
Περίσσεψαν τα συγχαρητήρια και τα χαμόγελα των πολιτικών μας για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος του ΝΒΑ από τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Για πρώτη φορά ένα παιδί από την Ελλάδα στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου. Μια ιστορία μαγική, σαν από ταινία. Ομως στις νίκες όλα είναι εύκολα και το δέλεαρ μεγάλο για ένα κομμάτι δημοσιότητας πλάι σε έναν επιτυχημένο και διάσημο.
Πανηγύρισαν τη νίκη του Greek Freak και οι πολιτικοί και τα κόμματα που καταψήφιζαν συνεχώς όλους τους νόμους για την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών (π.χ. 2010 επί ΠΑΣΟΚ και 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ).
Γιάννης Σίνα-Ούγκο Αντετοκούνμπο. Μετανάστης δεύτερης γενιάς, γεννημένος στην Ελλάδα, μεγαλωμένος στα Σεπόλια, με τους γονείς του να έρχονται εδώ για μια καλύτερη ζωή από τη Νιγηρία. Ο Γιάννης θεωρεί –και σωστά- και τις δύο χώρες ως πατρίδα του.
Ξεχνάμε όμως ότι μέχρι τα 18 του δεν είχε την υπηκοότητα καμιάς από τις δύο. Η Ελλάδα είναι η χώρα που μέχρι το 2013, όταν ο Γιάννης ήταν ήδη 19 ετών, αποφάσισε με απόφαση της τότε κυβέρνησης να δώσει την ιθαγένεια σε εκείνον και στον αδερφό του, Θανάση, για να μπορούν να παίξουν στην Εθνική Ομάδα. Δηλαδή, με εθνική ιδιοτέλεια. Και λίγες μέρες μετά ο Γιάννης επιλέχθηκε στα draft του ΝΒΑ, την ίδια περίοδο που η "περήφανη" Ελλάδα και η μπασκετική κοινότητά της τον είχε κατατάξει να παίζει στον "Φιλαθλητικό" της Α2 κατηγορίας.
Μερικά χρόνια αργότερα, το παιδί που πουλούσε CD και οι περισσότεροι Ελληνες, που σήμερα πανηγυρίζουν, θα τον είχαν -στην καλύτερη περίπτωση- αποπάρει, έγινε πρωταθλητής στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Ξεπέρασε κάθε επιτυχία των μεγάλων Ελλήνων παικτών και έφτασε να φορέσει το χρυσό δαχτυλίδι σε νεαρότερη ηλικία και από τον Μάικλ Τζόρνταν.
Μόνο θυμηδία προκαλούν οι σημερινοί υπουργοί που τον έλεγαν απαξιωτικά "Ακενοτούμπο", δήθεν κατά λάθος σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους, ή τα –φυλακισμένα σήμερα- μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, όπως ο… Αρειος στην εμφάνιση Μιχαλολιάκος, να μιλάει για μπανάνες και πιθήκους.
Πανηγύρισε με tweet της μέχρι και η Ελληνική Αστυνομία, που όλοι φανταζόμαστε πώς ορισμένοι εκπρόσωποί της θα φέρονταν στον Γιάννη αν τον πετύχαιναν πουθενά να πουλάει παράνομα CD.
Τώρα που ο Γιάννης είναι πρωταθλητής, οι πανηγυρισμοί είναι εύκολοι. Τι γίνεται όμως με όσα παιδιά μεταναστών δεν είναι ακόμη πρωταθλητές ή δεν θα γίνουν επιτυχημένοι και διάσημοι;
Φροντίζει η ελληνική πολιτεία να μην ταλαιπωρηθούν όσο ο Αντετοκούνμπο ή συνεχίζει να τα θεωρεί ξένο σώμα μέχρι να πάρουν πρωτάθλημα στο ΝΒΑ;
Η παρούσα κυβέρνηση έχει περάσει ένα νόμο από το φθινόπωρο του 2020, που όπως καταγγέλλουν όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ουσιαστικά βάζει φρένο στην απόκτηση ιθαγένειας. Οι σχετικές εξετάσεις, με τις οποίες κρίνονται οι γνώσεις του υποψήφιου για την Ελλάδα απαιτούν απαντήσεις που ούτε οι μισοί Έλληνες δεν γνωρίζουν. "Ποιος είναι ο συνθέτης του Ζορμπά; Πόσες φορές έχει αναθεωρηθεί το Σύνταγμα από το 1975; Ποιος μελοποίησε τον Εθνικό Υμνο;".
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ίσως δεν θέλουμε άλλους μετανάστες "να μας παίρνουν τις δουλειές". Προτιμάμε τα "άριστα" κομματόσκυλα που διορίζονται με τον μπάρμπα στην κορώνη. Τους πιλότους Μπάμπηδες που είναι καλοί γαμπροί, αλλά προκύπτουν δολοφόνοι. Τις ελληνικές σημαίες και τους σταυρούς που τους κουνάμε σε διαδηλώσεις κατά του εμβολίου, "μην αλλάξει το DNA του Έλληνα". Του ίδιου Έλληνα που οδηγεί στη ΛΕΑ όταν μποτιλιάρει η εθνική οδός και αισθάνεται εξυπνότερος από τους άλλους.
Τουλάχιστον ο Γιάννης γλίτωσε και διαπρέπει στο ΝΒΑ. Οι υπόλοιποι ας αναλογιστούμε σε τι πρωτάθλημα θα μπορούσε να διαπρέψει η χώρα μας…
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr