Αμερικανικό δημοσίευμα: Γιατί ο τέως ζει σαν κοινός θνητός στην Ελλάδα;

Ενώ η χώρα του αντιμετωπίζει κατάρρευση, ο πρώην μονάρχης κάνει την επιλογή να ζήσει «σεμνά και ταπεινά» στην Ελλάδα. Γιατί; αναρωτιέται το «Town and country».

amerikaniko-dimosieuma-giati-o-tews-zei-san-koinos-thnitos-stin-ellada
SHARE THIS
0
SHARES

Ενα από τα μεγαλύτερα περιοδικά της Αμερικής, το «Town and country» αναρωτιέται σε δημοσίευμά του: Γιατί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ επιλέγει να ζήσει«σεμνά και ταπεινά» στη χρεοκοπημένη Ελλάδα ενώ θα μπορούσε να ζει μια μεγαλοπρεπή ζωή στην Ευρώπη;

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα βασίλειο δίπλα στη θάλασσα, ένας όμορφος 24χρονος βασιλιάς παντρεύτηκε μια όμορφη 18χρονη πριγκίπισσα, οι άνθρωποι του βασιλείου χάρηκαν, ο βασιλιάς και η βασίλισσα έζησαν σε ένα χρυσό παλάτι στην πρωτεύουσα, με Βασιλικούς Κήπους γύρω τους.

Ο βασιλιάς σε αυτό το παραμύθι ήταν ο Κωνσταντίνος II της Ελλάδας. Η εφηβη νύφη του ήταν η πριγκίπισσα Αννα Μαρία της Δανίας.

Αλλά το 1967, τρία χρόνια μετά το γάμο τους, μετά από πραξικόπημα το νεαρό ζευγάρι και τα δύο μικρά παιδιά τους εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα, κάνοντας μια οδυνηρή διαφυγή που ανάγκασε την οικογένεια σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες εξορίας.

Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια αφού εγκατέλειψε την Ελλάδα, και σε μια στιγμή που η χώρα διανύει μια δύσκολη περίοδο, ο Κωνσταντίνος, ο οποίος δεν είναι πλέον νέος, επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του όπου ζει σαν κοινός θνητός.

Εζησε χλιδάτη ζωή στην εξορία

Βέβαια, ο Κωνσταντίνος δεν πέρασε άσχημα τη ζωή του στην εξορία, προσθέτει το δημοσίευμα.

Αυτά τα χρόνια έζησε μεγαλοπρεπώς με διεθνή αναγνώριση από το jet set και ανάμεσα στους γαλαζοαίματους της Ευρώπης...

 

Το 1986, για παράδειγμα, για να γιορτάσει τα 40ά γενέθλιά της Αννας-Μαρίας, ο Κωνσταντίνος έκλεισε ολόκληρο ξενοδοχείο στο Λονδίνο για έναν χορό τον οποίο παρακολούθησαν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος (ξάδελφος του Κωνσταντίνου), μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και η συζύγός του Βασίλισσα Σοφία (αδελφή του Κωνσταντίνου), η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας (κουνιάδα του), και σχεδόν όλοι οι βασιλείς της Ευρώπης.

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Γιατί, τη στιγμή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στη χώρα του, ο Κωνσταντίνος επιλέγει να επιστρέψει εκεί και να ζήσει ως κοινός θνητός;

Αυτό αποτελεί μυστήριο, προσθέτει το περιοδικό «Town and country».

«Είναι μυστήριο για μας» τονίζει μιλώντας στο περιοδικό ο Ντίνος Αναγνωστόπουλος, φίλος και πρώην συμμαθητής του Κωνσταντίνου.

«Δεν καταλαβαίνω πώς ένας άνθρωπος που έχει τόσες γνωριμίες σε όλο τον κόσμο θα επέλεγε να επιστρέψει στην Ελλάδα ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα περνάει τόσο δύσκολες εποχές» προσθέτει.

 

Η ίδια η ζωή του Κωνσταντίνου είναι ένα μυστήριο, τονίζει το δημοσίευμα. Από κοντά φαίνεται ως ένας κανονικός τύπος. Μιλάει άπταιστα αγγλικά με βρετανική προφορά, του αρέσουν τα καλά ανέκδοτα ακόμα και αν είναι σε βάρος του.

Ωστόσο, παραμένει δύσκολο να καταλάβει κανείς τους λόγους που ένας 75χρονος τέως βασιλιάς, αποφασίζει να επιστρέψει στον τόπο γέννησής του και να ζήσει ως ένας απλός πολίτης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook