Follow us

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία...
Τρεις από τις πλέον ενδιαφέρουσες ειδήσεις των τελευταίων ημερών, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες από τα δελτία ειδήσεων "πρώτης γραμμής" που επέλεξαν να ασχοληθούν με τον τρόπο που εκτρέπονται και φλέγονται τα ακριβά αυτοκίνητα ή τις συνήθειες των κακομαθημένων γόνων των υψηλότερων αλλά και χαμηλότερων οικονομικά τάξεων στις σουίτες των ακριβών ξενοδοχείων.

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα είναι οι εξής:

α) Η υψηλή θέση που καταλαμβάνει η Αθήνα στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων...

β) Η υψηλή θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στις προτιμήσεις ευρωπαίων ως χώρας μόνιμης κατοικίας μετά τη συνταξιοδότησή τους, και..

γ) η ανάληψη από μια ελληνική εταιρεία του σέρβις και της αναβάθμισης ενός από τα πλέον σύγχρονα και περίπλοκα οπλικά συστήματα της Δύσης και του κόσμου, των αντιβαλλιστικών συστημάτων "πάτριοτ"...

Οι ψηφιακοί νομάδες...
Σύμφωνα με το εξειδικευμένο "πόρταλ", NomadList.com η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να παρουσιάσει σημαντική πρόοδο ως διεθνής κόμβος απομακρυσμένης εργασίας υπερτερώντας σημαντικών ανταγωνιστών.

Με βάση τα στοιχεία του "πόρταλ", με αύξηση την τελευταία πενταετία περί το 194%, η Αθήνα έχει καταφέρει να πλασαριστεί στην 4η θέση μαζί με τη Λισαβώνα, αφήνοντας πίσω πόλεις όπως η Ρώμη και η Βιέννη. Στις πρώτες τρεις θέσεις με βελτίωση 228%, 205% και 195% βρίσκονται εξωτικοί προορισμοί όπως η περιοχή Πλάγια ντελ Κάρμεν στο Μεξικό, τo Μεντεγίν και το θέρετρο Κανγκού στο Μπαλί.

Τούτο αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική και πολλά υποσχόμενη εξέλιξη.

Οι συνταξιούχοι...
Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στις 3-4 κορυφαίες επιλογές ως τόπος συνταξιοδότησης των Γερμανών, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της γερμανικής Handelsblatt.

Το 2020 περίπου 248.000 Γερμανοί συνταξιούχοι εισέπραξαν τις συντάξεις τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 20% υψηλότερος σε σχέση με μια δεκαετία πριν και σίγουρα είναι χαμηλότερος με τον αριθμό που θα υπάρχει μετά από δέκα χρόνια. Ο αριθμός αυτός αφορά όσους έχουν δηλώσει κάποια άλλη χώρα σαν φορολογική έδρα. Αν υπολογιστούν οι Γερμανοί που ζουν μερικούς μήνες τον χρόνο σε κάποια χώρα του νότου τότε ο αριθμός υπολογίζεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το ρεπορτάζ κάνει εκτενή αναφορά στα φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση συνταξιούχων ως μόνιμων κατοίκων ενώ δεν παραλείπει τα πλεονεκτήματα του καλού καιρού:

"Ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος ή η Κρήτη έχουν περίπου 3.000 ώρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Όποιος μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα ως συνταξιούχος πληρώνει μόνο 7% φόρο εισοδήματος εκεί…"

Σε μια περίοδο που ο αριθμός των Ευρωπαίων που γερνάνε και συνταξιοδοτούνται αυξάνεται, η προβολή της Ελλάδας ως τόπου ελκυστικού για συνταξιούχους δημιουργεί ένα ισχυρό πνεύμονα για οικονομική δραστηριότητα. Η χώρα μας, όπως και κάθε ηλιόλουστη χώρα με απέραντες αμμουδιές, δύσκολα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί στο Ντιτρόιτ της Ευρώπης. Το να μεταμορφωθεί σε Φλόριδα δεν είναι καθόλου άσχημο...

Η αμυντική βιομηχανία...
H Intracom Defense (IDE), που είναι θυγατρική του ομώνυμου γνωστού ομίλου, υπέγραψε πριν λίγες μέρες μια σύμβαση με την NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για την αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.


H σύμβαση αφορά στην εγκατάσταση και ενσωμάτωση όλων των τροποποιήσεων του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και τον λειτουργικό έλεγχο του συστήματος μέσω του αναβαθμισμένου λογισμικού στην πλέον σύγχρονη έκδοσή του για τα κέντρα ελέγχου, συντονισμού και επικοινωνιών (ECS, ICC, CRG), σε όλες τις ελληνικές συστοιχίες Patriot.

O διευθύνων σύμβουλος της Intracom Defense, κ. Γεώργιος Τρουλλινός, δήλωσε: "Tο έργο αυτό καταδεικνύει τη δυνατότητα της εταιρείας, σε συνεργασία με ένα πιστοποιημένο δίκτυο εγχώριων και διεθνών εταίρων, να προσφέρει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αξιόπιστες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες παραγωγής, εν συνεχεία υποστήριξης και μελλοντικής αναβάθμισης των προμηθευόμενων οπλικών συστημάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται εμπράκτως από την 15ετή υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών συστημάτων Patriot μέσω διαδοχικών συμβάσεων της Intracom Defense με το Agency του ΝΑΤΟ, όπως και από τις σημαντικές εξαγωγές της εταιρείας, υποσυστημάτων Patriot που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια, διασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικό έργο και για άλλες ελληνικές εταιρείες….".

Για όποιον αντιλαμβάνεται πως τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και στην ανάπτυξή και παραγωγή τους συμμετέχουν εκατοντάδες εταιρείες από δεκάδες χώρες, η είδηση αυτή μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Είναι ανεδαφικό να περιμένει κάποιος πως μια μικρή χώρα με ετήσιες εξοπλιστικές δαπάνες μερικά δισ. ευρώ τον χρόνο θα καταφέρει ποτέ να κατασκευάσει δικά της πολεμικά αεροπλάνα, πλοία ραντάρ και πυραύλους επιδιώκοντας μια αυτάρκεια του τύπου Αλβανίας του Εμβέρ Χότζα. Όσοι τα υποστηρίζουν αυτά, έχοντας σαν πρότυπο την Τουρκία του Ερντογάν, δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν οικονομίες κλίμακας και βιομηχανίες που διοικούνται από το ελληνικό Δημόσιο...

Και οι τρεις παραπάνω ειδήσεις είναι ιδιαίτερα θετικές και δημιουργούν ανάλογες προσδοκίες. Είναι φανερό πως για τις δυο πρώτες το συντριπτικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το κλίμα της χώρας και ο ελληνικός χαλαρός τρόπος ζωής.

Αν χρειάζεται ένταση των προσπαθειών για την ενδυνάμωση δραστηριοτήτων όπως της τρίτης είδησης είναι για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά δραστηριοτήτων και άρα και των κινδύνων...

Αναμφίβολα πρόκειται για ειδήσεις πολύ θετικότερες από τα χειραγωγούμενα από την ΕΚΤ ελληνικά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να συνεχίσει να μοιράζει μισθούς και επιδόματα...

2) Ρωσική υποχώρηση...
Η Ρωσία είναι μια οικονομία η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς τιμές των υδρογονανθράκων. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά ο δείκτης του ρωσικού χρηματιστηρίου συμβαδίζει με την τιμή του πετρελαίου και των άλλων υδρογονανθράκων.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια πλήρης αυτονόμηση του δείκτη του χρηματιστηρίου από την τιμή του πετρελαίου... και του φυσικού αερίου, που παρά την πρόσφατη διόρθωση βρίσκεται σε πολύ υψηλότερη τιμή σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

05 Μαϊ 2022 | 07:35

Πληρώστε περισσότερα...

"Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους" δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, "Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο".

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.

03 Μαϊ 2022 | 06:59

Αρτέμη, ζεις, εσύ μας οδηγείς...

Η προσφυγή της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατανοητή. Τη δουλειά τους κοιτάνε οι άνθρωποι...

27 Απρ 2022 | 08:00

Η αναβάθμιση και το "σαπάκι" της "Θεσσαλικής"...

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s από τη βαθμίδα ΒΒ σε ΒΒ+, με σταθερό outlook έφερε τη χώρα μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Τούτο αναμφίβολα αποτελεί θετική εξέλιξη…

26 Απρ 2022 | 09:14

Ο Μακρόν και η έλευση του Χειμώνα...

Πανηγυρίστε λοιπόν τη νίκη Μακρόν ως τις τελευταίες "λιακάδες" του Φθινοπώρου γιατί ο "Χειμώνας Έρχεται"...

23 Μαϊ 2022 | 07:38

Το δόγμα Πούτιν, Ερντογάν…

Οι "αναθεωρητές" του status quo προετοιμάζουν επί μακρόν την κοινή γνώμη των κοινωνιών τους πάνω κάτω με τους ίδιους τρόπους.

19 Μαϊ 2022 | 08:02

Ο "έρωτας" με τον Ερντογάν...

Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης με απλά λόγια είναι πως οι Αμερικάνοι και η υπόλοιπη υφήλιος δεν κατάλαβαν για τον αναθεωρητισμό ποιων ομιλούσε ο κ. Μητσοτάκης και πως οι μόνοι που το αντελήφθησαν είναι οι Τούρκοι.

18 Μαϊ 2022 | 07:40

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

16 Μαϊ 2022 | 08:45

Η επάνοδος των χρεοκοπιών...

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπως και αρκετοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές πως επίκειται ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω των απειλητικών διαθέσεων του πληθωρισμού.

11 Μαϊ 2022 | 08:18

Προσοχή με τις επιδοτήσεις...

Πρόσφατα άκουσα για την περίπτωση ζεύγους συνταξιούχων που εξεπλάγη δυσάρεστα όταν είδε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού πριν μερικούς μήνες.

09 Μαϊ 2022 | 07:18

Τα χειρότερα πίσω;

H διεθνής χρηματιστηριακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη διαθέτει πολλές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα για ένα οικονομικό κραχ με απροσδιόριστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

05 Μαϊ 2022 | 07:35

Πληρώστε περισσότερα...

"Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους" δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, "Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο".

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.