Το τυράκι και η παγίδα...

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια  ευρώ από την ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων που ενδεχομένως δεν θα αγόραζε κανείς.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Διαβάζοντας τον ελληνικό Τύπο τις τελευταίες μέρες αποκομίζει κάποιος την εντύπωση πως τελικά θα βγούμε και κερδισμένοι από τις συνέπειες του κλειδώματος της οικονομίας λόγω της επιδημίας Covid-19.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων που ενδεχομένως δεν θα αγόραζε κανείς. Εκατοντάδες δισ. από την πρόταση της Κομισιόν για την επανεκκίνηση των οικονομιών των χωρών της Ε.Ε.

Η μοναδική διαφωνία που διαφαίνεται μεταξύ βορείων και νοτίων (ή σοσιαλιστών και φιλελεύθερων ή συντηρητικών και προοδευτικών...) είναι για την αναλογία επιδοτήσεων και δανείων από τον πακτωλό των τρισεκατομμυρίων που αθροίζονται από τα πακέτα βοήθειας...

Αμφότερες οι αιτιάσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη κάποιου "λεφτόδεντρου" που μοιράζει ή δανείζει χρήματα σε όσους δεν είναι ικανοί να δανειστούν (αξιόχρεοι). Καθώς οι εχέφρονες γνωρίζουν πως δεν υπάρχει "δωρεάν γεύμα" στο σύμπαν που ζούμε προβληματίζονται για το τι ακριβώς συμβαίνει που ενδεχομένως μπορεί να καταλήξουν όλα αυτά...

Επιδοτήσεις μεταξύ των κατοίκων μιας χώρας ή μεταξύ χωρών μιας ένωσης σημαίνει με απλά λόγια αναδιανομή εισοδήματος από αυτούς που εργάζονται και παράγουν προς αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ο κίνδυνος με τις επιδοτήσεις έγκειται στο ότι αυτοί που καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς τις αναγκαίες προσπάθειες εθίζονται στον επιδοματισμό με αποτέλεσμα να μην κάνουν τις αναγκαίες προσπάθειες να σταθούν στα πόδια τους...

Στην τελευταία έκδοση του μπεζ βιβλίου της Federal Reserve, στην περίληψη των οικονομικών συνθηκών από όλη τη χώρα, αναφέρεται πως οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους, παρά το γεγονός πως η ανεργία μπορεί να φτάνει στο 20% - το χειρότερο ποσοστό μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Οι Αμερικάνοι εργοδότες ισχυρίζονται ότι πολλοί άνεργοι κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τα επιδόματα από ό,τι θα κέρδιζαν αν εργάζονταν και είχαν και το κόστος της φροντίδας των παιδιών.

Από την άλλη πλευρά δανεικά σημαίνει πως ξοδεύουμε σήμερα το εισόδημα που αν όλα πάνε καλά θα αποκτήσουμε αύριο. Ο δανεισμός είναι ωφέλιμος μόνο όταν επενδύεται στην παραγωγή πλούτου με περιθώρια κέρδους υψηλότερα από το κόστος του δανεισμού.

Ο δανεισμός για κατανάλωση είναι ο συντομότερος δρόμος προς το χάος και τη δουλεία ανθρώπων και χωρών. Στην Ελλάδα τη δεκαετία που πέρασε με τις περιπέτειες που ακολούθησαν μετά τη χρεοκοπία του 2010, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε που οδηγεί ο ασύδοτος επιδοματισμός και δανεισμός.

Τα ποσά που ρίχνονται στις οικονομίες ως αντιστάθμισμα στις απώλειες από την επιδημία είναι τεράστια και αυτό εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη.

Στην Ελλάδα π.χ. από την πρόταση της Κομισιόν αναλογούν περί τα 32 δισ. ευρώ που είναι ένα τεράστιο ποσό αντίστοιχο με το 17-18% του ΑΕΠ της χώρας.

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φαίνεται αρκετά διαφορετική από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και κυρίως Κώστα Καραμανλή και όσες προηγήθηκαν που φέρουν ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά ο μηχανισμός εξουσίας και οι δομές της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Το πιθανότερο είναι λοιπόν πως τα χρήματα αυτά θα αναλωθούν όπως τα προγράμματα ΕΣΠΑ από τις επιχειρηματικές και υπαλληλικές συντεχνίες.

Αναμφίβολα τόσο η συμφωνία Μακρόν - Μέρκελ όσο και η πρόταση της Κομισιόν αποτυπώνουν την πολιτική βούληση για περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε. Η βάση των επιδοτήσεων και των δανείων με συνεγγύηση όλων (κοινό χρέος) ενδεχομένως να κρύβει κινδύνους έκρηξης των φυγόκεντρων δυνάμεων.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

29 Απρ 2021 | 06:46

Μετά τη "φούσκα"...

"Δεν νομίζω ότι το bitcoin θα γίνει ένα μέσο συναλλαγών για τον κόσμο. Είναι πολύ ασταθές για να χρησιμεύσει ως μέσο συναλλαγών".

28 Απρ 2021 | 06:55

Η επέλαση της "αριστεράς"...

Η ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κόμματος των "Πρασίνων" στη Γερμανία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σημαντικές ανατροπές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και κατά συνέπεια τον κόσμο ολόκληρο.

27 Απρ 2021 | 06:57

Τα εμβόλια αποτελούν λύση, όχι πανάκεια...

Η ανάσχεση της πανδημίας στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύει πως μετά τα μέτρα "καραντίνας" που περιόρισαν την ανεξέλεγκτη έκρηξη της διασποράς, τα εμβόλια εξελίσσονται στην πλέον αποτελεσματική λύση.

26 Απρ 2021 | 06:21

Τι σημαίνει το "αρμένικο" χαστούκι στον Ερντογάν...

Το περασμένο Σάββατο στις 24 Απριλίου την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση του συμβάντος ως "Γενοκτονία"...

23 Απρ 2021 | 08:17

Το εμβόλιο θα αργήσει...

Οι "ανόητοι" δεν εμβολιάζονται αυξάνοντας το ρίσκο να πάνε σαν "το σκυλί στο αμπέλι" αν νοσήσουν πριν τα εμβόλια ή ο φυσικός κύκλος της πανδημίας καταφέρει να δημιουργήσει το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

22 Απρ 2021 | 07:35

Η απειλή του "ραγιαδοκρατικισμού"...

Θα ήταν αφύσικο 400 χρόνια τουρκοκρατίας να μην έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη συνείδησή μας ως έθνος.

21 Απρ 2021 | 07:48

Τα "καλύτερα" έπονται, Ταγίπ...

Η ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει άρδην τη στάση της υπερδύναμης απέναντι στην Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν...

20 Απρ 2021 | 08:15

Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα...

Με καθυστέρηση δεκαετιών η Ελλάδα προσανατολίζεται να προσαρμόσει το εργασιακό περιβάλλον στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και εργοδοτών.

19 Απρ 2021 | 08:35

O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά...

Οι ηγεσίες της Δύσης θεωρούν την Τουρκία σαν το απαραίτητο "κλειδί" για τη λύση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση.

ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΧΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; 16 Απρ 2021 | 09:44

Το πώς το ξέρουμε, το πότε δεν γνωρίζουμε...

Πώς θα καταλήξει αυτή η φρενήρης ευρωστία με δανεικά που επιδεικνύει η παγκόσμια οικονομία; Αν το και "Πώς" μοιάζει βέβαιο το ζητούμενο είναι το "Πότε".

15 Απρ 2021 | 09:35

Χαρίζω χρέη, μοιράζω οικόπεδα...

Μια πολιτική γραμμή του τύπου "Χαρίζω χρέη, μοιράζω οικόπεδα...", δεν αποτελεί παντού και πάντα τον καλύτερο οδηγό προς την εξουσία. Ιδίως αν έχει προηγηθεί η "κωλοτούμπα" του Θέρους του 2015.

12 Απρ 2021 | 08:06

Οι συντάξεις, τα Ραφάλ και ο Πολ...

Στη χώρα που "…θάλλει η ελαία" λοιπόν η κυρίαρχη αντιπαράθεση αφορά πώς την συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,5% θα την κάνουμε ταχύτερα 20% και όχι 12%.

09 Απρ 2021 | 07:54

Ευκαιρία ή απειλή;...

Οι λάτρεις της ιστορίας αναζητούν ομοιότητες της κινεζικής αναβάθμισης της ισχύος με την άνοδο των αναθεωρητικών δυνάμεων πριν τον Β’Π.Π. που συγκρότησαν τον Άξονα και ξεκινήσαν τον πόλεμο...