Η Ελενα Παπαρίζου ξέρει να επιβιώνει

Μιλά σε σουηδική εφημερίδα για την Ελλάδα της κρίσης, τον ρατσισμό, τις τραγωδίες που τη σημάδεψαν και την κατάθλιψη που πέρασε, τον έρωτα και τον γάμο της αλλά και για την Eurovision

|
SHARE THIS
0
SHARES

Η ζωή της Έλενας μέχρι τώρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το παραμύθι της Χιονάτης». Την έχουν αποκαλέσει «Ελληνίδα θεά». Είναι το τρίτο παιδί οικογένειας μεταναστών στη πόλη Μπουρός της Σουηδίας, ενώ η καταγωγή της είναι από την Καρδίτσα του νομού Θεσσαλίας.

Η ζωή της Έλενας μέχρι τώρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το παραμύθι της Χιονάτης»

Δύο Ελληνίδες που ζουν στη Σουηδία, συζήτησαν για την Ελλάδα της κρίσης, τα οικονομικά προβλήματα, τον ρατσισμό, τον έρωτα, τη Eurovision. Την συνέντευξη πήρε η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου για την πρωινή εφημερίδα της Σουηδίας DagensNyheter (Tα Νέα της Ημέρας).

Πέρασαν ήδη 13 χρόνια από τότε που η Έλενα πήρε μέρος στη Eurovision με αλογοουρά και άσπρη φόρμα με τους Antique και το τραγούδι «I would die for you» κατακτώντας την 3η θέση. Αυτή η επιτυχία ήταν το εισιτήριο της Έλενας στην ελληνική αγορά. «Έγινα το «κορίτσι της διπλανής πόρτας και συνάμα η ηρωίδα, που τους έφερε τη νίκη» αναφέρει.

Όταν έφτασε στην Ελλάδα, αντιμετώπισε δυσκολίες. «Ερχόμουν από μία εντελώς διαφορετική ιδιοσυγκρασία. Με δυσκόλευε η κίνηση στους δρόμους, οι πολύ δυνατοί θόρυβοι και οι έντονοι ρυθμοί, αν και είμαι δυναμικό άτομο».

Ωστόσο, εργάσθηκε στη νύχτα σε καλές εποχές και κάποιες φορές τραγουδούσε 5 νύχτες την εβδομάδα από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή του ηλίου, ενώ την ημέρα ήταν στην τηλεόραση, σε διαφημίσεις και συνεντεύξεις. Φυσικό είναι να αναρωτιούνται όλοι πώς άντεξε: «Έγινε ρουτίνα. Αγαπώ τη δουλειά μου και έτσι άντεξα. Εισπράττω πολύ αγάπη από τον κόσμο και μου έδειχναν ότι θέλουν περισσότερα από εμένα. Η δουλειά μου είναι φανταστική.»

Δύο μεγάλες τραγωδίες σημάδεψαν τη ζωή της ΄Έλενας - και οι δύο έγιναν στο Γκέτεμποργκ

Δύο μεγάλες τραγωδίες σημάδεψαν τη ζωή της ΄Έλενας - και οι δύο έγιναν στο Γκέτεμποργκ. Η πρώτη ήταν η καταστροφική πυρκαγιά σε νυχτερινό μαγαζί στη περιοχή Backaplan (Μπάκαπλαν) στο Γκέτεμποργκ το 1998. Τότε 63 νέα παιδιά κάηκαν ζωντανά και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Η Έλενα «έχασε» πολλούς φίλους. Θα μπορούσε να ήταν και η ίδια εκεί, αλλά η μητέρα της δεν της είχε επιτρέψει να πάει.

Δέκα χρόνια αργότερα, συνέβη το δεύτερο τραγικό γεγονός της ζωής της. Τότε, η Έλενα τραγουδούσε σε νυχτερινό μαγαζί στην Αθήνα, ενώ η Ελληνική Κοινότητα του Γκέτεμποργκ γιόρταζε τα Χριστούγεννα στην αίθουσα στην περιοχή Μπάκα.

Ξαφνικά, ο πρόεδρος και πατέρας της Έλενας, Γιώργος Παπαρίζος, κατέρρευσε. Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο σταμάτησε 2 χιλιόμετρα πριν, σε ένα πρατήριο βενζίνης, περιμένοντας αστυνομικό αυτοκίνητο διότι η περιοχή αυτή θεωρείται «επικίνδυνη». Ωστόσο, ούτε η αστυνομία ήρθε εγκαίρως. Όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο ήταν πολύ αργά. Ο πατέρας της Έλενας είχε ήδη πεθάνει στην αγκαλιά της μεγαλύτερης κόρης του, της Ρίτας σε ηλικία 60 χρονών.

«Ο πατέρας μου είχε μεγάλη καρδιά και φοβερό χιούμορ. Εργαζόταν σκληρά και έκανε τα πάντα για την οικογένειά του. Τον ακούω ακόμα να γελάει. Έτσι θέλω να τον θυμάμαι. Τον ήρωά μου!» λέει μιλώντας για τον πατέρα της.

«Ο πατέρας μου είχε μεγάλη καρδιά και φοβερό χιούμορ. Εργαζόταν σκληρά και έκανε τα πάντα για την οικογένειά του. Τον ακούω ακόμα να γελάει. Έτσι θέλω να τον θυμάμαι. Τον ήρωά μου!»

Μισό χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της η Έλενα παθαίνει θυρεοειδή με συμπτώματα εναλλαγές στη διάθεση, δραστική αύξηση βάρους σε συνδυασμό με αϋπνίες και έντονο αίσθημα κόπωσης.

Ο θάνατος του πατέρα της στοίχισε πολύ. Προσπάθησε να «θάψει» τη θλίψη της με ακόμα πιο σκληρή δουλειά. Τον Απρίλιο του 2011, γύρισε πίσω στη Σουηδία, στην οικογένειά της – την μητέρα και τα αδέλφια της Ρίτα και Ντίνο και τα ανίψια της - και άρχισε θεραπεία. Ζήτησε και πήρε βοήθεια για την κατάθλιψη και τις φοβίες της.

Όταν μετά από πολλά χρόνια κατάφερε να ταξιδέψει μέσα σε λεωφορείο και να διασχίσει μόνη της μία πλατεία, αισθάνθηκε όμορφα. Είχε αγοραφοβία και κατάφερε να την νικήσει. Σήμερα ο κόσμος τη χαιρετά, την αγκαλιάζει και μιλάει μαζί της στο δρόμο όπου τη συναντά.

Η Ελενα μίλησε για την Ελλάδα της κρίσης

«Η κρίση στην Ελλάδα μας άγγιξε όλους. Περισσότεροι φόροι, υψηλή ανεργία, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Παρόλα αυτά οι τιμές των τροφίμων δεν έπεσαν. Είναι πολλοί άνθρωποι που αγωνίζονται σκληρά για να καταφέρουν να πληρώσουν το ρεύμα, το νοίκι, τα φάρμακα και το γάλα των παιδιών τους».

Μιλώντας για τους καλλιτέχνες που απέφευγαν να πληρώσουν φόρους είπε ότι εκείνη πλήρωνε πάντα τους φόρους της: «Έχω μια τυπική Σουηδέζα μέσα μου. Έχουμε μάθει να προσέχουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο πολλοί καλλιτέχνες που δεν πλήρωναν φόρους, αλλά και πολλοί άλλοι. Ο πρώην Υπουργός μεταφορών πρόσφατα οδηγούσε αυτοκίνητο πολυτελείας του οποίου είχε καταθέσει τις πινακίδες για να μην πληρώνει φόρους. Και για να του φύγει στο στρες πήγε στη Μαλαισία» αναφέρει.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το θέμα της ΕΡΤ:

«Η εποχή μας και ο φασισμός δεν συμβαδίζουν. Οι Έλληνες έχουν μεταναστεύει εδώ και 100 χρόνια και πάντοτε έγιναν δεκτοί με αγάπη όπου και αν βρέθηκαν»

«Νομίζω ότι ήταν μια βιαστική απόφαση που πήρε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για να μειώσει τα έξοδα του κράτους. Πολλοί ήταν υψηλά αμειβόμενοι και η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή. Από την άλλη, είναι άσχημο που υπάρχουν πολλοί άνεργοι και λιγότερα καλλιτεχνικά προγράμματα στην τηλεόραση. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν».

Έχεις πέσει θύμα ρατσισμού;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω βιώσει ρατσισμό. Μισώ τον ρατσισμό και πιστεύω ότι περισσότερο έχει να κάνει με το φόβο, όπως ακριβώς με την ομοφοβία. Είναι άσχημο που οι άνθρωποι δεν είναι ανοιχτοί. Όλοι μας κοροϊδεύουμε τους Νορβηγούς, εδώ στη Σουηδία.

Μιλώντας για τη Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι δεν θέλει να την φοβίσει η Χ.Α. αλλά αναρωτιέται τι κοινωνία θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας. «Η εποχή μας και ο φασισμός δεν συμβαδίζουν» τονίζει. «Λέω όχι στην επιθετική τους συμπεριφορά στη Βουλή και στους δρόμους. Οι Έλληνες έχουν μεταναστεύει εδώ και 100 χρόνια και πάντοτε έγιναν δεκτοί με αγάπη όπου και αν βρέθηκαν. Πρόσφυγες μεταναστεύουν για τη ζωή τους και χρειάζονται βοήθεια».

Πρόσφατα, η ¨Έλενα εξομολογήθηκε ότι μεγάλωσε με αθίγγανους και μουσουλμάνους φίλους, είχε φίλες που φορούσαν μαντήλα και ότι όλοι «πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους όπως και αν είναι».

To φιλί της Έλενας για το Athens Pride που προκάλεσε

Μάλιστα, τα Χριστούγεννα, έλαβε μέρος σε μια διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των γκέι στο γάμο και στα παιδιά, όπου φίλησε μια μαύρη γυναίκα: «Δεν ήθελα να προκαλέσω. Απλά ήθελα να δείξω στους ρατσιστές και τους ομοφοβικούς ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι φυσιολογικό» αναφέρει.

Σε ερώτηση αν είναι φεμινίστρια και πώς ένιωσε που τα ελληνικά ΜΜΕ είναι σεξιστικά θέλοντας τις γυναίκες πιο ελαφριά ντυμένες, η Έλενα απαντά: «Κάνω συνήθως αυτό που νομίζω ότι είναι σωστό κατά την άποψή μου. Με ποιόν μιλάω, γιατί , πώς και πότε. Είμαι ποπ καλλιτέχνης και ακολουθώ τη τελευταία μόδα. Φοράω από αρκετά σέξι μέχρι και σοφιστικέ ρούχα. Δεν πιστεύω ότι η εμφάνιση και το στυλ στο ντύσιμο έχουν να κάνουν τόσο με το φεμινισμό, αλλά με τον τρόπο ζωής. Είμαι οικονομικά ανεξάρτητη από τα 17 μου χρόνια και πάντοτε δούλευα σκληρά. Εκφράζω την άποψή μου, δε ζητάω συγνώμη και δεν σκύβω το κεφάλι».

Είμαι Ελληνίδα που γεννήθηκε στη Σουηδία, με σουηδική ιδιοσυγκρασία κι ελληνικό ταμπεραμέντο. Είμαι παιδί μεταναστών που μετανάστευσε στη πατρίδα των γονιών του. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μου!

«Μερικές φορές πρέπει να ακροβατούμε μεταξύ των δύο πατρίδων μας, στην Ελλάδα είσαι η Έλενα και εδώ είσαι η Helena. Πόσο Ελληνίδα είναι η ΄Έλενα σε σύγκριση με την Helena;» ρωτά η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου.

«Η Ελλάδα μου επιτρέπει να ζω με πολυτέλεια. Εκεί έχω στιλίστες, μακιγιέρ και άλλους που με βοηθούν. Εκεί έχω έναν λογιστή που εργάζεται για μένα νυχθημερόν ώστε να μη χρειάζεται να τρέχω στις υπηρεσίες, να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Έτσι μπορώ να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω καλά. Τη μουσική μου».

Πού αισθάνεσαι σπίτι σου;

Ξεκαθάρισα τα πράγματα από πολύ νωρίς. Είμαι Ελληνίδα που γεννήθηκε στη Σουηδία, με σουηδική ιδιοσυγκρασία κι ελληνικό ταμπεραμέντο. Είμαι παιδί μεταναστών που μετανάστευσε στη πατρίδα των γονιών του. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μου!

Γιατί πήρες την απόφαση να συμμετέχεις ξανά στη Eurovision;

Μου το ζήτησε ο Krister Biorkman, γνωστός μουσικός, μουσικός παραγωγός και υπεύθυνος εδώ και πάρα πολλά χρόνια για το φεστιβάλ στη Σουηδία. Το Survivor μου ταιριάζει γιατί είμαι αγωνίστρια και ξέρω να επιβιώνω.

Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στην ΄Έλενα του 2005 που κέρδισε τη Eurovision και της Έλενας του 2014;

«Ο Ανδρέας μου έκανε πρόταση γάμου εδώ και ένα χρόνο και πλέον αναζητάμε την κατάλληλη ημερομηνία. Ίσως γίνει κάτι μικρό και οικογενειακό ή κάτι μεγάλο. Ίδωμεν!»

Έχω ωριμάσει σαν άτομο και σαν καλλιτέχνης, ελπίζω. Τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει και ζω πιο απλά απ' ότι ζούσα στο παρελθόν.

Η Έλενα μίλησε και για τον γάμο της που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι:

«Ο Ανδρέας μου έκανε πρόταση γάμου εδώ και ένα χρόνο και πλέον αναζητάμε την κατάλληλη ημερομηνία. Ίσως γίνει κάτι μικρό και οικογενειακό ή κάτι μεγάλο. Ίδωμεν!»

Για την συμμετοχή της στη Eurovision

Η Έλενα Παπαρίζου διαγωνίζεται το Σάββατο 01/03 στον διαγωνισμό δεύτερης ευκαιρίας για να εκπροσωπήσει τη Σουηδία στον διαγωνισμό της Eurovision. Δεν την νοιάζει αν θα κερδίσει. Ζήτησε από τον Σουηδικό λαό μια δεύτερη ευκαιρία και της την έδωσαν.

Σήμερα η εφημερίδα metro γράφει για την Έλενα: «Η Παπαρίζου είναι φαβορί για προχωρήσει στον τελικό. Και το πιστεύει και η ίδια. «Έκανα καλή δουλειά όταν εκπροσώπησα την Ελλάδα. Θα έκανα τα πάντα για να φέρω τη νίκη στη Σουηδία» αναφέρει. Καλή επιτυχία Έλενα!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook