
Ο Νικόλας Τριανταφυλλίδης ήταν γιος του Χάρρυ Κλυνν. Πατέρας και γιος πέθαναν με δύο χρόνια διαφορά, με πρώτο τον γιο, προς αβάσταχτο καημό του πατέρα. Ο Νικόλας ήταν από τα πιο αγαπησιάρικα πλάσματα που πέρασαν από αυτόν τον πλανήτη. Μοίραζε την αγάπη του αφειδώλευτα, κυρίως προς καλλιτέχνες που συνηθίζαμε επί χρόνια να τους θεωρούμε περιθωριακούς, προτού αρχίσουμε να τους λατρεύουμε ως καλτ.
Ένας από τους καρδιακούς φίλους του Νικόλα ήταν και ο αείμνηστος Απόστολος Σουγκλάκος, θρυλική μορφή του κατς πριν στραφεί στον κινηματογράφο σε αντίστοιχους δεύτερους ή τρίτους ρόλους. Ο Νικόλας, έφηβος ακόμη, πήγαινε και παρακολουθούσε τους αγώνες κατς του Σουγκλάκου στο παλιό γήπεδο μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Χρόνια αργότερα, σε μία από τις πολύωρες συζητήσεις μας για τις ανάγκες ενός βιβλίου μου, ρώτησα τον Νικόλα εάν εκείνοι οι αγώνες ήταν στημένοι ή έπεφτε πραγματικό ξύλο. Ο Νικόλας γέλασε με την αφέλειά μου. "Και στημένοι ήταν και ξύλο έπεφτε", απάντησε• "έπεφτε το ξύλο της αρκούδας".
Ανακαλώ την οξύμωρη απόκριση του Νικόλα για εκείνους τους παλαιστές με τα παρδαλά ψευδώνυμα –Τρομάρας εναντίον Μασίστα, Τίγρης εναντίον Γορίλα- κάθε φορά που πλησιάζουμε σε προεκλογική περίοδο: πώς γίνεται σε έναν σικέ αγώνα να πέφτει αληθινό ξύλο; Μια πρώτη εξήγηση θα απέδιδε την αντίφαση στο θερμό ταμπεραμέντο τόσο των παλαιστών όσο και των πολιτευτών μας.
Οι δεύτεροι, ενόσω δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν καθημερινά ξύλινες κοινοτοπίες για τον πολιτικό μας πολιτισμό, δεν λένε όχι και για ένα χτύπημα κάτω από τη μέση στα μουλωχτά, όποτε τους δίνεται η ευκαιρία. "Δεν θα πέσουμε στο επίπεδό σας", είναι το πιο συχνό σχόλιο εκείνων που πέφτουν χαμηλότερα, την ώρα που πέφτουν χαμηλότερα… Αναρωτιέται κανείς τι διάολο έχαναν τον καιρό τους οι ΜόντιΠάιθον με τους κρυόκωλους τους συμπατριώτες τους, τη στιγμή που υφίσταται στη Μεσόγειο τέτοιο ανεξάντλητο αδαμαντωρυχείο.
Μια δεύτερη εξήγηση ακουμπάει μάλλον επί τον τύπον των ήλων. Από την εποχή –πάνε πολλές δεκαετίες πλέον- που η ενεργός πολιτική απώλεσε, έστω και μόνο ως πρόθεση, τον όποιον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, επικράτησε η τακτική που ευφυέστατα βάφτισε κάποτε ο Τζορτζ Στεφανόπουλος ως "ομηρία των δημοσκοπήσεων".
Οι πολιτευτές μας εγκατέλειψαν τις παλαιομοδίτικες πατερναλιστικές τους φιλοδοξίες να διορθώσουν τα "κακώς κείμενα" και αρκούνται στην όσο το δυνατόν λιγότερο επιζήμια (για τους ίδιους) διαχείρισή τους, εκείνη που θα εξασφαλίσει την επανεκλογή τους.
Ως εκ τούτου, οι δημοσκοπικές τάσεις, ακόμη και όταν αντιφάσκουν μεταξύ τους, είναι πιο σεβαστές πλέον από τις Δέκα Εντολές. Ο ψηφοφόροι δεν περιμένουν να ακούσουν από τα χείλη του πολιτευτή απόψεις που θα τους πείσουν να τον ψηφίσουν, αλλά να πεισθούν ότι ο πολιτευτής ενστερνίζεται πλήρως τις δικές τους απόψεις.
Έτσι οι προεκλογικές ομιλίες των πολιτευτών μεταμορφώνονται σε αυτοσχέδιους διαγωνισμούς καραόκε, με τον ταλαίπωρο τον πολιτευτή να προσπαθεί απεγνωσμένα να μιμηθεί το target group του. Εάν το target group του είναι κακόφωνο, δεν ακούγεται πολύ συνετό να στείλουμε για να το ψυχαγωγήσει έναν τενόρο από τη Σκάλα του Μιλάνου. Εάν το target group του αισθάνεται μιαν ανομολόγητη αλλά και ακαταμάχητη ροπή προς τη βαρβατίλα, οι "καλοί τρόποι" και το "επίπεδο" δεν ηχούν ως η ενδεδειγμένη προεκλογική στρατηγική. Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται, όμοιος ομοίω αεί πελάζει και η κοπριά στα λάχανα, to make along story short, όπως λέμε στα χωριά μας.
Οι θερμοκέφαλοι όλων των κομμάτων –όπως και οι ζηλωτές κάθε ομάδας, θρησκείας ή ιδεολογίας, γενικότερα- δεν φημίζονται για την ευστροφία τους, αλλά ακόμη και αυτοί, οι "απαλλαγμένοι από τις συμφορές της νοημοσύνης" (αθάνατοι ΜόντιΠάιθον), αντιλαμβάνονται πως αποκλείεται όλοι οι "καλοί" να έχουν μαζευτεί στη μια παράταξη και όλοι οι "κακοί" στην άλλη. Κατά συνέπεια γνωρίζουν ότι το παιχνίδι είναι σικέ, όσες χοντράδες και αν ειπωθούν εκατέρωθεν, όσες μύτες και αν ανοίξουν. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αργά ή γρήγορα, οι σικέ αγώνες δεν κόβουν πια εισιτήρια. Εάν ζούσε σήμερα, θα μας το επιβεβαίωνε και ο Σουγκλάκος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr