Η Anna Wintour μάγεψε την Αθήνα

Μ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα το κοινό υποδέχτηκε την θρυλική διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, Anna Wintour

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Anna Wintour μάγεψε την Αθήνα

Μια εκδήλωση με επίκεντρο τη βιομηχανία της μόδας και οδηγό την ευσυνείδητη κατανάλωση, την ενίσχυση της γυναικείας ενσωμάτωσης, τη βιωσιμότητα και την προβολή μιας «ηθικής μόδας», έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής. Την εκδήλωση οργάνωσαν το Vogue Greece και η εφημερίδα Καθημερινή, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της εφημερίδας.

Επίσημη προσκεκλημένη της εκδήλωσης με τίτλο "Change Makers" ήταν η Άννα Γουίντουρ, η γυναίκα που θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της μόδας, επικεφαλής του αμερικανικού Vogue, στην πρώτη της ευρωπαϊκή εμφάνιση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Global Content Advisor του παγκόσμιου εκδοτικού οίκου Conde Nast.

Η Άννα Γουίντουρ συζήτησε για τον ρόλο της Vogue στο μέλλον και τις πρωτοβουλίες της Conde Nast στην ηθική της μόδας και στην ευσυνείδητη κατανάλωση, πλαισιωμένη από τη Μαρέβα Γκραμπόβσκι, συνιδρύτρια της εταιρίας Zeus+Dione και προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας όπως η Κάρα Σμιθ και η Ντάνα Τόμας, μαζί με την επικεφαλής του Vogue Greece, Θάλεια Καραφυλίδου.

Οι ομιλήτριες ήταν όλες γυναίκες. Ελληνίδες σχεδιάστριες, όπως η Χριστίνα Μαρτίνη, η Μαρία Λαλαούνη και η Ριάνα Κούνου, έδωσαν το στίγμα της ελληνικής μόδας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Η γυναικεία παρουσία κυριαρχούσε και στο κοινό στην κατάμεστη αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής, με εκπροσώπους κυρίως της μόδας, της επιχειρηματικότητας και του Τύπου.

Για την ηθική στη μόδα και τη συμπεριληπτικότητα των γυναικών στη βιομηχανία της μόδας, μίλησε η εκδότρια της Vogue Greece, Αλεξία Κορωναίου, δίνοντας έμφαση, τόσο στις μεγάλες αξίες που υπηρετεί το περιοδικό, όσο και στην επιρροή της ελληνικής μόδας.

Οι ομιλήτριες έθεσαν το πλαίσιο μιας ηθικής μόδας για το μέλλον, αναδεικνύοντας την ανάγκη υπευθυνότητας και σεβασμού στο περιβάλλον σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής ως τον τελικό καταναλωτή. Αναφέρθηκαν επίσης και στις επιπτώσεις της «ανεύθυνης παραγωγής» στη γεωργία, την ατμόσφαιρα και τη σπατάλη των πρώτων υλών.

Στην εκδήλωση επισημάνθηκε ότι υπάρχει μια υπερπαραγωγή στη βιομηχανία της μόδας, πολλαπλάσια του παγκόσμιου πληθυσμού και των αναγκών μας, και ότι για μια υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανακύκλωση, στην απαγόρευση των επικίνδυνων χημικών, στην απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (με γνώμονα τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών), στην εκπαίδευση των γυναικών (που είναι το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της βιομηχανίας μόδας) και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Κάρα Σμιθ, «πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να περιορίζουμε τις δυνατότητες των μελλοντικών γενιών να καλύπτουν τις δικές τους».

Η Vogue πρωτοπορεί ανοίγοντας και τον κοινωνικό ορίζοντα. Είναι το περιοδικό που πρόβαλε στο εξώφυλλό του διεμφυλικό μοντέλο, την μόδα του χιτζάμπ, εύσωμα άτομα, και οι συντελεστές του είναι υπερήφανοι που δεν έχουν ταμπού με την ηλικία, το μέγεθος, τη φυλή ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γυναίκας. Βίντεο που παρουσίαζαν όλες αυτές τις πτυχές και τα καλά παραδείγματα, πλασίωσαν την εκδήλωση.

Η Anna Wintour μάγεψε την Αθήνα

Μ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα το κοινό υποδέχτηκε την θρυλική διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, Anna Wintour, τη σημαντικότερη προσωπικότητα στο χώρο της παγκόσμιας μόδας και των media για πάνω από 30 χρόνια. Στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα και σε συνέδριο τέτοιου βεληνεκούς, η κ. Wintour έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για την επιστροφή της Ελλάδας στον χάρτη της παγκόσμιας μόδας, ενώ παράλληλα δέχτηκε τις ερωτήσεις του κοινού με συντόνιστρια την Θάλεια Καραφυλλίδου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Wintour τόνισε ότι «η μόδα, στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, αντιμετωπίζεται ως κάτι αναλώσιμο και κάτι που εστιάζει στο εδώ και τώρα: είναι σπατάλη, είναι υπερβολή, είναι το να μη φοράς ποτέ το ίδιο ρούχο δεύτερη φορά δημόσια. Δικαίως έχει μπει η βιομηχανία μόδας στο στόχαστρο για αυτή τη συμπεριφορά».

Τόνισε, επίσης, ότι «η αληθινή μόδα είναι οι ιδέες με διάρκεια. Είναι το ακριβώς αντίθετο από το αναλώσιμο ή το φευγαλέο. Στη Vogue, έχουμε μάθει να διακηρυττουμε δυνατά δύο αξίες: δημιουργικότητα και τέχνη. Ο στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τη μόδα στην αληθινή της διάσταση».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αξίες που πρέπει να υιοθετήσουμε. «Τόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμες οι επιλογές μας, είτε στα υλικά που χρησιμοποιούμε είτε στις συνήθειες με τις οποίες λειτουργούμε. Αλλά μένουμε στη σκέψη: θα το διορθώσω από αύριο. Αυτό δεν είναι αρκετό. Η βιωσιμότητα ξεκινάει από το σήμερα. Σημαίνει να ξεκινάμε σήμερα με έναν τρόπο ζωής, με ένα κώδικα αξιών και να δουλεύουμε ακόμη παραπέρα για αυτό».

Αναφερόμενη στο ηγετικό της προφίλ, τόνισε: «Πρέπει να υπερασπίζεσαι τα πιστεύω σου. Είναι δύσκολο, ιδίως τώρα που η ζωή μας έχει γίνει περισσότερο δημόσια από ποτέ. Υπάρχει τόση ανασφάλεια και έκθεση και αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζω είναι τρομοκρατημένοι- φοβούνται μήπως κάνουν κάποιο λάθος, φοβούνται να είναι εκείνοι που θα κάνουν το πρώτο βήμα. Αλλά δε γίνεσαι ηγέτης αν δεν βγεις στην πρώτη γραμμή. Χρειάζεται θάρρος. Και αυτό καμιά φορά σημαίνει να κάνεις και λάθη».

«Αυτοί οι τρεις πυλώνες, η τέχνη και η δημιουργικότητα, η βιωσιμότητα και η υπεράσπιση των πιστεύω μας, δουλεύουν συνεργατικά ώστε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον να γίνουν ένα. Όλοι οι πυλώνες μαζι μάς προσγειώνουν και μας δίνουν κίνητρο σε καιρούς αβεβαιότητας. Καμιά φορά ο κόσμος με ρωτάει αν, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια στην Condé Nast, έχω κουραστεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά τόση ενέργεια δουλεύοντας, γιατί δεν έχω ξανασυναντήσει μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγή».

Ανάμεσα στους 2000 προσκεκλημένους της εκδήλωσης, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, της μόδας και των μίντια. Την ιδιαίτερη εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης φοιτητές σχολών μόδας και αρχιτεκτονικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΦΑΙΗ ΣΚΟΡΔΑ 28 Σεπ 2020 | 21:14

Φωτεινή Λεβογιάννη: Η εξομολόγησή της για το ροζ βίντεο - "Παραμένω θύμα" [Βίντεο]

Η ηθοποιός Φωτεινή Λεβογιάννη μίλησε για το τι πέρασε εξαιτίας ενός ροζ βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΤΗΝ "ΚΑΙΕΙ" 28 Σεπ 2020 | 19:45

"Αναστασία" η Κάρλα Μπρούνι: Η ερωτική σχέση με πατέρα και γιο και οι πικάντικες αποκαλύψεις [Βίντεο]

Ο πρώην σύντροφος της Κάρλα Μπρούνο, ο φιλόσοφος Ραφαέλ Εντοβέν, αποκάλυψε ότι πριν από εκείνον διατηρούσε δεσμό με τον πατέρα του

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ 28 Σεπ 2020 | 19:16

Τατιάνα Στεφανίδου: Μίνι απόδραση στις Κυκλάδες με casual look– Σε ποιο νησί πήγε [εικόνα]

Σε νησί των Κυκλάδων πέρασε το Σαββατοκύριακό της η Τατιάνα Στεφανίδου

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 28 Σεπ 2020 | 18:03

"Κολλητή" της Τζένης Μπαλατσινού η νονά του μωρού; Το πρώτο όνομα που βγήκε στον αέρα

Οι φήμες για το όνομα του πνευματικού πατέρα ή μητέρας "δίνουν και παίρνουν"

ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 28 Σεπ 2020 | 16:59

Ελένη Καρακάση: Έχασα 36 κιλά σε έναν χρόνο – Έπεφταν τα μαλλιά μου, έτρωγα κι είχα σπασμούς

Η Ελένη Καρακάση αποκάλυψε τα προβλήματα που της προκάλεσαν οι εξαντλητικές δίαιτες – Η πτώση των μαλλιών, οι σπασμοί και οι κρυάδες

ΕΙΠΑ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ... ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ 28 Σεπ 2020 | 16:12

Αποκάλυψη από τη Ζενεβιέβ Μαζαρί: Εχω φωτογραφηθεί γυμνή [Βίντεο]

Έχω φωτογραφηθεί γυμνή κατά λάθος, κάνοντας το... πτώμα αποκάλυψε η Ζενεβιέβ Μαζαρί

28 Σεπ 2020 | 15:20

Η Gwyneth Paltrow ποζάρει γυμνή για τα 48α γενέθλιά της

Η ιδρύτρια του Goop μοιράστηκε τη φωτογραφία στο Instagram.

28 Σεπ 2020 | 15:19

H νέα αγαπημένη του Brad Pitt σε σόου στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου

Η Nicole Poturalski συμμετείχε στο catwalk μεγάλου οίκου.

28 Σεπ 2020 | 15:07

Ratched: Το πανάκριβο prequel της "Φωλιάς του Κούκου"

Το μεγάλο θρίλερ στοίχημα του Netflix

28 Σεπ 2020 | 13:47

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία φωτογράφισή της στο σπίτι της λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή

Οι σπάνιες φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη μέσα στο σπίτι της, την άνοιξη του 1996.

ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΟΡΕΜΑ 28 Σεπ 2020 | 13:31

Η Ιρίνα Σάικ ποζάρει με σούπερ σέξι φόρεμα και "ρίχνει" το instagram

Μία από τις πιο... σέξι φωτογραφίες της, χάρισε στους διαδικτυακούς της φίλους η Ιρίνα Σάικ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ON AIR 28 Σεπ 2020 | 12:59

Η Ελένη Μενεγάκη ως Ρούλα Κορομηλά στο "Ciao": Η αναβίωση των 90΄s

Ο σκηνοθέτης που βρισκόταν πίσω από τα λαμπερά σόου των 90'ς θέλει την Ελένη Μενεγάκη να κάνει comeback ως... Ρούλα Κορομηλά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ 28 Σεπ 2020 | 11:52

Ο Σάκης Ρουβάς μετά το σάλο για τη φωτογραφία στο Ηρώδειο: Ζητώ συγγνώμη, ήταν αστοχία μου

Η φωτογραφία του Σάκη Ρουβά που ξεσήκωσε σάλο και η συγγνώμη μετά την κατακραυγή.