ενυπόθηκα δάνεια επί των ίδιων των μετοχών. Όταν συμβεί αυτό αυτόματα βγαίνει προς πώληση ό,τι μπορεί να πωληθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Τα διεθνή χαρτοφυλάκια ελέγχουν πάνω από το 50% του ΧΑ. Αν βγουν μερικές επιθετικές πωλήσεις στο ΧΑ η ρηχότητα της αγοράς (ελλείψει αγοραστών) θα τους προσδώσει πολλαπλασιαστική ισχύ. Τούτο παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Επιπλέον, η ελληνική αγορά διαθέτει τρεις κατηγορίες μετοχών: α) Τις τραπεζικές, β) τις μετοχές των πολυεθνικών blue chips και γ) και της μικρής κεφαλαιοποίησης που δεν πλησιάζουν οι ξένοι και συνήθως οι μετοχές της χειραγωγούνται από τους ιδιοκτήτες.

Οι τράπεζες ούτως ή άλλως εδώ και δέκα χρόνια είναι με τα "δύο πόδια στον λάκκο" και οι μετοχές γράφουν συνεχώς νέα χαμηλά. Η πανδημία θα αυξήσει τα "κόκκινα" δάνεια κατά ένα άγνωστο ακόμη μέγεθος.

Οι πολυεθνικές, αν υπάρξει μια διεθνής διόρθωση και ύφεση, θα υποστούν πίεση στα έσοδα από τις διεθνείς αγορές. Οι μετοχές των πολυεθνικών εν τω μεταξύ είναι κοντά στις αποτιμήσεις που έχουν οι διεθνείς ανταγωνιστές τους οι οποίες δεν είναι χαμηλές.

Οι περισσότερες της τρίτης κατηγορίας που δελεάζουν τους εγχώριους παίκτες ενδείκνυνται μόνο για έμπειρους και για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όταν π.χ. μετά από 10 χρόνια ανόδου και αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, έχουν βγει πολλά κέρδη που αναζητούν να τοποθετηθούν άκριτα σε ό,τι έχει μείνει πίσω.

Δεν υπάρχει τέτοια συγκυρία στο Χ.Α.

Κατά συνέπεια το να προσπαθεί κάποιος να κερδίσει από εύκολα χειραγωγήσιμες καταστάσεις με μικρή εμπορευσιμότητα είναι σαν να ελπίζει να γίνει πλούσιος γιατί θα κλέψει τους διαρρήκτες που άφησε να μπουν στο σπίτι του τη νύχτα.

3) Κατάληψη Καπιτωλίου...

Καλησπέρα κ. Στούπα, επειδή συχνά προτείνετε βιβλία προς ανάγνωση, θεωρώ ότι μετά και την κατάληψη του Καπιτωλίου τα βιβλία της Atwood "Η ιστορία της θεραπαινίδας" και "Διαθήκες", μπορεί να μας δείχνουν πως θα είναι το μέλλον.

Καλή Χρονιά με υγεία!

Απάντηση: Το μυθιστόρημα "Η ιστορία της Θεραπαινίδας" είναι όντως τρομακτικής σύλληψης και παρουσίασης έργο τέχνης που κυκλοφορεί και σε τηλεοπτική σειρά. Ο μετα-νεωτερικός κόσμος που ζούμε ξεκινά με τον διαφωτισμό, τη βιομηχανική επανάσταση και την αστική επανάσταση που καταργεί τη φεουδαρχία.

Από κάποιο σημείο και μετά η οικονομική ανάπτυξη έχει ανάγκη την παρουσία των γυναικών. Εργαζόμενη γυναίκα όμως σημαίνει οικονομικά ανεξάρτητο άτομο. Τούτο είχε σαν άμεση συνέπεια την κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση των γυναικών. Τούτο αύξησε τα διαζύγια και τις μονογονεϊκές οικογένειες και το δικαίωμα της σωματικής και ερωτικής αυτοδιάθεσης ενός μέλους της κοινωνίας που στις παλαιότερες εποχές χρησιμοποιούνταν σαν παιδοποιητική μηχανή. Μόλις οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ερωτικής αυτοδιάθεσης το διεκδίκησαν και όσοι ελκύονται από άτομα του ιδίου φύλου. Αν το 99,999% των σεξουαλικών πράξεων λαμβάνουν χώρα για απόλαυση και όχι για τεκνοποιϊα ποιος δικαιούται να επιβάλλει σε δυο ενήλικες πώς θα τις απολαμβάνουν;

Όσοι νοσταλγούν τις παλιές καλές εποχές π.χ. Ορμπάν, Τραμπ κλπ όση πολιτική δύναμη και να αποκτήσουν, αυτή θα είναι πρόσκαιρη. Αν δεν αφαιρέσουν από τις γυναίκες την οικονομική αυτονομία για να μπορέσουν να τους στερήσουν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, δεν πρόκειται να το πετύχουν.

Αν εκδιώξουν τις γυναίκες από την οικονομική δραστηριότητα όμως το ΑΕΠ θα πέσει στο μισό και η ευημερία θα εξατμιστεί, πόσο μάλλον όταν θέλουν να διώξουν και τους μετανάστες...

Αυτά τα ζητήματα πραγματεύεται με μυθιστορηματικό τρόπο "Η ιστορία της θεραπαινίδας" κατά την ημετέρα οπτική γωνία. Απλά με κούρασε η ελληνική μετάφραση από γνωστό συγγραφέα που προσπάθησε να προσαρμόσει το ύφος της Μάργκαρετ Άτγουντ στο δικό του...

4) Bitcoin

Καλημέρα κ. Στούπα

Τζαβίδη Δημήτρη με λένε από Θεσσαλονίκη, διαβάζω σχεδόν όλα τα άρθρα που ανεβάζετε στο διαδίκτυο και εκτιμώ πολύ την οπτική που έχετε.

Είμαι ένας μικροεπενδυτης στο bitcoin, ιδέα του γιού, που έχει απόδοση παρά πολύ καλή μέχρι στιγμής.

Τα χρήματα που έχουμε βάλει τα έχω βγάλει με πραγματικά πολύ κόπο (επαγγελματίας δύτης ).

Ήθελα λοιπόν αν έχετε τον χρόνο και τη διάθεση φυσικά τη γνώμη σας για το bitcoin.

Βρίσκομαι σε ένα δίλημμα να παραμείνω ή να ρευστοποιήσω μήπως καταρρεύσει ξαφνικά η αγορά αυτή όπως έκανε παλιότερα .

Η άποψη σας θα εκτιμηθεί πολύ αν βρείτε τον χρόνο να μου απαντήσετε.

Με εκτίμηση

Τζαβίδης Δημήτρης Θεσσαλονίκη.

Απάντηση: Ό,τι ανεβαίνει πολύ σε μικρό χρονικό διάστημα έστω και πρόσκαιρα προκαλεί πωλήσεις για την αποκομιδή κερδών. Μακροπρόθεσμα η άποψή μου είναι θετική για τα κρυπτονομίσματα αρκεί να διασφαλίσουν διόδους ανταλλαγών και συναλλαγών με τον πραγματικό κόσμο. Τα κρυπτονομίσματα κατά τη γνώμη μου είναι ένα γεγονός ανάλογο με τη Magna Carta και την Γαλλική επανάσταση ή τη μεταρρύθμιση του Λούθηρου που είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της σύγχρονης εποχής καθώς δρομολόγησε το διαχωρισμό του κράτους με την εκκλησία στη Δύση και την κυριαρχία της Δύσης στον κόσμο.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

02 Μαρ 2021 | 11:11

Λιγνάδης και Κουφοντίνας...

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία ακόμη και οι εγκληματίες έχουν δικαιώματα. Τούτο σημαίνει πως μέχρι να προκύψουν τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

01 Μαρ 2021 | 08:45

Επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ...

Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως περί τα τέλη του Καλοκαιριού το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί θα είναι πάνω από το 50% και θα προσεγγίζει ίσως και το 70% που συνιστά και μέγεθος που εγγυάται ένα ισχυρό τείχος ανάσχεσης.

24 Φεβ 2021 | 08:08

Ο πόλεμος των πολιτισμών…

Μια ΜΚΟ δεν είναι παρά μια από τις εκατοντάδες ΜΚΟ και μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

23 Φεβ 2021 | 12:07

Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει...

Δεν υπάρχει μέρα που το καθεστώς της Άγκυρας δεν καταφέρεται πλέον εναντίον της Ελλάδας ή δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.

22 Φεβ 2021 | 07:38

Η "Μήδεια" και ο καπιταλισμός...

Δεν είναι παράδοξο να συμβαίνουν διακοπές ρεύματος, της κυκλοφορίας ή των συστημάτων ύδρευσης, σε μέρες που παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα.

18 Φεβ 2021 | 08:58

Μόνο 24 ώρες...

Το κύμα της κακοκαιρίας που ενέσκυψε τις τελευταίες μέρες με την ονομασία "Μήδεια" θα μείνει στη μνήμη όσων το έζησαν.

17 Φεβ 2021 | 13:05

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να μοιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό που είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος για τη Γερμανία: "Έναν γίγαντα με μυαλό παιδιού..".

8-10 ΔΙΣ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ" 16 Φεβ 2021 | 09:38

Στουρνάρας στο capital: Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ο Γιάννης Στουρνάρας προβλέπει πως από το δεύτερο φετινό τρίμηνο η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

11 Φεβ 2021 | 12:48

Ο επώδυνος συμβιβασμός με την Τουρκία... και το "Bitcoin"...

Ούτε ένα μήνα μετά την απομάκρυνση Τραμπ από την Προεδρία των ΗΠΑ η Τουρκία του Ερντογάν φαίνεται να επιχειρεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των S-400.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ 09 Φεβ 2021 | 08:58

Μιας πανδημίας μύρια έπονται

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την εμφάνιση της απειλής της πανδημίας "Covid-19" στη Δύση.

08 Φεβ 2021 | 08:16

Τουρκία και Γερμανία βγαίνουν στη σέντρα...

Ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του "θαυμαστή" αυταρχικών ηγετών όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν, Τραμπ, αλλάζει πολλές παραμέτρους.

08 Φεβ 2021 | 08:16

Περίλυπος είναι η ψυχή μου

Έσπασε το απόστημα, ήρθε στο φως το πύον! "Δεν χαίρεσαι;" θα ρωτήσετε. "Είναι περίλυπος έως σχεδόν θανάτου η ψυχή μου..." θα σάς πω.

04 Μαρ 2021 | 18:51

Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Η επιτυχής διαχείριση της επιδημίας και ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους