Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα Μπαρμπέιντος της κάνουν "έξωση" - H πρωτοφανής κίνηση

Σε δύσκολη θέση η βασίλισσα Ελισάβετ μετά την απόφαση των Μπαρμπέιντος να πουν τέλος στην αποικιοκρατία & να γίνουν δημοκρατία. Τι σημαίνει αυτό για το παλάτι.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Η νέα ολόχρυση άμαξα της βασίλισσας Ελισάβετ

Την ώρα που το παλάτι της Αγγλίας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα Μπαρμπέιντος, το ανατολικότερο νησί της Καραϊβικής , ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να καταργήσουν από επικεφαλής κράτους την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από το 1992 που μια κοινότητα της Κοινοπολιτείας απομάκρυνε τη βασίλισσα από συνταγματικό μονάρχη.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα Μπαρμπέιντος της κάνουν "έξωση" - H πρωτοφανής κίνηση

Η πρώην βρετανική αποικία, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1966, διατήρησε έναν επίσημο δεσμό με την βρετανική μοναρχία, όπως έχουν κάνει και κάποιες άλλες χώρες που κάποτε αποτελούσαν τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας.

"Ήρθε η ώρα για να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιακό παρελθόν μας", δήλωσε η γενική κυβερνήτης των Μπαρμπέιντος Σάντρα Μέισον στη διάρκεια ομιλίας της εκ μέρους της πρωθυπουργού της χώρας Μία Μότλεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι πολίτες των Μπαρμπέιντος θέλουν έναν Επικεφαλής Κράτους από τα Μπαρμπέιντος. Αυτή είναι η απόλυτη έκφραση της πεποίθησής μας για το ποιοι είμαστε και για το τι είμαστε ικανοί να επιτύχουμε. Επομένως, τα Μπαρμπέιντος θα πραγματοποιήσουν το επόμενο λογικό βήμα προς την απόλυτη εθνική τους κυριαρχία και θα έχουν γίνει Δημοκρατία όταν θα γιορτάζουμε την 55η μας Επέτειο της Ανεξαρτησίας μας", είπε η ίδια.

Η επέτειος αυτή θα εορταστεί τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Η αντίδραση του παλατιού

Το παλάτι απάντησε σε ήπιους τόνους στην απόφαση των Μπαρμπέιντος, αναφέροντας ότι το όλο ζήτημα και οι συνακόλουθες αποφάσεις αφορούν αποκλειστικά τους κατοίκους του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος στην Καραϊβική.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά:

"Τα νησιά Μπαρμπέιντος και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενωμένα κάτω από κοινή ιστορία, κουλτούρα, γλώσσα και πολλά περισσότερα. Έχουμε ισχυρούς δεσμούς και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους καθώς και με το σύνολο των πολύτιμων εταίρων μας στην Καραϊβική".

PRINCE PHILIP

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα τα Μπαρμπείντος είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα και πλούσια νησιά της Καραϊβικής, που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1966.

Ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει ο συνταγματικός μονάρχης ο οποίος διορίζει τον κυβερνήτη και εκείνος τελεί υπό την προστασία της.

Τα Μπαρμπέιντος έχουν πολλά έσοδα από τις εξαγωγές ζάχαρης αλλά και τον τουρισμό.

Εάν καταφέρουν να αποσχιστούν από τη Βρετανία, θα ακολουθήσουν μια λίστα πρώην βρετανικών αποικιών στην Καραϊβική που έγιναν δημοκρατίες.

PRINCE PHILIP

Η πρώτη ήταν η Γουιάνα το 1970, περίποηυ τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Ακολούθησαν οι Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 1976 και η Δομινικανή Δημοκρατία το 1978.

Σκλαβιά και αποικιοκρατία: Μια ιστορία αιώνων

Η Βρετανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία των Μπαρμπέιντος, που υπήρξε νησί μαρτυρίου για χιλιάδες ανθρώπους που πωλούνταν ως σκλάβοι κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Το νησιωτικό σύμπλεγμα έγινε βρετανική κτήση το 1625, όταν κατέπλευσε στο νησί ο καπετάνιος Χένρι Πάουελ.

Το νησί εποικήθηκε και παρέμεινε σε βρετανικά χέρια για αιώνες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά της Καραϊβικής που έδωσαν σκληρές μάχες έναντι των αποικιοκρατών της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Η χρήση σκλάβων από την Αφρική που εργάζονταν υπό εξοντωτικές συνθήκες στις φυτείες ζάχαρης, οδήγησε τη "Γηραιά Αλβιόνα" στο να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη, προκαλώντας σοβαρή όξυνση των φυλετικών διακρίσεων.

QUEEN ELIZABETH

Τα Μπαρμπέιντος αριθμούν στις μέρες μας κάτι λιγότερο από 300.000 κατοίκους σε πληθυσμό, με τους περισσότερους να έχουν αφρικανικές καταβολές. Ωστόσο, είναι εμφανείς αρκετοί από τους πολιτισμικούς δεσμούς που συνδέουν το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα με τη Βρετανία: πόλεις έχουν ονόματα βρετανικών τοπωνυμίων, ενώ και αρκετές οδοί όπως για παράδειγμα η φημισμένη Λίβερπουλ Λέιν θυμίζει ξεκάθαρα ότι το βρετανικό στοιχείο υπήρξε ιδιαίτερα έντονο σε αυτή την περιοχή της Καραϊβικής. Μάλιστα, το εθνικό σπορ των Μπαρμπέιντος παραμένει το κρίκετ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη Βρετανία ζει εδώ και χρόνια μια μεγάλη κοινότητα πολιτών που έχουν καταγωγή από τα Μπαρμπέιντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ 13 Σεπ 2020 | 08:19

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το... μεγάλο ξεπούλημα

Με τα έσοδα να είναι σχεδόν μηδενικά και την οικονομική κατάσταση τραγική, η βασίλισσα Ελισάβετ αρχίζει να αξιοποιεί τα ακίνητά της με νέες, πρωτόγνωρες ιδέες.

ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ JUNK FOOD 08 Σεπ 2020 | 07:40

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι τρώει η 94χρονη μονάρχης - Ο αυστηρός κανόνας διατροφής

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει τις αδυναμίες της στο junk food, ο βασικός κανόνας διατροφής που επιβάλλει στους σεφ του παλατιού.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 04 Σεπ 2020 | 17:55

"Έξαλλο" το Παλάτι: Από τους υπηρέτες έμαθε η Ελισάβετ τη συμφωνία Χάρι-Μέγκαν με το Netflix!

Από τους υπηρέτες έμαθε η Βασίλισσα για το νέο εγχείρημα του Χάρι και της Μέγκαν -"Oι συμφωνίες θα εξεταστούν από τον βασιλικό Οίκο".

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 30 Αυγ 2020 | 08:37

Ελισάβετ η αμόρφωτη βασίλισσα: Η κατ' οίκον διδασκαλία και η ελλιπής εκπαίδευση ως παιδί

Σε αντίθεση με τη νέα γενιά της βασιλικής οικογένειας η βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία επτά ετών ήξερε μόλις και μετά βίας να γράφει και να διαβάζει.

ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣ ΜΑΖΙ 29 Σεπ 2020 | 07:43

Βασίλισσα Ράνια: Η αιθέρια γαλαζοαίματη στα λευκά με τις πριγκίπισσες κόρες της

Η βασίλισσα Ράνια και οι πριγκίπισσες: Η ολόιδια μεγάλη κόρη της που έχει κληρονομήσει την ομορφιά της μαμάς της.

ΚΑΜΕΡΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ 29 Σεπ 2020 | 07:43

Μέγκαν και Χάρι ξεπουλούν τη ζωή τους: Το... Big brother των Σάσεξ & η υποκρισία

Ο Χάρι και η Μέγκαν που έφυγαν από την Αγγλία προς αναζήτηση της χαμένης ιδιωτικότητάς τους, θα δείχνουν τη ζωή τους στις κάμερες επί τρεις μήνες μετά από... "εκβιασμό".

Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑΣ 28 Σεπ 2020 | 07:47

Πριγκίπισσα Σαρλίν: Η υπέρλαμπρη εμφάνιση με sparkly τουαλέτα και 20s hairstyle

O πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Σαρλίν, περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και φυσικά τις εντυπώσεις έκλεψε η 42χρονη πρώην πρωταθλήτρια της κολύμβησης.

ΟΛΟΙ ΝΤΥΜΕΝΟΙ ΑΣΟΡΤΙ 28 Σεπ 2020 | 07:46

Βασιλικές εμφανίσεις: Το πανάκριβο τζιν φόρεμα της Κέιτ Μίντλετον - με Zara 23 λιρών η Σάρλοτ

Η σπάνια εμφάνιση των πριγκιπόπουλων και οι συντονισμένες εμφανίσεις στις αποχρώσεις του μπλε και του γκρι.

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ 25 Σεπ 2020 | 07:41

Το παλάτι "προσγείωσε" ανώμαλα τον πρίγκιπα Χάρι που ξαφνικά... έβγαλε γλώσσα

Οργισμένο το παλάτι "κόβει τον αέρα" του πρίγκιπα Χάρι που ξαφνικά αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, υπό τον φόβο διπλωματικού επεισοδίου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ 24 Σεπ 2020 | 12:29

Ευθεία προσβολή Τραμπ προς τη Μέγκαν Μαρκλ: Καλή τύχη Χάρι, θα την χρειαστείς

"Έκαναν χάρη στη Βρετανία φεύγοντας, ελπίζω να κάνουν το ίδιο και σε εμάς"

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ 24 Σεπ 2020 | 07:43

Κάρλα Μπρούνι: Τα 5 μαρτυρικά χρόνια ως Πρώτη Κυρία - Το άγχος & η απόπειρα δολοφονίας

Η Κάρλα Μπρούνι εξομολογήθηκε ότι φοβόταν συνεχώς και πέρασε πέντε μαρτυρικά χρόνια ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ 24 Σεπ 2020 | 07:43

Κέιτ Μίντλετον: Η θριαμβευτική εμφάνιση μετά τη νίκη και το κόσμημα - αφιέρωση στα παιδιά της

Το υπέροχο κόσμημα χάρις στο οποίο έχει πάντα μαζί της τα τρία παιδιά της, τον πρίγκιπα Τζορτζ, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούις.