Το "χρηματιστήριο" του οργανωμένου εγκλήματος...

Η κρατούσα άποψη είναι πως η αύξηση του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών του υποκόσμου τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην άρση του "lockdown" μετά από ένα χρόνο και πλέον συνθηκών πανδημίας.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Το "χρηματιστήριο" του οργανωμένου εγκλήματος...

Η κρατούσα άποψη είναι πως η αύξηση του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών του υποκόσμου τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην άρση του "lockdown" μετά από ένα χρόνο και πλέον συνθηκών πανδημίας.

Το οργανωμένο έγκλημα τρέφεται παρασιτικά από τον κύκλο της οικονομίας, κυρίως γύρω από τις δραστηριότητες της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Η διατάραξη του οικονομικού κύκλου τον τελευταίο χρόνο φέρνει ανακατατάξεις στις εν λόγω επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Είναι εύκολο να εκβιάσεις μια επιχείρηση που κάθε βράδυ είναι γεμάτη κόσμο αλλά είναι σαφώς πιο δύσκολο να εκβιάσεις μια επιχείρηση που λειτουργεί με αποστολές "ντελίβερι" ή παραμένει κλειστή...

Ας υποθέσουμε πως πριν το "lockdown" υπήρχε μια ισορροπία μεταξύ των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Στον βαθμό που η "πίτα" παρέμενε σταθερή, αν μια συμμορία επιθυμούσε να αυξήσει τα έσοδα και τη δύναμή της θα έπρεπε να ρισκάρει να αρπάξει μερίδιο από κάποια ανταγωνιστική συμμορία.

Η άλλη συμμορία θα αντιδρούσε και από τη διαμάχη κανένας δεν γνωρίζει ποιος θα επικρατούσε και αν το τελικό όφελος θα υπερτερούσε του κόστους. Το όφελος της ειρηνικής συνύπαρξης ως βασικού κανόνα είναι φανερό.

Για να ξεκινήσει ένας πόλεμος μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών σημαίνει πως υπάρχουν ανατροπές.

Το "lockdown" π.χ. είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από 145 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020 σε 167 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021. Ο κόσμος δεν ξόδεψε σε εξόδους και ψυχαγωγία αρκετά δισ. ευρώ, συνεπώς ένα ποσοστό από αυτά που κατευθυνόταν προς το οργανωμένο έγκλημα δεν έφτασε στον προορισμό του.

Οι συμμορίες λειτουργούν όπως οι επιχειρήσεις. Απασχολούν εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες ανθρώπους σε διάφορες σημαντικές αλλά λιγότερο σημαντικές βοηθητικές δραστηριότητες.

Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί προκειμένου να παραμένουν σε λειτουργική συγκρότηση χρειάζονται "λάδωμα", δηλαδή μισθοδοσία.

Χωρίς έσοδα πολλές εγκληματικές επιχειρήσεις κινδύνεψαν να κατεβάσουν ρολά ή κάποιες κατέβασαν...

Είναι φανερό πως κάποιοι επιχείρησαν και επιχειρούν να αρπάξουν τα αναγκαία από γειτονικές ομοειδείς επιχειρήσεις. Τούτο έφερε αντιδράσεις...

Εν όψει του ανοίγματος της οικονομίας τα δίκτυα του εγκλήματος ανασυγκροτούνται και η πίτα ξαναμοιράζεται.

Τούτο είναι το ένα σενάριο, το καλό...

Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που υπονοεί η κίνηση Χρυσοχοΐδη πριν λίγες μέρες με την επίσκεψη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα στον οποίο παρέδωσε σχετικό φάκελο όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εγκληματιών που αντί της φυλακής κυκλοφορούν ελεύθεροι π.χ. για λόγους υγείας...

Βλέπε: Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Μ. Χρυσοχοϊδης - Παρέδωσε φάκελο με στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα

Το σενάριο αυτό σημαίνει πως το οργανωμένο έγκλημα έχει υπερβεί τα όρια εντός των οποίων κινείται και έχει βρει τρόπους να ασκεί επιρροή σε θεσμούς προστασίας της Πολιτείας...

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο το οργανωμένο έγκλημα να αναζητά τρόπους αναβάθμισης των δραστηριοτήτων του.

Το "Πακέτο"...
Ποιος είναι ο πακτωλός ποταμός μέσω του οποίου ολόκληρο το έθνος και ο νότος της Ευρώπης αναμένουν να πορευτούν τα επόμενα χρόνια;

Το μεταπανδημικό Πακέτο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των 750 δισ. της Κομισιόν...

Η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας η Handelsblatt είχε πριν λίγες μέρες ένα περίεργο δημοσίευμα με τίτλο: "Η μαφία στοχεύει το ταμείο ανοικοδόμησης της ΕΕ".

Οι υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούν για "διείσδυση" του οργανωμένου εγκλήματος στην οικονομία. Η νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποτίθεται ότι θα το εμποδίσει.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία προηγουμένως υπήρχε μόνο στα χαρτιά, θα ξεκινήσει να λειτουργεί την 1η Ιουνίου 2021. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι η πρώτη υπερεθνική εισαγγελία. Η δουλειά της: να αποκαλύψει τις απάτες όταν τα χρήματα ρέουν από τις Βρυξέλλες.

Σε αντίθεση με τους εθνικούς εισαγγελείς, η EPPO μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες διασυνοριακά. Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό οργανισμό καταπολέμησης της διαφθοράς, Olaf, δεν μπορεί μόνο να συντάξει αναφορές, αλλά και να παραπέμψει τους παραβάτες στη δικαιοσύνη.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:

""Δεν μιλάμε για μικροεγκλήματα εδώ, μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα", εξηγεί η Laura Kövesi. Το όνομά της θα πρέπει να το θυμάστε. Η Ρουμάνα έχει κερδίσει την αξία της στη μάχη της χώρας της κατά της διαφθοράς και τιμωρήθηκε για αυτό από την κυβέρνηση του Βουκουρεστίου. Ως Γενική εισαγγελέας της Ευρώπης, η κα Kövesi πραγματοποιεί τώρα την επιστροφή της...

...Η Ιταλία λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό από τα κονδύλια ανοικοδόμησης

Στη νότια Ιταλία, η μαφία ήταν από καιρό σε θέση να αξιοποιήσει διαρθρωτική βοήθεια που μεταφέρουν οι Βρυξέλλες σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο εμπειρογνώμονας της μαφίας Vincenzo Musacchio ανέφερε πρόσφατα την εκτίμηση πως μεταξύ του 2015 και του 2020 περίπου 35 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έπεσαν στα χέρια της μαφίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφώνησε έντονα. Ένα από τα καθήκοντα της κας Kövesi θα είναι να ρίξει φως σε αυτό το σκοτάδι...

Παρακάτω το άρθρο γίνεται περισσότερο διαφωτιστικό: "Με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία θα λάβει το μεγαλύτερο ποσό από το ταμείο ανοικοδόμησης της Ευρώπης. Και η Μαφία έχει πάρει προφυλάξεις, όπως προειδοποιούν οι ιταλικές αρχές.

Τους τελευταίους μήνες λέγεται πως έχει εισέλθει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι πιθανό να επωφεληθούν από τα κεφάλαια ανασυγκρότησης.

Η διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle μίλησε πρόσφατα στη Ρώμη για "αυξανόμενη διείσδυση " της οικονομίας..."

Δεν ξέρω αν το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα έχει φτάσει στα επίπεδα του αντίστοιχου της γείτονος αλλά καλό είναι οι αρχές να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Η αύξηση της συχνότητας του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών έχει λάβει διαστάσεις εκ βάθρων ανασυγκρότησης. Σαν αυτές που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις όταν αλλάζουν προσανατολισμούς και μεγέθη...

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω εξάρθρωσης να μην λειτουργεί σαν θερμόμετρο των οικονομικών προσδοκιών, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την εγκληματική δραστηριότητα...

2) Έγκλημα και οικονομία...

Το παρακάτω είναι απόσπασμα από οικονομική ανάλυση του Καρόλου Μαρξ για το έγκλημα:.

"..Το έγκλημα επινοεί διαρκώς νέα επιθετικά μέσα για να προσβάλει την ιδιοκτησία, κι έτσι γεννά και νέα αμυντικά μέσα, οπότε επιδρά παραγωγικά στην ανακάλυψη νέων μηχανών – όπως ακριβώς και οι απεργίες...

Ο εγκληματίας σπάζει τη μονοτονία και την καθημερινή ασφάλεια της αστικής ζωής. Έτσι την προστατεύει από την τελμάτωση και προκαλεί την ανήσυχη ένταση και την κινητικότητα, χωρίς τις οποίες θα αμβλυνόταν ακόμη και η ορμή του ανταγωνισμού.

Δίνει, λοιπόν, ένα κίνητρο στις παραγωγικές δυνάμεις.

Το έγκλημα αποσύρει από την αγορά εργασίας ένα τμήμα του περιττού πληθυσμού, οπότε μειώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργατών, εμποδίζοντας, ως ένα βαθμό, την πτώση του μισθού κάτω από το ελάχιστο όριο, ενώ παράλληλα ο αγώνας εναντίον του εγκλήματος απορροφά ένα άλλο τμήμα του ίδιου πληθυσμού.

Άρα ο εγκληματίας αναδεικνύεται σε μια από εκείνες τις φυσικές "εξισορροπήσεις" που αποκαθιστούν το σωστό επίπεδο και ανοίγουν μια ολόκληρη προοπτική "ωφέλιμων κλάδων απασχόλησης".

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Ιουλ 2021 | 08:34

Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται την απελπισία που εκπέμπουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ήδη από το 2016 για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

21 Ιουλ 2021 | 06:43

Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...

Η Τουρκία του 2020 όμως δεν είναι η Κεμαλική Τουρκία του 1950. Έχει πληθυσμό πάνω από 80 εκατ. έχει αποκτήσει βιομηχανική υποδομή και κυρίως δεν ελέγχεται από τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές.

20 Ιουλ 2021 | 06:50

Τα κόμματα της "Ψέκας"...

Στις αρχές του 2020, κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας "Covid-19" δημιουργήθηκε μια αρκετά πολυπληθής κατηγορία πολιτών οι οποίοι αρνούνταν την ύπαρξη των ιού. Μιλούσαν για "κοροϊδοϊό" και απέδιδαν τα περί πανδημίας και τα μέτρα ανάσχεσης που ελάμβαναν οι κυβερνήσεις, σε ύποπτες προθέσεις ελέγχου από σκοτεινούς κύκλους της παγκόσμιας ελίτ η οποία χειραγωγεί τις κυβερνήσεις.

19 Ιουλ 2021 | 07:28

Το τείχος της ανοησίας κι ο "ρετσινόλαδος"...

Με βάση τις εκτιμήσεις πως προκειμένου να επιτευχθεί ένα "τείχος ανοσίας" ικανό να ανακόψει και να εκμηδενίσει σταδιακά την επιδημία χρειάζεται περί το 70-80% του πληθυσμού να έχει αντισώματα στον ιό, ο στόχος είναι επιτεύξιμος το Φθινόπωρο.

16 Ιουλ 2021 | 13:02

Δεν υπάρχει εναλλακτική...

Μια προσφιλής ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την περίοδο της παντοδυναμίας της τη δεκαετία του ’80 ήταν η "There is no alternative". Τουτέστιν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τις οικονομικές πολιτικές που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα της.

15 Ιουλ 2021 | 07:56

Και όμως υπάρχουν ελπίδες...

Η Ελλάδα που στις 10ετίες του ’50 και του ’60 συναγωνιζόταν την Ιαπωνία σε ρυθμούς ανάπτυξης, στη μεταπολίτευση του κρατικοδιαιτισμού και της χρεολαγνείας έγινε ιδιαίτερα εχθρική προς τις επιχειρήσεις και άρα και τις επενδύσεις...

14 Ιουλ 2021 | 06:44

Ιδού το Κέντρο Αλέξη, ιδού και το πήδημα...

Δεν περνάει μήνας που ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην μας υπενθυμίζει πως και το τωρινό πολιτικό "κοστούμι" (του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης) του πέφτει μεγάλο και βαρύ...

13 Ιουλ 2021 | 06:32

Το "σάλτο μορτάλε" του Ερντογάν...

Η αλήθεια είναι πως τα τουρκικά "drones" τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τον διεθνή τύπο αλλά και πολλούς ειδικούς να μιλάνε με ενθουσιασμό ή να "παραμιλάνε" ανάλογα την οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζουν την Τουρκία.

12 Ιουλ 2021 | 07:06

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα...

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με σχετική βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε σχέση με την πανδημία όσο και σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα...

27 Ιουλ 2021 | 08:09

Κυριάκο, ούτε βήμα πίσω...

Αντί κάποιος να απευθύνεται στις ατέλειωτες ουρές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ τώρα) να μπορεί να πάει σε ένα πιστοποιημένο ιδιωτικό γραφείο.

26 Ιουλ 2021 | 07:10

Ο μακρύς δρόμος της επιστροφής...

Το 95% όσων νοσούν και το 99% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι με βάση τα στοιχεία