Η Δανάη Μπάρκα μονολογεί ως Ουρανία στο νέο θεατρικό της «στοίχημα»

Η Δανάη Μπάρκα μιλά στο TheTOC για την Ουρανία την οποία θα μας συστήσει μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο στο Θέατρο 104.

i-danai-mparka-monologei-ws-ourania-sto-neo-theatriko-tis-stoixima
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η Ουρανία είναι φίλη σου, αλλά μάλλον δεν το ξέρεις. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ν’ ανήκεις στους 240 φίλους της στο facebook. Στην πραγματική ζωή είναι κάπως δύσκολο να τη συναντήσεις μιας κι η Ουρανία δεν βγαίνει απ’ το σπίτι, παρά μόνο για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο…

Η Ουρανία είναι ερωτευμένη. Πολύ. Και φοβάται περισσότερο. Η Ουρανία χαίρεται, θυμώνει, γελάει και κλαίει. Η Ουρανία έχει σκοτεινά μυστικά. Έχει κι ένα μεγάλο Όνειρο, αλλά αυτό θα σου το εκμυστηρευτεί μόνο αν σε εμπιστευτεί πραγματικά.

Η Ουρανία είναι ένας αμφίθυμος μονόλογος πάνω στο όνειρο και τη ματαίωση του, πάνω στον απόλυτο έρωτα και την ολοκληρωτική μοναξιά. Μα πάνω απ’ όλα είναι η πορεία ενός νέου ανθρώπου σε έναν κόσμο που δεν κατανοεί. 

 

Η Δανάη Μπάρκα αναλαμβάνει μια τεράστια πρόκληση στο νέο θεατρικό «στοίχημά» της. Ποια είναι αυτή; Να ερμηνεύσει έναν μονόλογο που έγραψε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σουλεϊμάν.

Και αναλαμβάνει να μας συστήσει την Ουρανία, μια νεαρή γυναίκα, καταπιεσμένη, που ζει εγκλωβισμένη στο παιδικό της δωμάτιο. 

- Πες μας λίγα λόγια για την Ουρανία. Κατά πόσο η Δανάη ταυτίζεται μαζί της;

Η Ουρανία είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος λίγο περισσότερο δεκτικός στη συναισθηματική καταπίεση από άλλους. Συμπεριφορά,αντιλήψεις και συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια στον υπερθετικό βαθμό. Είναι ένα κορίτσι που μας εμπιστεύεται πτυχές του εαυτού της οι οποίες σας εγγυώμαι ότι θα αγγίξουν πολλές κρυμμένες πλευρές όλων μας.

Η Δανάη -όπως και όλοι όσοι θα δουν την παράσταση- ταυτίζεται τρομακτικά με την Ουρανία σε στιγμές. Από γραφής το κείμενο με ένα μαγικό τρόπο αγγίζει ευαίσθητες χορδές κάθε ανθρώπου που μπορεί να έχει καταπιεστεί ακόμα κι απ τον ίδιο του τον εαυτό κατά καιρούς. Η Ουρανία έχει χιούμορ, ζωντάνια και όνειρα - αυτά νομίζω είναι τα πιο έντονα κοινά μας σημεία. 

- Πόσο ενεργή είσαι στα social media; Πιστεύεις ότι βοηθούν ή δυσχεραίνουν την πραγματική επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους;

Είμαι αρκετά ενεργή στα σόσιαλ μίντια. Μου αρέσει τρομερά η επικοινωνία με τον κόσμο. Με γοητεύει το ότι μπορεί ένας άνθρωπος στην άλλη άκρη του κόσμου να συγκινηθεί με μια σκέψη που εγώ μπορεί να μοιραστώ-ή και το αντίστροφο. Ο κόσμος του Ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων. Παρόλα αυτά είμαι μεγάλη οπαδός του μέτρου. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι το άτομο που θα εμφανίσει σύμπτωμα ψυχικής εξάρτησης από το ίνσταγκραμ η το φέισμπουκ - από έναν πλασματικό δηλαδή κόσμο-.Θα ασχοληθώ,θα επικοινωνήσω θα προωθήσω πράγματα θα χαζέψω αλλά μέχρι ένα σημείο. Πιστεύω ότι όπως όλα στη ζωή έχουν τα θετικά και τα αρνητικά-αν ακολουθήσουμε τον κανόνα του «μέτρου»που προείπα πιστεύω μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε πολλά επίπεδα.

- Ποιες αναμνήσεις έχεις από την παιδική σου ηλικία;

Έχω πολλές αναμνήσεις. Είναι σπουδαίο να ανήκω στη γενιά που πρόλαβε τα παιχνίδια στις πλατείες και στις αλάνες χωρίς να είναι εξαρτώμενα από μια οθόνη και χωρίς οι γονείς τους να τα αναγκάζουν σχεδόν να μεγαλώνουν με κινητά μπροστά από το πρόσωπο τους 6 και 8 ώρες την ημέρα. Βλέπω τα παιδάκια γύρω μου που έχουν τάμπλετ και τηλεοράσεις όλη μέρα ανοιχτά και τα λυπάμαι. Σκέφτομαι πόσο απαίδευτα μυαλά μπορεί να καταλήξουν να έχουν. Σκέφτομαι την φαντασία τους που είναι σε χειμερία νάρκη αντί να οργιάζει δημιουργώντας ήρωες και δράκους που σκοτώνουν αιμοβόρα πουλιά και άλλα τέτοια-εμείς τουλάχιστον αυτό κάναμε. Εχω όμορφες αναμνήσεις,ζωντανές και ελεύθερες όχι περιορισμένες σε ένα σαλόνι η σε μια καφετέρια κρατώντας κινητό. Η μαμά μου ακόμα κι αν βαριόμουν με παρακινούσε να διαβάζω παραμύθια,να παίζω στην γειτονιά να γράφω δικές μου ιστορίες και να τις αναπαριστώ-στις διακοπές με τις φίλες μου ετοιμάζαμε παραστάσεις και τις παρουσιάζαμε στους μεγάλους! Αυτή είναι μια από τις ομορφότερες εικόνες που μου έρχονται όταν θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί!

 

- Η Ουρανία εμπιστεύεται δύσκολα τους ανθρώπους. Εσύ;

Η Ουρανια όχι απλά εμπιστεύεται δύσκολα τους ανθρώπους αλλά με μαθηματική ακρίβεια εμπιστεύεται μόνο έναν-είναι μεγάλο μυστικό το ποιος είναι αυτός και δε μπορεί κανένας να το μαντέψει-θα πρέπει να έρθετε να μάθετε από κοντά!

Η Δανάη δεν είναι τόσο υπερβολική, εμπιστεύεται τρεις... Χαχα!

Νομίζω πως είμαι καχύποπτη κι εγώ. Είμαι κρυψίνους-θα πω τα απολύτως απαραίτητα και μόνο συγκεκριμένοι άνθρωποι μπαίνουν στις πολλαπλές και αμέτρητες σκέψεις μου. Ωστόσο δεν είμαι καχύποπτη με την έννοια του πάθους ούτε σε βαθμό που να θεωρείται ελάττωμα ..θα έλεγα πως είμαι απλά λίγο παραπάνω προσεκτική!

 

- Έχεις νιώσει ποτέ ότι οι άνθρωποι δεν σε καταλαβαίνουν;

Πολλές φορές. Νομίζω όλοι σε βρασμό ψυχικής ορμής θεωρούμε ότι δεν έχουμε συμμάχους. Το μυστικό είναι να καταλάβουμε εμείς αρχικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν αλλά στην ουσία αντανακλά η δίκη μας δυσκολία να κατανοήσουμε κάποιο εμπόδιο που έχει προκύψει. Γενικά στα δύσκολα προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη να βλέπω αντικειμενικά ποιο είναι το θέμα που έχει εμφανιστεί και να ερευνώ αν υπάρχει λογική και απλή λύση.

- Σε φοβίζει ο έρωτας;

Καθόλου. Με δυναμώνει. Με κάνει να νιώθω ότι η πραγματικότητα είναι καλύτερη από τα όνειρα. Αυτό που φοβίζει τους περισσότερους νομίζω είναι η αβέβαιη έκβαση του. Ο Μ. Καραγάτσης είχε πει «Ο νόμος της ζωής διδάσκει πως ο έρωτας είναι είτε η ευχή του διαβόλου είτε η κατάρα του Θεού». Είναι ένα συναίσθημα πολύ δυνατό που οδηγεί στο άγνωστο και αυτός ο συνδυασμός του έντονου με το αβέβαιο είναι λίγο τρομακτικός.

- «Είμαι η κόρη της Βίκυς Σταυροπούλου, so what» έχεις πει σε συνέντευξή σου. Θεωρείς ότι το γεγονός ότι η μητέρα σου είναι μια διάσημη και πολύ αγαπημένη ηθοποιός σε έχει βοηθήσει στην καριέρα σου ή σου έχει δημιουργήσει περισσότερο βάρος για να αποδείξεις ότι αξίζεις πραγματικά;

Δεν μπορεί να με αγχώσει κάτι περισσότερο από το ότι βγαίνω σε μια σκηνή-εκτίθεμαι-και πρέπει να δώσω ζωή σε έναν χαρακτήρα που υπάρχει στο χαρτί. Αρα δε μου δημιουργεί τίποτα άλλο βάρος εκτός από το επάγγελμα καθεαυτό!

Δεν θεωρώ δίκαιο όταν θέλω να παρουσιάσω στον κόσμο εμένα μέσω της δουλειάς μου να ασχολούνται με το ποια είναι η μαμά μου.

Θεωρώ ότι η τέχνη και τα έργα που ήμουν κομμάτι τους αυτά τα δυο χρόνια που δουλεύω χρήζουν περισσότερης συζήτησης και προσοχής από το ποιος με γέννησε.

Είναι η μαμά μου και είμαι το παιδί της.

Στον επαγγελματικό χώρο είμαστε πια δυο συνάδελφοι... Χαχαχα!

Είμαι περήφανη για τα επιτεύγματα της και μακάρι να έχω κι εγώ μια τέτοια λαμπρή πορεία.

Δεν τίθεται θέμα «απόδειξης» του τι αξίζω. Κάνω αυτό το επάγγελμα γιατί το αγαπώ,γιατί νιώθω ότι η φύση μου με οδηγεί εκεί,και μέσω αυτής της δουλειάς θέλω να υπάρχω!

Η Ουρανία πάντως-που δεν την λες και ψύχραιμη-θα γινόταν έξαλλη αν μάθαινε πως αντί να μιλάω για εκείνη μιλάω για άλλα θέματα. Οπότε ας επιστρέψουμε σε αυτήν...

 

- Οκ λοιπόν, ποια είναι τα σχέδιά σου για τη συνέχεια;

Τα σχέδια μου είναι διάβασμα διάβασμα διάβασμα γιατί έρχεται η πρεμιέρα ενός πολύ δύσκολου έργου και ενός προσωπικού ρίσκου μεγάλου. Η Ουρανία μας από 16/4 κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα είναι στο 104 για 10 παραστάσεις. Τα υπόλοιπα έρχονται από Αύγουστο και μετά όποτε είναι νωρίς!

 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σουλεϊμάν
Ερμηνεία: Δανάη Μπάρκα
Στο ρόλο της Μητέρας ακούγεται η Μαρία Καβογιάννη

Info :

Θέατρο 104 – Ευμολπιδών 41 Αθήνα τηλ. 210-3455020
Τιμές εισιτηρίων : 12 € κανονικό / 10 € φοιτητικό – ανέργων
για 10 μόνο παραστάσεις
Ημέρες και ώρες παραστάσεων :
16, 17/4    21.15
23, 24/4    21.15
30/4          21.15
15/5          21.15
21, 22/5    21.15
28, 29/5    21.15

Το link της προπώλησης είναι
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-104/ourania/


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook