Το "τσαλάκωμα" του Ερντογάν

Το 2020 αποδείχτηκε μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών για την Ελλάδα.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Το "τσαλάκωμα" του Ερντογάν

Το 2020 αποδείχτηκε μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών για την Ελλάδα καθώς εκτός από την επιδημία του "Covid-19" που έπληξε ολόκληρη την υφήλιο, η χώρα αντιμετώπισε την προσπάθεια της Τουρκίας του Ερντογάν να μας φέρει προ οδυνηρών τετελεσμένων.

Η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας ξεκίνησε στα τέλη του 2019 όταν στις 8 Δεκέμβριου τέθηκε σε ισχύ το περίφημο "τουρκολιβυκό" σύμφωνο που προέβλεπε την οριοθέτηση AOZ μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης η οποία βρισκόταν σε εμφύλια αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ που ήλεγχε τα δυο τρίτα της χώρας και έχει την υποστήριξη του κοινοβουλίου της. Στις 27 Φεβρουαρίου η συμφωνία εστάλη στον ΟΗΕ και στις 2 Μαρτίου αναρτήθηκε επίσημα. Με βάση τη συμφωνία αυτές οι θαλάσσιες ζώνες νοτίως της Κρήτης περιέρχονταν στην τουρκική ΑΟΖ.

Το δεύτερο χτύπημα...

Στα τέλη του Φεβρουαρίου και ενώ είχε ξεκινήσει η διασπορά του "Covid-19” από την Κίνα προς τις χώρες της Δύσης η Τουρκία μεθόδευσε μια υβριδική εισβολή δεκάδων χιλιάδων "λαθρομεταναστών" και προσφύγων από τις περιοχές που διασχίζει ο Έβρος μεταξύ των συνόρων των δυο χωρών.

Ανέλπιστα, η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κίνηση αυτή, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική και κοινωνική κρίση στη χώρα και την Ε.Ε. Η Ελλάδα είχε αρωγό στην προσπάθεια αυτή πολλές χώρες της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ε.Ε.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο φαίνεται να αιφνιδίασε το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία η οποία υπολόγιζε πως με τις δύο παραπάνω κινήσεις θα προκαλούσε κοινωνικό και πολιτικό χάος στην Ελλάδα και θα εκβίαζε την Ε.Ε. για οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Η κρίση στον Έβρο κράτησε περί τις 30 ημέρες μέχρι που η Τουρκία αναγκάστηκε να απομακρύνει τις χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που είχαν κατασκηνώσει δίπλα στα ελληνικά σύνορα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης έμεινε το επεισόδιο μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και αυστριακών συνοριοφυλάκων που βρέθηκαν αντιμέτωποι στη συνοριογραμμή όταν οι δεύτεροι στην ερώτηση τι δουλειά έχουν εκεί απάντησαν, για να προστατέψουν τα σύνορα της Ε.Ε.

Το εγχείρημα του Ερντογάν απέτυχε στον Έβρο και η αξιοπιστία της Ελλάδας μετά από μια δεκαετία με "Greek Statistics" και απειλές για "Grexit" αναβαπτίστηκε στα μάτια των εταίρων και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η επόμενη κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών ξεκίνησε περί τα μέσα Ιουλίου με την έκδοση navtex από μέρους της Τουρκίας με περιεχόμενο τη διεξαγωγή ερευνών στο Λιβυκό Πέλαγος νότια της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Η navtex ήταν παράνομη, διότι δέσμευε και περιοχές της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, τις οποίες όμως η Τουρκία αντίθετα με το δίκαιο της θάλασσας παράνομα θεωρεί τουρκικές.

Η Ελλάδα απάντησε με την υπογραφή συμφωνίας που όριζε την ΑΟΖ με την Ιταλία και αμέσως μετά με μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο δυτικά του 27ου Μεσημβρινού σε περιοχή που έτεμνε την περιοχή που περιλάμβανε το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

To καλοκαίρι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις έπλευσε σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών υπό την αυστηρή επιτήρηση του συνόλου σχεδόν του ελληνικού στόλου ο οποίος με την παρουσία των μονάδων του παρεμπόδιζε τις έρευνες και κυρίως αμφισβητούσε έμπρακτα την επίδειξη κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Κατά πληροφορίες του γερμανικού Τύπου η Τουρκία φαίνεται πως επεδίωκε κάποιο "θερμό" επεισόδιο το οποίο θα ξεκινούσε με τρόπο που εξέθετε την Ελλάδα ως επιτιθέμενη στη διεθνή κοινή γνώμη. Η σύγκρουση της φρεγάτας Λήμνος με την τούρκικη Κεμάλ Ρέις στην οποία η τελευταία έπαθε σημαντικές ζημιές αποδίδεται στην προσπάθειά της να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος.

Η Ελλάδα την περίοδο των προκλήσεων και της αντιπαράθεσης με την Τουρκία το 2020 κατάφερε να πραγματοποιήσει σε επίμαχες περιοχές αλλεπάλληλες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΕΑΕ κλπ δημιουργώντας ένα ισχυρό αποτρεπτικό πλέγμα αλλά και ένα σαφές μήνυμα πως δεν θα δεχτεί τετελεσμένα με σταυρωμένα χέρια, ούτε η ίδια, ούτε οι σύμμαχοί της.

Τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ πολλές φορές υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις με τρόπο που δεν είχαν κάνει ποτέ στο παρελθόν.

Ακόμη και η Γερμανία που έχει σημαντική οικονομική, πολιτική και ιστορική εξάρτηση από την Τουρκία μετά τη δεύτερη έξοδο του Ορούτς Ρέις αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις...

Εν τω μεταξύ το περασμένο Φθινόπωρο η απόσπαση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στις εσωτερικές εξελίξεις λόγω εκλογών αύξησε περαιτέρω το κενό ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Κοινός παρονομαστής των υποδείξεων των φίλων και συμμάχων της Ελλάδας προς τη χώρα μας ήταν η αποφυγή κάποιου θερμού επεισοδίου που θα οδηγούσε σε εμπλοκή μέχρι την ορκωμοσία του νέου Προέδρου...

Τούτο δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να επιτηρούν συνεχώς τις τουρκικές κινήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα όρια των προκλητικών επιδείξεων.

Η Ε.Ε. στην τελευταία σύνοδο απέφυγε να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας γιατί προφανώς περιμένει να προσανατολιστεί σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Αν κάποιος το 2019 μας περιέγραφε το μέγεθος, το εύρος και τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων το 2020 είναι απίθανο να υπολογίζαμε πως το 2021 δεν θα μας έβρισκε με σημαντικές απώλειες στην δίνη μιας κρίσης μεγαλύτερης από εκείνη που ακολούθησε τη χρεοκοπία του 2010.

Τα ελληνοτουρκικά είναι το μοναδικό μέτωπο που η Τουρκία του Ερντογάν δεν πέτυχε τους στόχους που είχε βάλει, εν αντιθέσει με τα μέτωπα της Λιβύης, της Συρίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ και αυτό παρά την προκλητική υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ελλητουρκικές διαφορές αναδείχτηκαν ένα από τα σημεία διάστασης μεταξύ του προέδρου Τραμπ και των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο και οι αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο επέδειξαν μη αναμενόμενη υψηλή αποτελεσματικότητα παρά τη μεταπολιτευτική δημοσιοϋπαλληλοποίηση και τη γήρανση του εξοπλισμού μετά τη χρεοκοπία.

Η κινητοποίηση μονάδων που θεωρούνταν ουσιαστικά παροπλισμένες κρύβει ικανότητες και καταβολή τεράστιων προσπαθειών.

Η αντιμετώπιση της ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020 διπλωματικά και στρατιωτικά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του μεταπολιτευτικού ελληνισμού.

Η αντιπαράθεση βέβαια δεν έχει τελειώσει, η Τουρκία αποτελεί πολύτιμο στρατηγικό, οικονομικό και ενεργειακό εταίρο ( ως κόμβος μεταφοράς).

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το 2020 ήταν μια χρονιά υποχώρησης και απωλειών στα εθνικά μέτωπα της χώρας. Το αντίθετο συμβαίνει. Το 2021 βρισκόμαστε έναντι της Τουρκίας από ισχυρότερες θέσεις σε σχέση με αυτές που βρισκόμασταν 12 μήνες νωρίτερα...

2) Teucrium Corn (CORN) Η εκτόξευση του καλαμποκιού…

Τα αποθέματα καλαμποκιού στις ΗΠΑ κατά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου 2020-21 θα είναι 1,3 δισεκατομμύρια μπούσελ, πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο 1,7 δισεκατομμυρίων μπούσελ που αναμένονταν από το Υπουργείο Γεωργίας, κατά τον Shawn Hackett, πρόεδρο της Hackett Financial Advisors.

Η πτώση της παραγωγής καλαμποκιού θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσφοράς δημητριακών, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες.

Το "τσαλάκωμα" του Ερντογάν

Πρόσφατα, τα συμβόλαια του καλαμποκιού σκαρφάλωσαν στα 4,57 δολάρια το μπούσελ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο από τα χαμηλά των 3,08 δολ. στις αρχές Αυγούστου.

Επιπλέον, ο άσχημος καιρός στη Νότια Αμερική θα οδηγήσει σε μεταγενέστερη φύτευση της δεύτερης σοδειάς καλαμποκιού στη Βραζιλία.

Τούτο με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.

Η σοδειά φυτεύεται συνήθως τον Φεβρουάριο, αλλά η υπερβολική ξηρότητα στη Νότια Αμερική καθυστέρησε τη φύτευση σόγιας, η οποία τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της δεύτερης καλλιέργειας καλαμποκιού.

Η μειωμένη σοδειά στη Βραζιλία είναι σοβαρή υπόθεση καθώς η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καλαμποκιού πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αντίστοιχα.

Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα.

Οι αγρότες σε όλον τον κόσμο έχουν την επιλογή για το ποιες καλλιέργειες φυτεύονται κάθε χρόνο, και η σόγια και το καλαμπόκι είναι εναλλάξιμα. Αν και οι αγρότες εναλλάσσουν συνήθως τις καλλιέργειες, οι αποφάσεις τους επηρεάζονται επίσης από τις τρέχουσες τιμές κάθε καλλιέργειας.

Επί του παρόντος, οι τιμές της σόγιας είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές του καλαμποκιού, δίνοντας στους αγρότες ένα κίνητρο να επιλέξουν αυτήν.

Η χαμηλότερη προσφορά καλαμποκιού πρέπει να συνδυαστεί με την αύξηση της ζήτησης από τις εξής πηγές:

Πρώτον, η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε μετά την πρόσφατη ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία. Και αυτό σημαίνει περισσότερη ανάγκη για πρόσθετα καυσίμου αιθανόλης, τα οποία κατασκευάζονται από καλαμπόκι. Τούτο βέβαια ενδέχεται να ανατραπεί από τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία.

Δεύτερον, η Κίνα θα χρειαστεί περισσότερο καλαμπόκι καθώς προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των εκτρεφόμενων χοίρων μετά τον αποδεκατισμό της παραγωγής το 2029 από την επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων που οδήγησε στην πυρά 200 εκατ. χοίρους.

Οι επενδυτές και κερδοσκόποι που θέλουν να επωφεληθούν από το πιθανό ράλι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν συμβόλαια καλαμποκιού με ημερομηνία λήξης τον ερχόμενο Ιούλιο.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δοκιμάσουν με το ETF Teucrium Corn ( CORN), το οποίο παρακολουθεί τις προθεσμιακές τιμές καλαμποκιού.

Η επένδυση σε συμβόλαια γεωργικών προϊόντων είναι επικίνδυνη, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επαγρυπνούν για αλλαγές στο κλίμα της αγοράς, την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού. Επίσης οι καιρικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες αντιστροφές στις μεταβολές των τιμών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Φεβ 2021 | 17:09

Η Τουρκία "ψάχνεται για καυγά"- Βγάζει το "Τσεσμέ" στο Αιγαίο, ξανάρχισε τις υπερπτήσεις

"Η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ", δήλωσε ο Νίκος Δένδιας- Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο.

"Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ" 26 Φεβ 2021 | 13:01

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ συγχρόνως ανέφερε πως η Ελλάδψα θα ήθελε η ΕΕ να είναι πιο αυστηρή έναντι της Τουρκίας.

ΚΟΣΤΟΣ 11 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 26 Φεβ 2021 | 11:53

Στα άκρα η κόντρα Ιμάμογλου - Ερντογάν για τη φαραωνική νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα Ερντογάν - Ιμάμογλου για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, κόστους 11 δισ. δολαρίων

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 26 Φεβ 2021 | 11:40

Απασφάλισε πάλι ο Ακάρ: Η Ελλάδα δεν φέρεται σαν καλός γείτονας– Θα προστατεύσουμε τη "Γαλάζια Πατρίδα"

"Η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν είναι η κατάλληλη για μία καλή γειτνίαση" είπε ο Ακάρ και τα έβαλε πάλι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ» 25 Φεβ 2021 | 16:05

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για μη λύση στο Κυπριακό

Λίγο πριν τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου χρεώνει την αποτυχία στο Κραν Μοντανά στους Έλληνες.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Φεβ 2021 | 15:33

Αποχώρησε το "Τσεσμέ" - Δεν έχει ακόμη βγει στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος για την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα"

Το "Τσεσμέ" πλέον βρίσκεται στον κόλπο της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο τουρκικός στόλος δεν έχει βγει ακόμη στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 24 Φεβ 2021 | 22:57

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Άλλαξε την ονομασία του Αιγαίου

Συνεχιζόμενη ρητορική όξυνσης του Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει του νέου γύρου των διερευνητικών.

ΝΕΑ «ΠΥΡΑ» ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ 24 Φεβ 2021 | 16:31

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Οι κάτοικοι της Σμύρνης γνωρίζουν καλά από εισβολή και ομαδικές σφαγές

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τούρκο πρόεδρο να αναφέρεται και πάλι στη Σμύρνη

ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΑ 24 Φεβ 2021 | 14:53

Προπάγανδα από τα τουρκικά ΜΜΕ: "Η Ελλάδα θέλει πόλεμο; Οι πιλότοι της έχουν μεγαλώσει με εχθρότητα για την Τουρκία"

Η προπαγάνδα της Τουρκίας περί παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους "Τσεσμέ" από ελληνικά F-16 συνεχίζεται μέσω τουρκικών ΜΜΕ,

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ 24 Φεβ 2021 | 10:51

Ο Ερντογάν με κοστούμι εκτέλεσε πέναλτι και ο βουλευτής - τερματοφύλακας το "έφαγε" χαλαρά [βίντεο]

Σε νέο στάδιο στη Σμύρνη ο Ερντογάν εκτέλεσε πέναλτι με τερματοφύλακα βουλευτή του.

24 Φεβ 2021 | 08:08

Ο πόλεμος των πολιτισμών…

Μια ΜΚΟ δεν είναι παρά μια από τις εκατοντάδες ΜΚΟ και μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΚP 23 Φεβ 2021 | 22:59

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Τσελίκ: Η Ελλάδα προκαλεί – Θα αποσταθεροποιηθούν οι σχέσεις μας

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, με φόντο τις διερευνητικές επαφές και το "Τσεσμέ", διά στόματος Τσελίκ.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 23 Φεβ 2021 | 17:22

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με ηγέτες της ΕΕ: Στο τραπέζι εκ νέου από τον πρωθυπουργό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής