Έκθεση της Γιοκο Όνο στη Νέα Υόρκη

Μία έκθεση με τα πρώτα έργα της Γιόκο Όνο και έχει τίτλο One Woman Show, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη

SHARE THIS
0
SHARES

Η καλλιτεχνική καριέρα της Γιόκο Όνο καλύπτει πάνω από πέντε δεκαετίες, και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη αναγνωρίζει τα επιτεύγματά της με μια έκθεση των πρώιμων έργων της που δείχνει πώς οι ιδέες της επηρέασαν την εξέλιξη της τέχνης στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1960.

 Η έκθεση «Γιόκο Όνο: One Woman Show, 1960-1971», που θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει περίπου 125 πρώιμα κομμάτια τέχνης, ταινίες, εγκαταστάσεις και μαγνητοφωνήσεις.

«Είναι θαυμάσιο να γνωρίζεις πως ό,τι κάνεις αναγνωρίζεται από τους άλλους, ότι κάθε πράγμα που κάνεις είναι κατανοητό από τους άλλους και ότι μια μέρα θα ανθίσει», είπε η Γιόκο Όνο, 82 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μια πρώτη ματιά στην έκθεση πριν τα εγκαίνια.

Η έκθεση καλύπτει τα καλλιτεχνικά χρόνια της συγγραφέως, ακτιβίστριας για την ειρήνη και χήρας του Τζον Λένον, από τα 27 της, όταν οργάνωνε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο διαμέρισμά της στη Νεα Υόρκη και τις εκθέσεις έργων της στο Τόκιο, το Λονδίνο και τη Νεα Υόρκη μέχρι το 1971, όταν έδειξε έργα της στο ίδιο μουσείο πρώτη φορά.

Ο επιμελητής της έκθεσης Κριστόφ Σερίς είπε ότι η έκθεση εστιάζεται στα πρώτα της καλλιτεχνικά χρόνια γιατί λίγοι ξέρουν ότι όταν γνώρισε τον Λένον ήταν ήδη μια καταξιωμένη καλλιτέχνης. «Νιώθουμε ότι ποτέ δεν αναγνωρίστηκε για τα επιτεύγματά της. Κατά κάποιο τρόπο η φήμη της επισκίασε την τέχνη και ως μουσείο ο ρόλος μας είναι να επιστρέψουμε σ' αυτήν», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook