Χαρίζω χρέη, μοιράζω οικόπεδα...

Μια πολιτική γραμμή του τύπου "Χαρίζω χρέη, μοιράζω οικόπεδα...", δεν αποτελεί παντού και πάντα τον καλύτερο οδηγό προς την εξουσία. Ιδίως αν έχει προηγηθεί η "κωλοτούμπα" του Θέρους του 2015.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Χαρίζω χρέη, μοιράζω οικόπεδα...

"Ποταμώ ουκ έστιν εμβήναι δις τω αυτώ"...

Ηράκλειτος

Πριν λίγες μέρες η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κα Θεοδώρα Τζάκρη σε συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" δήλωσε πως οι περιορισμοί στο δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων να μετέχουν στις εθνικές εκλογές είναι άδικοι και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για την άρση τους, αλλά και θα τους καταργήσει αμέσως μόλις επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει το ζήτημα, εξεπλάγησαν, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τα κόμματα που επέμεναν στους περιορισμούς αυτούς.

Τούτο γιατί οι Έλληνες που μεταναστεύουν εκτός της χώρας αποτελούν το πλέον δυναμικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού αυτής το οποίο ασφυκτιά στις συνθήκες που επικρατούν στο μοντέλο της κρατικοδίαιτης κομματοκρατίας και υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την αριστερά υποτίθεται πως τα εμπόδια αυτά αποτελούν δομές αλληλεγγύης κάποιου υποτιθέμενου κοινωνικού κράτους αλλά επί της ουσίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μηχανισμούς διαβίωσης της παρασιτικής κομματοκρατίας και συνδικαλιστοκρατίας σε βάρος των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και οικονομίας.

Τούτο είναι γνωστό όπως και η ορθή εκτίμηση και ανησυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως οι απόδημοι σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης θέλουν και την Ελλάδα να μοιάσει με τις χώρες που τους φιλοξενούν και ψηφίζουν ανάλογα.

Πού οφείλεται λοιπόν το "ολίσθημα" της κ. Τζάκρη να ταχθεί με αυτούς που ζητούν ελαχιστοποίηση των περιορισμών συμμετοχής των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο κ. Βορίδης φέροντας αμέσως σχετική τροποποίηση στη Βουλή, την οποία απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Υπόσχονται τα πάντα σε όλους...

Κάποιοι υποστηρίζουν πως οφείλεται σε αμέλεια και άγνοια λόγω του χαμηλού επιπέδου του επαγγελματισμού και πολιτικοποίησης που διακρίνει πολλούς από τους "κηπουρούς" με τους οποίους ο ΓΑΠ προσπάθησε να ανανεώσει το "φθαρμένο" ΠΑΣΟΚ...

Συνδυάζοντας κάποιος το "ολίσθημα" της κας Τζάκρη με την πανηγυρική παρουσίαση από τον κ. Τσίπρα του σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την επιδημία αντιλαμβάνεται πως ενδεχομένως η τακτική αυτή να αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής.

Το σχέδιο επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει εκτεταμένες διαγραφές χρεών και επιδοματικές ενισχύσεις και θυμίζει αρκετά το περίφημο "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" και αυτά που υποσχόταν πριν το 2015 περί διαγραφής του χρέους και "σκισίματος" του μνημονίου...

Ο συνδυασμός των δυο παραπάνω περιστατικών οδηγεί στο συμπέρασμα πως μετά από μια σύντομη προσπάθεια επίδειξης σοβαρότητας και υπευθυνότητας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιστρέφει στην τακτική να υπόσχεται στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει κάτι που στο παρελθόν σε μια κρίσιμη περίοδο αποδείχτηκε εφαλτήριο προς την εξουσία.

Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη πως τους τελευταίους μήνες παρά τα σημάδια φθοράς που εμφάνισε η κυβέρνηση στις έρευνες της κοινής γνώμης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να κερδίζει τίποτα και να υπολείπεται σημαντικά των ποσοστών που άθροισε στις τελευταίες εκλογές. Τούτο ενδεχομένως να προκαλεί νευρικότητα και να οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις...

Μια πολιτική γραμμή του τύπου "Χαρίζω χρέη, μοιράζω οικόπεδα..." όμως δεν αποτελεί παντού και πάντα τον καλύτερο οδηγό προς την εξουσία. Ιδίως αν έχει προηγηθεί η "κωλοτούμπα" του Θέρους του 2015.

Ή ακόμη καλύτερα, όπως έλεγε ο Ηράκλειτος, δεν μπορεί κάποιος να μπει στο ίδιο ποτάμι δυο φορές όσες φορές και αν βρέξει τα μπατζάκια του...

2) Η Ελλάς που φεύγει και η Ελλάς που μένει!

Αγαπητέ κε Στούπα,

Διαβάζω την αρθρογραφία σας πολλά χρονιά και συμφωνώ με πολλές απόψεις και θέσεις που έχετε εκφράσει. Ακόμη, έμαθα ότι οι σημαντικότερες ειδήσεις δεν βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα που πουλάνε, αλλά στις μέσα σελίδες (εάν ήταν εφημερίδα) ή στο bottom των site.

Σας παραθέτω δύο ειδήσεις που διάβασα σε γνωστή ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

1η είδηση: Έλληνας μαθητής έγινε δεκτός στο Yale με υποτροφία 97%


2η είδηση: Λύκειο τελεί υπό κατάληψη πρώτη μέρα λειτουργίας του

Από αυτές τις δύο ειδήσεις πολλά σχόλια και συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Θα εστιάσω πως ο μαθητής Μαρκόπουλος, αν και έγινε δεκτός στο Yale με υποτροφία 97% (το ετήσιο κόστος της υποτροφίας ανέρχεται στα 88.000 δολάρια), αναφέρει ότι θεωρεί τα ελληνικά πανεπιστήμια κορυφαία σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Δεν επικαλείται τις γνωστές εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας (π.χ. χτίσιμο καθηγητών στα γραφεία, ξυλοδαρμούς, βανδαλισμούς, καταλήψεις κλπ).

Τιμά και σέβεται το ελληνικό πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό το συνθέτει (καθηγητές, φοιτητές, προσωπικό κλπ).

Στη δεύτερη είδηση, ο μαθητής την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των Λυκείων καταλαμβάνει τη σχολική του μονάδα με αίτημα να ανοίξουν τα φροντιστήρια, απαξιώνοντας, σνομπάροντας το ελληνικό σχολείο και ό,τι αυτό το αποτελεί (καθηγητές, μαθητές κλπ).

Η Ελλάς που φεύγει και η Ελλάς που μένει!

Με εκτίμηση,

Θεοφάνης Παπαδόπουλος

3) Χρυσός (GLD) και αγορές

Αγαπητέ Κώστα,

Τα πολλά χρόνια που παρακολουθώ την αρθρογραφία σου, μόνο θετικά έχω να πω, χωρίς κολακίες.

Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να γράψεις κάτι για τον συσχετισμό του χρυσού με τις αγορές και ποια είναι η γνώμη σου για τη μελλοντική πορεία του.

Σ' ευχαριστώ θερμά

Με τιμή

Μ. Κωνσταντινίδης

Απάντηση: Η εκτίμηση που διατηρώ είναι πως μακροπρόθεσμα ο χρυσός δεν έχει δει ακόμη τα υψηλά του κύκλου που ξεκίνησε το 2000 από τα 300 δολάρια.

Τούτο δεν σημαίνει όμως παρά την πρόσφατη διόρθωση δεν θα υποχωρήσει περαιτέρω αν υπάρξει μια απότομη διόρθωση στις αγορές όπως συνέβη την Άνοιξη του 2020.

4) Τὸ ἀσφαλιστικὸ συμβόλαιο...

.. γιὰ τὴν ἀθέτηση τοῦ ὁποίου παραπονεῖται ὁ ἐπιστολογράφος σας κ. Γεώργιος Ἀντωνίου, περιέχει καὶ ἕναν ἀκόμη ὅρο. Ἐκτὸς ἀπὸ τὶς είσφορές, ποὺ καλεῖται νὰ καταβάλλῃ ἀνελλιπῶς ὁ ἀσφαλιζόμενος, πρέπει καὶ νὰ μεριμνᾷ ὥστε νὰ μὴν τὶς διασπαθίζῃ ἡ ἑκάστοτε κυβέρνηση. Συνεπῶς, νὰ ψηφίζῃ ἀνελλιπῶς πολιτικὰ κόμματα ποὺ δὲν τάζουν καὶ δὲν κάνουν πελατειακὲς παροχὲς μὲ τὴν συνταξιοδοτική του ἀποταμίευση. Και ἂν δὲν φθάνῃ ἡ ψῆφος, νὰ κατεβῇ καὶ στὸ πεζοδρόμιο. Ἀφοῦ, ὅμως, οἱ ἀσφαλισμένοι δὲν ἔδιναν (καὶ δὲν δίνουν) οὔτε ψῆφο σὲ ὑπεύθυνα κόμματα καὶ τὰ κρατοῦν πεισματικῶς ἐκτὸς Βουλῆς, ἀφοῦ ψηφίζουν δημοκόπους, ἀφοῦ ἀκοῦν κάθε μέρα σὲ ραδιόφωνα καὶ τηλεοράσεις γιὰ ἑκατοντάδες ἑκατομμύρια πού μοιράζουν οἱ τάχα γενναιόδωρες (μὲ τὰ λεφτὰ τῶν ἄλλων) κυβερνήσεις καὶ δὲν βγαίνουν στὸν δρόμο νὰ σπάσουν καὶ νὰ κάψουν, καλὰ τὰ παθαίνουν. Μάλιστα, καὶ λίγα παθαίνουν.

Μετὰ τιμῆς,

Γ. Γεωργάνας

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 15 Ιαν 2022 | 19:16

Ηλιόπουλος: Ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα και όχι τον Μάιο

"Ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα και όχι τον Μάιο", υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ 15 Ιαν 2022 | 18:30

Επεισόδιο με Πολάκη: Απείλησε αστυνομικούς για να σβήσουν πρόστιμο σε ταβέρνα φίλου του- "Ξέρεις πού θα σε στείλω εγώ ρε"

Ο Π. Πολάκης απείλησε αστυνομικούς "με δυσμενή μετάθεση" λέει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. για πρόστιμο που έκοψαν σε σερβιτόρο. "Το πρόστιμο ισχύει κανονικά" λέει η ΕΛ.ΑΣ.

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ «ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ» 14 Ιαν 2022 | 20:28

ΝΔ: Τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

H Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για "γκεμπελική τακτική" και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Ιαν 2022 | 17:49

Ανατροπή με την "Αυγή": Δεν κλείνει το καθημερινό φύλλο - Μαραθώνια συνεδρίαση 7 ωρών στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως φαίνεται συνεχίζει κανονικά την έκδοση του καθημερινού της φύλλου η εφημερίδα "Αυγή" μετά από τις αποφάσεις που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS 13 Ιαν 2022 | 16:11

Υπόθεση Βαξεβάνη: Τα πρωτοσέλιδα του Documento που ερευνά η Δικαιοσύνη- Οι "βαλίτσες με τα χρήματα" και το υπόμνημα Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε υπόμνημα με ειδική αναφορά στα ρεπορτάζ και τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Documento του Κώστα Βαξεβάνη

ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:01

Ο Άδωνις απαντάει στον Τσίπρα για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Άμα έχεις λεφτά για Mercedes, ας πληρώσεις και 1,70€ τη βενζίνη

"Συμβουλή στον καλό του φίλο Αλέξη Τσίπρα" 'έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια με τη Μερσεντές στο βενζινάδικο.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 13 Ιαν 2022 | 13:03

Βερναρδάκης: Ούτε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αγοράζουν την Αυγή - Εντυπα του ίδιου χώρου η ΕφΣυν και το Documento

Την ελπίδα να μην είναι οριστική η απόφαση για κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

ΣΤΟ 12,3% ΤΟ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 10:49

Δημοσκόπηση Interview: 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνία με Τσίπρα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, σταθερή δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Interview.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ 53+ 13 Ιαν 2022 | 10:30

Νέα σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ με Αυγέρη και Παπαδόπουλο - Βαριές κουβέντες για "κομματικούς μπράβους" - "Λέει ό,τι της κατέβει"

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το άρθρο της Δώρας Αυγέρη που αφήνει αιχμές κατά της αριστερής πτέρυγας και μιλά για "κομματικούς μπράβους" και "ιδεολογικό face control".

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Ιαν 2022 | 10:01

Καταγγελίες Σπίρτζη: Διορισμένος σε κρατικές θέσεις από την κυβέρνηση ο υπόδικος καθηγητής της ΑΣΟΕΕ [βίντεο]

Σε σοβαρές καταγγελίες για τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που ξυλοκοπήθηκε, προχώρησε ο Χρήστος Σπίρτζης.

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 13 Ιαν 2022 | 07:39

Το δράμα της "Αυγής" και η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ: Κλείνει το καθημερινό φύλλο - Αγωνία για τους εργαζόμενους

Η εφημερίδα "Αυγή" κλείνει φέτος τα 70 χρόνια λειτουργίας της - Εθελούσια ή "λουκέτο" διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ - Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 12 Ιαν 2022 | 23:31

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για τον Βαξεβάνη: "Απίστευτο να αμφισβητείται η ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου"

"Ο κ. Βαξεβάνης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου παρά τα όσα έχουν καταγγελθεί εις βάρος του;" αναρωτιέται η Νέα Δημοκρατία - Για "εκδικητικότητα Μητσοτάκη" κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 12 Ιαν 2022 | 22:18

ΣΥΡΙΖΑ: Εκδικητικότητα Μητσοτάκη η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία για τη Novartis

Για τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.