Follow us

Ζητείται αλληλεγγύη!

Πού είναι η αλληλεγγύη που αποτελεί κυρίαρχο, συνδετικό στοιχείο της Ένωσης;

Ζητείται αλληλεγγύη!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια ένωση κρατών, τα οποία αποφάσισαν να παραιτηθούν από ένα μέρος της ανεξαρτησίας τους, για να επωφεληθούν από μια σειρά κοινών δράσεων, κυρίαρχη των οποίων είναι η νομισματική ένωση. Στην πορεία βέβαια προτάχθηκε ως κοινό όραμα και μια πολιτική ένωση ως ομοσπονδία κρατών ή κάτι παρόμοιο. Αυτά αφορούσαν την περίοδο πριν το 2008.

Έτσι, διερωτάται ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης, ο οποίος πιστεύει και ελπίζει σε μια ενωμένη Ευρώπη και σέβεται τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε, πού είναι η αλληλεγγύη που αποτελεί κυρίαρχο, συνδετικό στοιχείο της Ένωσης;

Με την έναρξη της κρίσης και κυρίως μετά το 2010, μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, βρέθηκαν πολύ κοντά στην χρεοκοπία. Η διαχείριση της κρίσης, αλλά και τα αντικειμενικά γεγονότα που ακολούθησαν, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα διχοτόμηση. Σε χρεώστριες και πιστώτριες χώρες, σε ενάρετες (Βορράς) και σε προβληματικές (Νότος). Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ουσιαστικά είναι χωρισμένη στα δύο.

Από τη μια μεριά έχουμε τη Γερμανία, την Ολλανδία και κάποιες σκανδιναβικές χώρες, που επιμένουν στην εφαρμογή πολιτικών σκληρής λιτότητας για τις νότιες, προβληματικές χώρες, διατηρώντας βέβαια για τον εαυτό τους το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης των δικών τους χρεών, και από την άλλη σχεδόν ολόκληρο το Νότο που παραπαίει πνιγμένος στα χρέη, στην ύφεση, στην πιστωτική ασφυξία και στην κοινωνική εξαθλίωση. Κέρδη συνεπώς για τους μεν, ζημιές για τους δε. Έτσι, διερωτάται ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης, ο οποίος πιστεύει και ελπίζει σε μια ενωμένη Ευρώπη και σέβεται τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε, πού είναι η αλληλεγγύη που αποτελεί κυρίαρχο, συνδετικό στοιχείο της Ένωσης;

Η Γερμανία, ως ηγεμονική οικονομική δύναμη, φαίνεται να μη συνειδητοποιεί, ότι το βραχυπρόθεσμο κέρδος που αποκομίζει από την κρίση, επωφελούμενη σε μεγαλύτερο βαθμό από το κοινό νόμισμα καταγράφοντας πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών της πάνω από 200 δισ. ευρώ, δεν πρέπει να την εμποδίζει στη λήψη αποφάσεων που θα διασφαλίζουν μια μακρόχρονη προοπτική για το μέλλον του συνόλου των χωρών της Ευρώπης. Παρά τις δηλώσεις χειλέων, όπως του πρώην Καγκελαρίου Σρέντερ ότι «η Γερμανία είναι μεγάλη χώρα για να σκέφτεται μόνο τον εαυτό της», ή την υιοθέτηση του Μανιφέστου για την Ευρώπη των τριών σοφών (Habernas, Bofinger και Nida-Ruemelin) εκ μέρους του συγκυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, στην πράξη η ασκούμενη πολιτική παραμένει η ίδια.

Δηλώσεις πίστης στο Ευρώ, είτε προέρχονται από την Καγκελάριο κ. Merkel, είτε από τον Διοικητή της ΕΚΤ κ. Draghi δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα.

Εμποδίζει για παράδειγμα την εισαγωγή των Eurobonds, ως μοναδικού εργαλείου, τόσο για τη δραστική μείωση των επιτοκίων στις υπερχρεωμένες χώρες, κάτι που θα βοηθούσε και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους, όσο και για την απεμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την ανάγκη να προβαίνει σε αθρόες αγορές κρατικών ομολόγων. Έτσι, αντί με την καθιέρωση των Eurobonds να δοθεί ένα τέλος, διαιωνίζεται η ευρωπαϊκή κρίση, με τις γνωστές καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, αλλά και τις άγνωστες κοινωνικές αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσει.

Δηλώσεις πίστης στο Ευρώ, είτε προέρχονται από την Καγκελάριο κ. Μέρκελ, είτε από τον Διοικητή της ΕΚΤ κ. Ντράγκι δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι πραγματική αλληλεγγύη για τις φτωχότερες χώρες και όχι λιτότητα με την οποία τιμωρούνται οι πολίτες ενώ αυτοί που προκάλεσαν την χρηματοπιστωτική κρίση παραμένουν στο απυρόβλητο.

Η επίδειξη αλληλεγγύης εξάλλου, δεν είναι ζητούμενο της εποχής, δηλαδή δημιούργημα της κρίσης, αλλά απαίτηση που απορρέει από την ίδια τη σύμβαση του Maastricht, όπου γίνεται συχνά αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας συνθηκών στήριξης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των κρατών-μελών. Στο προοίμιο μάλιστα της σύμβασης εκφράζεται η επιθυμία για «εμβάθυνση της αλληλεγγύης των εθνών λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, τον πολιτισμό και της παραδόσεις του καθενός».

Αν κρίνει κανείς από την πολιτική λιτότητας, την οποία επέβαλλαν οι ισχυρές χώρες τα τελευταία χρόνια στις αδύναμες και προβληματικές, μόνο την εμβάθυνση της αλληλεγγύης δεν εξυπηρετεί.

Αν κρίνει κανείς από την πολιτική λιτότητας, την οποία επέβαλλαν οι ισχυρές χώρες τα τελευταία χρόνια στις αδύναμες και προβληματικές, μόνο την εμβάθυνση της αλληλεγγύης δεν εξυπηρετεί. Αντίθετα, η πολιτική αυτή αποδομεί κάθε βασική ευρωπαϊκή ιδέα στην πράξη και παρέχει στους κάθε λογής ευρωσκεπτικιστές επιχειρήματα για να βάλουν κατά της ενιαίας Ευρώπης.

Για να πάρει συνεπώς σάρκα και οστά η επιταγή του συμφώνου του Maastricht, η εισαγωγή των Eurobonds θα σήμαινε μια καλή αρχή. Η χρηματοδότηση των χωρών σε μια κοινή επιτοκιακή βάση θα αποτελούσε πράξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και θα συνέβαλε στην ανάπτυξη του αισθήματος δικαιοσύνης ανάμεσα στους πολίτες της Ευρώπης. Είναι ανάγκη το γρηγορότερο να επιστρέψουμε στις αξίες που χαρακτήριζαν επί πολλές δεκαετίες τη λειτουργία της Ευρώπης και τη διαφοροποιούσαν από τους άλλους κρατικούς σχηματισμούς.

  • Ο Χαράλαμπος Γκότσης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ 28 Σεπ 2023 | 19:52

Μακελειό στην Ολλανδία: Δύο νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε σπίτι και ιατρικό κέντρο - Συνελήφθη 32χρονος

Σοβαρά τραυματισμένη από τα πυρά του 32χρονου μία 14χρονη - Ποια ήταν τα δύο θύματα της επίθεσης στην Ολλανδία.

«ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ» 26 Σεπ 2023 | 20:02

Σοκ στη Γερμανία: 14χρονος συνελήφθη για τη δολοφονία 6χρονου - "Απίστευτης βαρβαρότητας και βαναυσότητας έγκλημα"

Ένας 14χρονος στη Γερμανία συνελήφθη για τη δολοφονία ενός 6χρονου αγοριού. "Δεν έδειξε να συγκινείται κατά τη σύλληψή του", δήλωσε νωρίτερα ο εισαγγελέας της υπόθεσης Τιμ Βίσμαν

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 26 Σεπ 2023 | 18:45

Έρχεται νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Για ποιους αυξάνεται το όριο χρεών, τι αλλάζει στις συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον Νοέμβριο - Τι θα προβλέπει.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 25 Σεπ 2023 | 19:20

Ο αγρότης από την Καστοριά που αναδείχθηκε ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου άνδρα βιοκαλλιεργητή έλαβε ο Θωμάς Μόσχος - Μαζί με τον αδερφό του Χρήστο διαθέτουν την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα "Φάρμα Μόσχου"

Η ΚΟΥΚΛΑ ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΛΛΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΑΛΕΞΙΑ 24 Σεπ 2023 | 08:47

Η βασίλισσα και οι κόρες της: Το υπερβολικό ντύσιμο της Μάξιμα, η κούκλα πριγκίπισσα Αλεξία και η διάδοχος με το περίεργο καπέλο

Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας έκανε μια δημόσια εμφάνιση - Η κούκλα κοκκινομάλλα πριγκίπισσα Αλεξία και η υπερβολική βασίλισσα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 19 Σεπ 2023 | 09:33

Στη Γερμανία ο Δένδιας για τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στο Ramstein της Γερμανίας όπου θα έχει συνάντηση με την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3000 ΕΥΡΩ 14 Σεπ 2023 | 20:23

Ολλανδία: Εκτροφέας "δημιούργησε" μπουλντόγκ με υπερβολικά πλακουτσωτή μύτη - Αναπνέουν ακανόνιστα, ακόμη και σε ακινησία

Διαπιστώθηκε ότι τα γαλλικά μπουλντόγκ που διασταυρώθηκαν είχαν αφύσικα πλακουτσωτές μύτες και ανέπνεαν ακανόνιστα, ακόμη και όταν ήταν ακίνητα.

ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ 14 Σεπ 2023 | 13:30

Ερωτήματα για την ακτινοβολία του iPhone 12: Η Γαλλία σταμάτησε τις πωλήσεις, το Βέλγιο ψάχνεται, η Γερμανία σε αναμονή

Τι συμβαίνει με το iPhone 12 της Apple. Το Βέλγιο το εξετάζει, η Γαλλία σταμάτησε τις πωλήσεις.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 14 Σεπ 2023 | 11:38

Γερμανία: Ποσοστό ρεκόρ και πρώτο κόμμα στο Βραδεμβούργο το ακροδεξιό AfD

Η AfD πρώτο κόμμα σε δημοσκόπηση στο Βραδεμβούργο στη Γερμανία και με ποσοστό-ρεκόρ.

Η ΥΠΟΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΒΑ.2.86 13 Σεπ 2023 | 20:55

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο των ειδικών η υποπαραλλαγή Pirola - Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία

Πρόκειται για υποπαραλλαγή η οποία περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις του κορονοϊού.

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ 13 Σεπ 2023 | 15:54

Ο δημοσιογράφος Παντελής Βαλασσόπουλος μας δείχνει τι έγινε στη Γερμανία με μια ξαφνική νεροποντή

Τώρα που όλοι κατηγορούν αλλήλους για το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, ο ανταποκριτής του Open στη Γερμανία μας δείχνει τι γίνεται και στο εξωτερικό

ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ 13 Σεπ 2023 | 12:19

Αλήθειες και ψέματα για τη βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ της ΕΕ - Είναι φρέσκο χρήμα ή κονδύλια που έτσι κι αλλιώς δικαιούμασταν;

Θα πάρουμε ζεστό χρήμα ή ξαναμοιράζεται η ίδια πίτα; Εξαφανίζονται τα περιθώρια για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας;