Ακης Πετρετζίκης: Συνταγή για το πιο τέλειο πασχαλινό τσουρέκι - Tip από τον σεφ

Ο Ακης Πετρετζίκης προτείνει την πιο τέλεια συνταγή για πολίτικο τσουρέκι, όπου αν τη φτιάξετε είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οδεύουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα και ήδη ορισμένοι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και τις λιχουδιές, όπως τα παραδοσιακά κουλούρια και φυσικά το τσουρέκι.

Πολλοί είναι εκείνοι και εκείνες που επιλέγουν να φτιάξουν με τα χεράκια τους τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα και όχι να τα προμηθευτούν από κάποιο φούρνο ή ζαχαροπλαστείο.

Ο Ακης Πετρετζίκης, όπως πάντα, δίνει τη λύση, και προτείνει την πιο τέλεια συνταγή για πολίτικο τσουρέκι, όπου αν τη φτιάξετε είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

Η συνταγή του Ακη Πετρετζίκη για πασχαλινό τσουρέκι:

Συστατικά

Μείγμα Α

-150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
-120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
-25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια

Μείγμα Β

-200 γρ. γάλα
-100 γρ. βούτυρο
-ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
-14 γρ. μαχλέπι
-300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-3 γρ. μαστίχα
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-4 αβγά, μέτρια
-1 πρέζα αλάτι

Μείγμα Γ

-850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
-100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη σύνθεση

1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα

Ακης Πετρετζίκης: Συνταγή για το πιο τέλειο πασχαλινό τσουρέκι - Tip από τον σεφ

Εκτέλεση

Μείγμα Α

-Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
-Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μείγμα Β

-Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.
-Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.
-Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.
-Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.
-Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
-Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.
-Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.

Μείγμα Γ

-Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. -Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
-Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
-Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.
-Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
-Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σύνθεση

-Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
-Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
-Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
-Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
-Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
-Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.
-Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
-Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
-Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
-Εναλλακτικά, αντί για 2 τσουρέκια μπορούμε να κάνουμε 4 και να τα ψήσουμε για 30 λεπτά στους 150ο C στον αέρα.
-Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Tip: Αν φτιάχνετε τσουρέκια για πρώτη φορά κάντε την διαδικασία φτιάχνοντας 4 μικρά τσουρέκια αντί για δύο μεγάλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΠΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ 20 Ιουν 2021 | 14:58

Άκης Πετρετζίκης: Λίγο πριν γίνει πατέρας, εύχεται σε όλους τους μπαμπάδες με ένα ανατρεπτικό βίντεο

Ανήμερα της "Γιορτής του Πατέρα", ο Άκης Πετρετζίκης ανέβασε ένα ιδιαίτερο βίντεο, θέλοντας να ευχηθεί με τον δικό του τρόπο σε όλους τους μπαμπάδες.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ 17 Ιουν 2021 | 07:44

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Σουφλέ σοκολάτας

Η πιο έυκολη, γρήγορη και τέλεια συνταγή.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΤΕ 15 Ιουν 2021 | 12:57

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοκορέτσι στο φούρνο και... εκτός εποχής

Κοκορέτσι στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Oλα τα μυστικά για να φτιάξετε κοκορέτσι στο φούρνο σε ταψί ή κοκορέτσι στη γάστρα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΓΑΜΩΝ 14 Ιουν 2021 | 09:44

Σκαρμούτσος: "Πολύ λάθος" να κάνουμε αστυνόμευση ποιος έχει εμβολιαστεί

"Θεωρώ ότι θα είναι πολύ λάθος να μας βάλουν εμάς να κάνουμε την αστυνόμευση" αναφέρει ο Δ. Σκαρμούτσος για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιουν 2021 | 04:03

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ψητό κατσαρόλας με πατάτες ογκρατέν

Μια εύκολη συνταγή της Αργυρώς για ψητό μοσχάρι και πατάτες ογκρατέν που δεν θα σε προδώσει ποτέ.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 09 Ιουν 2021 | 07:40

Άντονι Μπουρντέν: Το αγαπημένο εστιατόριο του "αλήτη της κατσαρόλας" [εικόνες]

Το πιάτο του αγαπημένου εστιατορίου του Άντονι Μπουρντέν που τον είχε ξετρελάνει.

08 Ιουν 2021 | 16:56

Ποια είναι τα εστιατόρια και τα βρώμικα της Αθήνας που προτιμούν οι πιο γνωστοί σεφ

10 κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής εστιατορικής σκηνής αποκαλύπτουν τα μέρη και τα φαγητά που τιμούν κάθε φορά που παίζουν εκτός έδρας.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 08 Ιουν 2021 | 12:34

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γιαουρτογλυκό στο πι και φι (χωρίς μίξερ)

Ένα γιαουρτογλυκό ψυγείου, που σίγουρα έχετε δοκιμάσει είτε από την μαμά σας, είτε από την γιαγιά σας.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ 04 Ιουν 2021 | 07:09

Το σχέδιο για την Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος από το ΣΕΦ μέχρι τη Βούλα [βίντεο]

Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μήκους 22 χλμ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Θα επεκταθεί στα 70 χλμ. φτάνοντας μέχρι το Σούνιο.

ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ 03 Ιουν 2021 | 15:05

Ανάπλαση παραλιακού μετώπου: Με ποδήλατο από το ΣΕΦ έως το Σούνιο

Στην τελική φάση της ανάπλαση του παραλιακού μετώπου οι Αθηναίοι θα έχουν στη διάθεσή τους ποδηλατόδρομο 100 χιλιομέτρων

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ 01 Ιουν 2021 | 06:43

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο με μπάμιες

Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού με πολύ νοστιμιά.

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΣΕΦ 28 Μαϊ 2021 | 17:08

Το "πιο ελληνικό δεν γίνεται" μενού του σεφ Μπαξεβάνη για το γεύμα στο Προεδρικό- Αγριο ρύζι Σπερχειού και κατσίκι από την Κρήτη

Ένα μενού "όλο Ελλάδα ετοίμασε ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταση στην Ευρώπη

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 28 Μαϊ 2021 | 08:34

Πετρετζίκης: 4+1 δροσερά, πανεύκολα κοκτέιλς για τα καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι μας

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, η θερμοκρασία ανεβαίνει όλο και περισσότερο και... τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ παρέα με καλούς φίλους;