Ο διάσημος Σουηδός σεφ Fredrik Berselius ήταν καλεσμένος στο χθεσινό επεισόδιο του MasterChef και υπέβαλε τους διαγωνιζόμενους Μαργαρίτα και Διονύση σε μια δύσκολη δοκιμασία επιπέδου... Michelin.
Ο βραβευμένος με δύο πολυπόθητα αστέρια Michelin σεφ, είναι μόλις 38 ετών και έφυγε από τη Σουηδία πριν από αρκετά χρόνια, για να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα σχέδιά του στην Νέα Υόρκη. Και τα κατάφερε πολύ καλά.
Ο Fredrik γεννήθηκε στη Στοκχόλμη και πλέον ζει στη Νέα Υόρκη μαζί με την σύζυγό του και την νεογέννητη κόρη τους.
Φεύγοντας από τη Σουηδία, πήρε μαζί του την αγάπη του για τη φύση στο αστικό περιβάλλον μέσω του φαγητού και αυτό φαίνεται στα πιάτα - έργα τέχνης που δημιουργεί.
Την άνοιξη του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο που ονόμασε "Aska", όπως και το εστιατόριό του. Αυτό που έκανε δώρο στη Μαργαρίτα και τον Διονύση.
Ο κοκαλιάρης σεφ, που υπήρξε μοντέλο, ποδηλάτης και σέρφερ
Λένε ότι δεν πρέπει ποτέ να εμπιστεύεστε έναν κοκαλιάρη σεφ. Με αυτό το σκεπτικό, οι πελάτες θα έπρεπε να τρέχουν μακριά από τον Fredrik Berselius. Ο 38χρονος Σουηδός δεν έχει ούτε ένα γραμμάριο λίπους πάνω του, εν μέρει λόγω της γενετικής (έχει εργαστεί ως μοντέλο), και εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι όταν δεν εργάζεται την κουζίνα του εστιατορίου του, συμμετέχει σε ποδηλατικούς αγώνες Rapha Cycling Club.
Ωστόσο, παρά την εμφάνισή του, ο ίδιος όχι μόνο γνωρίζει πολύ καλά από φαγητό, αλλά αυτή τη στιγμή τρέχει ένα από τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Και να φανταστεί κανείς ότι ασχολήθηκε με τη γαστρονομία εντελώς τυχαία.
Η τυχαία απόφαση να ασχοληθεί με τη γαστρονομία
"Ήμουν ένα δραστήριο παιδί και μου άρεσε να περνάω χρόνο στη φύση, βιώνοντας τις μεταβαλλόμενες εποχές, η καθεμία έφερε κάτι διαφορετικό μαζί της. Τον χειμώνα μου άρεσε να κάνω σνόουμπορντ και θυμάμαι να είμαι ευτυχισμένος όταν βρισκόμουν έξω, σε μια χιονισμένη πλαγιά με τους φίλους μου. Τους θερμότερους μήνες περνούσα πολύ χρόνο στο καλοκαιρινό σπίτι του παππού μου, όπου μου μάθαινε διάφορα για τα φυτά και τα άγρια βότανα στα δάση. Φυσικά, θυμάμαι επίσης το μαγείρεμα στο σπίτι της μητέρας μου. Έκανε τα πάντα, από μαρμελάδες δαμάσκηνου και μούρων ή τουρσί, μέχρι παραδοσιακό στιφάδο με κρέας και πατάτες ή νόστιμα σουηδικά ψωμιά, που γέμιζαν το σπίτι με μυρωδιές.
Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα κάποια μέρα να γίνω σεφ, αν και μου άρεσε το φαγητό. Ως έφηβος ήθελα να γίνω επαγγελματίας snowboarder. Σπούδασα επίσης οικονομικά, γραφιστική και αρχιτεκτονική, αλλά δεν είχα έντονη αίσθηση του τι θα έκανα στο μέλλον. Η μεγαλύτερη αδερφή μου, η Michaela, ζούσε στο Λονδίνο και την επισκεπτόμουν συχνά.
Εργαζόταν σε ξενοδοχείο και είχε πολλούς φίλους σεφ. Κάθε φορά που την επισκεπτόμουν, άκουγα τόσες πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες για τον κόσμο της γαστρονομίας και πάντα τις έβρισκα συναρπαστικές. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, μου ζητήθηκε να βοηθήσω έναν από τους σεφ στην κουζίνα του για μερικές εβδομάδες. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε μια επαγγελματική κουζίνα και σε αυτόν τον κόσμο. Με ενέπνευσε να ασχοληθώ επαγγελματικά ως σεφ".
Aska όπως... στάχτες
Ο σεφ έδωσε στο εστιατόριό του το όνομα Aska, που σημαίνει "στάχτες" στα σουηδικά έχει μόνο δέκα τραπέζια.
Άνοιξε για πρώτη φορά το 2012 στο Μπρούκλιν της Νέα Υόρκης και κέρδισε αμέσως την αναγνώριση του κοινού και των κριτικών. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ο Berselius κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin για το Aska, το οποίο κατατάχθηκε στη λίστα του Bon Appétit με τα δέκα καλύτερα νέα εστιατόρια στην Αμερική.
Έπειτα, το εστιατόριο έκλεισε μέχρι να βρεθεί ένας νέος και μεγαλύτερος χώρος για να το στεγάσει. Το Aska άνοιξε ξανά το καλοκαίρι του 2016, σε έναν νέο, διώροφο χώρο με τραπεζαρία, κήπο, κελάρι και μπαρ, που βρίσκεται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο παλιάς αποθήκης της δεκαετίας του 1860 κοντά στην άκρη της γέφυρας Williamsburg στο Μπρούκλιν
Μέσα σε 4 μήνες, ο Berselius κέρδισε το δεύτερο αστέρι Michelin για το Aska, που αποτελεί ένα από τα δέκα εστιατόρια της πόλης που κατέχουν την συγκεκριμένα διάκριση.
Το απλό εστιατόριο έχει μόλις 10 τραπέζια και είναι ανοιχτό μόνο για δείπνο, προσφέροντας ένα άκρως εφευρετικό μενού γευσιγνωσίας τριών ωρών, 19 πιάτων.
Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιεί παρασκευάζονται μέσα και γύρω από την ιδιοκτησία του των 27 στρεμμάτων στα Catskills της Νέας Υόρκης, ενώ άλλα καλλιεργούνται βιολογικά στο παραποτάμιο αστικό αγρόκτημα μόλις 100μ. από το εστιατόριό του.
Το πλήρες μενού (19 πιάτα) κοστίζει 250$ το άτομο (υπάρχει και μενού 10 πιάτων με 175$ το άτομο) περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη τη χρέωση του φιλοδωρήματος, επιτρέποντάς του να πληρώνει όλους τους υπαλλήλους με έναν συγκεκριμένο μισθό, χωρίς καμία αβεβαιότητα.
Το εστιατόριο παραμένει κλειστό τις Κυριακές και τις Δευτέρες για να δώσει στην ομάδα την ευκαιρία να "επαναφορτίσει". "Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους σε αυτόν τον κλάδο που κάποια στιγμή "καίγονται"", λέει ο κ. Berselius. Έτσι, αφού κλείσει το εστιατόριο το Σάββατο, ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους ξεκινούν για ΄ένα ταξίδι τριών ωρών μέχρι το σπίτι τους στα Catskills. "Για μένα, είναι απαραίτητο να ξεφύγω τα σαββατοκύριακα και να καθαρίζω το κεφάλι μου", λέει ο Berselius.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr