Εργαζόμενες μητέρες και νοικοκυρές σε στύλο!

Τη σχέση των θηλυκών με το στύλο και την αντίθεση ανάμεσα σε ένα ερωτικό φετίχ και στον καθημερινό χώρο μιας γυναίκας που γυμνάζεται προβάλλει η σειρά φωτογραφιών «Χορός στο στύλο στο σπίτι»

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Τομ Σάντερς είναι φωτογράφος, ο οποίος ζει στο Λος Αντζελες και ταξιδεύει ανά τον κόσμο, για να καταγράψει με το φακό του θέματα όπως οι βετεράνοι του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, ή οι γηγενείς Αμερικανοί. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η έμπνευση τον συνάντησε σε ταπεινά μέρη (σαλόνια, γκαράζ, κρεβατοκάμαρες), με πρωταγωνίστριες απλές γυναίκες της Καλιφόρνια, οι οποίες απλώς φροντίζουν για την καλή φυσική τους κατάσταση, κάνοντας την καθημερινή τους γυμναστική σε στύλο.

Φυσικά από τότε που ο στύλος έγινε τάση, κυκλοφορούν αμέτρητα βίντεο και φωτογραφίες κυριών που κάνουν αισθησιακά ακροβατικά. Η σειρά στιγμιοτύπων που δημιούργησε ο Σάντερς, όμως, με τίτλο «Χορός στο στύλο στο σπίτι», έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Δεν προσπαθεί να προβάλλει το σέξι στοιχείο που ούτως ή άλλως υπάρχει στη γυναίκα που κάνει pole dancing, αλλά να απεικονίσει την αίσθηση της σχέσης που δημιουργείται ανάμεσα σε αυτήν και το στύλο. Που όχι δεν αφορά μόνο το σεξ, αλλά και τη δύναμη.

Ο Σάντερς ξεκίνησε να φωτογραφίζει για πρώτη φορά γυναίκες πάνω σε στύλο, το 2010. Τότε εστίαζε στο θέμα του με περισσότερο προφανή ματιά, προσπαθώντας να αναδείξει κυρίως τον ερωτισμό του. Στην πορεία, όμως, άρχισε ο ίδιος να συνειδητοποιεί καλύτερα τι σημαίνει για τις γυναίκες το pole dancing στο σπίτι, οπότε σταδιακά άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο φωτογράφιζε. «Συνειδητοποίησα σιγά σιγά ότι η όλη ιστορία αφορά την ενίσχυση των δυνάμεών τους τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο» εξηγεί ο ίδιος. «Ο στύλος είναι η πρόκληση που θέλουν να κατακτήσουν και είναι ιερός γι' αυτές».

Η σειρά του Σάντερς ολοκληρώθηκε πέρσι. Μοντέλα στις φωτογραφίες του δεν είναι ούτε χορεύτριες ούτε επαγγελματίες του στύλου, αλλά κυρίως μαθήτριες σχολών pole dancing, φίλες του ή και γυναίκες που απάντησαν σε σχετικές αγγελίες του. «Το δύσκολο ήταν να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους κι αυτό ήταν και το πιο σημαντικό κομμάτι του όλου εγχειρήματος. Ηταν λίγο παράξενο να μπαίνω στα σπίτια τους και να τις φωτογραφίζω την ώρα που αυτές γυμνάζονταν ενώ στο χώρο μπουσουλούσαν τα μωρά τους ή έκαναν βόλτες τα σκυλιά τους. Ευτυχώς, όμως, βρήκα τρόπους να τις κερδίσω...».

Ο Σάντερς φωτογράφησε συνολικά 20 γυναίκες από την Καλιφόρνια υπό το φως μόλις ενός προβολέα, προκειμένου να τονίσει ακόμα περισσότερο την αντίθεση απέναντι στον πολυσυζητημένο, αισθησιακό, χορό στο στύλο και στον καθημερινό χώρο μιας εργαζόμενης, μιας νοικοκυράς, μιας μητέρας που γυμνάζεται...

Κάποιες από τις φωτογραφίες έχουν ήδη εκτεθεί στο μουσείο De Young του Σαν Φρανσίσκο, ενώ τον Ιούνιο θα εκτεθούν στο Μουσείο Τέχνης της Σάντα Μπάρμπαρα. Περισσότερες πληροφορίες για τον φωτογράφο και το έργο του θα βρείτε στην ιστοσελίδα του (εδώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook