
Μπορεί η φετινή Καθαρά Δευτέρα να μην μας επιτρέπει να βγούμε έξω για να διασκεδάσουμε και να απολαύσουμε τα εδέσματα της ημέρας σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα , ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικές συνταγές στο σπίτι, τιμώντας την ημέρα όπως της αρμόζει!
Κι αν δεν έχετε σκεφτεί τι θα μπορούσατε να φτιάξετε για την Καθαρά Δευτέρα στο σπίτι σας, ο Ακης Πετρετζίκης, προτείνει μερικές σούπερ συνταγές που θα... γλείφετε και τα δάχτυλά σας!
Ας δούμε τρεις από τις συνταγές του διάσημου Έλληνα σεφ, για την Καθαρά Δευτέρα
Κέικ με φασόλια

Τα φασόλια δίνουν σώμα στο κέικ και βοηθάνε στο να πετύχουμε μία νόστιμη και παράλληλα νηστίσιμη συνταγή αντικαθιστώντας τα αυγά και το γάλα.
-Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα φασόλια μέχρι να γίνουν μία πάστα.
-Αφαιρούμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
-Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, τα μήλα, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
-Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ ορθογώνια (10x25 εκ.) ή στρογγυλή και ρίχνουμε το μείγμα.
-Ψήνουμε στους 190ο C στον αέρα για 35 λεπτά.
-Αν θέλετε να κάνετε μία επικάλυψη, ανακατέψτε μία κούπα άχνη ζάχαρη με 2-3 κ.σ. νερό και κουρκουμά. Γίνεται μία πάστα και βάζετε όσο νερό θέλετε για να γίνει πιο αραιό και με αυτό περιχύνετε το κέικ.
Σούπα φάβας

Για τη φάβα
-Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση.
-Σουρώνουμε τη φάβα από το νερό.
-Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη φάβα, σοτάρουμε για 2 λεπτά, και ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψει τη φάβα.
-Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.
-Χτυπάμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια λεία και βελούδινη υφή.
Για τη σούπα
-Βάζουμε τη φάβα σε ένα βαθύ μπολ.
-Προσθέτουμε το βραστό νερό, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αραιώσει ομοιόμορφα η φάβα και να μην είναι σφιχτή.
-Κόβουμε σε ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο σε λεπτά μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
-Μοιράζουμε σε ατομικά μπολ τις λιαστές ντομάτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο, τον μαϊντανό και την κάππαρη.
-Προσθέτουμε τη σούπα φάβας στα μπολ, και πασπαλίζουμε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-Σερβίρουμε με κρουτόν.
Σταρότο θαλασσινών

-Ξεπλένουμε καλά καλά το σιτάρι και το σουρώνουμε να φύγουν όλα τα υγρά.
-Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα καλαμαράκια αφού πρώτα τους βάλουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.
-Δίνουμε ωραίο χρώμα στα καλαμάρια και καλύτερα θα είναι να τα σοτάρουμε λίγα λίγα αν τα βάλουμε όλα μαζί δεν θα πάρουν χρώμα αλλά θα βράσουν.
-Όταν πάρουν χρώμα σβήνουμε με το ούζο.
-Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.
-Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε με 1 κ.σ. το κρεμμύδι και το πράσο.
-Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
-Προσθέτουμε το σιτάρι (αφού πρώτα το έχουμε σουρώσει).
-Σοτάρουμε άλλα 2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκόολ και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό βραστό που έχουμε διαλύσει μέσα το ζωμό λαχανικών.
-Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λίγο κάθε φορά.
-Όταν ρίξουμε όλο το νερό και το απορροφήσει αφαιρούμε από τη φωτιά.
-Ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα ανακατεύουμε και προσθέτουμε μέσα και τα καλαμάρια και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr