Πυρ και μανία έγινε η Ελεονώρα Μελέτη με αφορμή την Τσικνοπέμπτη και το κρέας που μαγειρεύεται και πετιέται την ημέρα της Τσικνοπέμπτης. Μέσα από τα σόσιαλ μήνυμα στα οποία είναι πολύ δραστήρια, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά της για τα κιλά κρέατος που μαγειρεύονται αλλά δεν καταναλώνονται. "Σε όλες τις εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, έχουν ψηθεί κ χαραμιστεί, αμέτρητα κιλά κρέατος", γράφει.
"Την ώρα που κάθε άνθρωπος σε όλο τον κόσμο (εκτός από τον 3ο κόσμο βέβαια) πετάει γύρω στα 150 κιλά φαγητό κατά μέσο όρο, το χρόνο, σε όλες τις εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, έχουν ψηθεί κ χαραμιστεί, αμέτρητα κιλά κρέατος. Κ επειδή έχω κάνει και εγώ αυτά τα κλισεδάκια κατά το παρελθόν, όχι, δεν καταναλώνονται ούτε τα μισά από τεχνικούς κ δημοσιογράφους. Και δεν σχολιάζω ως vegetarian αλλά ως άνθρωπος που έχει την τύχη να μπορεί να φάει με άνεση κάθε μέρα, την ώρα που κάποιοι πεινούν", γράφει στο μήνυμά της.
Είναι βετζετέριαν και όχι μόνο γιατί ….σκέφτεται τους φτωχούς
Παλιότερα, το 1914 η Ελεονώρα Μελέτη έγραφε στο μπλογκ της το λόγο που αποφάσισε να γίνει vegetarian. Βέβαια το να τρως καλής ποιότητας τροφή είναι ένα ¨σπορ" που δε το λες και φθηνό. Τι έγραψε λοιπόν: "Ξεκίνησα να μην τρώω καθόλου κρέας, για να βοηθήσω τον εαυτό μου να απαλλαγεί από τις επιπτώσεις που είχε υποστεί το σώμα και ο οργανισμός μου από τη χρήση κορτιζόνης λόγω της μέσης μου. Μόλις ολοκλήρωσα το διατροφικό πλάνο, συνέχισα, επηρεασμένη από τα βίντεο της Peta που παρακολουθώ στο διαδίκτυο και δείχνουν τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο εκτελούνται και σφαγιάζονται τα ζώα, αφού πρώτα έχουν κακοποιηθεί κατά την ανάπτυξη τους. Σήμερα, σχεδόν 4 μήνες μετά, δεν μου λείπει καθόλου. Η αλήθεια είναι ότι έτρωγα μόνο λίγο λευκό κρέας, καθόλου κόκκινο, καθόλου χοιρινό. Δεν μου άρεσαν από παιδί.
Σήμερα η μόνη μορφή κρέατος που λαμβάνω είναι το ψάρι. Αλλά τρώω μόνο ψάρια που έχουν πιαστεί σε ανοιχτή θάλασσα, άρα είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα από κυνήγι. Το ψάρι κολυμπούσε και τσίμπησε το δόλωμα. Θυσιάστηκε δηλαδή στον βωμό της διατροφικής αλυσίδας, όπως έχει προορίσει και η φύση. Δεν δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο, δεν βασανίστηκε, δεν πέρασε μία ζωή μεγαλώνοντας σε άθλιες συνθήκες για να γίνει το φαγητό μου. Αρνούμαι να φάω ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, καταδικάζω το ψάρεμα με μπουκάλα , καταγγέλλω τους δυναμίτες, αρνούμαι να συνοδεύσω τους φίλους μου στο παραγάδι, γιατί αν δω το ψάρι να βγαίνει από το νερό ζωντανό , θα παλέψω για να το επιστρέψω στο περιβάλλον του. Αν ο άντρας μου, έβγαινε για κυνήγι με το ρόπαλο και μου έφερνε ένα ζαρκάδι μπορεί και να το έτρωγα. Δεν συμφωνώ όμως με τον τρόπο που ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τη δύναμη του για την παραγωγή τροφής.
Το θέμα όμως είναι άλλο. Τι κέρδισα χωρίς κρέας.
-Μείωσα όσο γινόταν τις επιπτώσεις από τη χρήση κορτιζόνης και βοήθησα τον οργανισμό μου να επανέλθει γρηγορότερα. Νιώθω πιο υγιής και πιο καθαρή. Τρώω λιγότερο καθώς τα περισσότερα φαγητά έχουν βάση το κρέας. Έχω περισσότερη αυτοσυγκράτηση και έχω αξιολογήσει καλύτερα την αξία του φαγητού. Δεν τρώω για χόρταση. -Νιώθω ότι κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου. Ανακάλυψα άλλες νοστιμιές. Ομόρφυνε το δέρμα μου, αυξήθηκε η αντοχή μου, βελτιώθηκε η γεύση μου. Πεινάω λιγότερο. Δεν μου λείπει καθόλου, αν και πριν έτρωγα κάνα δυο φορές τη βδομάδα κρέας. Αν θες να δοκιμαστείς σε κάτι νέο , προσπάθησε το. Το ότι παχαίνεις λέει, αν δεν τρως κρέας, είναι μύθος. Υπάρχουν και άλλες πηγές πρωτεΐνης. Όπως και φοβερές συνταγές για όσους το αποφεύγουν. Καλή όρεξη"!
Η αλήθεια για το φαγητό μπροστά στις κάμερες
Τι γίνεται το φαγητό που μαγειρεύεται μπροστά στις κάμερες; Καταναλώνεται ή πετιέται; Δεν είναι λίγα τα bebate που έχουν γίνει παγκοσμίως για αυτό το θέμα. Όσο και να φάνε οι τεχνικοί ή οι συντελεστές μιας εκπομπής το φαγητό πάντα θα περισσεύει. Όπως και οι ποσότητες που καταναλώνονται σε διαγωνισμούς μαγειρικής. Διάσημοι σεφ έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις. Ακόμα και γιατροί έχουν μιλήσει για ευαίσθητα υλικά που όταν εκτεθεί σε πολύωρα γυρίσματα, κάτω από προβολείς, έχουν ταλαιπωρηθεί σε δοκιμές και έχουν αντέξει τα δυνατά φώτα των στούντιο δε γίνεται να καταναλωθούν ως επικίνδυνα. Μάλιστα όλοι λένε το παράδειγμα των πουλερικών και επικαλούνται τον κίνδυνο της σαλμονέλας. Τι υποστηρίζουν; Ότι αν υπάρχει σωστή ανακύκλωση τίποτα δεν πάει χαμένο. Και οι φτωχοί, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκονται δεν επιτρέπεται να τους δίνουμε τα …επικίνδυνα υπολείμματα τροφών.