Τρεις όροι για το νέο κόμμα

Για την επιτυχία του εγχειρήματος, πρέπει να πληρούνται τρεις όροι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τρεις όροι για το νέο κόμμα

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου προοδευτικού κόμματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με πρώτο μεγάλο σταθμό την εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες. H αισιοδοξία είναι διάχυτη, δίχως να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες ομογενοποίησης ενός κατακερματισμένου χώρου. Για την επιτυχία του εγχειρήματος, πρέπει να πληρούνται τρεις όροι, αλληλένδετοι μεταξύ τους:

- Ο πρώτος είναι, η δημιουργία του νέου κόμματος να γίνει υπόθεση των πολιτών. Όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή στην εκλογή αρχηγού. Και σε αυτό θα συντελέσει σημαντικά και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ψηφοφορία. Για τους νέους είναι πολύ πιο συμβατή η συμμετοχή στη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, από το να στηθούν στην ουρά ενός εκλογικού τμήματος. Η διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας, ενδιαφέρει όλους και όχι μόνο κάποιον ή κάποιους από τους υποψηφίους. Σε όποιον τρόπο και αν καταλήξει η “Επιτροπή Αλιβιζάτου”, αν η συμμετοχή ξεπεράσει τις 150.000, τότε το νέο κόμμα ξεκινάει με πολύ ισχυρές προϋποθέσεις. Αν αντιθέτως η εκλογή μείνει στα στενά όρια των κομματικών μηχανισμών τότε το εγχείρημα θα σφραγιστεί από τη διαμάχη μεταξύ των διαφόρων οργανωμένων ομάδων και θα είναι δύσκολο να καταφέρει να αναπτύξει δυναμική.

- Ο αρχηγός που θα αναδειχθεί από τις κάλπες, είναι εκείνος που θα δώσει και το χαρακτήρα στο νέο κόμμα. Από το όνομα, μέχρι την πολιτική του κατεύθυνση. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κάθε υποψήφιος θα προβάλει τις θέσεις του. Οι πολίτες θα επιλέξουν εκείνον που πιστεύουν ότι θα δώσει στο νέο κόμμα, το στίγμα που επιθυμούν. Και από την επιλογή θα κριθεί η εμβέλεια του εγχειρήματος. Αν θα πρόκειται για ένα πραγματικά νέο κόμμα, ανοιχτό την κοινωνία, όπως πιστεύει ο Στ.Θεοδωράκης, αν θα εκπροσωπεί κάποιου είδους συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζουν άλλοι υποψήφιοι ή αν ο νέος αρχηγός θα έχει το ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες.

- Η δημιουργία του κόμματος, που θα ξεκινήσει από την επομένη της εκλογής του αρχηγού, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας πολυτασικός, στα όργανα του οποίου θα αποτυπώνεται η πολυμορφία του χώρου και παράλληλα θα πρέπει να προβάλει καινοτόμες θέσεις που δεν θα είναι ένας άνευρος “μέσος όρος”. Τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι παράλληλα θα λειτουργούν ως τις εκλογές (έστω σε πιο χαλαρή μορφή) και τα υφιστάμενα κόμματα. Η επιτυχής συγκρότηση του νέου φορέα, που είναι ο τρίτος όρος για να διεκδικήσει με αξιώσεις ποσοστό αρκετά πάνω από 10% στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, έχει να κάνει με την εκπλήρωση των δύο προηγούμενων όρων: Η μεγάλη συμμετοχή στην εκλογή, δίνει μεγάλη ισχύ στον αρχηγό και στο κόμμα και περιορίζει σημαντικά τις φυγόκεντρες τάσεις, αφού οποιεσδήποτε διαφωνίες θα είναι πολύ δύσκολο να οδηγήσουν σε διάσπαση κόντρα στην επιθυμία σημαντικού τμήματος πολιτών. Και ο αρχηγός πρέπει να είναι πρόσωπο που να μπορεί να συνθέτει, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να δώσει και σαφή κατεύθυνση.

Ο νέος φορέας δε δημιουργείται για να είναι ο μπαλαντέρ των σημερινών κομμάτων εξουσίας. Ο στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή και σε κάποια από τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις να διεκδικήσει την εξουσία. Φιλοδοξεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο, στον οποίο κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια λαϊκίστικες δυνάμεις. Ο δρόμος δύσκολος και οι παγίδες πολλές. Όμως ας κρατήσουμε την ελπίδα. Αν η εκλογή γίνει υπόθεση των πολιτών, έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Ιαν 2021 | 08:42

Μέχρι το τέλος του κόσμου...

Σύμπασα η κοινωνία μοιάζει να είναι προσηλωμένη σε οθόνες που προβάλουν συνεχώς ασήμαντες λεπτομέρειες ασήμαντων βίων.

21 Ιαν 2021 | 07:55

Οι Κουφοντινίστας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια φυσιολογική χώρα δεν θα έβγαζαν κείμενο… συμπαράστασης σε έναν φονιά 15 στελέχη πρώην κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην βουλευτές.

20 Ιαν 2021 | 12:13

Η συγγνώμη που δεν ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τον Παύλο Πολάκη για να μάθουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ @@@ τη μεσαία τάξη. Το νιώσαμε κι εμείς.

20 Ιαν 2021 | 09:39

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ.

19 Ιαν 2021 | 08:49

Το μεγαλύτερο κόμμα...

Δεν αποτελεί καμμιά έκπληξη το γεγονός πως το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε έναν από τους τομείς... αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Ντροπή που περνιέται για καμάρι

Όσοι διαπρέπουν στα στάδια -το καταθέτω με απόλυτη πεποίθηση- είναι φτιαγμένοι από μια πολύ ξεχωριστή στόφα. Το φως που τους λούζει δεν προέρχεται από τους προβολείς αλλά από μέσα τους.

16 Ιαν 2021 | 17:17

Πανεπιστήμια με αστυφύλακες;

Το ερώτημα είναι τι γίνεται όταν τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από αστυφύλακες. Αναλαμβάνουν οι καθηγητές;

14 Ιαν 2021 | 19:07

Τραμπ: Ο μεγαλύτερος τουιτεράς όλων των εποχών

Το Twitter ήταν το "μαγικό" εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας στα χέρια του Τραμπ

13 Ιαν 2021 | 10:14

Μόνο οι νεκροί δεν έχουν τίποτα να χάσουν...

Η Ελλάδα πάει σε διερευνητικές επαφές για διμερή διάλογο με στόχο αν αυτός δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, οι συγκεκριμένες διαφορές να παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο.

13 Ιαν 2021 | 10:09

Διερευνητικές επαφές

Την ημέρα που κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η Άγκυρα ανακοίνωνε την πρόσκληση προς την Ελλάδα, για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών.

12 Ιαν 2021 | 08:30

Ας ξυπνήσουμε πριν είναι αργά...

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει για το 2020 ύφεση περί το 10% η οποία θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια.

11 Ιαν 2021 | 08:41

Το τρίτο και χειρότερο κύμα...

Με αυτό το πιθανό σενάριο ίσως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και τις πιθανές διακοπές το ερχόμενο Καλοκαίρι και κυρίως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα.