Αρσάκειο: Στο αρχείο οι καταγγελίες για ψυχική και σεξουαλική βία σε βάρος μαθητών

Στο αρχείο οι καταγγελίες για ψυχική και σεξουαλική βία σε βάρος μαθητών του Αρσακείου Ψυχικού. Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
αρσάκειο

Στο αρχείο πέρασαν από τον Εισαγγελέα οι κατηγορίες για τα Αρσάκεια Σχολεία.

Συνολικά 285 αποφοιτήσαντες του Αρσακείου Ψυχικού, από το 1994 έως το 2018, ζητούσαν την πλήρη διερεύνηση των αποκαλύψεων, καταγγέλλοντας κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που "συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες".

Όπως υπογράμμισαν σε επιστολή τους προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, πρόκειται για περιστατικά σεξουαλικών, ψυχολογικών ή και λεκτικών προσβολών.

Διαβάστε Επίσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας σημειώνει, σε ανακοίνωσή του:

"Το γνωστό -προσφάτως ανακύψαν- πολύ λεπτό, ουσιαστικό και σημαντικό θέμα των καταγγελιών αποφοίτων μας, το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων) το χειρίστηκε ευθύς αμέσως με την απαιτούμενη και αναγκαία αίσθηση ευθύνης. Το παρέπεμψε αυθημερόν στην Εισαγγελία ώστε να εξεταστεί σε βάθος και να αντιμετωπισθεί δίκαια, αντικειμενικά, ανεπίληπτα και χωρίς καμία ανάμειξη της ιδίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Παράλληλα, η Φ.Ε. εφοδίασε αμέσως και λεπτομερώς την Εισαγγελία με το σύνολο των στοιχείων που της ζητήθηκαν συμπληρωματικά, όπως επίσης και με κάθε νέο σχετικό στοιχείο.

Η Εισαγγελία, όλο αυτό το διάστημα, ερεύνησε ενδελεχώς το θέμα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και, την 1η/7/2021, έκρινε ότι η σχετική υπόθεση πρέπει να τεθεί στο Αρχείο.

Η Φ.Ε. επέλεξε να κινηθεί θεσμικά έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η απόφαση αυτή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η οποία εγκρίθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δικαιώνει το διαχρονικό έργο και την ιστορική παρουσία και δραστηριότητα του συνόλου των Αρσακείων Σχολείων, ισότιμων μη κερδοσκοπικών Σχολείων, τα οποία στα 185 χρόνια λειτουργίας τους έχουν εφοδιάσει την πατρίδα μας με 300.000 αποφοίτους που έτυχαν μιας ποιοτικής και υψηλού επιπέδου παιδείας, με αρχές, κανόνες και αξίες.

Με βάση την ως άνω απόφαση η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία δηλώνει τα εξής:

Η ανοχή μας στους συκοφάντες τελείωσε.

Δεν έχουν πλέον τη δικαιολογία να επικαλούνται "υποψίες" ή "ειλικρινές ενδιαφέρον" προκειμένου να συκοφαντούν εκ του ασφαλούς. Οι νομικοί μας παραστάτες έχουν λευκή και δεδομένη εντολή να καταδιώξουν αστικά και ποινικά όσους επιδιώξουν να συνεχίσουν αυτόν τον πόλεμο λάσπης, χωρίς διακρίσεις.

Αναφορικά, δε, με τους καταγγέλλοντες αποφοίτους - μαθητές μας:

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν ερεύνης της υποθέσεως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "Η μεθόδευση της όλης κινητοποίησης [σ.σ. της υπογραφής της εν λόγω επιστολής] αποσκοπούσε κυρίως στην έκφραση δημόσιας διαμαρτυρίας των αποφοίτων που συμμετείχαν σε αυτήν για την αυστηρότητα του τρόπου λειτουργίας των Αρσακείων Σχολείων".

Προς την ίδια κατεύθυνση η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δέχτηκε ότι η πρωτοβουλία σύνταξης της σχετικής επιστολής από κάποιους αποφοίτους εξηγείται από την κοινωνική συγκυρία και στόχευε στη γενικότερη ανάδειξη σχετικών προβλημάτων εντός των εκπαιδευτικών κοινοτήτων "και όχι στην καταγγελία επιμέρους αξιοποίνων πράξεων".

Σημειώνεται δε ότι οι Εισαγγελείς επισημαίνουν ότι ορισμένοι εκ των υπογραφόντων την επιστολή "δήλωσαν αυθαίρετη χρήση του ονόματός τους ή έλλειψη ακριβούς γνώσης του περιεχομένου της, ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών με σχετικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δήλωσαν την ανάκληση της συμμετοχής τους στη σχετική κίνηση".

Ωστόσο, οι καταγγείλαντες δεν παύουν να είναι απόφοιτοι των Σχολείων μας∙ να είναι, δηλαδή, δικά μας παιδιά που φοίτησαν στα Αρσάκεια Σχολεία. Κατανοούμε ότι κάποια ενδεχόμενα περιστατικά και αστοχήματα της σχολικής καθημερινότητας (επιπλήξεις, υπερβολική αυστηρότητα, ατυχείς χαρακτηρισμοί, μη επιθυμητές βαθμολογικές αξιολογήσεις κ.λπ.), καίτοι δεν έχουν προφανώς κανένα νομικό ενδιαφέρον, ενδεχομένως να τους πίκραναν και θέλησαν να διαμαρτυρηθούν δημόσια, έστω και με υπεργενικευμένο και παρεξηγήσιμο λόγω της συγκυρίας τρόπο. Ως "εκπαιδευτικοί - γονείς" τους -Διοίκηση και δάσκαλοι- οφείλουμε να τους καταλάβουμε και να μας προβληματίσουν οι λόγοι που οδήγησαν στην καταγγελία τους.

Δεν μένουμε όμως εκεί.

Το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας απεφάσισε ήδη την συγκρότηση μιας -νέας- μικρής και ευέλικτης "Μόνιμης Επιτροπής Αναφοράς, Διερεύνησης και Αντιμετώπισης Εξαιρετικών Περιστατικών", συγκροτούμενης από εκπαιδευτικούς και γονείς των Σχολείων μας, η οποία θα είναι ευχερώς προσβάσιμη και δεκτική παραπόνων για το σύνολο των μαθητών όλων των Σχολείων μας, ώστε να λαμβάνει γνώση και να επιλαμβάνεται αποτελεσματικά και με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον των μαθητών μας επί όσων για οποιονδήποτε λόγο δεν φθάνουν στους αρμόδιους -ήδη υφιστάμενους- φορείς των Σχολείων μας (Ψυχολογική Συμβουλευτική Υπηρεσία, Καθηγητές, Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής, Διευθυντές Σχολείων και Εποπτεία Σχολείων). Τα περιστατικά αυτά θα ερευνώνται αμέσως και θα προωθούνται στο Δ.Σ. το οποίο θα επιλαμβάνεται της τάχιστης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση και αμιγώς προς τον σκοπό της πρόληψης, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα απευθυνθεί και στον "Συνήγορο του Παιδιού", μια Ανεξάρτητη Αρχή με αναμφισβήτητο κύρος και εξειδίκευση, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη, επίσης εξειδικευμένη, Αρχή ή Οργανισμό, προκειμένου να λάβει κατευθύνσεις, βέλτιστες πρακτικές και κάθε άλλη δυνατή συνδρομή η οποία θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες δομές της (Ψυχολογική Υπηρεσία, Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής, νέα Επιτροπή κ.ά.). Επισημαίνεται ότι οι Δομές αυτές έχουν ήδη παραγάγει εξαιρετικά σημαντικό έργο σε δύσκολες και ευαίσθητες περιπτώσεις, οι οποίες παγίως αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια των Αρχών και στο πλαίσιο απόλυτης εμπιστευτικότητας.

Τέλος, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όλων μας είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσει αποτελέσματα. Οι γενικόλογες φημολογίες, οι οποίες ποτέ δεν πρόκειται να εξαλειφθούν, αν μη τι άλλο, δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζονται έγκυρες πληροφορίες και επιπρόσθετες ριζικές εκ μέρους μας παρεμβάσεις.

Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΜΕ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ 27 Ιουλ 2021 | 10:48

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον "Κωστή" στην Αλόννησο: Προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο της φώκιας

Προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο της μασκότ της Αλοννήσου, του "Κωστή", παρήγγειλε η εισαγγελέας.

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ 22 Ιουλ 2021 | 18:00

Η Σοφία Μπεκατώρου τα βάζει με "ΤΑ ΝΕΑ" για τη συνέντευξη που έδωσε: Καμία νέα καταγγελία κακοποίησης δεν έχω κάνει

Δυσαρέσκεια Μπεκατώρου για τη διάχειριση της συνέντευξής της από την εφημερίδα "Τα Νέα" - Τι είπε για τον Ολυμπιονίκη και τη σεξουαλική παρενόχληση στα 16 της.

ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΕ ΟΥΤΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ 22 Ιουλ 2021 | 09:11

Νέα καταγγελία βόμβα από την Μπεκατώρου: Ολυμπιονίκης με παρενόχλησε σεξουαλικά στα 16 μου

Η Σοφία Μπεκατώρου προχώρησε σε νέες καταγγελίες. Όταν ήταν 16 ετών Ολυμπιονίκης την παρενόχλησε σεξουαλικά, όπως είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 21 Ιουλ 2021 | 16:20

Καταγγελία: Οι ανεμβολίαστοι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, μετακινήθηκαν σε άλλη...επίσης μάχιμη υπηρεσία

Σύμφωναμε την καταγγελία, 8 άντρες της 6ης ΕΜΑΚ στην Πάτρα πήγαν σε άλλη μάχιμη υπηρεσία, που καθημερινά επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και άλλων περιστατικών.

19 Ιουλ 2021 | 12:40

Κέρκυρα: 22χρονος κατήγγειλε 45χρονο για βιασμό - Τι κατήγγειλε στους αστυνομικούς

Στη σύλληψη ενός 45χρονου Κερκυραίου οδηγήθηκαν οι αστυνομικές αρχές του νησιού, μετά την καταγγελία 22χρονου Έλληνα, πως έπεσε θύμα βιασμού

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιουλ 2021 | 08:57

Μελέτη ΕΚΠΑ για σχολεία: Η χρήση μάσκας είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης

Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι όταν το προσωπικό των σχολείων και οι καθηγητές φορούν μάσκα, μειώνονται τα κρούσματα COVID-19 κατά 37%.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 16 Ιουλ 2021 | 12:50

Κεραμέως για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε πανεπιστημιακούς - φοιτητές: Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Για τον προγραμματισμό που αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία για την επόμενη σχολική χρονιά από Σεπτέμβριο, μίλησε μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ 15 Ιουλ 2021 | 11:54

Σχολεία: Προβληματισμός για το άνοιγμα από Σεπτέμβριο - Ανοιχτό το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών

Ανοιχτό το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Διαφορετικά, δύσκολα θα λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, λένε κυβέρνηση και ειδικοί.

ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 15 Ιουλ 2021 | 11:41

Συνελήφθη ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης - Παραβίασε τους όρους της εγγύησης

Στον Εισαγγελέα οδηγείται ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αχαΐας Μιχάλης Αρβανίτης.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 14 Ιουλ 2021 | 15:09

Κεραμέως: Κανονικά θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο σχολεία και ΑΕΙ - 3 στους 4 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι

Κανονικά θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 13 Ιουλ 2021 | 11:32

Σεπόλια: Απόπειρα πνιγμού 4χρονης από τη μητέρα της καταγγέλλει ο πρώην σύντροφός της

Απόπειρα πνιγμού μιας 4χρονης από την ίδια της τη μητέρα στα Σεπόλια, καταγγέλλει ο πρώην σύντροφός της.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 13 Ιουλ 2021 | 11:30

Δίωξη για κακούργημα σε προπονητή ακαδημίας ποδοσφαίρου στον Βόλο - Έστελνε γυμνές φωτογραφίες του σε ανήλικους

Ο πρώην φροντιστής της ακαδημίας ποδοσφαίρου στον Βόλο απολογείται στον ανακριτή την Πέμπτη.

«ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ, ΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΑΝ» 12 Ιουλ 2021 | 14:41

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: "Τα αδέλφια επιτέθηκαν στον ψητοπώλη σαν κοπάδι από ύαινες και τον κατασπάραξαν"

Την ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας στη δίκη για τη δολοφονία του 45χρονου ιδιοκτήτη ψητοπωλείου στη Θεσσαλονίκη